Dodaj do ulubionych

zastój moczu w nerkach w ciąży

17.12.05, 21:48
Jestem w 34 tygodniu ciąży miesiąc temu na usg nerek wyszło ze mam zastój moczu w obu nerkach,lekarz stwierdził ze to być moze macica uciska na moczowody i po ciąży to minie,narazie wyniki moczu są ok ale martwi mnie ta sytuacja zastanawiam sie czy nerki to wytrzymają do porodu...czy któraś z was ma też taki problem??i czy z tym coś robicie?będe wdzieczna za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • pataya Re: zastój moczu w nerkach w ciąży 18.12.05, 10:25
      ja jestem w 27 i mam to samo, tyle ze w prawej nerce.
      Na szczescie nie jest to zastoj calkowity, wszystko odbywa sie tak samo tylko
      duzo wolniej. Moj mowil, ze to przejdzie, poki co musisz nerki odbarczac, to
      jedyny sposob ponoc, zatem trzeba cwiczyc kilka razy dziennie, ja tak robie i
      poki co pomaga.
      Nie martw sie, do konca masz juz niedaleko ! Dasz rade na pewno!
    • gloria2 Re: zastój moczu w nerkach w ciąży 18.12.05, 11:17
      Staraj się jak najmniej leżeć na plecach, a już na pewno nie powinno się spać
      na plecach. Jeśli możesz, to ćwicz - takie ja dostałam zalecenia.
      U mnie zastój też jest spowodowany uciskiem płodu.
      • a.zgala Re: zastój moczu w nerkach w ciąży 18.12.05, 14:02
        dziękuje za odpowiedzi,,,zastanawiam sie jak ćwiczenia mogą pomóc na zastoje ale skoro lekarz tak kazał wam więc i ja sobie poćwicze...chociaż i tak ciągle cos robie i jestem w ruchu,co tydzień robie wyniki z moczu bo sie boje że mi nerki wysiądą chyba naczytałam sie za dużo książek na ten temat...mi urolog powiedział ze jak tylko mnie będą nerki boleć albo będe mieć gorączke to do szpitala na cewnikowanie i tego boje sie najbardziej,jeszcze mam 1,5 miesiąca do porodu już chciałabym mieć to za sobą...te ostatnie miesiące są bardzo wyczerpujące..Anka
    • agnes3131 Re: zastój moczu w nerkach w ciąży 18.12.05, 12:13
      Ja jestem w 20 tygodniu i miałam silne bóle prawego boku i na usg też wyszedł
      zastój. Byłam w szpitalu na obserwacji kilka dni- lezałam dużo i spałam tylko
      na lewym boku, dostałam leki rozkurczowe, teraz tez biorę luteinę i mi
      przeszło. Jedna lekarka w szpitalu twierdziła, że to jest w ciąży normalne, ale
      kazdy lekarz tam miał swoje zdanie. Najwazniejsze jest kontrolowanie moczu,
      żeby nie było bakterii, jesli masz dobre wyniki to się nie martw, tylko je
      kontroluj! Zdróweczka!
    • pataya Re: zastój moczu w nerkach w ciąży 18.12.05, 17:33
      mi i lekarz i polozna zalecili to samo: trzeba przyjac pozycje "na czworaka" -
      oprzec sie na kolanach i na lokciach, cos jak koci grzbiet tylko tylek wyzej,
      nie plecy, tak zeby brzuch sobie zwisal swobodnie, to ponoc odciaza nerki, i
      wytrwac ile mozna w takiej pozycji. Zbyt wygodna to ona nie jest, ale przez
      pare minutek da sie wytrzymac. I taki kilka razy dziennie

powodzenia
      • a.zgala Re: zastój moczu w nerkach w ciąży 18.12.05, 20:13
        dziękuje za rade będe sobie tak ćwiczyć...zastanawiam sie tylko czemu zazwyczaj zastój jest w jednej nerce a u mnie az w dwóch..wczesniej lekarz mi mówił ze mam złogi w nerkach być może to one sobie siedzą w moczowodach a oprócz tego jeszcze dziecko uciska....po porodzie sie wyjasni bo teraz nie widac....zostaje mi tylko jakos przeczekać jeszcze te 5 tygodni Anka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka