monik46 28.08.05, 10:52 czy wszystkie bierzecie albo brałyście kwas foliowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidiusz1 Re: kwas foliowy 28.08.05, 11:06 Ja brałam przez prawie 3 miesiące przed zajściem w ciąże i przez pierwszy trymestr ciązy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaq Re: kwas foliowy 28.08.05, 11:12 ja brałam przez 4 miesiące przed i biorę do tej pory i to nawet w zwiększonej przez gina dawce Odpowiedz Link Zgłoś
monik46 Re: kwas foliowy 28.08.05, 11:26 ja jestem w 4ym mies. i jeszcze nie brałam, nawet moj lekarz o tym nie wspomniał, zaczęłam brać od wczoraj, tylko nie wiem czy to teraz ma jakiś sens. Jestem trochę teraz zmartwiona i wkurzona na mojego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka Re: kwas foliowy 28.08.05, 11:35 Ja brałam tylko prenatal od 2-go miesiąca. Tam akurat jest wystarczająca dawka kwasu foliowego, ale czytałam, że bardzo często dziewczyny biorą dodatowo folik. Jeżeli mogę Cię pocieszyć to nasze babki i matki na pewno nie brały kwasu foliowego i witamin. Mamy lato a kwasu foliowego jest dużo w zielonych warzywach, brokułach, sałacie, pomidorach i prawdopodobnie nie masz żadnych niedoborów. Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: kwas foliowy 28.08.05, 14:15 Jeżeli mogę Cię pocieszyć to nasze babki i matki na pewno nie brały > kwasu foliowego i witamin. i korelacja miedzy iloscia zaplodnien i iloscia ciaz byla inna.. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: kwas foliowy 28.08.05, 14:21 szczególnie, że kwas foliowy wpływa nie na zapłodnienie tylko zapobiega wadom cewy nerwowej... Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: kwas foliowy 28.08.05, 18:45 szczegolnie ze wady takie bywaja letalne i dochodzi do wczesnych poronien / Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: kwas foliowy 28.08.05, 18:53 Nie,nie wczesnych- z otwartymi wadami cewy nerwowej można się urodzić.Ile znasz takich przypadków z czasów naszych matek i babć? Bez przesady, w ogromnej większości to dobry chwyt marketingowy.W dzisiejszych czasach nie ma w Polsce problemów z awitaminozą, raczej hiperwitaminozą. Najprościej- niedostateczna podaż kwasu foliowego u człowieka przejawia się anemią megaloblastyczną- ile znasz takich przypadków? Analogicznie- niedostateczna podaż kwasu foliowego może powodować otwarte wady cewy nerwowej. Wiadomo, że dla świętego spokoju lepiej przyjmować, ale bez przesady, nie ma co histeryzować... Odpowiedz Link Zgłoś
faq blad 28.08.05, 19:38 przyjelo sie uwazac, ze kwas foliowy to tylko ochrona przed wadami cewy. jasne, ale mi chodzi przede wszystkim o udzial kwasu w syntezie adeniny i tyminy, w metabolizmie metioniny. kluczowe sprawy replikacja dna zwlaszcza w ostro dzielacym sie zarodku, czyz nie? niedobory moga powodowac oczywiste konsekwencje w postaci poronienia. lepiej wiec wziac i nie zaprzatac sobie wiecej tematem glowy, niz liczyc, ze wszyscy sie dobrze odzywiamy. a co do histerii no coz rozumiem, ze cos moze byc na rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: blad 28.08.05, 19:59 Przy poziomie w którym brakowałoby kwasu tetrahydrofoliowego do podziałów komórkowych dawno dana jednostka padłaby z niedotlenienia i niedożywienia))W organiźmie wszystko jest tak pomyślane, że najpierw przeznaczane są składniki odżywcze na 1-rzędowe procesy( rozwój zarodka, podstawowe podziały komórkowe- np. wątroby), a dopiero później na te mniej potrzebne, więc- najpierw byłoby zaburzenie biosyntezy węglowodanów, białek, anemia megaloblastyczna, a dopiero potem zaburzyłoby to podziały. Żeby spowodować coś takiego jak Ty mówisz-trzeba by rozmyślnie podać antagonistę kwasu foliowego( który zablokuje enzym przekształcający kwas foliowy w kwas tetrahydrofoliowy)-tj metotrexat- wtedy dopiero może wyniknąć zahamowanie wzrostu i poronienie. W przeciwnym wypadku- bez szans. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: blad 28.08.05, 20:18 a generowanie bledow dna? nie uwazasz, ze niedobor moze wplywac na rozwoj zarodka taka droga? nie drastyczne zahamowanie rozwoju, tylko bledy chociazby replikacji, ktore wyeliminuja mozliwosc dalszego, prawidlowego rozwoju. do usunicia takiego zarodka droga juz prosta. czy tak czy tak, jak napisalysmy juz, kazda z osobna: lepiej wziac i spac spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: kwas foliowy 28.08.05, 13:23 Ja biore od ponad roku. W maju ubieglego roku mialam operacje, zaraz po niej kupilam sobie zestaw witamin i mineralow, ktory zawieraz tez kwas foliowy, bralam je przez miesiac. Pozniej zaczelam brac folik i tak juz do tej pory... w ciazy jeszcze nie jestem. Z innych witamin nie mam zamiaru brac bez zalecenia lekarza, ale mysle ze kwas foliowy jest bardzo wazny i moze uchronic malenstwo przed powaznymi wadami. Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: kwas foliowy 28.08.05, 14:13 ja zaczęłam brać jak tylko dowiedziałą się, że jestem w ciąży. Brałam folik ok 2-3 mies. a teraz tylko prenatal. Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: kwas foliowy 28.08.05, 14:17 kwas foliowy na poczatku to brak zaburzen w rozwoju cewy nerwowej - m.in. potem wspomaga przyswajanie zelaza, zapobiega anemii. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: kwas foliowy 28.08.05, 14:27 Teoretycznie kwas foliowy powinien w diecie wystarczyć, chyba, że ktoś ma dietę bardzo ubogą, brakuje w niej warzyw- innymi słowy, jeżeli stosuje odwróconą piramidę żywienia Natomiast ponieważ a. kwas foliowy jest rozpuszczalny w wodzie, nie magazynuje się i nie jest toksyczny dla organizmu b. nikt nie chce liczyć na to "teoretycznie" i zastanawiać się czy jego dieta spełnia te zapotrzebowania- raczej się go bierze. Ja brałam pół roku przed ciążą i w prenatalu w 1-szym trymestrze Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: kwas foliowy 28.08.05, 17:47 Mi moj lekarz tez nigdy o tym nie wpsomnial.Pierwsza wizyte mialam w 6 tygodniu, zrobila mi USG, poza tym nie zlecila zadnych wynikow. Widocznie tak musi byc.A folik biore sobie na wlasna reke, nie zaszkodzi a moze pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
kotka211 Re: kwas foliowy 28.08.05, 18:54 Ja folik przed ciążą brałam jak mi sie przypomniało czyli raz na 2-3 dni! Od początku ciąży brałam codziennie z polecenia mojego gin folik i prenatal! Teraz biore prenatal co drugi dzień bo boje sie żeby nie było za dużo tych witamin bo jem dużo owoców! Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: kwas foliowy 28.08.05, 20:23 A mnie zastanawia dlaczego w Polsce ten kwas jest taki popularny?? Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: kwas foliowy 28.08.05, 21:56 Nie tylko w Polsce w Anglii tez lekarze zalecaja go brac kobietom starajacym sie o ciaze i bedacym juz w ciazy. Wszedzie o tym "trabia". Pozdr Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
ewaq Re: kwas foliowy 28.08.05, 22:05 a w USA jest obowiązkowo do mąki dodawany... Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: kwas foliowy 28.08.05, 23:21 bralam, nie wiem po co, ale bralam. Odpowiedz Link Zgłoś
monik46 Re: kwas foliowy 30.08.05, 19:55 dzięki za odpowiedzi, trochę jestem spokojniejsza Odpowiedz Link Zgłoś