sylwia76112 17.11.05, 20:53 czy ktos moze mi powiedziec czy amniopunkcja boli i jak to sie odbywa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baaasiiia Re: amniopunkcja pomozcie 18.11.05, 10:23 Witaj amniopunkcja nie boli. Kładziesz się na plecach, lekarz ogląda dzidzi i cały brzuch za pomocą USG, wybiera odpowiednie miejsce i się wkłuwa. Igła jest długa i cienka, ale nie przerażaj się, to nie boli. Pobiera trochę płynu i już. Przez 2 - 3 dni po zabiegu powinnaś się osczędzać, nie dźwigać, najlepiej leżeć. Jesteś z Wwy? Jeżeli tak, służę szczegółami. Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia76112 Re: amniopunkcja pomozcie 18.11.05, 22:06 bardzo dziekuje za odpowiedz niestety nie jestem z warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: amniopunkcja pomozcie 18.11.05, 11:17 To pobranie płynu owodniowego, lekarz wkłuwa się przez powłoki brzuszne. Jedne kobiety twierdzą, że boli, inne że zabieg jest zupełnie bezbolesny. Wyniki amniopunkcji pozwalają potwierdzić lub wykluczyć popularne trisomie, nie odpowiedzą jednak na pytanie czy nie ma rzadszych mutacji, nie dają więc gwarancji na zdrowe dziecko. Ryzyko wycieku wód po badaniu jest minimalne, aczkolwiek zdarza się (ok.1.5%). Moim zdaniem - ale zaznaczam, że to moje zdanie -jeśli USG genetyczne oraz test pappa dają prawidłowe wyniki nie warto robić amnio. Odpowiedz Link Zgłoś
oyate Re: amniopunkcja pomozcie 01.12.05, 12:27 Jestem 4 tygodnie po amniopunkcji, którą wykonywałam w Poznaniu na Polnej. Badanie to w zasadzie nie boli, czujesz tylko takie mocniejsze ukłucie. Mnie osobiście jeszcze troszkę brakło tchu, ale nic strasznego. A odbywa się to tak, że pod kontrolą USG lekarz wbija Ci cieniutką igiełkę do brzucha i pobiera około 20 ml płynu owodniowego. Potem musisz przez kilka godzin leżeć dla bezpieczeństwa. Najgorsze jest odebranie wyników i czekanie na te wyniki. Ja musiałam dzwonić po wynik, na szczęście okazało się, żę będę miała zdrowego chłopczyka co bardzo mnie cieszy (mam już 2 córeczki bliźniaczki), ale najbardziej mnie cieszy, że dziecko jest zdrowe.Mimo dobrego wyniku ryczałam jak bóbr po uzyskaniu informacji. Odpowiedz Link Zgłoś