Dodaj do ulubionych

tydzień 26-jak się czujecie ???

07.12.05, 14:42
Witam wczoraj rozpoczęłam 26tc,ogólnie samopoczucie dobre,kręgosłup troszkę
nawala ale cóż-mimo iż tak bardzo się staram nie spać na plecach tylko na
boku to i tak kazdego dnia budzę sie na pleckach,widocznie tak najwygodniej
dla mnie i dzidzi .Brzuszek z dnia na dzień coraz wiekszy .A jak wy sie
czujecie kochane marcóweczki.
POZDRAWIAM KASIA
Obserwuj wątek
    • kreska1-2 Re: tydzień 26-jak się czujecie ??? 07.12.05, 14:58
      witaj Kasiu, ja też jestem w 26 tyg.,a dokładnie w 26 tyg. i 3 dniu smile Czuję
      się bardzo dobrze, ciagle wydaje mi się, że tóż, tóż czyhają na mnie różne
      dolegliwości, ale one jak na razie nie przychodzą - oby tak do marca! Jedyne na
      co narzekam, to na to, że jestem senna,dłuuuugo śpię (co mi się wcześniej raczej
      nie zdarzało), no i jeszcze strasznie nie lubię tej pogody - ciągle szaro,
      smutno i tak szybko ciemno, ale to się chyba nie liczy bo zawsze tak miałam smile
      A masz jakieś zachcianki? Takie co to kobitki w ciąży miewają?
    • kazulinka Re: tydzień 26-jak się czujecie ??? 07.12.05, 15:17
      Jezeli chodzi o zachcianki typowo ciążowe to raczej nie mam takowych,oprócz
      tego że codziennie musze zjeść coś słodkiego -ptasie mleczko-krówki-milkywaya-
      ewentualnie czekolada Wedla truskawkową ale słodycze zawsze lubiłam więc nie
      nazwałabym tego zachcianką taką typową dla kobiety w ciąży.
      Gust natomiast zmienił mi sie co do soków dawniej nie tknęłabym soku z czarnej
      porzeczki,czy marchwiz jabłkiem i burakiem a teraz pijam hektolitrami i jeszcze
      mleczko--teraz jest mniam mniam a kiedyś było feee
      • mka16 Re: tydzień 26-jak się czujecie ??? 07.12.05, 15:54
        u mnie nie najgorzej, tyle ze brzuszek juz troche przeszkadza i mecze sie
        szybko, ale poza tym dolegliwosci brak. I cierpliwosci. A jak liczycie miesiace
        ciazy? Wiem, ze sa rozne "metody" wg niektorych poczatek 27 tygodnia to
        poczatek 7 miesiaca, a wg innych dopiero 28 czy 29
    • kreska1-2 Re: tydzień 26-jak się czujecie ??? 07.12.05, 15:52
      coś w tych słodyczach jest, ja też bym je ciągle jadła, choć często się
      powstrzymuję bo boję się jak będę wyglądać...uwielbiam też ptasie mleczko,ale
      najbardziej- waniliowe, z wedla. A jutro upiekę chyba ciasteczka ryżowe, robi
      się je z kleiku ryżowego, mnie bardzo smakują, jeśli chcesz to mogę podesłać ci
      przepis. A na którego masz termin?
      • kazulinka Re: tydzień 26-jak się czujecie ??? 07.12.05, 16:02
        Możesz podesłać ten przepis nigdy nie jadłam takich-wafle ryżowe lubie więc i
        to może jest dobre.Termin mam na 14 marca zarówno z USG jak i OM.Od 16tc wiem
        też że w brzuszku mym baraszkuje Juleczka.Ja równieżstaram się ograniczać
        słodycze i nawet wychodzi ale wtedy chrupę ogromna liczbe migdałków średnio 1-
        2,5 paczki dziennie,i do tego chrupki nesqik ale same bez mleka.Tak wogóle to
        mój gg 8052586
        • kreska1-2 Re: tydzień 26-jak się czujecie ??? 07.12.05, 16:10
          a ja mam termin na 12 marca, ciekawe która z nas urodzi wcześniej bo to przecież
          różnie bywa. W moim brzuszku prawdopodobnie jest chłopiec...
        • kreska1-2 ciasteczka ryżowe dla łakomczuszków w ciąży :-) 07.12.05, 16:24
          1 paczka kleiku ryżowego
          1 masło lub margaryna
          3/4 szklanki cukru
          1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
          3 jajka
          Wszystko razem wymieszać (trochę będzie się kleiło, ale to nic),rozwałkować
          (można podsypać mąką),wykrawać(np. szklanką) ciasteczka. Piec na złoty kolor.
          Tylko żeby się nie przypaliły, powinny miec taki jasny kolor. Smacznego!
          • hania_szala Re: ciasteczka ryżowe dla łakomczuszków w ciąży : 07.12.05, 16:26
            ale w jakiej temperaturze? na wys,arowanej i pozypanej bulka blasze? jak dlugo?
            • kreska1-2 Re: ciasteczka ryżowe dla łakomczuszków w ciąży : 07.12.05, 17:15
              pewnie jak napiszę, że temperatura "tak na oko" to sie zdenerwujesz smileJa też
              nie miałam podanej tem., ale ja piekę w tem. ok. 200 stopni,na blaszce wyłozonej
              folia lub papierem do pieczenia, ale pewnie może też być twój sposób - margaryna
              i posypane bułką, a piekę do chwili gdy zrobią sie złociste, to szybko idzie,
              gdy piekarnik jest nagrzany
      • basia_k3 Re: tydzień 26-jak się czujecie ??? 07.12.05, 16:04
        Witam, ja też jestem w trakcie 26 tygodnia. Właściwie wszystko w porządku,
        słodycze też wcinam nałogowo codziennie, do tego zmieniły mi się troche smaki
        co do jedzenia (głównie obiadowe dania). Brzusio juz duży, w nocy czasem
        bezsenność mnie dręczy, ale rano nadrabiam śpiąc prawie do południa smile Kupuję
        już pomału różne rzeczy dla dzidzi; pościele, kocyki, rożek, kołderka, wózek i
        inne takie pierdułki, które jednak troche sobie kosztują, ale cieszą mnie jak
        nic innego smile No i będziemy mieli córeczkę smile)
        aha, pogoda też mnie męczy i nuży straszliwie, ale do marca już tak niedaleko
        całkiem smile
        Co do przeliczania tygodni na miesiące ciąży to ja to sobie tak rozpisałam, że
        7 miesiąc wypada mi od 28 tygodnia ciąży.
        Pozdrawiam wszystkie marcówki...
        BASIA
    • hania_szala 26 tydzien... 07.12.05, 16:00
      Witam ciężarówki... ja przynajmniej powoli sie tak czuję, jak mały
      ciagnik... smile))
      jestem w 26 tc i jak narazie dolegliwosci pokazuja sie jak w podreczniku:
      zgaga, puchniecie nog, trudnosci ze spaniem.... buuuu...
      co do zachcianek to ja mam straszne, nie moge ogladac reklam w telewizji bo od
      razu mam ochote na wszystko co tam widze i to najlepiej naraz...
      ale najbartdziej boje sie stanac na wadze, jestem ciekawa ile przytylyscie do
      tej pory, bo ja to 12 kilo mam juz na plusie i lekarz na mnie zaczyna
      warczec... ze sie w normie nie zmieszcze...
      czy ktos tez tak ma moze i ma jakis sposób zeby sie tym nie przejmowac?????????
      • kreska1-2 Re: 26 tydzien... 07.12.05, 16:07
        to jest właśnie straszne z tymi kilogramami, mnie najbardziej gubią słodycze,ale
        co tu zrobić jak tak bardzo chce się czegoś słodkiego? Co prawda - jak już
        pisałam - staram się powstrzymywać, ale jest ciężko. no i nabrałam ochoty na te
        ciasteczka ryżowe....
      • lolonek1 Re: 26 tydzien... 07.12.05, 19:34
        Ja też przytyłam prawie 12 kg, dokładnie 11 kg 600gr. Mój lekarz nic na to nie
        mówi, ale za to pani diabetolog uważa że to trochę dużo (byłam na konsultacji
        bo miałam podejrzenie o cukrzycę ciążową, naszczęście fałszywy alarm).
        Nie wiem jak jest u ciebie ale ja ok. 9 kg przytyłam przez pierwsze 4 miesiace
        a teraz to tak po 0,5 kg do 1 kg miesiecznie. Ogólnie się tym wcale nie
        przejmuję, to w końcu jedyny czas kiedy można sobie wybaczyć takie dodatkowe
        ciałko smile
    • joana.mz Re: tydzień 26-jak się czujecie ??? 07.12.05, 16:01
      Hejka!!
      Ja na razie czuję się świetnie, poza tym, że wieczorem trochę boli kręgosłup i
      ciężko znaleźć wygodną pozycję przy siedzeniu czy leżeniu. Co do zachcianek to
      już od dość dawna codziennie jem mandarynki a od jakiegoś czasu MUSZĘ jeść
      słodycze, za którymi nie będąc w ciąży nie przepadałam.
      Pozdrawiam serdecznie!!
    • kazulinka Re: tydzień 26 07.12.05, 16:13
      Według moich obliczeń poczatek 7 m-ca u mnie przypada na poczatek 27tc.
      Macie juz skompletowaną wyprawke ?? bo ja nie mam dosłownie nic jak narazie mam
      upatrzone łóżeczko i wózek ale nie jest to decyzja 100-tu procentowa.Co sie
      tyczy wyprawki jeszcze nawet nic nie oglądałam jakos nie czuje takiej
      potrzeby,a może wrecz przeciwnie jest to podświadoma obawa-żeby nie zapeszać
      nie wiem ale zamierzam zacząc sie rozgladac dopiero na przełomie stycznia i
      lutego.
    • espressoo Re: tydzień 26-jak się czujecie ??? 07.12.05, 16:14
      ja odpukać czuję się świetnie, jedyne do czego mogę sie doczepic to to, że nie
      zasypiam już z chwilą przyłożenia głowy do poduszki (do tej pory była to norma,
      a teraz brzuszek troszke przeszkadza) no i budzę się w nocy, kiedyś spałam jak
      kamieńsmile
    • vicki_ina Re: tydzień 26-jak się czujecie ??? 07.12.05, 17:27
      Witam ja czuje sie calkiem niezle smile oby tak dalej. Jakichs wiekszych
      zachcianek nie mam. A brzuszek z dnia na dzien coraz wiekszy maluch szaleje..
      Pozdrawienia
      • macsyla Re: tydzień 26-jak się czujecie ??? 07.12.05, 18:46
        Witam! Ja jutro zaczynam 27 tydz. Termin mam na 16 marca. Czuję się całkiem
        nieźle, choć dokuczają mi dolegliwości raczej nie ciążowe - zatkany nos i
        chrypka. Ale może to wynik mojej pracy z dziećmi. Muszę przyznać, że w nocy też
        się kręcę szukając dogodnej pozycji. Wogóle to rano jestem bardzo rześka i
        pełna zapału do pracy, a po południu, ok. 16-17 już całkiem do niczego, tzn.
        tylko bym odpoczywała. Poza tym wieczorem zawsze mój brzuch jest jakby parę
        kilo cięższy. To takie dziwne uczucie, jakby się naprężał, jakby się skóra
        naciągała. Nie wiem czy to są może skurcze. Napiszcie jeśli coś wiecie na ten
        temat. I nie wiem jeszcze co będę miała. Za tydzień mam USG, liczę, że się
        dowiem.
        Co do wyprawki, to też boję się jeszcze tak na całego robić zakupy, choć
        strasznie mnie to kusi. Przyznam, że zamówiłam na Allegro śliczny bialutki
        dresik, któremu nie mogłam się oprzeć, ale jest to na razie jedyna rzecz.
        Zakupy obiecuję sobie od Nowego Roku.
        • jamiva Re: tydzień 26-jak się czujecie ??? 07.12.05, 19:02
          witam !
          u mnie co prawda 25 tc ale objawy podobne, tyle że apetyt taki średni, tzn jem
          ale nie czuję potrzeby objadania się, słodyczy unikam i jak do tej pory +6kg

mam pytanie - kiedy wy macie czas się wyspać? jesteście na L4? bo ja do tej pory
          pracuję i czasem wieczorem nie mam już na nic ochoty

pzdr wszystkie marcowe mamusie
          • hania_szala Re: tydzień 26-jak się czujecie ??? 08.12.05, 10:22
            ja do tej pory tez pracuje i z wysypianiem sie jest ciezko, przewaznie to moj
            dzien polega na wstaniu pojciu do pracy przyjsciu z pracy i polozeniu sie
            spac... ale juz niedlugo... od Świat bede na L4....
            • kazulinka Re: tydzień 26- 08.12.05, 18:47
              Cześć dziewczyny czy wasza dzidzia tez tak jak moja zmienia sobie połozenie do
              25tc w opisie usg widniało ułozenie podłuzne główkowe a na ostatnim opisie juz
              podłuzne ale miednicowe jak sądzicie czy do dnia porodu to sie znów zmieni na
              główkwe???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka