Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz ZUS i zwolnienia

02.09.05, 11:41
Jeżeli za zwolnienie płaci mi ZUS ( minęło już 33 dni płatne przez firmę ) to
gdzie dostarczam zwolnienia do ZUS-u czy firmy ?
Obserwuj wątek
    • eps Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia 02.09.05, 11:45
      Wg mnie do firmy. Pracodawca jeżeli nie zatrudnia więcej niz 20 osób, sporządza
      druk Z-3 (wypisuje w nim Twoje dochody za ostatnie 12 miesięcy) i razem z
      oryginałem zwolnienia (u siebie zostawia kopie) wysyła do ZUS. Wszystkie
      poźniejsze zwolnienia tez oddajesz pracodawcy, on robi sobie kopię (pod
      dokumentację płacową) a oryginały wysyła do ZUS. Przynajmniej u mnie tak jest.
      Jesli chodzi o pracodawce zatrudniającego powyżej 20 osob nic sie nie zmienia i
      też jemu oddajesz zwolnienie.
      • mo2005 Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia ( do eps ) 02.09.05, 11:56
        Dzięki, a może się orientujesz jak szybko ZUS wypłaca za zwolnienie bo ja
        zawsze mam wypłatę na koniec miesiąca a tutaj pieniedzy jak nie było tak nie ma
        • novanka Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia ( do eps ) 02.09.05, 12:06
          Ja się orientuję. ZUS ma 30 dni od dnia wpływu dokumentacji od pracodawcy. Sama
          zgrzytam zębami bo własnie zostałam bez kasy z tego powodu. Ale ponoc starają
          się wypłacać wcześniej.
          • bulbulina Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia ( do eps ) 02.09.05, 12:08
            do firmy!ja tez tak robie i sie sprawdza.zus placi zawsze po zakonczeniu
            zwolnienia..ja dostalam pol pensji za pol miesieca i drugie pol jak sie drugie
            zwolnienie skonczy.PARANOJA!!!!
            • mo2005 Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia ( do eps ) 02.09.05, 12:10
              To cudnie jak będę czekać 30 dni na pieniądze. Zwolnienie mi się skończyło
              28.08, narazie jestem znowu w pracy ale nie wiem co będzie dalej
            • novanka Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia ( do eps ) 02.09.05, 12:46
              Słuchaj, to znaczy, że jeśli jedno zwolnienie skończyło mi się np. 20.08, a
              drugie 20.09, to za to drugie dostanę kasę dopiero po jego zakończweniu? Czyli
              nawet w październiku?
              • bulbulina Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia ( do eps ) 02.09.05, 14:21
                u mnie jest tak.zwolnienie skonczylo mi sie 17 sierpnia a kase dostalam
                wczoraj.nastepne zwolnienie jest od 18 sierpnia do 07.wrzesnia i kase za nie
                dostane po zakonczonym zwolnieniu czyli koniec wrzesnia.tak mi powiedzialy
                panie w zusie.dzwonilam wczorajj bo bylam przerazona-pol wyplaty!tak mi to
                wyjasnily
    • aniam241 Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia 02.09.05, 14:17
      Ja nie mam takiego problemu. W mojej firmie pracuje wiecej niz 20 osob i za
      zwolnienia placi mi pracodawca a jemu zwraca zus. Zawsze pensje mialam do 10
      kazdego miesiaca i tak jest tez i teraz. mam placone za miesiac a nie za
      zwolnienie ktore sie skonczy bo niektore sa na przelomie miesiecy. Dowiedz sie
      w firmie i zwolnienia dostarczaj do pracodawcy. Pozdrawiam
      • novanka Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia 02.09.05, 14:19
        To jesteś szczęściara.
        Mi płaci ZUS, więc chcąc nie chcąc muszę czekać, aż mi raczą przelać kasę.
        • bulbulina Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia 02.09.05, 14:22
          acha i jezeli nie podalas nr konta to pieniadze przynosi listonosz.
        • bonnie75 Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia 02.09.05, 14:29
          Pracuje w szkole i oni chyba maja ten sam system co w firmie ani. Nauczyciele
          zawsze dostaja pieniadze "z gory" tzn. na poczatku kazdego miesiaca za ten
          wlasnie miesiac. I jak do tej pory zawsze 1-go wplywaly na moje konto pieniazki.
          • bulbulina Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia 02.09.05, 14:30
            ja pracuje w poradni psychologiczno-pedag i tez dostajemy pieniadze z gory, ale
            firma jest mala mniej niz 20 osob, placi zus-niestety...
    • visenna2 Re: Jeszcze raz ZUS i zwolnienia 02.09.05, 15:23
      Do firmy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka