Dodaj do ulubionych

Do pań,które miały USG3/4D

28.11.05, 13:38
W którym tygodniu wykonywałyście to usg? Ja zaczęłam teraz 19, wybieram się
za 2 dni na takie usg i zastanawiam się co i jak będzie już widać? Czy płeć
będzie do rozpoznania, bo na zwykłym aparacie nie da się tego dostrzec. Może
któraś z Was uspokoji moją ciekawość i napisze jak to badanie wygląda i co
dokładnie widać.
Obserwuj wątek
    • matylda.fm Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 13:54
      jestem w 11,1tc i lekarz dziś zrobił nam krótką prezentacje w 4D. Maluch wyglada
      na tym etapie dość "kosmicznie" ale i tak jest najpekniejszy na świecie.
      Na płeć jeszcze sporo za wcześnie ale jak w 11tc 4D robi takie fajne wrażenie to
      potem może być tylko lepiej
      • martuchna28 Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 13:58
        Dzięki serdeczne za informację. A może znajdzie się jeszcze ktoś, kto miał
        takie usg gdzieś koło 20 tyg???
        • 1stkasia Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 14:05
          Witam ja jestem teraz w 20t i najprawdopodobniej do Swiat pojde na 3D.
          Rozmawialam z Pania ktora jest zaznajomiona z temate bo prowadzi cwiczenia dla
          ciezarnych i sama akurat jest w ciazy i powiedziala ze najlepiej na takie usg
          pojsc po 22t kiedy to juz wszystkie narzady sa ukształtowane. pozdrawiam
          • kokons Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 14:10
            Nie bylam na takim USG wiec moze moja opinia ci sie do konca nie przyda ale
            proponuje isc na takie USG w ramach tzw polowkowego, kiedy to analizuje sie
            wszystkie narzady dziecka a ktore najlepiej robic po 20 -24 tc!
            Jesli chodzi o plec to zaczyna byc rozpoznawalna po 17 tc ale moj lekarz
            twierdzi, ze najlepiej ja widac ok. 30 tc... no wiec juz mozesz probowac ja
            odczytac;
            Pozdrawiam / 31 tc
        • mahdia Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 14:10
          Ja miałam USG 3D w 26 tc. Mogłam mieć wcześniej ale się zagapiłam i nie
          zapisałam się wcześniej, a u nas trzeba czekac ok miesiąca. Wrażenia są dosyć
          ciekawe, zwłaszcza że dzidzia jest już dosyć duża. Moja dzidzia była troche
          złosliwa i nie bardzo chciała pokazać nam buzię w 3D i zasłaniała się rączkami.
          Płeć też widac doskonale - ja będę mieć synusia. Myślę że najwcześniej takie
          USG zrobić ok 20tc. Ale decyzja nalezy do przyszłej mamy.
          Pozdrawiam
          mahdia + synuś 6.02.2006r.
    • martuchna28 Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 14:16
      Dzięki serdeczne! No cóż, sama zobaczę co będzie za 2 dni. Akurat w moim
      przypadku to wyprawa na takie USG, bo mieszkam niedaleko Krakowa a tu takiego
      aparatu nie posiadają i muszę jechać do Warszawy. Bardzo to przeżywam i jestem
      ciekawa wrażeń. Mam nadzieję,że w 19-stym tyg. też uda się dostrzec co nie co.
      Dzięki za informacje!
      • mahdia Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 14:32
        Nie wiem dlaczego aż do Warszawy. Ja jestem ze śląska i taki USG robiał
        prywatnie w Bytomiu. Zakład się nazywa Sigma-Bi można ich znaleźć na stronie
        internetowej. Takie badanie kosztuje 160 zł z nagraniem na płytke CD.
        mahdia
    • beatrice73 Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 14:21
      bylam na przelomie 16/17 tc. badanie bylo 4D. trwalo okolo 30 min. bylo zarowno
      zewnetrzne jak i wewnetrzne.lekarz zbadal, "obejrzal" wszystkie narzady
      dzieciaczka, sa doprawdy juz widoczne. mozna bylo policzyc paluszki, zobaczyc
      nosek i buzke. poznalismy tez plec, choc na razie nie dajemy sie poniesc
      nastawianiu, poczekamy do nastepnego usg na potwierdzenie. ja osobiscie bylam
      zachwycona tym badaniem, wszystko jest doprawdy duzo bardziej widoczne,
      sluchalismy tez serduszka, obliczone zostaly bicia/s. polecam wszystkim to
      badanie bo to niesamowite wrazenie smile 20 tydz to juz na pewno bedzie widoczne i
      duzo wiecej smile) pozdrawiam
    • martuchna28 Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 14:25
      Ale mnie pocieszyłaś! Już nie mogę doczekać się środy! Mam nadzieję, że
      wszystko z maluszkiem będzie ok, no i dowiem się kto zamieszkuje we mnie...
    • majusia1001 Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 16:41
      Ja mialam robione w 24 t.c. i już plec bylo widac. ALe odradzam wam prywatne
      gabinety ARTMED w Lublinie, pacjentki traktowane sa przedmiotowo, jak kolejna
      tranzakcja w tego rodzaju biznesie, a nie oszukujmy sie wszystko jest ważne a
      zwlaszcza godne traktowanie na jakie my kobiety w ciąży zaslugujemy.
      Pozdrawaim
      Majusia 36t.c.
    • palomkaa Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 16:55
      ja bylam 19/20 tc. doktor pierwsze co jak przylazyl sonde powiedzial: o ja juz
      wiem co bedziewink ale zanim nas o tym poinformowal zbadal wymiar glowy, dl.
      kosci udowej, obw. glowki, obw. brzuszka, srednice mozdzku, szerokosc komory
      bocznej mozgu, grubosc faldu karkowego. na tej podstawie wyliczyl
      przypuszczalna mase, sredni wiek ciazyi termin porodu. potem zbadal calego
      dzidziusia pod wzgl wykrycia wad: kregoslup, tkanki, mozg, czaszka, szyja, jamy
      ciała, klatka piersiowa, uklad moczowy, kosciec. potem pepowine, lokalizacje i
      dojrzalosc lozyska oraz ilosc plynu owodniowego. dal na 9 fotek i film na video
      na ktorym widac dzidzie jak sobie lezy, jak bije serduszko i jak przeplywa
      krew. takie dokladne badanie bardzo uspokaja, rzycze powodzenia, jutro sama ide
      na usd 31tc w celu potwierdzenia powyzszych informacji oczywiscie do innego
      doktora by poprzedni nie sugerowal sie wynikamiwink
      • miafruzia Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 17:06
        ja ide 15.12. wtedy bede w 21 tygodniu, moj lekarz sam mi polecil u kogo w
        katowicach mam robic 3d i chociaz sam juz widzial czy bedzie chlopczyk czy
        dziwczynka to nie powiedzial (chociaz jakos tak mi sie zdaje ze chlopczyk po
        tym jak to powiedzial ale moge wyciagac bezsensowne wnioski) tylko mnie zapytal
        czy tak moze byc ze poczekam z ta wiadomoscia do 3d a on swoja droga mi
        potwierdzi na nastepnej wizycie smile jako ze nie mam zadnych cisnien zeby
        wiedziec, zgodzilam sie smile aha moze ktoras z was miala 3d w katowicach u
        wojciecha cnoty? jesli tak to plizzz piszcie jaki jest i wogole big_grin
        • karina66 Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 17:09
          Ja byłam w pierwszej ciąży w 21 tc i widać było cudownie,ze to dziewczynka.Moze
          poczekaj jeszcze tydzień lub dwa i zrób usg połówkowe.

Karina i Dzidziulek
    • sineira Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 17:17
      Co to jest USG 4D??? 3D rozumiem - 3 wymiary, trójwymiarowe. A 4?
      • karina66 Re: Do pań,które miały USG3/4D 28.11.05, 17:22
        No włąśnie ja już się pogubiłam.Kiedyś słyszałam,ze 4D to usg 3D ale w czasie
        rzeczywistym(3D to niektóre fragmenty usg 2D przerobione komputerowo na
        3D).Dziś chciałam sie zapisać właśnie na 4D i pytam czym się dokładnie
        różni.Odpowiedziano mi,ze 4D to poprostu 3D nagrane na płytę.Zdziwiłam się ale
        dobra.Po czym czytam na czerwówkach,że dziewczyna miała 4D i wygląda ono tak
        jak słyszałam wcześniej.

Głupia już jestem.

Karina i Dzidziulek
        • keri5 Re: Do pań,które miały USG3/4D 04.12.05, 22:32
          W Krakowie usg 3d jest w kov med na pleszowskiej, wejdz na ich stronę
          też jestem w szoku bo myślałam że najbliżej w bytomiu.
          pozdrawiam
          • keri5 Re: Do pań,które miały USG3/4D 04.12.05, 23:40
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=30066703&a=30103814
        • osioran USG 4D 12.01.06, 10:24
          szpital w Tychach ma od niedawna usg4d, z tego, co wiem pokazuje ono dodatkowo
          dokładne ułozenie pępowiny, co jest najwieksza zmora połoznictwa
          • ola07 Re: USG 4D-Kraków 12.01.06, 10:55
            Nareszcie jest w Krakowie UL.Na Błonie 1.Idę właśnie dzisiaj!
    • bluebeata Re: Do pań,które miały USG3/4D 12.01.06, 12:23
      witajcie

ja robiłam usg 3d.ono tym różńi się od 4d, że jkak dostajesz płytkę do domu to
      możesz sobie pooglądać filmik z dzidziusiem w roli głównej a na 3d na płycie
      dostajesz tylko zdjęcia, te same które lekarzdrukuje Ci wraz z opisem usg,
      tylko te zdjęcia sa kolorowe, tzn takie czarno pomarańczowe, podczas gdy w
      normalnym usg sa czarno-białe.
      • ajk10 Re: Do pań,które miały USG3/4D 12.01.06, 12:34
        ale różnica nie polega na tym co dostajesz na płycie, tylko na tym, co i jak lekarz widzi podczas badania!!! Nagranie to chyba rzecz drugorzędna, a nie podstawa badania, prawda?
    • ajk10 Re: Do pań,które miały USG3/4D 12.01.06, 12:30
      ja miałam 3D w 22 lub 23 tygodniu. Na zwykłym aparacie tez zobaczysz płeć dziecka, chyba, że to stare urządzenie o słabej rozdzielczosci (niestety wiekszośc usg w prywatnych gabinetach to złom i nie nadaje się do diagnostyki). Podczas usg 3D lekarz wykonuje pełną diagnostykę (z tym, że w moim przypadku cześc robił na 2D, potem przełączył na 3D). Z "atrakcji", które zapewnia takie usg - ja widziałam dokładnie buzię dziecka, ale to zależy od ułożenia - moja koleżanka robiła 3D w dwóch ciążach i buzi nigdy nie widziała, bo dzieci były odwrócone.
      Nie jestem pewna, ale czy 19 tydzień to nie za wcześnie? Chodzi mi o to, że 3D jest drogie, więc chyba warto robić je jako połówkowe - to chyba 22-24 tydzień, ale może się mylę, bo już dokładnie nie pamietam.
      • ajk10 upss 12.01.06, 12:33
        dopiero teraz zauważaył, że to wątek z zeszłego roku wink
    • gosiunia333 Re: Do pań,które miały USG3/4D 12.01.06, 12:31
      a gdzie w katowicach USG3/4D ? ktos moze cos polecic i jaka cena ?
      • waderata Re: Do pań,które miały USG3/4D 12.01.06, 14:07
        w Katowicach -Ligocie są wykonywane.Pani doktor nazywa się Włoch jej numer: 252
        10 00. Jest jeszcze w Rudzie Śląskiej nr: 244 46 63. Pozdrawiam.
    • saanki2 Re: Do pań,które miały USG3/4D 12.01.06, 13:22
      Ja również mam pytanie czy znacie dobrą przychodnię wykonującą 3d w Warszaawie,
      i ilie kosztuje
      • ajk10 Re: Do pań,które miały USG3/4D 12.01.06, 13:25
        Polecam dr Roszkowskiego, USG wykonuje w gabinecie przy ul. Finlandzkiej, niestety nie mam teraz do niego telefonu, ale może znajdziesz w internecie. Ja płaciłam 2 lata temu 200 zł.
        • agular 3d przy kościele Sw.Anny 12.01.06, 20:55

--ja miałam 3d w 19tyg no i bylo "cos" widac ale szczerze mowiac to lepiej
          pojsc na nie kolo 33 tyg smile
          Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka