Dodaj do ulubionych

Czy orgazm w ciąży może być niebezpieczny ?

07.09.05, 11:01
Witam poruszam wątek seksualny,zastanawiam się czy orgazm może spowodować
jakieś niechciane konsekwencje....Czy może spowodować skurcze albo
stwardnienie brzucha,lub niedaj Boże odklejanie się łożyska?Może to głupie o
co pytam ale mam mega doła jak zafunduje sobie takie przeżycie,wtedy żałuje
tego bardzo za każdym razem choć bardzo żadko się kocham...Czy jestem jedyna z
takimi banalnymi problemami?Bo po mojemu takie przeżycia mogą nieść
ryzyko...co wy na to?Proszę o poważne odpowiedzi.
lilypie.com
Obserwuj wątek
    • karolinazajac Re: Czy orgazm w ciąży może być niebezpieczny ? 07.09.05, 11:04
      Z tego co wiem to właśnie w ciąży kobieta czerpie więcej przyjemności z seksu a
      orgazmy pojawiają się częściej i są intensywniejsze. Więc nie powinno to mieś
      złego wpływu na dziecko, raczej wprost przeciwnie, bo mama jest szczęśliwa.
      • lily.sins Re: Czy orgazm w ciąży może być niebezpieczny ? 07.09.05, 11:08
        nie moze. jedyne na co trzeba uwazac to nasienie, ktore zawiera prolaktyne i
        ktora jest podawana przy porodzie czasem. Moj poloznik powiedzial, ze mozemy
        figlowac ile chcemy tylko bez wytrysku.
        • karolinazajac Re: Czy orgazm w ciąży może być niebezpieczny ? 07.09.05, 11:10
          Ale podobno prolaktyna nie ma szkodliwego wpływu bo działanie zauważalne jest
          dopiero pod koniec ciąży - może przyspieszyć poród. Ale dziś mam wizytę u
          lekarza, więc mogę zapytać.
          • invicta1 Re: Czy orgazm w ciąży może być niebezpieczny ? 07.09.05, 11:19
            ale chrzanicie głupoty nasienie zawiera prolaktynę-nawet nie wiecie o czym gadacie
            • sylvie1979 Re: Czy orgazm w ciąży może być niebezpieczny ? 07.09.05, 11:29
              Chodzilo im oczywiscie o prostaglandyne, ktora zawarta jest w nasieniu
              mezczyzny, a ktora rowniez wywoluje sie porod. Toeretycznie zagrozenie, ze
              szyjka otworzy sie po kontakcie ze sperma jest znikome, ale jesli seks z
              prezerwatywa czy bez wytrysku do pochwy komus nie przeszkadza, to nie warto
              ryzykowac.

Dziewczyny, prolaktyna to hormon. Sprawdzajcie, zanim cos napiszecie, bo
              wprowadzacie innych w blad.

PROLAKTYNA - jest to hormon produkowany przez przedni płat przysadki mózgowej
              utrzymujący działanie ciałka żółtego oraz zapoczątkowujący i podtrzymujący
              laktację. Należy do grupy hormonów tzw. gonadotropowych. Jego nadmiar moze
              prowadzic do zaburzen owulacji i czesto leczy sie nieplodnosc zenska podajac
              leki zbijajace poziom prolaktyny (np. Bromergon).
        • m_golightly Re: Czy orgazm w ciąży może być niebezpieczny ? 07.09.05, 11:18
          pierwsze słyszę, że bez wytrysku...

znalezione na www.dziecko-info.com/jestes_w_ciazy/seks.shtml
          "Męskie nasienie w kontakcie z szyjką macicy powoduje jej "dojrzewanie" i
          rozwieranie poprzez wzniecenie czynności skurczowej ciężarnej macicy. Dzieje się
          tak ze względu na obecność w spermie substancji o nazwie prostaglandyna. Jednak
          nie należy się obawiać zbyt wcześnie - na takie ilości prostaglandyny jaka
          znajduje się w spermie mężczyzny, szyjka macicy staje się dopiero wrażliwa po
          38-39 tygodniu prawidłowo rozwijającej się ciąży.
          Badania wykazały również, że orgazm i występujące w czasie jego trwania skurcze
          macicy nie mogą spowodować poronienia lub porodu niewczesnego."

są tam również wymienione przeciwskazania do seksu w ciąży, pzdr
    • hanka45 Re: Czy orgazm w ciąży może być niebezpieczny ? 07.09.05, 11:12
      Gdzieś przeczytałam, że podczas orgazmu dziecko odczuwa tylko "przyjemne
      kołysanie". Jeśli nie masz przeciwwskazań (skrócona szyjka np), to chyba nie
      powinnaś mieć wyrzutów. Tymbardziej, ze juz "po" nie odczuwasz u siebie
      stwardnień, bóli itp. Ja mam wyraźny zakaz od lekarzasad(( I troszkę
      zazdroszczę...wink

lilypie.com/days/060101/4/0/1/+10[/img][/link][/center]
    • novanka Re: Czy orgazm w ciąży może być niebezpieczny ? 07.09.05, 11:19
      Z książki "Przewodnik po dziewięciu najważniejszych miesiącach z życia kobiety":
      "...w późniejszej ciąży orgazm może wywołać skurcze Braxtona-Hicksa, trwające
      nawet 30 minut.Mogą one przypominać skurcze porodowe, ale polegają tylko na
      napinaniu się macicy i nie są prawdziwymi skurczami porodowymi"
      Natomiast: "Kontakt nasienia z szyją macicy w czasie przwidywanego terminu
      porodu lub po nim może zainicjować poród. Nasienie powoduje dojrzewanie i
      rozwieranie szyjki macicy. Jest to możliwe dzięki nzajdującej się w nim
      substancji zwanej prostalgladyną (...) Nie należy się obawiać, że seks w czasie
      ciąży wywoła przedwczesny poród. Szyjka macicy dojrzeje tylko wtedy, gdy jest
      na to gotowa".
      • diablica26 Re: Skracanie szyjki 07.09.05, 11:40
        Tego to nie wiem może i mi się skraca a ja niewiem kolejna wizyta na początku
        paździrnika.Wogóle to kompletnie nie mam ochoty na igraszki,nic mnie nie
        podnieca od 5 miesięcy tylko 3 razy się kochałam a ze 4 razy miałam
        orgazm.Dlatego u mnie chyba jest odwrotnie z tą chcicą w ciąży na seks.Jestem
        zimna jak głaz ale nie przeszkadza mi to.Dzięki Bogu mój jest bardzo
        tolerancyjny i też już dał sobie spokój może kiedyś mi się zachce...?
    • mamapiotra Re: Czy orgazm w ciąży może być niebezpieczny ? 07.09.05, 12:18
      Jeśli ciąża nie jest zagrożona to kochaj sie ile możesz. Po porodzie u 80% kobiet zainteresowanie seksem maleje niemal do 0. W ciąży przyjemności z sexu jest więcej smile)))))))
    • kotka.szrotka Re: Czy orgazm w ciąży może być niebezpieczny ? 07.09.05, 12:25
      U mnie ostatnio zaczęła się skracać szyjka macicy, spowodowane nadmiernym
      wysiłkiem (polatałam po sklepach raptem 4 godzinki!) i miałam trochę
      przystopować. Lekarz nie powiedział nic o seksie więc, latanie ograniczyłam,
      seks był, może nie z wytryskiem, ale bywały orgazmy. Na kontroli po tygodniu
      okazało się, ze szyjka z powrotem się wydłużyła i generalnie wszytko gra. Teraz
      dopytałam jednak o współżycie i niestety usłyszałm, że przerwa, z tym, że
      konkretnie czemu nie pytałam, czy chodzi o nasienie, czy orgazm.
    • sabi35 Re: Czy orgazm w ciąży może być niebezpieczny ? 07.09.05, 12:36
      Może, ale tylko jak: odkleja się trofoblast, skraca się szyjka macicy albo masz
      założony pessar (nie dotyczy to założonego szwu (cerclage)), albo masz
      przedwczesne skurcze prowadzące do skracania się szyjki. Inne powody nie są mi
      znane (to informacje od gina, pytałam)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka