Dodaj do ulubionych

Tętniaczek w główce

05.01.06, 22:33
Witam, dziś byłam na usg, 16 tydzień ciąży i lekarz wykrył w główce dzidzi
tętniaczka, mówił że to jest częste i powinno się wchłonąć, ale mnie to jakoś
nie uspokoiło, proszę o jakąś odpowiedź jeśli któraś w Was się z czymś takim
też spotkała, bo chyba padnę z nerwów do następnej wizyty.Wcześniej miałam
robione usg genetyczne i wszystko było ok.
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Tętniaczek w główce 05.01.06, 23:23
      na pewno tetniak a nie torbiel?
      jesli lekarz mowi, ze to nie jest powod do paniki, to moze postaraj sie ( wiem,
      to trudne0 zachowac minimalny spokoj?
      zrob usg u innego lekarza. znajdz dobrego speca od usg. dudarewicz w lodzi lub
      roszkowski w warszawie.
    • madzik241 Re: Tętniaczek w główce 06.01.06, 00:45
      Tak to torbiel już wyczytałam że coś takiego się zdarza i do 28 tygodnia ciąży
      powinien się wchłonąć.
      • a_pynia Re: Tętniaczek w główce 06.01.06, 08:22
        Moja córeczka miała torbiel przegrody przeźroczystej mózgu. Został wykryty, jak
        miała miesiąc i szukali przyczyn płaczu i robili USG całego ciała (zresztą
        okazało się zapalenie uszu). Lekarze mnie pocieszali, że to jest pozostałość po
        życiu płodowym, powinien być wchłonięty, ale u 40% dzieci wchłania się do 4
        miesiąca życia. Podobnie jest z zasklepieniem dziurki w sercu, też w około 40%
        przypadków zarasta się dopiero po kilku miesiącach po urodzeniu, ale tylko u
        niektórych dzieci z innych powodów jest to wykryte.
        Akurat przypadek sprawił, że u mojej córeczki to wykryli. Po 4 miesiącach
        ponownie zrobili USG i wszytko było w porządku.
        • 1monika Re: Tętniaczek w główce 06.01.06, 09:37
          A moja starsza coreczka miala torbiel na jajniku.
          Wykryli jak bylam w ciazy, potem po porodzie diagnostyka i diagnoza-
          za bardzo w ciazy szalaly u mnie hormony. Po dwoch miesiacach torbiel sie
          wchlonela.
      • maretina Re: Tętniaczek w główce 06.01.06, 10:40
        madzik241 napisała:

> Tak to torbiel już wyczytałam że coś takiego się zdarza i do 28 tygodnia
        ciąży
        > powinien się wchłonąć.

dokladniesmile
      • selavi3 Re: Tętniaczek w główce - do Madzik241 17.02.06, 09:10
        Witam,

podczas badania USG mojej dzidzi lekarz zauważył w główce torbielkę (o wym. 5
        mm). Powiedział, że nie potrafi tego teraz zdiagnozować konkternie, ale z
        doświadczenia wie że zazwyczaj one wchłaniają się. Uspokajał mnie, ale bardzo
        mnie to martwi. Proszę Cię MAdzik241 gdzie wyczytałaś że takie torbielki
        wchłaniają się do 28 tyg. (aktualnie jestem w 21 tyg). Ty ostatnio pisałaś o
        swojej niuni ponad miesiąc temu, czy od tego czasu robiłaś USG i czy wiesz coś
        więcej o tym paskudnym torbiel-u. Mam nadzieje że wszystko jest i bedzie dobrze.
        Pozdrawiam, Selavi

• sheer.chance Re: Tętniaczek w główce 06.01.06, 16:42
      Powinna sie wchlonac, dokladnie tak, jak mowi lekarz- u mnie w 20 tyg. torbiel
      w mozgu byla, a w 26 juz ani sladu. Bedzie dobrze. pozdr
      • martyna1985 Re: Tętniaczek w główce 06.01.06, 17:36

To dziwne, u dziecka mojego kuzyna wykryli torbiel w główce, w lewej półkuli
        jak miał 3 m-ce. Rodziców zaniepokoiła rączka Małego (miał zaciśniętą piąstkę),
        poszli, przebadali i diagnoza była ta, którą wcześniej napisałam. Dziś ma 1,5
        roku i torbiel się nie wchłoneła, jeżdżą z nim codziennie 45km na
        rehabilitację, zabronili dziecku chodzić, ale teraz już chodzi, bo jak mozna
        tak małemu dziecku zabronić jak ono chce.
        Mam nadzieje ze bedzie dobrze. pozdrawiam
        • bei pamietam z forum 06.01.06, 18:41
          dziewczynę, ktorej maluszekmiał torbielki - i to kilka-i wszystkie wchłoneły
          się jeszcze podczas ciąży...

na pewno i u Ciebie tak będzie..teraz w dobie ultrasonografii dowiadujemy się
          bardzo duzo o dziecku...ale to nie powinno byc powodem do zamartwiania
          się..zaufaj lekarzowi.

Szybkiego dobregosmile
    • olivka_83 Re: Tętniaczek w główce 06.01.06, 22:34
      witaj!Ja mam dziecko z tętniakiem w główce! Koszmar. Ale powiem Ci jedno jeżeli
      sie nie wchłonie natychmiast do WARSZAWY do Centrum Zdrowia Dziecka. Jezeli
      masz jakies pytania to pisz na priv.
      pozdrawiam
      • mariken Re: Tętniaczek w główce 17.02.06, 09:27
        czytaj ze zrozumieniem zamiast straszyć - to nie tętniak, a torbiel!!

m.
    • helena79 Re: Tętniaczek w główce 17.02.06, 10:30
      tez miałam taką sytuację, w 19 tc lekarz zauważył na usg 3d torbiel , ale po 23
      tc nie było po niej ani śladu, podopbno to się nawet dość często zdarza, a więc
      NIE MARTW SIE TYM bo jeszcze zaszkodzisz dzidziusiowi
      • selavi3 Re: Tętniaczek w główce 17.02.06, 11:07
        Dziękuje Ci bardzo,
        to bardzo pocieszająca wiadomośćsmile
        Mam nadzieje, że w moim przypadku będzie identycznie.
        Czy pamiętasz jakie wymiary w 19 tyg. miał ten torbiel?
        Selavi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka