Dodaj do ulubionych

duphaston i AUTYZM

08.12.05, 00:11
Przegladam forum i z przerazneim widze, ze wszyscy łykaja Duph. - i ja też- nie myslac o jego
wpływie na dzidzię. Czytałam artykuł na temat przyczyn autyzmu wczesnodzieciecego - jedna z nich
moze byc przyjmowanie tego hormonu. Zyt duzy jego poziom uszkadza cun dziecka, dzisiaj było o
tym w Trójce. Troche sie przerazilam, bo w pierwszej ciąży brałam duze dawki progesteronu i
...miałam kłopoty z dzieckiem. Teraz biorę 3x dziennie i taka dawke ustalono na podstawie
skurczów macicy, jej twardnienia itp. czyli bardzo subiektywnej oceny lekarza, który martwi sie
przede wszystkim o utrzymanie ciąży...
Co o tym myslicie? A moźe macie dostep do jakichś badań naukowych na ten temat.
Pozdrawiam i ...chyba zmniejsze dawke na własna rękę - czego nikomu nie polecam!!
b.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: duphaston i AUTYZM 08.12.05, 00:18
      Przepraszam za brzydkie słowo pierdoły i tyle.
      Łykamy no-spy,fenoterole,salbutamole,asparginy,cordafeny,luteiny i jakoś raczej
      nie powinno sie tego brać.
      A jednak bierzemy z wyższej konieczności.
      Tak kiedyś był wątek,że grypa we wczesnej ciąży też tak działa.
      Pzdr.Gosia
      • hania.robus Re: duphaston i AUTYZM 08.12.05, 00:28
        Ja brałam podczas ciąży, mój synek jest radosnym, zdrowym dzieckiem. W Waszym
        wypadku też tak będzie, chociaż nie może będzie śliczna, zdrowa córka. Pozdawiam.
    • malgosiek2 Re: duphaston i AUTYZM 08.12.05, 01:02
      A poza tym myślę,że na forum mamy sobie pomagać i wspierać nawzajem,a nie
      dołować.
      pzdr.Gosia
    • sandra1001 Re: duphaston i AUTYZM 08.12.05, 09:20
      Może jest w tym trochę racji. Ale przecież duphaston bierze sie na zlecenie
      lekarza a nie samowolnie, no i przy obniżonym poziomie progesteronu więc raczej
      nie może byc mowy o zbyt dużym jego poziomie. Poza tym duphaston podaje się -
      wg mojej gin - do momentu aż łożysko przejmie swoje funkcje - umie to było do
      ok. 18 tc. W każdym bądź razie wszystko w nadmiarze może zaszkodzić i po to
      chodzimy do lekarza aby to on zdecydował co jest dobre dla zarówno mamy jak i
      dziecka, ewentualnie wybrał mniejsze zło.
    • blum Re: duphaston i AUTYZM 08.12.05, 10:22
      Wyższa konieczność...czyli utrzymanie ciąży czy moze urodzenie zdrowego dziecka. Nie napisałam po
      to by kogokolwiek dołować, bo chore dzieci sie rodzą i kazda z was o tym wie i kazdej z nas tak moze
      sie zdarzyć. Nie wiem czy wiecie, ze zdaniem niektórych genetyków osoby, które nie moga zajść w
      ciążę, a wiec takze te z niedomoga hormonalna powinny zrobić badania genetyczne, bo...nic nie dzieje
      sie bez przyczyny. Mój lekarz nie zbadał mi poziomu progesterony, ale dał niemałaą dawke, bo takie
      ma doświadczenie. Tu ktoś pisze, źe do 18 tyg. trzeba brać. Na innym forum lekarz mówi o tym, ze po
      14 tyg. działa jak woda świecona, czyli : 4 tyg. niepotrzebnego trucia siebie i dziecka.
      Pozdrowienia
      b.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka