mo2005 02.09.05, 11:41 Jeżeli za zwolnienie płaci mi ZUS ( minęło już 33 dni płatne przez firmę ) to gdzie dostarczam zwolnienia do ZUS-u czy firmy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eps Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia 02.09.05, 11:45 Wg mnie do firmy. Pracodawca jeżeli nie zatrudnia więcej niz 20 osób, sporządza druk Z-3 (wypisuje w nim Twoje dochody za ostatnie 12 miesięcy) i razem z oryginałem zwolnienia (u siebie zostawia kopie) wysyła do ZUS. Wszystkie poźniejsze zwolnienia tez oddajesz pracodawcy, on robi sobie kopię (pod dokumentację płacową) a oryginały wysyła do ZUS. Przynajmniej u mnie tak jest. Jesli chodzi o pracodawce zatrudniającego powyżej 20 osob nic sie nie zmienia i też jemu oddajesz zwolnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
mo2005 Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia ( do eps ) 02.09.05, 11:56 Dzięki, a może się orientujesz jak szybko ZUS wypłaca za zwolnienie bo ja zawsze mam wypłatę na koniec miesiąca a tutaj pieniedzy jak nie było tak nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
novanka Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia ( do eps ) 02.09.05, 12:06 Ja się orientuję. ZUS ma 30 dni od dnia wpływu dokumentacji od pracodawcy. Sama zgrzytam zębami bo własnie zostałam bez kasy z tego powodu. Ale ponoc starają się wypłacać wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulina Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia ( do eps ) 02.09.05, 12:08 do firmy!ja tez tak robie i sie sprawdza.zus placi zawsze po zakonczeniu zwolnienia..ja dostalam pol pensji za pol miesieca i drugie pol jak sie drugie zwolnienie skonczy.PARANOJA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mo2005 Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia ( do eps ) 02.09.05, 12:10 To cudnie jak będę czekać 30 dni na pieniądze. Zwolnienie mi się skończyło 28.08, narazie jestem znowu w pracy ale nie wiem co będzie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
novanka Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia ( do eps ) 02.09.05, 12:46 Słuchaj, to znaczy, że jeśli jedno zwolnienie skończyło mi się np. 20.08, a drugie 20.09, to za to drugie dostanę kasę dopiero po jego zakończweniu? Czyli nawet w październiku? Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulina Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia ( do eps ) 02.09.05, 14:21 u mnie jest tak.zwolnienie skonczylo mi sie 17 sierpnia a kase dostalam wczoraj.nastepne zwolnienie jest od 18 sierpnia do 07.wrzesnia i kase za nie dostane po zakonczonym zwolnieniu czyli koniec wrzesnia.tak mi powiedzialy panie w zusie.dzwonilam wczorajj bo bylam przerazona-pol wyplaty!tak mi to wyjasnily Odpowiedz Link Zgłoś
aniam241 Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia 02.09.05, 14:17 Ja nie mam takiego problemu. W mojej firmie pracuje wiecej niz 20 osob i za zwolnienia placi mi pracodawca a jemu zwraca zus. Zawsze pensje mialam do 10 kazdego miesiaca i tak jest tez i teraz. mam placone za miesiac a nie za zwolnienie ktore sie skonczy bo niektore sa na przelomie miesiecy. Dowiedz sie w firmie i zwolnienia dostarczaj do pracodawcy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
novanka Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia 02.09.05, 14:19 To jesteś szczęściara. Mi płaci ZUS, więc chcąc nie chcąc muszę czekać, aż mi raczą przelać kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulina Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia 02.09.05, 14:22 acha i jezeli nie podalas nr konta to pieniadze przynosi listonosz. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia 02.09.05, 14:29 Pracuje w szkole i oni chyba maja ten sam system co w firmie ani. Nauczyciele zawsze dostaja pieniadze "z gory" tzn. na poczatku kazdego miesiaca za ten wlasnie miesiac. I jak do tej pory zawsze 1-go wplywaly na moje konto pieniazki. Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulina Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia 02.09.05, 14:30 ja pracuje w poradni psychologiczno-pedag i tez dostajemy pieniadze z gory, ale firma jest mala mniej niz 20 osob, placi zus-niestety... Odpowiedz Link Zgłoś