agulec.majulec 05.01.06, 17:52 wiadomosci.onet.pl/1304449,2677,kioskart.html Czy po lekturze tego artykułu zecydowałybyście sie na to przy założeniu że was stać ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katrem Re: Zamrożony blef ??? 05.01.06, 18:10 Tak, zdecydowałam się. Dla mnie to kolejna opinia jakiegoś profesora. Jest tyle samo opinii za jak i przeciw. Ciężko jest przewidzieć, jaki będzie postęp medycyny za kilkanaście/dziesiąt lat i do czego te komórki mogą faktycznie posłużyć. Wolałabym aby moje dziecko nigdy nie musiało z nich skorzystać. Traktuję to jak polisę ubezpieczeniową. Sporo już było wątków nt. komórek macierzystych. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: Zamrożony blef ??? 05.01.06, 19:03 Przy pierwszym dziecku zamroziłam, teraz się waham, bo tyle jest negatywnych opinii. Z drugiej strony myślę sobie, że nauka idzie b. szybko do przodu i może kiedyś więcej da się z tego zrobic. Cały czas się zastanawiam i nie wiem jaką decyzję podjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
eleanorrigby Re: Zamrożony blef ??? 05.01.06, 19:14 Oczywiście,że bankowanie krwi pępowinowej w tej chwili to strata pieniędzy.Terapie genowe i zabawy z komórkami macierzystymi to na razie eksperymenty (jestem biologiem komórki więc jestem na bieżąco),w dodatku nie wiadomo,czy odmrożona po latach krew będzie się do czegokolwiek nadawała. Odpowiedz Link Zgłoś
jamile Re: Zamrożony blef ??? 05.01.06, 19:18 Parę lat temu był na ten temat artykuł w Polityce na tyle rzeczowy, przekonujący i wyważony, że od tamtego czasu przestałam w ogóle zawracać sobie tym głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Zamrożony blef ??? 05.01.06, 19:34 juz pisalam to na niemowlakach, ale sprawa bardziej dotyczy tego forum - poczytajcie sobie jeszcze ciekawy artykul o komorkach macierzystych w styczniowym Focusie, generalnie wynika z niego, ze badania nad nimi sa w powijakach i nie wiadomo do jakich doprowadza wynikow; teoria jest obiecujaca, ale gorzej z praktyka - uwazam, ze w tym czasopismie sa dosc rzetelne i bezstronne artykuly Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: Zamrożony blef ??? 05.01.06, 22:53 ok. 3 tys za pobranie, później 400 rocznie za przechowywanie Odpowiedz Link Zgłoś
sutra Re: Zamrożony blef ??? 05.01.06, 23:26 Nawet przed przeczytaniem tego artykułu bym się nie nie zdecydowała. Ale może przy następnej ciąży oddam krew pępowinową do publicznego banku krwi. Przy pierwszej zorientowałam się o tej możliwości za późno na wykonanie odpowiednich badań. Odpowiedz Link Zgłoś