Dodaj do ulubionych

kwas foliowy

28.08.05, 10:52
czy wszystkie bierzecie albo brałyście kwas foliowy?
Obserwuj wątek
    • lidiusz1 Re: kwas foliowy 28.08.05, 11:06
      Ja brałam przez prawie 3 miesiące przed zajściem w ciąże i przez pierwszy
      trymestr ciązy.
    • ewaq Re: kwas foliowy 28.08.05, 11:12
      ja brałam przez 4 miesiące przed i biorę do tej pory i to nawet w zwiększonej
      przez gina dawce
      • monik46 Re: kwas foliowy 28.08.05, 11:26
        ja jestem w 4ym mies. i jeszcze nie brałam, nawet moj lekarz o tym nie
        wspomniał, zaczęłam brać od wczoraj, tylko nie wiem czy to teraz ma jakiś sens.
        Jestem trochę teraz zmartwiona i wkurzona na mojego lekarza.
    • kotka.szrotka Re: kwas foliowy 28.08.05, 11:35
      Ja brałam tylko prenatal od 2-go miesiąca. Tam akurat jest wystarczająca dawka
      kwasu foliowego, ale czytałam, że bardzo często dziewczyny biorą dodatowo
      folik. Jeżeli mogę Cię pocieszyć to nasze babki i matki na pewno nie brały
      kwasu foliowego i witamin. Mamy lato a kwasu foliowego jest dużo w zielonych
      warzywach, brokułach, sałacie, pomidorach i prawdopodobnie nie masz żadnych
      niedoborów.
      • faq Re: kwas foliowy 28.08.05, 14:15
        Jeżeli mogę Cię pocieszyć to nasze babki i matki na pewno nie brały
        > kwasu foliowego i witamin.

i korelacja miedzy iloscia zaplodnien i iloscia ciaz byla inna..
        • amwaw Re: kwas foliowy 28.08.05, 14:21
          szczególnie, że kwas foliowy wpływa nie na zapłodnienie tylko zapobiega wadom
          cewy nerwowej...uncertain
          • faq Re: kwas foliowy 28.08.05, 18:45
            szczegolnie ze wady takie bywaja letalne i dochodzi do wczesnych poronien uncertain/
            • amwaw Re: kwas foliowy 28.08.05, 18:53
              Nie,nie wczesnych- z otwartymi wadami cewy nerwowej można się urodzić.Ile znasz
              takich przypadków z czasów naszych matek i babć?
              Bez przesady, w ogromnej większości to dobry chwyt marketingowy.W dzisiejszych
              czasach nie ma w Polsce problemów z awitaminozą, raczej hiperwitaminozą.
              Najprościej- niedostateczna podaż kwasu foliowego u człowieka przejawia się
              anemią megaloblastyczną- ile znasz takich przypadków? Analogicznie-
              niedostateczna podaż kwasu foliowego może powodować otwarte wady cewy nerwowej.
              Wiadomo, że dla świętego spokoju lepiej przyjmować, ale bez przesady, nie ma co
              histeryzować...uncertain
              • faq blad 28.08.05, 19:38
                przyjelo sie uwazac, ze kwas foliowy to tylko ochrona przed wadami cewy. jasne,
                ale mi chodzi przede wszystkim o udzial kwasu w syntezie adeniny i tyminy, w
                metabolizmie metioniny. kluczowe sprawy replikacja dna zwlaszcza w ostro
                dzielacym sie zarodku, czyz nie? niedobory moga powodowac oczywiste
                konsekwencje w postaci poronienia. lepiej wiec wziac i nie zaprzatac sobie
                wiecej tematem glowy, niz liczyc, ze wszyscy sie dobrze odzywiamy.
                a co do histerii no coz rozumiem, ze cos moze byc na rzeczy.
                • amwaw Re: blad 28.08.05, 19:59
                  Przy poziomie w którym brakowałoby kwasu tetrahydrofoliowego do podziałów
                  komórkowych dawno dana jednostka padłaby z niedotlenienia i niedożywieniasmile))W
                  organiźmie wszystko jest tak pomyślane, że najpierw przeznaczane są składniki
                  odżywcze na 1-rzędowe procesy( rozwój zarodka, podstawowe podziały komórkowe-
                  np. wątroby), a dopiero później na te mniej potrzebne, więc- najpierw byłoby
                  zaburzenie biosyntezy węglowodanów, białek, anemia megaloblastyczna, a dopiero
                  potem zaburzyłoby to podziały. Żeby spowodować coś takiego jak Ty mówisz-trzeba
                  by rozmyślnie podać antagonistę kwasu foliowego( który zablokuje enzym
                  przekształcający kwas foliowy w kwas tetrahydrofoliowy)-tj metotrexat- wtedy
                  dopiero może wyniknąć zahamowanie wzrostu i poronienie. W przeciwnym wypadku-
                  bez szans.
                  pozdr
                  • faq Re: blad 28.08.05, 20:18
                    a generowanie bledow dna? nie uwazasz, ze niedobor moze wplywac na rozwoj
                    zarodka taka droga? nie drastyczne zahamowanie rozwoju, tylko bledy chociazby
                    replikacji, ktore wyeliminuja mozliwosc dalszego, prawidlowego rozwoju. do
                    usunicia takiego zarodka droga juz prosta.
                    czy tak czy tak, jak napisalysmy juz, kazda z osobna: lepiej wziac i spac spokojnie.
    • althea35 Re: kwas foliowy 28.08.05, 13:23

Ja biore od ponad roku. W maju ubieglego roku mialam operacje, zaraz po niej
      kupilam sobie zestaw witamin i mineralow, ktory zawieraz tez kwas foliowy,
      bralam je przez miesiac. Pozniej zaczelam brac folik i tak juz do tej pory... w
      ciazy jeszcze nie jestem.
      Z innych witamin nie mam zamiaru brac bez zalecenia lekarza, ale mysle ze kwas
      foliowy jest bardzo wazny i moze uchronic malenstwo przed powaznymi wadami.
      • kuncwotek Re: kwas foliowy 28.08.05, 14:13
        ja zaczęłam brać jak tylko dowiedziałą się, że jestem w ciąży. Brałam folik ok
        2-3 mies. a teraz tylko prenatal.
    • faq Re: kwas foliowy 28.08.05, 14:17
      kwas foliowy na poczatku to brak zaburzen w rozwoju cewy nerwowej - m.in.
      potem wspomaga przyswajanie zelaza, zapobiega anemii.
    • amwaw Re: kwas foliowy 28.08.05, 14:27
      Teoretycznie kwas foliowy powinien w diecie wystarczyć, chyba, że ktoś ma dietę
      bardzo ubogą, brakuje w niej warzyw- innymi słowy, jeżeli stosuje odwróconą
      piramidę żywieniatongue_out Natomiast ponieważ a. kwas foliowy jest rozpuszczalny w
      wodzie, nie magazynuje się i nie jest toksyczny dla organizmu b. nikt nie chce
      liczyć na to "teoretycznie" i zastanawiać się czy jego dieta spełnia te
      zapotrzebowania- raczej się go bierze.
      Ja brałam pół roku przed ciążą i w prenatalu w 1-szym trymestrze
      Pozdrawiam
    • simonkapl Re: kwas foliowy 28.08.05, 17:47
      Mi moj lekarz tez nigdy o tym nie wpsomnial.Pierwsza wizyte mialam w 6
      tygodniu, zrobila mi USG, poza tym nie zlecila zadnych wynikow. Widocznie tak
      musi byc.A folik biore sobie na wlasna reke, nie zaszkodzi a moze pomoc.
    • kotka211 Re: kwas foliowy 28.08.05, 18:54
      Ja folik przed ciążą brałam jak mi sie przypomniało czyli raz na 2-3 dni! Od
      początku ciąży brałam codziennie z polecenia mojego gin folik i prenatal! Teraz
      biore prenatal co drugi dzień bo boje sie żeby nie było za dużo tych witamin bo
      jem dużo owoców!
    • mynia_pynia Re: kwas foliowy 28.08.05, 20:23
      A mnie zastanawia dlaczego w Polsce ten kwas jest taki popularny??
      • kingaolsz Re: kwas foliowy 28.08.05, 21:56
        Nie tylko w Polsce wink w Anglii tez lekarze zalecaja go brac kobietom starajacym
        sie o ciaze i bedacym juz w ciazy. Wszedzie o tym "trabia".

Pozdr
        Kinga
        • ewaq Re: kwas foliowy 28.08.05, 22:05
          a w USA jest obowiązkowo do mąki dodawany...
    • pimpek_sadelko Re: kwas foliowy 28.08.05, 23:21
      bralam, nie wiem po co, ale bralam.
      • monik46 Re: kwas foliowy 30.08.05, 19:55
        dzięki za odpowiedzi, trochę jestem spokojniejsza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka