Dodaj do ulubionych

Sposób na silną zgagę

03.01.06, 12:48
Cześć,
Właśnie w 7 t.c. przechodziłam potworną zgagę wprawdzie bez pieczenia ale z
potwornym bólem żołądka ( w dołku ), który promieniował na klatkę piersiową
aż do gardła powodując trudności z oddychaniem. Objawy generalnie podobne do
zawału serca. Trwało to jakieś pół godziny może dłużej, chcieliśmy wzywać
karetkę, ale w związku z tym że kiedyś kilka razy takie miałam z tym że
szybciej ustępowały, byłam przekonana, że to jakieś nerwobóle albo wrzody
żołądka ( tylko domniemanie ) więc na pewno przejdzie.

Na szczęście pewna mądra położna, do której zadzwoniłam powiedziała, że to na
pewno silna zgaga i mam zjeść kilka migdałów. Należy gryźć je pojedynczo,
powoli tak długa aż zrobi się w ustach papka i wtedy połknąć. Po czterech
migdałach przeszło jak ręką odjął.
Wniosek: zawsze mieć pod ręką migdały.

Pozdrawiam
Basia
Obserwuj wątek
    • julicica Re: Sposób na silną zgagę 03.01.06, 12:54
      Tylko moja droga w póżniejszym okresie i mgdały nic nie dają, zreszta zobaczysz
      sama, ja cierpie na potworne ataki zgagi i to jest straszne jestem w 37 tyg. i
      u mnie juz niedługo, sie to mam nadzieje skończy, i tylko reni na mnie działa,
      na krótko co prawda ale zawsze to coś.
      • a_pynia Re: Sposób na silną zgagę 03.01.06, 14:38
        Migdały skutkują, przynajmniej na mnie, ale trzeba jej jeść profilaktycznie, 1-
        2 co godzinę, a w przypadku zgagi kilka na raz. Przed świętami odstawiłam
        migdały ze względu na potworny skok cenowy (80%), ale teraz wracam do chrupania
        (i tak wyjdzie taniej niż opakowanie Reni na 2 dni) i zgaga powoli ustepuje -
        już ataki nie są takie częste i silne. Myślę, że za kilka dni całkiem przejdzie.
    • kubas2001 Re: Sposób na silną zgagę 03.01.06, 13:28
      Zastanawiam się dlaczego nie wymyślili jeszcze reni w kroplówce dla ciężarnych?
      Ja w zasadzie prawie cały czas mam zgagę... Pozdrawiam. 25tc
      • hossa76 Re: Sposób na silną zgagę 03.01.06, 15:09
        Ja to samo... 27 tc. Reni jest moim najlepszym przyjacielemwink Ponoć zgaga jest
        spowodowana uciskiem żołądka i cofaniem jego treści ale ja mam zgagę i przed i
        po jedzeniu sad
        Pozdrawiam
        • jolavo Re: Sposób na silną zgagę 04.01.06, 14:35
          Ja tez szukam sposobow na zgage (dopiero 33 tyg). Polozna polecila mi kisiel i
          budyn po obiedzie (ktore maja wiazac zawartosc zoladka), nie jesc duzych
          porcji, nie klasc sie od razu po jedzeniu. Mi jakos pomaga jedzenie cytrosow
          godzine po jedzeniu (jem calego grejfruta...) moze komus tez pomoze...
    • sara.kaley Re: Sposób na silną zgagę 04.01.06, 14:53
      Dzięki dziewczyny za te zgagowe rady, bo u mnie też się zaczęło - na szczęście na razie delikatnie i mam nadzieję, że tak zostanie smile idę szamać migdały! smile
    • betunia80 Re: Sposób na silną zgagę 04.01.06, 16:37
      ja chyba musze znalezc cos silniejszego. Jestem w 33 tc ( a zgaga mnie nie
      opuszcza z jakies 3 miesiace-poczatkowo tylko wieczorami a teraz to calymi
      dniami ). Pije zawsze mleko- po pierwsze zdrowe no i mi pomaga. Kubek cieplego
      mleka wieczorem pozwala mi zasnac. Ale w ciagu dnia nie mam ochoty pic ciagle
      mleka, dlatego musze kupic cos w aptece. Migdaly mi niestety nie pomagaja, a
      cytrusy pogarszaja ta okropna zgage.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka