Dodaj do ulubionych

za mały brzuszek???

23.08.05, 08:59
Cześć Dziewczyny. Jestem obecnie w 38/39 tygodniu ciąży wczoraj na usg
wyszedl wymiar AC(obwód brzuszka) 32,63 cm co odpowiada 36 tydzień ciąży Pani
doktor powiedziala ze mały ten brzuszek. Pocieszcie co to moze byc i
dlaczego?? tak bardzo sie boje ze to cos złego
Obserwuj wątek
    • aneta.d-g Re: za mały brzuszek??? 23.08.05, 11:04
      Hej,

Nie przejmuj się! Wydaje mi się, że będziesz miała po prostu szczupłego
      dzieciaczka i to wszystko. Ja dzisiaj będę miała robione USG (38,3 tc) więc też
      się troszkę niepokoję, tym bardziej, że na ostatnim w 32 tc miał kość udową
      krótszą o prawie 3 tygodnie.
      Podaj mi proszę inne wymiary maluszka, bym mogła dzisiaj porównać.

Główka do góry!

Aneta
      • czarnaa78 Re: za mały brzuszek??? 23.08.05, 11:20
        Witam dzieki za odpowiedz ale jak juz bedziesz po tym swoim oczekiwanym usg tez
        daj znac. A teraz wymiary
        WAGA 3226 g
        BPD 9,64 CM
        HC 33,86 CM
        AC 32,63 CM
        FL 7,43 CM
        FTA 84,73 CM2
        Pozdrawiam gorąco
        • czarnaa78 Re: za mały brzuszek??? 23.08.05, 11:27
          Troche mnie uspokoiłaś. A te wymiary ktore podałam to sa robione dokladnie
          wczoraj tj 38 tydzień i 4 dni termin mam na 1 wrzesnia ale co z tego bedzie
          zobaczymy Pozdrawiam
        • aneta.d-g Re: za mały brzuszek??? 23.08.05, 11:38
          Witaj ponownie,

Wejdź sobie na stronę www.noworodek.pl/modules.php?name=USG&&cmd=results i
          zobacz, że podany na USG wynik może być +/- 21 dni. Zatem nie przejmuj się.
          Ja USG będę miała robione wieczorkiem, więc skrobnę albo po, albo już jutro
          raniutko.

Trzymaj się cieplutko,

Aneta
        • aneta.d-g JUŻ PO USG... 24.08.05, 07:33
          Hej,

A więc jestem już po tym wyczekiwanym USG. Nie obyło się bez obaw, a i teraz
          spokojna do końca nie jestem.

Wymiary mojej Dzidzi:
          Waga: 3500 g (bardzo przybliżona)
          BPD: 9,45 cm
          HC: 33,0 cm
          AC: 35,8 cm
          FL: 6,69 / 7,49 / 6,76 (jest to pomiar tej nieszczęsnej kości udowej, która
          już wcześniej była za krótka. Po pierwszym pomiarze okazało się, że też jest za
          krótka, na co ja zaczęłam panikować. Lekarz zmierzył ją więc drugi raz i potem
          trzeci - dlatego są trzy cyfry łamane. Trudno powiedzieć który pomiar jest
          właściwy)

MOJE SPOSTRZEŻENIA PO USG I WNIOSEK: Pomiary podczas USG są bardzo "śliskie",
          skoro po mojej obserwacji w trakcie badania, że coś nie tak, lekarz dokonuje
          kolejnych pomiarów, a one są już inne (wspomniana kość udowa). Tutaj chyba o
          precyzyjny i jednoznaczny pomiar jest dość trudno i przesunięcie "miarki"
          odrobinę w jedną lub drugą stronę może właśnie spędzać nam sen z powiek.
          Nie możemy się zatem przejmować i musimy być dobrej myśli!

Skąd jesteś i gdzie planujesz rodzić?

Serdecznie pozdrawiam,

Aneta
          • czarnaa78 Re: JUŻ PO USG... 24.08.05, 07:56
            Dzieki za wyniki. Wiesz tak sobie mysle ze faktycznie nie mamy sie co
            przejmowac to so wszystko szacunkowe pomiary...moja kolezanka w 2 tygodnie po
            terminie urodzila przed samym porodem na usg wyszlo ze maly wazy 3300 a urodzil
            sie 2800 i co?? i nic wszystko szacunkowo Bedzie dobrze najwazniejsze ze sa
            zdrowe te nasze szkrabysmile Jestem z Gdanska bede rodzic na klinicznej bo tam tez
            pracuje moja pani doktorsmile Pozdrawiam goracosmileAha a ty skad jestessmile
            • aneta.d-g Re: JUŻ PO USG... 24.08.05, 08:09
              Ja jestem z W-wy. Myślałam, że może spotkamy się na jakiejś porodówce smile
              Ja mam termin na 3 września wg OM, ale wg USG na 8 września. No cóż...

Trzymaj się cieplutko,

Aneta
    • ulcia03 Re: za mały brzuszek??? 24.08.05, 09:00
      Nie martw się.Moja sisotra urodziła w maju i miała brzuszek wielkości piłki do
      kosza (serio!!!) Dzidzia ważyła 2 kilo smile Jest zdrowiutka, rośnie i wszystko
      ok. Jak widać nie ma reguł.Pozdrawiam.
      • amelia_s Re: za mały brzuszek??? 24.08.05, 10:12
        Masz bardzo fajny termin porodusmile, moja ulubiona data, bo właśnie 1.09.2001
        wychodziłam za mąż smile)
        Co do wielkości brzuszka, nie przejmuj się zbytnio. Ja miałam malutki brzuszek.
        Na USG wychodziło, że dzidziuś będzie ważył ok. 2800, a urodziłam córeczkę w 38
        tyg i ważyła 3140. Jest kochanym czteromiesięcznym Łobuziakiem.
        Przyjemnego i lekkiego porodu smile

• nestorka1 Re: za mały brzuszek??? 24.08.05, 10:48
      Podałaś tylko jeden wymiar a inne są w normie? W 37tc głowka mojeje małej
      wyszła na 41tc a długoć kości udowej na 37. Obwodu brzuszka mój gin. nie mierzy
      i nie podaje wagi, bo te wartości USG często podaje niedokładnie. Wagę ocenia
      na podstawie wieloletniego doświadczenia tylko rękami. Jestm w 40tc mimo,że mam
      planowane cc, bo dzidzia podobno mała. Zgadzam się z tym bo w mojeje rodzinie
      same kurduple i dużo chudzielców. Jak dam radę będę nosić przynakjmniej do
      terminu. Popatrz na niemieckie normy USG na stronie
      www.9monate.de/qmDoc.php?fn=sono_daten&filetime=1068644873
      różnica obwodów to tylko 3cm. Jest dobrze.
      • czarnaa78 Re: za mały brzuszek??? 24.08.05, 11:02
        Witam...podalam wymiary wyzej ale oki podam jeszcze raz
        WAGA 3226 g
        BPD 9,64 CM
        HC 33,86 CM
        AC 32,63 CM
        FL 7,43 CM
        FTA 84,73 CM2
        no i wlasnie obwod brzuszka dzidzi to wychodzi na 36 tydzien a ja jestem w 39
        tygodniu reszta wynikow podobno ok hmmm tylko synek ma za maly obwod
        brzuszka ....fakt nie ma byc po kim gruby bo ja jestem chudzielec a moj maz tez
        nie jest gruby...wiec byc moze to genetycznie....ogolnie przytylam 19 kilo ale
        dodam ze przed ciaza wazylam 50 ale i tak nie wiem gdzie te 19 kilo jest bo
        mam tylko brzychol i to tez nie duzy bo obwod to 102 cm...ehhh byle by zdrowy
        byl...a termin na 1-go wrzesnia hmmm czy dla mnie fajny ...zobaczymy pani
        doktor po ostatnim badaniu w poniedzialek nie stwierdzila abym urodzila przed
        terminem szkoda ale musze poczekac ....powiem szczerze ze juz mam troszku dosc
        tej mojej dzidzi bo spie juz jak nietoperz oba boki odpadaja bo maly nie
        pozwala i zaraz sie byntuje a na plecach ma istny raj wtedy dopiero daje mi
        popalic ...i tak mija godzina za godzina w nocy a ja laze nie spie ehhh juz bym
        chciala urodzic ....maly jest okrecony pepowina chyba ze 3 razy troszke sie
        boje chociaz wiem ze duzo dzieci sie tak rodzi...ale same wiecie jak to jest
        ciaza to strach do samego konca. pozdrawiam
    • nestorka1 Re: za mały brzuszek??? 24.08.05, 11:49
      Sorry nie zauważyłam wymiarów, ale reszta super. Nóżka dość długa więc może
      dzidziuś dłuższy a nieco smuklejszy. Wszystko w normie i czekaj rozwiązania.
      Życzę szybkiego i bezbolesnego porodu i oczywiście ślicznego zdrowego
      dzidziusia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka