Dodaj do ulubionych

tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde?

21.09.05, 19:23
dziewczyny jak to jest.Jutro zaczynam 6 miesiac.Przytylam niecale 4 kg,moze
mniej.No i wlasciwie urosl mi brzuch,dzidzia zdrowa,wyniki super. No i nie
rozumiem,bo w zasadzie powinnam wiedziec i nie zwracac juz uwagi na "rady
dobrych kolezanek",ale jednak.Kto mnie widzi,czy kolezanka czy jaka nowo
poznana babka,pyta ktory to miesiac,ja ze taki i taki, no i np.dzis mowie ze
zaczynam 6,a ona ze bardzo ladnie wygladam,wiec najpierw jest mi milo,ale juz
pochwili slysze: no ale ja tez tak wygladalam do 6 miesiaca,pozniej to
przytylam i tu sie zaczyna: 18,20 albo wogule nie powie ile,tylko przwraca
oczymi i mowi baaardzo duzo.A jedna kolezanka to wogole,przez ciaze przytyl
25 kg,i gdy inna chwalila moj wygla ta mowi ze ona do 6 tez tak wygladala,i
tez tak malo przytyla,ale za to pozniej,i teraz tak sobie mysle ,ze ona
urodzila w 34 tygdoniu,ja nidlugo zaczynam 23,czyli przytyla przez 11 t 20
kg??
Jak to jest z tym tyciem teraz dziewczyny?czy tycie naprawde zaczyna sie po 6
miesiacu takie wielkie,czy poprostu baby sa zgryzliwe,mama powiedziala zebym
sie nie przejmowala,bo specjalnie tak gadaja.Ale stracha mi napedzily tym
tyciem...wieeelkim w tak krotkim czasie.Bo przytyc 20 kg w 9 miesiec to
zrozumiem ale w 2?!
Obserwuj wątek
    • amwaw Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 21.09.05, 19:26
      Pobór masy faktycznie jest większy w ostatnim trymestrze( wcześniej płód się
      rozwijał, a potem tyje na potęgęsmile ), ale bez przesady- przytyjesz tylko kilka(
      i to też niezbyt dużo skoro nie masz takiej tendencji do gromadzenia) kg, a nie
      kilkanaściebig_grin
      baby oczywiście są zgryźliwesmile Nie przejmyj sięsmile
      • urodzonawewrzesniu :) 21.09.05, 19:36
        Nie ma to jak koleżanki...
        • linearka Re: :) 21.09.05, 20:09
          Dzięki Ci za ten post, bo już myślałam że tylko ja mam takie życzliwe wokół
          mnie. Ja teraz w 25tc i 5kg do przodu, podobno też ładnie wyglądam ale... no
          właśnie teraz to się zacznie!!!!! Ja nadal mam jedne spodnie sprzed ciąży w
          których chodzę bo to były takie niskie biodrówki, ale już od 2 m-cy słyszę że za
          parę tygodni to już nie wejdę w nie!!! A sąsiadka z piętra, która naprawdę dużo
          przytyła i w 6 m-cu wyglądała naprawdę dobrze cały czas wmawia mi że wylądała
          dokładnie tak samo jak ja i dopiero potem przytyła. Hm... mam po niej ciuchów
          troszkę i raczej nieprędko wykorzystam... Więc śmiej się z tych, niegroznych
          przecież komentarzy, i ciesz się że tak ładnie wyglądasz. Mój mąż baaardzo się
          cieszy... hi hi hi
          • lemur_ks Re: :) 21.09.05, 20:43
            Przytyłam 9-10 kg do porodu , do 6 m-ca zero brzucha. Każda z nas jest inna, a
            DOBRE CIOCIE ZAWSZE W MODZIE... sad(
          • annam21 dzieki:)) 21.09.05, 20:53
            bo juz swira mozna dostac,wszedzie tylko waga i waga,jasne kazda sie
            martwi ,jedna sie oszczedza jedna nie,ale temat juz dla mnie drazniacy,tak mnie
            nastraszyly tym gadaniem,ze sie balam czy z dzidzia okey bo mam taki brzuch
            maly,jak z tym sie prawie skonczylo to zaczelo sie z tyciem.Ale najgorzej to
            mnie zgiela wlasnie ta kolezanka co urodzila w 34 tc,byla u nie w monachium w 6
            miesiacu i pamietam jak wygladal.Nim zaszlam mowila mi ze sie w ciazy roztyje
            bo ma sklonnosci,jak nie tylam mowila ze tez nie tyla,ale jak juz powiedziala
            ze do 6 tez tak malo przytyla.i wyszlo na to ze w 11 przytyle ze 20 to
            powiedzial ze to dlatego ze przy zagrozeniu przedwczesnym porodem podali dzidzi
            hormon zeby urosla i stad te kg.Tylko ze do dzis 1,5 roku zostalo jej z 7.ale
            co tam ona wie lepiej bo w ciazy juz byla,a moja mama posluchala ,posluchala i
            poszla sie smiac do lazienkismile
            • werrap Re: dzieki:)) 22.09.05, 08:02
              czyli widac że twja mama ma takie w miarę zozsądne podejście, nie wiem jak z
              resztą rzeczy ale już prędzej dowiadywałabym się od mamy niż od koleżanek które
              milion razy zmieniają fakty i oczywiście wiedzą lepiej smile
              w.
          • sylvie1979 Re: :) 22.09.05, 09:45
            Ano wlasnie, tez sie nad tym zastanawialam. Ja koncze w tej chwili 26 tydzien i
            do tej pory przytylam 5,5 kilo. Wygladam szczuplej niz przed ciaza, tyle tylko,
            ze oczywiscie wyskoczl mi brzuch. No i ciagle slysze, ze jeszcze wszystko przede
            mna, ze skoro dopiero zaczelam 7 miesiac, to przez te ostatnie przytyje
            najwiecej. Jedna znam taka "ekspertke" ktora nie wiem skad bierze wiadomosci, bo
            sama w ciazy nigdy nie byla, ale tonem znawcy opowiada, ze teraz to przynajmniej
            po 4-5 kilo na miesiac bedzie mi przybywac. Inna sprawa, to ze wmawiala mi
            takze, ze toksoplazmoza jest najgorsza w ostatnich tygodniach ciazy, a nie
            pierwszych i ze CC wlasciwie mozna sobie "zazyczyc" nawet dwa miesiace przed
            terminem, jesli tylko tak komus "pasuje"...
            • amwaw Re: :) 22.09.05, 10:12
              Z tokso miała rację- znacznie gorsza jest w 2 gim i 3 cim trymestrze niż w 1-
              szym, niestety- odwrotnie niż cytomegalia..
              • sylvie1979 Re: :) 22.09.05, 10:38
                No coz, wszyscy moi lekarze i podreczniki twierdza cos zupelnie przeciwnego - ze
                tokso jest najgrozniejsze dla malego plodu, bo na poczatku ciazy wyksztalcane sa
                wszystkie organy i istnieje realne zagrozenie, ze dziecko dotkniete choroba na
                tym wczesnym etapie bedzie mialo wady rozwojowe.
                • amwaw Re: :) 22.09.05, 10:51
                  To radzę zmienić podręczniki- to, że wady są większe w 1-szym trymestrze nie
                  oznacza, że tokso jest bardziej niebezpieczna. Popierwsze-prawie 3 razy większe
                  ( w 1-szym 25, w 2-gim 50 a w 3-cim 65%) jest prawdopodobieństwo przeniknięcia
                  przez łożysko przeciwciał w ostatnim trymestrze niż w 1-szym, po drugie-
                  właśnie z wadami to bzdura. W 1-szym zwiększone jest prawdopodobieństwo
                  poronienia, w późniejszych trymestrach- wad rozwojowych płodu bez poronienia.
                  pozdrawiam

________
                  Mieszkanka
                  Nasza dziewczynka będzie z Nami za...
                  • sylvie1979 Re: :) 22.09.05, 11:26
                    No coz, nie chce sie wyklocac, bo ten post nie dotyczy tokso, ale z punktu
                    widzenia chyba kazdej matki najwieksze zagrozenie to zagrozenie smiertelne,
                    prawda? w zwiazku z tym, ze rzeczywiscie w pierwszym trymestrze z powodu tokso
                    czesto dochodzi do tak powaznych wad plodu, ze dochodzi do poronienia, to ja
                    ocenilabym to jako najbardziej niebezpieczny moment dla ciezarnej kobiety.
                    Zgadzam sie natomiast co do tego, ze w dalszych etapach moze - nie musi - dojsc
                    do wad rozwojowych, jednak zazwyczaj nie tak powaznych, by mialy skutek
                    smiertelny dla dziecka. Krotko mowiac i podsumowujac; tokso nalezy sie
                    wystrzegac na kazdym etapie ciazy i juz.
    • marta2777 Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 21.09.05, 21:22
      cholender, ale w tej Polsce sasiadki potrafia dobic czlowieka. Zgryzliwe sa
      strasznie. Ja na szczescie mieszkam za granica i kazdy sie nie moze nadziwic ,
      ze ja juz 6 miesiac zaczelam i nikt nie robi mi zadnych przytykow o wadze,
      jezeli juz to mowia, ze brzuszek na pewno bedzie wiekszy niedlugo, ale raczej
      nikt nie prorokuje mi wielkiego balona wink Ale ja wiem, ze roznie moze byc,
      reguly nie ma, gdzies to dziecie przeciez musi sie zmiescic. Jem w miare
      racjonalnie, wiec czy to wazne ile przytyje?? potem gdzies sie to rozplynie,
      mam nadzieje...
      Pozdrawiam, i nieprzejmujmy sie tak bardzo naszym wygladem. Przeciez jestemy w
      ciazy.
    • soffia2 Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 21.09.05, 22:25
      Hej,

A ja sie wczoraj troche zalamalam. Wlasnie zaczelam 24 tc i o ile wczesniej
      przytylam 4 kilo to wczorajszy pomiar pokazal kolejne 5 do przodu. W zwiazku z
      tym moj maz nie nazywa mnie juz wielorybkiem, ale slonikiem. To sie nazywa
      pocieszenie.smile
    • 19maj Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 22.09.05, 07:14
      ja na początku bardzo schudłam a w ostatnich 2 miesiącach przytyłam chyba z
      10kg "normalne ubrania nosiłam do 7 mc ale to jet indywidualnie każdej z nas
      organizm inaczej reaguje. nie przejmuj się co mówią inni
    • bazylea1 Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 22.09.05, 08:50
      u mnie tak własnie było (niestety): do 6 miesiąca zgrabne nogi, brzuszek jak
      piłeczka. a potem tycie w tempie 1,5 kilo na tydzien!!! efekt jest taki że w 32
      tc nie mieszczę się w prawie wszystkie ciążowe ciuchy. i historia się powtarza -
      w 1 ciąży było tak samo. w 1 ciąży przytyłam 19kg (tyłam do samego końca w
      strasznym tempie, dodatkowo spuchłam co dało też efekt paru kilo na plus),
      teraz na razie 12 kg, udało mi sie troche spowolnic tempo - mam nadzieje że
      skończy się na 15... ale wcale nie musi tak być u Ciebie.
      • kwiatek-21 Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 22.09.05, 09:21
        ja zaczynalam ciąze od wagi 67,4 kg teraz jestem w 20tc i waże już 71 kilo czy
        to nie zadużo z tym ze ja wogule nie wymiotowałam zero no może raz tydzień temu
        bi zjedłam jabłko i chyba dzidzi nie podpasowało a tak to wogule i juz czuje
        się jak balon mój małzonek mówi do mnie " uwaga uwaga prosze panstwa
        niesamowite tak to on waleń własnie wdrapuje sie do wyrka" ale i tak mnie kocha
        • kokons Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 22.09.05, 10:04
          Wszystkie znamy ponizsza tabelke prawidlowego tycia w czasie ciazy... wszystkie
          tez wiemy ,ze nikt nie tyje ksiazkowo!
          Jestem prawie w 22 tc i przytylam 2,5 kg ale przy wadze wyjsciowej 63 kg i 167
          cm wzrostu i mysle,ze podstawa z ktorej sie wychodzi tez ma wplyw na
          przytycie... ja sie sobie przed porodem wydawalam troszke za gruba no i moze
          teraz dziecko sobie ten tluszczyk rowniez pobiera...
          No ale na powaznie konsultowalam wczoraj moj przyrost wagi w ciazy z
          gineklolgiem i powiedzial, ze wszystko jest prawidlowo, bo dziecko wazy 430
          gram wody ok. 500 gram, piersi powiekszone z 350 gr, lozysko iles tam wiec
          gdybym wazyla wiecej to bylby to raczej wynik dodatkowej wody w organizmie i
          tluszczyku.
          A apropos twojego pytania annam, pomijajac oczywiscie slowa wrednych kobiet, to
          mnie ginekolog przestrzegal, ze mam tendencje do tycia i lepiej zebym nie
          przytyla wiecej niz 5 kg do 5 msc ciazy, bo potem to juz waga tak leci,ze nie
          da sie tego procesu zatrzymac...

No wiec kontempluje sobie moj brzucholec i czekam na wiecej bo najwazniejsze w
          tym calym przeistaczaniu sie w stwory jest zdrowie naszych dzieci!

Pozdrawiamsmile

Z tabelki:
          Przyrost masy ciała w ciąży powinien wynosić prawidłowo od 9 do 12 kg. Przyrost
          ten rozkłada się następująco:
           3-3.5 kg stanowi płód
           0.5 kg błony płodowe
           1 kg wzrost mięśnia macicy
           1 kg łożysko
           0.9 kg płyn owodniowy
           4-6 kg woda zawarta w tkankach
           0.5 kg powiększenie piersi
          Zbyt mały przyrost masy ciała jest objawem niepokojącym. W ciąży powinno się
          przybrać na wadze co najmniej 7-8 kg. Zmniejszony przyrost masy ciała świadczyć
          może o niewłaściwej diecie.
    • koralik12 Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 22.09.05, 09:47
      Też miałam takie uwagi od teściowej że przytyję bardzo w 7mcy. Faktycznie po
      7mcu nagle zaczęłam strasznie szybko przybierać na wadze. Kilka godzin po
      porodzie okazało się że większość mojej tuszy to była nagromadzona woda.
      Następnego dnia po urodzeniu synka nie mogłam poznać moich chudych nóżek smile)
      Teściowa nie mogła się nadziwić jak przychodziła do szpitala bo wyglądałam
      jakbym w ciąży nie była.
      Dodam że teściowa to życzliwa osoba i nie mówiła złośliwie że przytyję. Po
      porodzie wciąż mi powtarzała że ślicznie wyglądam.
    • kokons Re: A spotkalyscie sie z teoria...?! 22.09.05, 09:49
      A spotkalyscie sie z teoria, ze tyle ile sie przytyje do 1 trymestru w ciazy
      tyle nam zostaje po porodzie?!
      Kiedys to slyszalam no i wczoraj podczas wizyty zapytalam polozna a ona mi to
      potwierdzila chocby na swoim przykladzie.

Ciekawe...

Pozdrawiam.

• ezrapound Re: A spotkalyscie sie z teoria...?! 22.09.05, 09:54
        No to mi sie nie sprawdzilo - w pierwszym trymestrze schudlam 1 kg, a po
        porodzie zostalo mi jakies 5 kg dodatkowej wagi. W dodatku przez 3 miesiace
        karmienia piersia (teraz coreczka ma wlasnie 3 miesiace) schudlam tylko jakies
        1,5 kg... a wiec nadal mam do zrzucenia okolo 4 kg. No ale podejrzewam, ze
        moglo byc gorzej.
      • martina.15 Re: A spotkalyscie sie z teoria...?! 22.09.05, 10:53
        no to dla mnie taka teoria bylaby malo pozytywna- przed ciaza niedowaga, 157 i
        47-48 kg, potem zaczelam odrobinke tyc (tuz przed ciaza bo naprawde chcialam
        przytyc) ale pod koniec I trymestru mialam jeszcze kilogram na minusie. od
        tamtej pory (1,5 miesiaca pozniej) przytylam 2 kg, czyli ogonie przytylam w
        ciazy kilogram. ciekawe...
      • kruffa Re: A spotkalyscie sie z teoria...?! 22.09.05, 11:59
        Szkoda, że to nie prawda wink). W pierwszej ciąży przytyłam 20 z czego w
        pierwszym trymastrze 2-3. Miesiąc po ciąży zostało mi ponad 8. Doszłam do
        swojej wagi po 6 miesiącach, ale chyba tylko dlatego, że byłam na niezłej
        diecie eliminacyjnej (córka alergiczka)

Kruffa
    • ezrapound Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 22.09.05, 09:52
      Ja tak naprawde zaczelam tyc dopiero od 7 miesiaca - wczesniej podobnie, jak u
      Ciebie. Ale w sumie przytylam 13 kg, czyli nie tak zle, teraz - 3 miesiace po
      porodzie - mam jeszcze do zrzucenia 4 kg. Da sie przezyc. Nie martw sie na
      zapas, napewno nie przytyjesz 25 kg!
      • zanetastocka Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 22.09.05, 10:04
        Ja to powiem tak - w 1 ciąży tyłam od samego początku a teraz właśnie od ok 21
        tc sad
    • wiolk Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 22.09.05, 10:04
      Witam,
      teraz jestem w 40tc i mam na plusie 17kg crying a zaczynało się tak pięknie .. do
      20tc nic nie przytyłam natomiast w 26tc miałam już na plusie 5kg. W przeciągu
      ostatnich 2 miesięcy tyłam średnio 1kg na tydzień odżywiając się oczywiście
      standardowo...
    • kruffa Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 22.09.05, 11:56
      Ja rzeczywiście zaczęłam tyć od 6 m-ca w pierwszej ciązy i doszłam do 20 kg,
      ale tylko i wyłącznie na własne zyczenie, bo sobie pofolgowałam z jedzeniem.
      W tej nie zamierzam, bo potem wcale nie było tak łatwo zrzucić ten nadmiar
      tłuszczu.

Kruffa
      • tysia77 Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 22.09.05, 12:18
        U mnie się sprawdziło, do 5 msc przytyłam jakieś 5kg a teraz w 39 tyg. mam 20 na plusie. Przed ciążą byłam raczej szczupła 57kg przy 170 cm wzrostu, źle nie wyglądam bo przytyłam równomiernie ale mam nadzieję ze uda mi się zrzucić te kg.
        • meg1112 Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 22.09.05, 12:43
          a ja... do 27 tc przytyłam juz 14 kg i nie robie z tego problemu- tyłam
          równomiernie, ale nie widać tych 14 na plusie u mnie... poprostu mam brzuszek i
          pierś!!!! i wiadomo ze troszke udka przytyły na górze, ale reszta bez zmian...
          ja przed ciąża wazyła 59 kg przy wzroscie 177cm, a teraz mam juz 73 za pasem...
          wzrost wagi to indywidualna sparwa każdej z nas, zalezna od budowy... tego czy
          sie wymiotowało, czy nie ( ja ani troche!!!! ), czy sie paliło przed ciąza...
          zatem olać to i koniec... i tak zrzucimy to po ciązy
          • annam21 Re: tycie to zaczniesz od 6 miesiaca-naprawde? 22.09.05, 20:50
            dzieki dziewczyny.przeczytalam w "oczekiwaniu na dziecko" ze jesli nagle
            przytyje sie kg w czasie tygodnia( oczywiscie po objadania sie ,czyli trzeba
            byc szczerym przed soba" to zeby powiadomic lekarza.i o co chodzi??
            no nadzieje ze nie przytyje 25 kg mam slodka.Tylko przytyc to okey ,schudne.Juz
            kiedys wazylam 64 kgsmile)) i schudlam,ale boje sie ze gdybym faktycznie miala
            przytyc nagle tak duzo /pomijam wode bo to nie od nas zalezy/ to niestety
            rozstepy,a dokladnie ich pojawienie staje sie baaaardzo realnesmile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka