Dodaj do ulubionych

ucisk na nerw... pomożecie?

08.12.05, 15:36
dobra, tera ja;]
moją jedyną - fakt, acz niesłychanie przykra dolegliwością jest... ucisk na nerw. boli w prawym biodrze, ból roztacza się na cała nogę.
kuleję od ponad dwóch tygodni.
idąc ulicą, nagle zdaję sobie sparwę, że jęczę i sapię.
kiedy kazslę, a jestem akurat na dworze (czytaj: na mrozie..) - podcina mi nogi i jak się nie złapię czyjegoś ramienia albo jakiejś latarni to gleba.
to samo ze śmianiem się, co mi szczególnie doskwiera, bo humor (zwykle) dopisujewink

znacie moze jakies maści, które mogłyby pomóc? ćwiczenia? cokolwiek? zaczynamsię bać, że od razu po porodzie to mi to nie przejdzie.. a już mam dość, szczególnie że wciąż jeszcze (33tc) prowadzę bardzo aktywne zycie i sporo chodzę, a zdarza sie i podbiec...

a boli dzikouncertain
Obserwuj wątek
    • visenna2 Re: ucisk na nerw... pomożecie? 08.12.05, 15:41
      Miałam cos podobnego przez pewien czas. Zdarzało się też, że traciłam czucie w
      prawej nodze i waliłam się jak worek na ziemię, nie mogłam chodzić w ogóle.
      Niestety, lekarz powiedział, że w moim przypadku nie da się na to nic poradzić
      (mam skoliozę w odcinku lędźwiowo-krzyżowym). No i po kilku tygodniach
      przeszło, był spokój przez jakiś czas a teraz niestety znów się zaczyna. Mam
      tylko nadzieję, że niedługo urodzęsmile
      • 21m Re: ucisk na nerw... pomożecie? 08.12.05, 15:53
        mam to samo jak tu sobie pomoc??
      • kamakszi Re: ucisk na nerw... pomożecie? 08.12.05, 15:56
        o kurczęuncertain
        ja oczywiście też mam zamiar spytac lekara, ale idę dopiero za kilka dni a... już ledwo zyję przez tę nogę... a do porodu jeszcze trochę, poza tym czuję sie tak nieprzygotowana do "akcji", że hipokryzją byłoby, gdybym stwierdziła, że chcę jak najszybciej urodzićwink
        ..a nie masz żadnego własnego, nienaukowego sposobu na radzenie sobie z tym..? ja słsyzałam (tja, od mojej teściowej, więc nie rozpatruje tego zdania nawet w kategoriach prawda-fałsz, tylko szufladkuję jako "zdanie teściowej"), że to nawet może od razu po porodzie nie przejść, tylko jeszcze trwac i trwać... strach mnie zdejmujeuncertain
        • 21m Re: ucisk na nerw... pomożecie? 08.12.05, 15:59
          prosze cie nie strasz mnie ja jestem dopiero w 24tc!!a w pierwszej iazy nic
          takiego nie mialam i nie wiem dlacvzego teraz mam!!!
          • kamakszi Re: ucisk na nerw... pomożecie? 08.12.05, 16:16
            ja jestem teraz w pierwszej.. mam tak od około trzech tygodni, może więcej, nie wiem, dni z bólem jakoś trudno się liczyuncertain
            ja, z tego co wiem, nie miałam żadnych krzywizn kręgosłupa ani nic. miałam jako dziecko, ale wyleczyłam...
            ponoć tak się dzieje np od krzywego położenia miednicy. nawet odrobina krzywizny - i już przy nacisku macicy następuje uciśnięcie nerwu. myślałam, że pomogą specjalne ćwiczenia z jogi - ale te, których próbowałam, nic a nic nie pomogły.

jak widzisz, visenna pisałóa, że jej przeszły na jakiś czas... może i Tobie przejdzie... ja codziennie jak się budze to mam nadzieję, że może tym razem nie zajęczę z bólu, próbując wstać...
            • 21m Re: ucisk na nerw... pomożecie? 08.12.05, 16:19
              no to nie jest nic dobrego najgorzej jak idziesz ulica i nagle z nienacka nie
              mozesz zlapac rownowagi ale co robic ja czekam do poniedzialku.trzymaj sie pa
              • martika06 Re: ucisk na nerw... pomożecie? 08.12.05, 19:22
                Niestety na ten ból nie ma sposobówcrying((to samo przechodzi. przez caly 2
                trymestr kulałam raz na jedną nogę raz na drugą;mialam dość!!!
                A dziś to mój 31tc i....to kłucie w poślagkach przeszlo, ale za to teraz mam
                problemy z przewróceniem się z boku na bok, czy wejściem po schodach bez
                zadyszki.::smile)))
                Tak więc co najlepsze to jeszcze przed wamismile)

Buziaki i trzymajcie się prosto...foczkismile
                • kamakszi Re: ucisk na nerw... pomożecie? 09.12.05, 12:40
                  no tak:]
                  tylko ja mam włąsnie to wszystko naraz:]
                  bo jestem 33/34tc, nerw nachrzania, z boku na bok to proszę faceta żeby mnie przeturlał, no zeschodami to w miarę nie mam kłopotów oprócz tego, że wchodzę wolniej:]
                  co do foczek - ja mam wrażenie, że zaczęłam bardziej przypominac pingwina;P
              • 21m Re: ucisk na nerw... pomożecie? 12.12.05, 13:25
                no wiec bylam dzisiaj u lekarza zalecil mi na ten bol preparat wapnia i wit.d3
                o nazwie vicalwit d3 a Tobie co mowil?pozdrowionka
    • galia29 Re: ucisk na nerw... pomożecie? 08.12.05, 19:33
      Ja to przeszłam w pierwszej ciąży. Niestety nie mam dobrych wieści- pogarszało
      się coraz bardziej i przeszło w rwę kulszową i wstawałam praktycznie jedynie do
      toalety a i wtedy robiło mi sie słabo z bólu.Z tego powodu lekarz zdecydował
      się ciąć mnie wcześniej- po około tygodniu od porodu doszłam do
      siebie.Dziewczyna którą dotrzymali w tym stanie do 40 tygodnia była
      rehabilitowana przez 6 miesiecy, druga przez trzy.Teraz drżę przy kazdym
      strzyknieciu w pleckach, narazie jest ok ale to dopiero 25 tydzień.pozdrawiam
      biedne cierpiące
      • kaisa_m Re: ucisk na nerw... pomożecie? 08.12.05, 21:47
        Serdecznie polecam cwiczenia Pilatesa, jesli nie masz dostepu w zadnym fitness
        clubie(byle instruktor byl dobry) polecam wejsc na strone www.pliates.pl, a tam
        na forum udziela porad ekspert - Norbert Kobylinski. Gosciu jest swietny, znam
        go osobiscie i cwicze u Niego. Powie jak i co cwiczyc etc. A Pilates jest to
        metoda majaca na celu ustawianie miednicy i kregoslupa, wzmacnianie miesni tych
        co nas "nosza", wiec jak znaalzl na opisywany przez Ciebie problem.
        Pozdrawiam

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;307/st/20060128/dt/6/k/68cf/preg.png
        • annam21 Re: ucisk na nerw... pomożecie? 09.12.05, 09:39
          moja mala lezy nisko glowka w dol i uciska mi rozne rzeczysmile zyly i tetnice.Juz
          od tego mam zylakisad,ale tez spuchniete wszytko co pomizej pasa i po lewej
          stronie (tam ma glowke) i to pewnie nia tak cisnie.kilka dni uciskala mi jakis
          nerw i nie moglam stanac na stopie,ale na szczescie przeszlo.Chodze i tam
          minimalnie bo mi poprostu jakby to ujac "krocze dretwieje" czuje taki straszny
          bol wargi srmowej i wzgorka ,spuchniete.Ale lekarz powiedzia ze po porodzie
          minie.
      • kamakszi Re: ucisk na nerw... pomożecie? 09.12.05, 12:42
        tak własnie słyszałam - że może to przejść w rwę kulszową.
        a już to brzmi mi tak strasznie, że nie mam ochoty póki co o tym czytać....
    • kamila_11 Re: ucisk na nerw... pomożecie? 09.12.05, 10:37
      Ja za to dostałam od ucisku dziecka na nerw tzw. zespół cieśni nadgarstka-
      okropny ból, trzy noce zwijalam się z bólu. Pomogły mi masaże, chodzę
      regularnie od dwóch tygodni i masażystka masuje mi kręgosłup, ramię i prawą
      dłoń. Już nie odczuwam bólu.
    • malami1001 Re: ucisk na nerw... pomożecie? 09.12.05, 15:47
      Witaj smile Mam bardzo podobne objawy !! Tylko od razu powiem że nie pracuję,
      siedzę w domku i mężowi obiadki gotuję. Zauważyłam że najpotężniejszy ból czuję
      jak za dużo się ruszam czyli po sprzataniu w domku gdzie jak wiadomo w różnych
      partiach się pracuje, jak i po dłuższym chodzeniu ,czytaj : dłuższym niż 15
      min. Po takich ćwiczeniach jak opisałam to noga mi z tyłkiem prawie odpada!! i
      nie mam jak się ruszyć. W końcu jak tak postękam i ponarzekam troszkę rozchodzę
      ale nie za dużo to przechodzi!! Pozdrawiam
    • 21m Re: ucisk na nerw... pomożecie? 12.12.05, 13:28
      no wiec bylam dzis u lekarza i pytalam o ten bol on zalecil mi brac preparat o
      nazwie vicalwit d3 powiedzial ze powinien pomoca co Tobie zalecil lekarz?czekam
      na odpis pozdrawiam pa
    • magdalena_gk Re: ucisk na nerw... pomożecie? 12.12.05, 16:56
      dziwne, że coś na to dostałaś, ja urodziłam 3 miesiące temu i do tej pory
      odczuwam skutki ucisku mojej dzidzi na kręgosłup- chodzę na rehabilitacje, muszę
      mieć nastawiany cały kręgosłup. w moim przypadku od 6 miesiaca ciązy ucisk w
      części kulszowej spowodował również rwę udową. Pod koniec drętwiały mi już obie
      nogi. Byłam z tym u ginekologa, internisty i dwóch neurologów - no i każdy mówił
      że nie ma na to żadnego bezpiecznego leku w ciązy. Chodziłam więc na delikatny
      masaż kręgosłupa do doświadczonej rehabilitantki - uwaga! zbyt ostry masaż może
      podnieść ciśnienie i spowodować skurcze. BArdzo wam wspólczuję, bo cierpiałam
      tak jak wy a ból kręgosłupa trwa do dziś. Mam nadzieję, że przejdzie. Wam też
      tego życzę.
    • kamakszi Re: ucisk na nerw... pomożecie? 12.12.05, 17:27
      no to mi co innego zalecił:]
      po pierwsze, powiedziałó, że to niekoniecznie musi być od ciąży, ale jest to prawdopodobne oczywiście. takie bóle mogą być przyczyną przeziębienia nerwów, wtedy zalecana jest po prostu wizyta u neurologa, który już dalej bawi się w leczenie, które - ponoć - jest bardzo trudne, tzn. całkowite wyleczenie się "na zawsze" jest wręcz rzadkie. Ale w takich wypadkach zwykle jednak cała dolegliwośc spowodowana jest nie ciążą, lub: nie tylko ciążą.
      a zatem: po pierwsze należy wierzyć, że u nas to od ciąży:]

po drugie: podstawą zapobiegania takiemu bólwi lub uśmierzania go - jest zachowywania tego miejsca w cieple. a więc długa kurtka (której ja np nie nosiłamwink, w domu obwiązać wełniany sal albo hop pod koc z wełny...
      no i poza tym: nacieranie. mój lekarz podał mi maść, ktorą mogą stosować na to kobiety w ciąży. nazywa się to Capsi-gel. specyfik ten jest też na rynku pod pstacią plasterka (nazywa się to wtedy bodaj Capsi-derm), jednak mój lekarz powiedział, że zdecydowanie bardziej ceni ten żel.. TYLKO UWAGA!!! TO BARDZO SILNA MAŚĆ, O DZIAŁANIU WRĘCZ ŻRĄCYM.... nie należy jej wcierać, tylko LEKKO WSMAROWAĆ. od biodra aż za tyłek najlepiej. tylko na Boga żeby nie przeasadzić, lekko masować tylko, bo jaksie przesadzi to potem skóra świruje i przez tydzień się usiąść nie dasmile

oby pomogłosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka