sykol 04.11.05, 20:41 czy ktos wie co to jest gestoza płodowa i moze podac mi jej objawy????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snape82 Re: gestoza płodowa 04.11.05, 20:45 Nie ma czegoś takiego jak gestoza PŁODOWA. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sykol Re: gestoza płodowa 04.11.05, 20:59 niestety chyba jest,bo mam w testach egzaminacyjnych a tam sie raczej myslic nie mogą,bo w dwoch zestawach mam to pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
marybg Re: gestoza płodowa 04.11.05, 21:01 Co dokładnie jest w tym pyt?jak napiszesz to ci odpisze.Szukaj w książkach- gestoza,rzucawka... Odpowiedz Link Zgłoś
snape82 Re: gestoza płodowa 04.11.05, 21:10 Nie ma określenia gestoza płodowa!!! Jest gestoza (i tylko gestoza)lub zatrucie ciążowe lub EPH-gestoza. Jest to występujący w drugiej połowie ciąży (po 20 tygodniu), głównie u pierwiastek, zespół objawów chorobowych wyrażający się nadciśnieniem tętniczym, białkomoczem i obrzękami. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sykol Re: gestoza płodowa 04.11.05, 21:34 38. W gestozie płodowej najczęściej spotykamy następujące zaburzenia 1. hiperwolemia 2. zmniejszenie hematokrytu 3. wzrost stężenia kwasu moczowego w krwi 4. Skurcz tętniczek obwodowych Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter gestoza jest b. niebezpieczna, zarówno 04.11.05, 21:11 dla matki, jak i dla dziecka. Objawy: - ciśnienie krwi powyżej normy - powyżej 130/90, - białkomocz, - obrzęki stóp, dłoni, twarzy nie schodzące po odpoczynku nocnym. Gestoza u mnie była przyczyną porodu w 31 tc. Ola ważyła 1120 g. Obecnie ma prawie 2 lata i jest strasznym psotnikiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sykol Re: gestoza jest b. niebezpieczna, zarówno 04.11.05, 21:36 38. W gestozie płodowej najczęściej spotykamy następujące zaburzenia 1. hiperwolemia 2. zmniejszenie hematokrytu 3. wzrost stężenia kwasu moczowego w krwi 4. Skurcz tętniczek obwodowych i jeszcze to jakbyscie napisali 3. Jakie choroby gruczołu piersiowego wywołują ból : a. galactocele b. ductocele c. mastopathia fibro-cystica d. ca infiltran Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower Re: gestoza jest b. niebezpieczna, zarówno 04.11.05, 21:41 W gestozie (tej o ktorej pisza dziewczyny) wzrasta stezenie kwasu moczowego we krwi...sama tak mialam. Ale w "gestozie plodowej" ?! Odpowiedz Link Zgłoś
sykol Re: gestoza jest b. niebezpieczna, zarówno 04.11.05, 21:50 o gestozie ciężarnych to wiem wszystko albo prawie wszystko bo zamierzam robic spec.z ginekologii chodzi mi o gestoze PŁODOWĄ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: gestoza jest b. niebezpieczna, zarówno 04.11.05, 22:18 Z ciekawości szukałam w necie pod hasłem"gestoza płodowa" i nic nie znalazłam. Było tylko o gestozie ciężarnych. Może zajrzysz na forum"Służba zdrowia" i tam są położnicy i ginekolodzy może oni wiedzą coś na ten temat. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: gestoza jest b. niebezpieczna, zarówno 04.11.05, 22:30 A może gestoza ciężarnych = gestoza płodowa? Te same objawy jak wzrost kw.mocz.czy skurcz naczyń(tętniczek)obwodowych są u kobiety jak i u dziecka. Przecież nadciśnienie u matki może powodować też objawy takie u dziecka. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
sykol Re: gestoza jest b. niebezpieczna, zarówno 04.11.05, 22:52 dzieki Gosiek ale mam wybrac jedna odpowiedz,czyli musi u płodu byc jedna z tych cech,tylko nie wiem ktora Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: gestoza jest b. niebezpieczna, zarówno 04.11.05, 23:10 Ja bym stawiała na skurcz tętniczek obwodowych. Wiązać się to może ,że szybkie zwiększenie się RR u kobiety np.powodować może przedwczesnym oddzieleniem łożyska. Znalazłam coś takiego. W prawidłowej ciąży wytwarzane są substancje obkurczające naczynia krwionośne,działające miejscowo,a następnie unieczynniane przez enzymy łożyskowe;enzymów tych nie ma u pacjentek ze stanem przedrzucawkowym. Działanie tych substancji powoduje silny skurcz naczyń i niedostateczną perfuzję łożyska co w następstwie prowadzi do niewystarczającego zaopatrzenia płodu w krew i niekiedy do opóźnienia jego rozwoju. Może to coś pomoże. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
snape82 Re: gestoza jest b. niebezpieczna, zarówno 04.11.05, 23:20 Mając do wyboru te odpowiedzi też bym stawiała na skurcz tętniczek obowodowych. Ale szczerze, to nigdy nie spotkałam się z określeniem "gestoza płodowa". Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś