kika025 01.10.05, 12:32 Dziewczyny jak to jest z możliwością wystąpienia konfiliktu. Ja mam A Rh- a mąż ma ARh+. Jest to moja pierwsza ciąża. Coś moja gin wspominała że będe miała podaną szczepionkę. Czy to ma jakieś zagrożenie dla dzidzi?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kssia Re: GRUPA KRWI 01.10.05, 13:05 Witaj Ja mam AB Rh- mąż O Rh+ i mielismy konflikt. W czasie ciązy mialam robione specjalne badania w kiernku konfliktu i były negatywne. Ginekolog stwierdiła, że ewentualnie po porodzie dostane szczepionkę. Córa jednak urodziła sie z grupą B Rh- więc nie było takiej potrzeby.Teraz przy drugiej ciązy nieco bardziej się tego obawiam bo przy pierwszej zagrożenie spowodowane konfliktem jest znikome. Poszukaj sobie w wyszukiwarce na tym forum. Było juz kikla wątków o konflikcie i znalazłam tam bardzo profesjonale opisy i porady. pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: GRUPA KRWI 01.10.05, 13:17 Jeli dziecko odziedziczy czynnik Rh po ojcu to moze dojcs do konfliktu, ale nie musi. Napisalas, ze to twoja pierwsza ciaza, wiec do konfliktu nie powinno dojsc, bo przypuszczanie nie mialas wczesniej kontaktu z krwia z Rh +. Jesli konflikt sie ujawni, moze byc niebezpieczny dla dzidzi, poniewaz w twojej krwi tworza sie wtedy przeciwciala anty + i zwalczaja obce krwinki jakimi sa dla twojego organizmu krwinki z Rh + dzidzi. W czasie porodu dochodzi do kontaktu twojej krwi i dziecka i dlatego dostaje sie po porodzie imminuglobuline antyD, ktora chroni ewentualne kolejne ciaze z Rh +. Bedziesz miala wykonywane w czasie ciazy badania na obecnosc przeciwcial w krwi. Mam nadziej, ze do konfliktu nie dojdzie! Badz dobrej mysli! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kacha1979 Re: GRUPA KRWI 01.10.05, 13:43 ja tez mam Rh (-) a moj malzonek Rh(+) i tez dostalam zastrzyk nic sie z dzidzia nie dzieje i niema powodu do obaw .... przy drugim dziecku moze byc konflikt ..jesli tylko zachowasz wiekszy odstep miedzy dziecmi nic nie bedzie sie dzialo ...pierwsza cora ma 6 lat a teraz urodze druga (30 wrzesnia ) termin .... mam nadzieje ze to niedlugo ... POZDRAWIAM .. Niemasz sie co martwic jest okey !!!! Odpowiedz Link Zgłoś