Dodaj do ulubionych

"ruchome" łożysko...???

01.10.05, 10:06
Witam wszystkie przyszłe Mamusie. Wczoraj bylam na USG polówkowym. Nasza
Coreczka rozwija sie wspaniale i wszystko byłoby ok gdybym nie doczytała
(późno wieczorem)sie tam stwierdzenia, ze łozysko znajduje sie na scianie
tylnej. Wiem, ze to dobrze ale... na USG z tygodnia 14 mam napisane, ze
łozysko jest na scianie przedniej?! Zatem mam jakieś "ruchome" łozysko?
Troche sie pogubilam, wiec pytam, czy któraś z Was dziewczynki tez tak miała?
Obserwuj wątek
    • baaaa Re: "ruchome" łożysko...??? 01.10.05, 11:07

Hej nie martw się smile Miałam dokłądnie takie samo zdarzenie smile u dr Makowskiego.
      To świetny fachowiec, ale ma mnóstwo pacjentek i czasami się pomyli w opisie smile.
      Lekarze nie piszą opisu od początku, tylko wprowadzają odpowiednie zmiany w już
      istniejącym na kompie i pewnie twój lekarz nie zmienił lokalizacji łożyska z
      opisu poprzedniej pacjentkismile. U mnie też tak było. Na jednym z usg u
      Makowskiego miałąm łożysko na ścianie tylnej, a na wszystkich pozostałych na
      przedniej smile Inny lekarz nie zmienił raz nazwiska pacjentki i miałąm opis z nie
      swoim nazwiskiem, chociaż wszystkie pozostałe dane (data urodzenia, adres itp.
      były już prawidłowe smile) Tak że się nie martw.
      B.
    • bambinek Re: "ruchome" łożysko...??? 01.10.05, 14:58
      lozysko jest najpierw na scianie przedniej i pozniej przechodzi na tylnia i to
      jest prwidlowo.Jesli zostanie na scienie przedniej to mowimy ze jest przodujace
      i to wtedy jest gorzej.Najpierw ma opuscic macice dzieciatko a potem lozysko.
      Pozdrawiam
      • mika_p Re: Co ty chrzanisz, bambinek ? 01.10.05, 15:30
        Łożysko na ścianie przedniej a łożysko przodujące to dwie różne sprawy!!!

Łozysko przodujące znajduje się w okolicach szyjki macicy, zasłaniając jej
        ujście. Wtedy faktyczniejest ryzyko ze się odklei, no i trzeba rozwiazywac
        ciążę przez cc.

Łożysko na ścianie przedniej jej normalnym zjawiskiem i jedyne, w czym jest
        gorsze od łozyska na tylnej, to potencjalna intensywnosc odczuwania ruchów
        dziecka przez matkę - łatwiej je odczuc gdy dzidzius kopie w sciane macicy niz
        w łozysko.
    • amwaw Re: "ruchome" łożysko...??? 01.10.05, 15:06
      Pomyłka lekarza. Czasem mają "gotowce" w komputerze i nie przerobią
      wszystkiego. Łożysko może być i na przedniej i na tylnej ścianie, ale nie robi
      kółeczekwink Owszem wędruje, ale tylko do góry( w miarę wzrostu macicy).Gwoli
      wyjaśnienia -łożysko przodujące to zupełnie inna bajka i nie ma się nijak do
      tego na jakiej- przedniej czy tylnej- ścianie macicy jest umieszczone, a
      jedynie jak nisko jest umieszczone.
      Pozdr
    • bambinek Re: "ruchome" łożysko...??? 01.10.05, 15:52
      czy przednia sciana macicy to nie jest tam tam gdzie jest ujcie szyjki?? ktora
      w tym momencie jest zamknieta?? lozysko przodujace a lozysko na scianie
      przedniej to jest to samo.Tylko o lozysku przodujacym mowimy wtedy gdy po 28
      tygodniu nie znajduje sie na scianie tylniej tylko na przedniej.Slabsze ruchy
      nie sa tu tak wazne jak niebezpieczenstwo porodu silami natury.
      • amwaw Re: "ruchome" łożysko...??? 01.10.05, 16:02
        Mika_p ma racje- Ty niestety nie masz- łozysko przoduje jest wtedy kiedy
        znajduje sie ponizej czesci przodujacej płodu i
        pokrywa w całosci ujscie wewnętrzne szyjki macicy. Jest to bezwzgledne
        wskazanie do cięcia cesarskiego, ale NIE MA SIĘ NIJAK do położenia na przedniej
        lub tylniej ścianie macicy.Nie powtarzaj nieprawdziwych informacji( tym
        bardziej, że mogą wywołać panikę wśród dziewczyn które mają łożysko na ścianie
        przedniej).
        Pozdr
    • bambinek Re: "ruchome" łożysko...??? 01.10.05, 16:06
      nie bede sie klocic bo nie ma o co.Najlepiej niech sie kazda zapyta lekarza i
      bedzie po sprawie.
    • zizi1978 Re: "ruchome" łożysko...??? 01.10.05, 16:11
      Dziewczynki a jesli to nie był "gotowiec". Czy może rzeczywisćie być tak, że na
      poczatku łożysko było u mnie na scianie przedniej a potem "powedrowało" sobie
      na sciane tylną....?
      Z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi.
      • mrowka75 Re: "ruchome" łożysko...??? 01.10.05, 23:34
        U mnie było na przedniej ścianie, niestety nisko położone przodowało, później
        migrowało na ścianę przednią (ale było nad ujściem wenwnętrznym) i przestało
        przodować, teraz jest na ścianie przedniej i w dnie, czyli już bardzo u góry.
        Więc może sobie "wędrowac". Łożysko położone na ścianie tylnej również może
        przodować, jeśli jest za nisko położone.
        Pozdrawiam.
    • bambinek Re: "ruchome" łożysko...??? 01.10.05, 16:23
      tak moze byc.Mam dwojke dzieci i na kazdym usg ma tak napisane przed chwila
      sprawdzalam.tylko na ostatnim usg robione w 38 tygodniu pisze ze jest juz tylko
      na scianie tylnej o 3 stopniu dojzalosci.Takze to jest chyba norma z tym
      wedrowaniem.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka