kat.s 09.09.05, 11:42 czy lekarz wypisze skeirowanie na te badania, czyrobi się je z kriw i ile ew. kosztują jeśli bedę musiala je sobie sama zaplacic? pozdr k Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tigra25 Re: Kot w domu 26.09.05, 14:17 Sama zgłosiłam sie na takie badanie. Zapłaciłam 50 zł po 25 zł za każdy rodzaj toksoplazmowy. Takie badanie robi się z krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
arden25 Re: Kot w domu 21.09.07, 16:53 W Zamościu te badania kosztują 92 zł, a na wynik czeka się ok.2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcik_gda Re: Kot w domu 26.09.05, 16:57 Ja rzadnego skierowania nie miałam, lekarka powiedziała ,że nie jest refundowane.Musiałam zapłacić.Pozdro E Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: Kot w domu 26.09.05, 16:59 ja też pytałam się lekarza i powiedział,że nawet ze skierowaniem to badanie jest płatne i trzeba je powtarzać kilka razy w ciągu całej ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: Kot w domu 20.02.06, 10:11 Miałam skierowanie i nic nie płaciłam. A kilka razy trzeba je robić jeżeli w badaniu zostanie stwierdzone że pacjentka nie przechodziła toksoplazmozy. U mnie wyszło że ją przechodziłam i nie muszę już się badać a także unikac zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
zgalazka Re: Kot w domu 26.09.05, 17:53 a co to ma do kota tokso powinien miec kazdy przynajmniej na poczatku ciazy jest refundowane jak masz skierowanie od lekarza z nfz a jak nie to kosztuje w zaleznosci od miasta i laboratorium srednio 30 zl za 1 ig a robi sie 2 Odpowiedz Link Zgłoś
zgalazka Re: Kot w domu 26.09.05, 17:54 a co to ma do kota tokso powinien miec kazdy przynajmniej na poczatku ciazy jest refundowane jak masz skierowanie od lekarza z nfz a jak nie to kosztuje w zaleznosci od miasta i laboratorium srednio 30 zl za 1 ig a robi sie 2 Odpowiedz Link Zgłoś
paycza Re: Kot w domu 26.09.05, 18:07 Dostałam skierowanie i nic nie płaciłam za badanie. Mam kota od 10 lat, miałam też styczność z innymi kotkami. Sprzątałam po nim, spał ze mną,a okazało się, że ani nie przechodziłam toksoplazmozy, ani nie mam jej teraz. Nie każdy kot jest niosicielem, mój akurat nie wychodzi z domu, nie ma styczności z innymi zwierzętami i nie daję mu surowego mięsa. Na wszelki wypadek teraz nie sprzątam jego kuwety. Pozdr Anka Odpowiedz Link Zgłoś
sarna73 Re: Kot w domu 20.02.06, 09:51 Badanie na Toksoplazmoze jest refundowane napewno jeśli jest się w programie "mama , zdrowie i Ja", powtarza się je 3 razy w czasie ciąży. Ja też mam w domu kota od 12 lat, kot wyhodzi z domu codziennie kilka razy dziennie i je surowe mięso, a moje badania w pierwszej i teraz w drugiej ciąży pokazują że nie przechodziłam toksoplazmozy. Najważniejsza jest higiena i czystość, częste mycie rąk. I trzeba uważać przy przygotowywaniu posiłkow właśnie z surowego mięsa o czym rzadko się mówi - od razu po skończeniu pracy dokładnie umyć ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: Kot w domu 20.02.06, 10:14 Powtarza się jej jeżeli nie przechodziło się toksoplazmozy a jeżeli badanie wykaże że ją przechodziłaś to jest po sprawie, drugi raz nie da się zachorować. Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey Re: Kot w domu 20.02.06, 10:31 oprócz surowego mięsa toxo może tez być w ziemi - czyli w doniczkach i ogródku grzebiemy w rękawiczkach tylko do tego przeznaczonych, myjemy rączki i dobrze szorujemy lub obieramy warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.kot997 Re: Kot w domu 13.05.07, 20:37 dokladnie-czesciej zaraza sie toxoplazmoza przez surowe lub niedosmazone mieso. Ja w dziecinstwie wyglaskalam i wycalowalam wszystkie "smietnikowe" koty, zawsze tez mialam swojego, codziennie-wychodzacego kota i..toxoplazmozy nigdy nie mialam Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: Kot w domu 20.02.06, 10:09 Jest to badanie standardowe i konieczne w czasie ciąży, ginekolog nie ma prawa na nie nie skierować, jest w pełni refundowane. W pierwszej ciąży nie miałam robionego tego badania bo moja gin zapomniała, gdy moje dziecko potem leżało na oiomie po porodzie i stwierdzono u niego bardzo małą ilość przeciwciał toksoplazmozy to wszyscy lekarze dziwili się co ja za gina miałam że nie skierował mnie na to badanie i gdyby to było przyczyną problemów to mogłabym go podać do sądu za błąd w sztuce lekarskiej. Jeżeli czyjś gin twierdzi że nie jest to badanie standardowe to jest nie douczony. Odpowiedz Link Zgłoś
eleq Re: Kot w domu 20.02.06, 21:41 Dziewczyny nie dajcie sie lekarzom,na badanie na toxoplazmoze lekaz ma obowiazek skierowac ciezarna kobiete nawet 2 razy w ciagu ciazy. jesli macie problemy trzeba sie tego stanowczo!!! domagac, przez cale zycie nie po to placimy skladki na ubezpieczenie zdrowotne zeby chcac chronic wlasne dziecko trzeba bylo wyciagac dodatkowe pieniadze z kieszeni- dodam ze wcale niemale. pozdrawiam serdecznie. NIE DAJCIE SIE NIEDOUCZONYM I NIEUCZCIWYM LEKARZOM !! Odpowiedz Link Zgłoś
alhana82 Kot w domu 13.05.07, 11:44 Witam, pol roku przed ciaza zrobilam badania na toksoplazmoze, wyszly mi IgM i IgG dodatnie, po zajsciu w ciaze lekarz ponowil badania i oba wskazniki dalej byly dodatnie. Bardzo mnie interesuje czy powodem dodatnich obu wskaznikow, dokladnie tego wsakzujacego na chorobe, jest to ze w domu mam kota byc moze na nia chorego. Moja Pani doktor, powiedziala ze jezeli przed ciaza te wskazniki byly dodatnie to nie ma sie czym amrtwic. Jednak niepokoje sie ciagle. Lekarz podczas pierwszej wizyty dal mi skierowanie na badania krwi w kierunku roznych chorob Odpowiedz Link Zgłoś
dorota326 Re: Kot w domu 14.05.07, 00:26 Dajcie spokoj tym kotom ! Predzej zarazisz sie toxo poprzez niedosmazone mieso- grill czy tatar -ja nawe wyparzam wrzatkiem deske po krojeniu surowego miesa- mam kota i toxo nie mialam i nie mam - poza tym kot jezeli ma toxo to jego odchody zarazaja przez kilka pierwszych dni wiec mozliwosc zalapania od kota jest najmniejsza. Nalezy uwazac rowniez na salate i myc dokladnie owoce i warzywa !pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kot w domu 21.09.07, 17:56 "kot jezeli ma toxo to jego > odchody zarazaja przez kilka pierwszych dni " No, akurat jest zupełnie odwrotnie. Larwy, które są w kale kota dojrzewają po wydaleniu przez jakieś trzy dni i dopiero potem robią się inwazyjne i mogą zarażać. Jeśli kuweta sprzątana jest codziennie, to nie ma jak zarazic się toxo. Odpowiedz Link Zgłoś