Dodaj do ulubionych

Test obciążenia glukozą

08.01.06, 10:11
Pamiętam jak w pierwszej ciąży miałm robiony ten test 2 razy i było to jedno
z najgorszych przeżyć w całej ciaży. Nie mogłam tego wcale wypić,
pielęgniarka bardzo mnie prosiła żebym się za wszelką cenę postarała utrzymać
to w żołądku i nie zwróciła. Wynik był w porządku, ale wolałabym tego nie
musieć wiecej pić, teraz jestem w 3 miesiącu i zobaczymy.
Obserwuj wątek
    • mina29 Re: Test obciążenia glukozą 13.01.06, 14:37
      ja też nasłuchałam się że jest to okropne ale dziewczyny które to piły podały
      mi sposób.Trzeba po prostu wycisnąc do tej wody glukozowej CYTRYNĘ!
      Ja poszłam z cytryna a pielęgniarka sama mi ja wycisnęła do tej glukozy.
      Smakowało to jak zimna herbatka cytrynowa
      • ola984 Re: Test obciążenia glukozą 22.06.06, 11:30
        smakować z cytryną smakowało ale jak troche póxniej mdli to już nie jest fajne też ledwo dało mi sie wytrzymać okropieństwo
    • czarna83 Re: Test obciążenia glukozą 13.01.06, 15:44
      witam ja pilam 50g glukozy i myslalam ze nie przelkne tego strasznie sie
      meczylam nad tym niestety wynik nie za dobry jutro ide na test obciazenia
      glukozy 75g a to to wogole nie wiem jak wypije ble ble ble.pozdrawiam
      • bluebeata Re: Test obciążenia glukozą 13.01.06, 15:54
        oj dziewczyny, ta glukoza to jeszcze nie jest tragedia, ja wiem ze to nic
        miłego, sama nie lubie takich ulepków, nie słodze ani kawy ani herbaty, ale
        uważam, że czasem w innych badaniach gorsze rzeczy daja do wypicianiż ta
        glukoze, głowy do góry, jednym łyczkiem bez smakowania (tak jak niedobre
        lekarstwo) i poszło. pamiętajcie zeto dla dobra waszych maluchów i jak
        bedziecie to piły to pomyślcie, że jesteście juz po porodzie i tulicie swoją
        kruszynkę-gwarantuje, że glukoza bedzie smaczniejsza, pozdrawiam.
      • azija1 Re: Test obciążenia glukozą 13.01.06, 15:56
        Ja właśnie odebrałam wynik, też nie za dobry -po godzinie i 50 g mam 160. Do
        lekarza idę w poniedziałeki pewnie też mi zleci badanie po 75g. Wypicie glukozy
        jakichś większych nieprzyjemności mi nie przysporzyło, niezbyt dobre, ale da
        się wypić. Ale martwię się tym wynikiem, mam nadzieję, że nie oznacza jeszcze
        cukrzycy sad
        • czarna83 Re: Test obciążenia glukozą 13.01.06, 17:57
          azijo1 ja mialam po 50g 159 powiedzieli mi ze to cukrzyce ale jutro ide na test
          75g czasami sie zdarza ze jest to pomylka jak bedziesz szla na to badanie 75g
          to nie jedz tak 10 godz wczesniej a tym bardziej juz nie jedz nic
          slodkiego .pozdrawiam
          • azija1 Re: do czarna83 13.01.06, 21:38
            Hej! Napisz jak ci wyszło to 75g, czytałam, że po nim czasem wychodzą dobre
            wartości mimo złych po 50. Na razie postanowiłam się nie denerwować przez
            weekend. Ja jestem po operacji serca i już mam opiekę kardiologa, jeszcze mi
            diabetologa brakuje sad
            Pozdrawiam i życzę dobrych wyników!
          • koperniczek1 Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 22:05
            Słuchajcie, ja już jestem mamą od 5 miesiecy, ale też w czasie ciąży miałam zły
            wynik tego pierwszego testu na 50g glukozy. Po godzinie wyszło mi 180!. Miałam
            trochę stracaha, ale zrobiłam drugi test 75 g (idzie to zni3eść) i wyszło mi
            rewelacyjnie - 113 po godzinie!!! Mój gin stwerdził, że to może oznaczać nie
            tyle samą cukrzycę, co raczej skłonności genetyczne (u mnie w rodzinie jest to
            dosyć czesta choroba). A synka urodziłam zdrowiutkiego.
            Głowy do góry i dużo zdrówka!!!
        • czarna83 Re: Test obciążenia glukozą 13.01.06, 22:10
          azija1 ide jutro na to 75g glukozy i tez jutro bede miec wyniki takze napewno
          sie odezwe.to tez nie masz wesolo trzymaj sie cieplutko pozdrawiam.
        • czarna83 Re: Test obciążenia glukozą 14.01.06, 11:35
          witam cie azija1 wlasnie niedlugo ide po wyniki
          • azija1 Re: Test obciążenia glukozą 14.01.06, 12:57
            Hej! Obyś miała dobre wieści. Ja na razie odstawiłam słodycze i cukier, poza
            tym jem normalnie. Pewnie na test pójdę we wtorek. Pozdrawiam!
        • czarna83 Re: Test obciążenia glukozą 14.01.06, 16:51
          odebralam wyniki po 75g glukozy.azija1 na czczo mialam 112 ale sie bardzo
          zdenerwowalam to moglo mi podwyzszyc cukier.po godz od wypicia mialam 183mg a
          po 2 godz mialam 117mg takze nie jest jeszcze tak zle we wtorek ide do
          diabetologa to sie wszystiego dowiem.narazie sie nie przejmuje tym bo nie ma
          duzego skoku cukru .pozdrawiam
          • azija1 Re: Test obciążenia glukozą 14.01.06, 20:34
            To faktycznie nie masz źle, zwłaszcza ten po 2 godz. jest ok., choć te
            wcześniejsze nieco zawyżone. Pewnie jakaś dietka cię czeka. Pozdrawiam!
            • czarna83 Re: Test obciążenia glukozą 16.01.06, 15:10
              azija1 jak tam wyniki daj znac podaje ci numer gg to jak bedziesz chciala to
              sie odezwij 3894915
              • azija1 Re: Test obciążenia glukozą 16.01.06, 15:13
                Hej! Dziś ide do lekarza, jutro pewnie na badania. Odezwę się jak zrobię. Pa!
    • joana.mz Re: Test obciążenia glukozą 13.01.06, 16:06
      Ja dzisiaj to przeżyłam (bleee), cytrynki akurat miałam resztę.
      Szczerze ,mówiąc to przez te 2 godzinki myślałam, że zwymiotuję i będę musiała
      to powtórzyć.
      Nie lubię cukru a i za słodyczami nie przepadam.
      pozdr
    • gosiab10 Re: Test obciążenia glukozą 13.01.06, 16:07
      Nie żartujcie, że jesteście takie przewrażliwione na punkcie smaku tej glukozy.
      Tyle złego sie naczytałam o jej smaku, a w rzeczywistości to nic obrzydliwego.
      Rozpuszczony cukier puder w wodzie, porównywalne do wypicia przesłodzonej
      herbaty. Już bardziej nie smakuje mi sok z buraka + jabłko taki jednodniowy.
      Istnieje tyle gorszych, bolesnych rzeczy np. podczas porodu, a wy przerażone
      glukozą!!! Sorry rozbawiło mnie to, a raczej zdegustowało.
      • kwiatek-21 Re: Test obciążenia glukozą 13.01.06, 16:55
        Moze jestem masochistka ale mi nawet smakowało ja mam jeszcze inny sposób na
        wypicie tego jak wy to określacie świństwa poprostu trzeba nabrać powietrza do
        płuc ale nie za duzo zatkać nos (wtedy sie nie czuje tak smaku) i wypić jednym
        duszkiem pozdrawiam
        • ave13 Re: Test obciążenia glukozą 13.01.06, 17:49
          Hejsmile
          To ja sie "wyłamie" i powiem, ze mi ta glukoza całkiem, całkiem smakowała smile
          ale to moze dlatego, ze ostatnio baaardzo smakuja mi słodycze. Najfajniesze w
          tym wszystkim było to, ze po wypiciu tej magicznej mikstury moja córcia zaczeła
          tak fikac, ze az sie przestraszyłam - nie wiem czy to dlatego, ze jej to
          posmakowało czy moze wrecz odwrotniewink
          Pozdrówka
    • nikusia79 Re: Test obciążenia glukozą 13.01.06, 21:52
      Ja tez jestem po badaniu. Naczytałam się jaka to glukoza jest nie do wypicia,
      obrzydliwie słodka... ogólnie męczarnia. Nie słodzę herbaty ani kawy. W ciąży w
      ogóle nie mam ochoty na słodkie. Nastawiłam się na coś okropnego (choć w "w
      oczekiwaniu na na dziecko" piszą, że jest to smak bardzo słodkiego soku), ale
      dało się wypić. Nie bedzie to na pewno mój ulubiony napój, hihihi, ale nie mogę
      powiedzieć, ze było aż tak strasznie. Bardzo bardzo słodkie, ale nie miałam
      problemu z wypiciem.
      Do osób, które jeszcze nie miały tego testu - naprawde nie jest taki straszny -
      na pewno każda odczuwa to inaczej, ale nie dajcie się tak nastraszyć jak jawink
    • hanula12 Re: Test obciążenia glukozą 14.01.06, 13:02
      ja wypiłam i było ok, trochę mnie zemdliło, ale po kilku minutach, a nie w
      trakcie picia. da się przeżyć.
    • simonkapl Re: Test obciążenia glukozą 14.01.06, 13:02
      Ja nie slodze nic i slodyczy generalnie unikam, nastawilam sie wiec na straszne
      cierpienia. Ale po 50 g glukozy, naprawde czulam sie ok, tyle ze nie bylam
      glodna przez caly dzien.Drugie badanie mialam na 100 g glukozy i tu juz bylo
      gorzej.Po godzinie w goracym laboratorium bylo mi troche slabo i jakas zgaga
      mnie dopadla, po 2 i 3 godzinie, bylo ok.Znow caly dzien nic nie jadlam.Nie jest
      tak starsznie.Pozdrawiam
    • de_maistre pocieszam:) 14.01.06, 13:46
      Po pierwszym badaniu obciążenia na glukozę (50g) miałam 71 na czczo i 159 po
      pierwszej godzinie. Okazało się, że cukier miałam mierzony glukometrem, co jest
      niemiarodajne. Lekarz kazał mi powtórzyć ale z 75g, a krew miała byc pobrana z
      żyły. Miałam tylko 3 dni przed badaniem stosować dietę wysokowęglowodanową.
      I na czczo miałam 78, po pierwszej godzinie 149, a po 2 godzinach 79. Cukrzycy
      nie mam. Dla pewności jednak, mam powtórzyć test w 32 tygodniu.
      • hudaga Re: pocieszam:) 15.01.06, 10:15
        de-maistre ja jestem w takiej samej sytuacji jak Ty!!! tzn. prawie takiej
        samej...jutro wybieram się na badanie tolerancji glukozy 75 g, a to dlatego,
        że pielegniarka zrobiła pomiar cukru we krwi z palca i to glukometrem. Po
        godzinie (50 g glukozy) miałam tak jak Ty - 159. Okropnie się przestaraszyłam i
        dopiero lekarz uświadomił mnie o wielkiej niekompetencji pielęgniarki, która
        wykonywała pomiar!!!! To oczywiście nie wyklucza jeszcze cukrzycy, bo dopiero
        jutrzejsze badanie powie cos więcej, ale po co mi było tyle stresów przez
        niewłaściwy pomiar.Zamierzam wybrać się do przychodni, w której robiłam
        pierwsze badanie z 50g glukozy i uświadomić pracujący tam personel o
        standardach wykonywania takich testów (by już nie wprowadzały w błąd inne
        dziewczyny!!!).Denerwuję się troszeczkę jutrzejszym badanie ... aha badanie
        robię już tym razem w sparawdzonym laboratorium przyszpitalnym
        • de_maistre Re: pocieszam:) 15.01.06, 13:07
          A no właśnie. Tylko, że uświadomienie chyba nic nie da...
          Nie martw się - na pewno będzie dobrze - wciśnij tylko najlepiej całą cytrynęsmile
      • hudaga Re: pocieszam:) 15.01.06, 10:15
        de-maistre ja jestem w takiej samej sytuacji jak Ty!!! tzn. prawie takiej
        samej...jutro wybieram się na badanie tolerancji glukozy 75 g, a to dlatego,
        że pielegniarka zrobiła pomiar cukru we krwi z palca i to glukometrem. Po
        godzinie (50 g glukozy) miałam tak jak Ty - 159. Okropnie się przestaraszyłam i
        dopiero lekarz uświadomił mnie o wielkiej niekompetencji pielęgniarki, która
        wykonywała pomiar!!!! To oczywiście nie wyklucza jeszcze cukrzycy, bo dopiero
        jutrzejsze badanie powie cos więcej, ale po co mi było tyle stresów przez
        niewłaściwy pomiar.Zamierzam wybrać się do przychodni, w której robiłam
        pierwsze badanie z 50g glukozy i uświadomić pracujący tam personel o
        standardach wykonywania takich testów (by już nie wprowadzały w błąd inne
        dziewczyny!!!).Denerwuję się troszeczkę jutrzejszym badanie ... aha dodam
        jeszcze, że to badanie robię już w sparawdzonym laboratorium przyszpitalnym
        • vasylkova Re: pocieszam:) 15.01.06, 13:32
          Ja mialam ten test robiony w szpitaliu, i tez chyba glukometrem - krew z palca. Moze jest niemiarodajny w przypadku skrajnych wartosci?
    • galactica Re: Test obciążenia glukozą 15.01.06, 18:08
      czasami to sie nawet ciesze, ze mieszkam poza Polska smile moj napoj glukozowy 50g mial smak limetki a 100g smak pomaranczy. Smakowalo jak syrop babuni dodawany do herbaty. Wyniki 50g byly niedobre i wyslali mnie na 100g - 3 godzinny test. Czekam na wyniki. Krew za kazdym razem pobierana byla z zyly. Ale po 3 godzinnym tescie powiedzialam, ze wiecej nie dam sie pokluc 4 razy w ciagu trzech godzin i to w ta sama zyle. Wiec glukoza nie byla taka zla - duzo gorsze bylo to klucie.
      Pozdrawiam przyszle mamusie.
      • simonkapl Re: Test obciążenia glukozą 16.01.06, 16:51
        Przezylam dokladnie to samo (Francja).Glukoza byla znosna, cytrynowa, ale samo
        zcekanie 3 godzinne i klucie 4 krotne, juz mniej ok.Pozdrawiam
        • azija1 Re: Test obciążenia glukozą 16.01.06, 19:08
          Wiecie co, chyba co lekarz to inaczej. Jak już pisałam po 50g miałam 160. Przed
          chwilą wróciłam od lekarza, kazał mi na razie powtórzyć badanie też 50 g po
          godzinie w innym laboratorium i dopiero jak będzie zły wynik to mam do niego
          zadzwonić i skieruje mnie na całodobowe ... chyba mierzenie glukozy, nie wiem
          dokładnie, nie pamiętam jak to nazwał. Miał tak ktoś? Byłam pewna,że każe mi
          zrobić 75, tak wszędzie piszą. Hm....
          • czarna83 Re: Test obciążenia glukozą 16.01.06, 20:21
            co to za lekarz gdzie ty chodzisz moim zdaniem powinien dac ni na test 75g jak
            po 50 wyszly ci zle wyniki moze czas zmienic lekarza.pozdrawiam
            • azija1 Re: Test obciążenia glukozą 17.01.06, 00:40
              Nie no, tak od razu mojego lekarza zmieniać nie będę, tylko dlatego że ma inną
              metodę postępowania w razie zagrożenia cukrzycą. Mam do niego zaufanie, więc
              powtórzę to badanie, a jak kolejny raz wyjdzie źle to pójdę na to całodobowe
              mierzenie glukozy. Przeciez on mnie nie zostawił ze złym wynikiem tylko wskazał
              inne od standardowego dalsze postępowanie. Pozdrawiam!
              • czarna83 Re: Test obciążenia glukozą 17.01.06, 10:42
                chyba ze tak. ale jak pojdziesz na test i bedziesz miec wyniki to daj znac ja
                dzisiaj ide do diabetologa zobaczymy co mi powie.ciekawa jestem.pozdrawiam
              • czarna83 Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 22:07
                azija1 mialas sie odezwac jestem ciekawa jak wyniki.pozdrawiam daj znac.
    • konvalia80 Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 20:55
      Dziewczyny, ja mialam wynik 152 (po obciazeniu 50 g glukozy) i moja ginka pow
      ze nie ma potrzeby robienia dodatkowego badania, ze robia jak jest powyzej 160.
      Ale ja sie jakos zadreczam i teraz nie wiem co mam robic! Co Wy o tym myslicie?
      Niby jej ufam, ale czasami mam wrazenie, ze bagatelizuje pewne rzeczy,
      zwlaszcza ze chodze do niej prywatnie. Jakie Wy mialyscie wyniki po obciazeniu
      glukoza? Dodam, ze na czczo mialam tylko 79. Panikowac czy jednak zaufac
      gince???sad
      • czarna83 Re: Test obciążenia glukozą 21.01.06, 21:39
        witaj 79 na czczo to ladny wynik norma NA czczo 80 ,90.ja mam zawsze ponad 100
        pozdrawiam
        • azija1 Re: Test obciążenia glukozą 22.01.06, 00:21
          Hej! Nie odzywałam się, bo zastanawiam się cały czas co robić. Ten drugi test
          wyszedł mi 140, czyli na granicy. Zadzwoniłam do lekarza, ale on stwierdził, że
          to już spoko i wystarczy, że odstawię zupełnie słodycze. Nie wiem teraz czy
          zaufać mu czy może zrobić sobie jednak ten test 75 na własną rękę? W sumie mam
          podobną sytuację do konvalii80. A jak tam wizyta u diabetologa, dostałaś jasne
          wytyczne co dalej? Pozdrawiam!
          • czarna83 Re: Test obciążenia glukozą 22.01.06, 07:35
            hejka azija1 ja na twoim miejscu zrobilabym test na 75 bylabys wtedy pewniejsza
            podam ci normy na czczo 80,90.po wypiciu godz 180, a po dwoch 140.takze jak
            chcesz byc spokojna to zrob.diabetolog kazala mi odrzucic slodycze i sie kluc
            przez 2 tygodnie a poniej mam do niej przyjsc jak cos nie tak bedzie z wynikami
            to bede musiala odrazu zrobic usg i zobaczyc jak tam maluszek.ale powiem ci ze
            widze ze cukier jest podwyzszony wiec jutro bede dzwonic do niej niech cos
            dziala teraz od paru dni oprocz na czczo to mieszcze sie w normach kluje sie 4
            razy.godzine od poczatku jedzenia po (najpierw na czczo) po sniadaniu obiedzie
            i kolacji.powiem ci ze kazala mi sie przezucic na ciemne pieczywo wiec to
            zrobilam i niestety po nim strasznie duzy cukier mialam wiec jem zytni chleb
            teraz i juz jest ok.pozdrawiam cie i daj znac.
    • kropek47 Re: Test obciążenia glukozą - WODA z CUKREM ;) 22.01.06, 12:27
      Kobietki zastanowcie sie co mowicie wink)). PO przeczytaniu forum jak szlam na
      badanie to myslalam ze ta glukoza jest okropna a tu co - TAK JAK BYM DO
      SZKLADNKI WODY WSYPALA Z 10 łYżECZEK CUKRU !!!
      Blagam nie straszcie juz i tak zestresowanych ciężarówek wink.
      Pobranie krwi jest bardziej nieprzyjmenym badaniem niz glukoza.
    • niesiah Re: Test obciążenia glukozą 22.06.06, 10:51
      A mi smakowało jak woda ze zwykłym cukrem pychotka big_grin, nasłuchałam sie że to
      takie fuj! Tylko zapach brzydki mmiało.
    • klnga Re: Test obciążenia glukozą 22.06.06, 11:22
      Ach Dziewczyny, tyle narzekania a przecież to badanie nie boli. Na co dzień nie
      uzywam cukru nawet do herbaty a nie miałam problemu z wypiciem glukozy w kubeczku.
      To nawet zabawne doświadczenie i z pewnością nic nieprzyjemnego. A cytryna? Hym
      połączenie cukru z kwasem to zmora dla zabków dopiero big_grin

Mam nadzieję, że te wszystkie opowieści o bólach porodowych są równie przesadzone...
    • olik35 Re: A mi smakowalo 22.06.06, 17:07
      Ja mialam ten test dzisiaj i, o dziwo, nawet mi smakowalo. Troche za slodkie
      jak na moj gust, ale moglo byc. Nawet pielegniarka sie zdziwila , ze mi tak
      gladko poszlo. Moze dlatego ze byla spragniona i bylo mi obojetne co w siebie
      wleje...
      • kasiak37 Re: A mi smakowalo 22.06.06, 22:16
        spokojnie mozna sobie wcisnac do tego sok z polowy cytryny.
    • azuk00 Re: Test obciążenia glukozą 22.06.06, 17:14
      w ktorym tyg miałyście takie badanie?
      bo ja jestem już w 19 i jeszcze nie miałam. w poprzednich ciążach- miałam
      wcześniej
      • avanita Re: Test obciążenia glukozą 22.06.06, 21:39
        Pierwszy test robi sie miedzy 24 a 28 tygodniem.
        Ja robilam troche pozniej ale od razu 75 g. Troche mnie to badanie wyczerpalo
        bo poszlam na czczo (robilam tez morfologie) i najpierw czekalam godzine w
        kolejce a potem dwie godziny po wypiciu glukozy. Ale jakos przezylam.
    • anielisia Re: Test obciążenia glukozą 22.06.06, 23:01
      W pierwszej ciąży też miałam robiony test obciążenia glukozą dwa razy. Dało się
      to jakoś wypić, ale najgorsze było to iż wynik i tak nie był za dobry. Wysłali
      mnie do diabetologa i dostałam dietkę i glukometr aby mierzyć cukier 6 x
      dziennie. To było dla mnie gorsze niż wypicie glukozy. Wszystko skończyło się
      dobrze. Urodziłam śliczną zdrową córeczkę. W przyszłym tygodniu znów czeka mnie
      glukoza, mam nadzieję, że tym razem wynik będzie dobry.
    • bastet7 Pytanie 23.06.06, 07:46
      Czy po wypiciu glukozy, a przed kłuciem można jeszcze coś zjeść? Czy tylko
      glukozę, a jedzenie dopiero po całym badaniu???
      Pytam, bo prawie mdleję jak jestem na czczo;-(((((
      • avanita Re: Pytanie 23.06.06, 08:59
        Nie można bo najpierw pobierają krew, potem pije się glukozę, czeka godzinę lub
        dwie i ponownie pobierają krew. Ewentualnie można zjeść coś przed pierwszym
        pobieraniem krwi bo ponoć nie musi to być na czczo.
        • bastet7 Re: Pytanie 23.06.06, 10:37
          No własnie przeczytałam w załączonym artykule, ze nie musi być na czzczo, co
          mnie bardzo dziwi, bo cukier zawsze się bada na czczo. No ale i tak mam mieć do
          tego morfologię stąd i tak będę na czczo. I najwyżej poczekam tę dodatkową
          godzinę...jak tam nie padnę najpierwwink))))
    • abloch5 Re: Test obciążenia glukozą 28.06.06, 12:58
      ja zrobiłam ten test,ale jeszce nie byłam u lekarza i nie wiem czy ten wynik
      jest dobry.może wy coś o tym wiecie?
      podaję ten wynik:
      na czczo-3,9 mmol/l
      po doustnym obciążeniu glukozą 75 gr po 1 godz-6,29 mmol/l
      błagam niech ktoś się odezwie czy to dobry wynik???
      bardzo się martwię
      • olinek11 Re: Test obciążenia glukozą 28.06.06, 13:02
        Ja obciazenie glukoza robilam w zeszlym tygodniu i powiedziano mi ze musze byc
        nz czczo
    • manoo1 Re: Test obciążenia glukozą 14.09.06, 10:13
      mam super rade na problemy z wypiciem glukozy przed badaniem, która dostalam od
      mojej lekarki prowadzącej pierwszą ciążę, a ponieważ mialam pare lat wcześniej
      robione to badanie wiedzialam czym to smakuje!!

POLECAM WSZYSTKIM DODANIE DO SZKLANKI Z ROZPUSZCZONA GLUKOZĄ SOKU WYCIŚNIĘTEGO
      Z CYTRYNY (NP DZIEŃ WCZEŚNIEJ I PRZELANEGO DO PODRECZNEJ BUTELECZKI)

Nie ma on wpływu na wynik badania a zdecydowanie ulatwia wypicie glukozy.

powidzenia smile
    • marigold222 Test obciążenia glukozą 29.03.07, 12:18
      A ja dostałam od razu skierowanie na 75 g- bez wstepnego 50. Nie wiem dlaczego.
      Po godzinie miałam poziom 150 a po 2- 100. Do tego po ok 15 minutach od wypicia
      tego cukru czulam się jakbym była pijana- sufit mi wirował i w ogóle. Czy to
      norma- ktoś jeszcze się tak czuł?
    • padthai no problemo 29.03.07, 12:33
      dla mnie nie stanowilo to zadnego problemu, a za slodkosciami nie przepadam.
      bez przesady to tylko jest slodkie. nie straszcie innych, kazdy reaguje
      inaczej, mozna tez zakwasic rozpuszczona glukoze odrobina cytryny.
      • miki-cat Re: no problemo 05.10.07, 14:47
        wczoraj robiłam glukozę 50. oczywiście znajome odpowiednio mnie nastraszyły wink
        poszłam, wypiłam (słodkie, nie da się ukryć, acz do wypicia, nawet bez cytryny,
        przez osobę nie lubiącą słodkiego).
        wrażenia - przez pierwsze 10 min miałam wrażenie, że ... usnę! później luzik.
        może to za sprawą mojego kochanego mężusia, który był ze mną na badaniu? (za
        namową koleżanek, które to badanie zniosły fatalnie)
        generalnie nie mam zastrzeżeń

zdziwiło mnie co innego- któraś z Was napisała, ze czekała godzinę w kolejce na
        pobranie krwi- przecież jesteście w ciąży, macie pierwszeństwo smile ja od razu
        pukam do drzwi i pytam czy w ciąży można wejść poza kolejką - jeszcze nikt mi
        nie odmówił smile)
    • dunka.1 Test obciążenia glukozą 12.06.08, 13:46
      Witam. Mam pytanie do Pani doktor. Chciałabym się zapytać skąd Pani
      to wzięła , wie,że obciążenie glukoza nie musi być robione na
      czczo?..Każda książka pisze że powinno się być na czczo, i zazwyczaj
      rano się robi to badanie. Pracowałam w pobieralni krwi i na studiach
      też sie uczyłam ,że do tego testu trzeba być na czczo (co najmniej 8
      godz)i po przespanej nocy. Sama teraz jestem w ciąży i moja
      ginekolog też się dziwi Pani wypowiedzi. Proszę o odpowiedz.
      Pozdrawiam.
    • balonik80 Test obciążenia glukozą 29.01.09, 11:46
      Witam
      Ja właśnie wróciłam z takiego testu, powiem szczerze, naczytałam się jakie jest to ohydne i w ogóle miałam nieciekawe nastawienie. Okazało się, że jest to zwykły słodki płyn i na prawdę nie takie straszne. Uważam, że nie ma się czego bać. Według mnie gorsza jest posłodzona kawa naturalna z mlekiemsmile.
      Pozdrawiam
      • pandzik Re: Test obciążenia glukozą 18.02.09, 16:29
        moja żona wypiła dziś płyn w ciągu 5 sek... zaskoczyła mnie tym szczerze mówiąc. smile
        Mam wynik, 130 mg po godzinie , czyli norma smile
    • balsamina-niecierpek Re: Test obciążenia glukozą 18.02.09, 16:43
      Przedwczoraj odebrałam wynik, bardzo mnie ucieszył, bo po 50 g
      wyszło 119.
      Uwielbiam słodycze, więc może dlatego mnie ta glukoza tak bardzo nie
      sponiewierała - taka woda z cukrem pudrem, syf, ale da się wypić. O
      cytrynie zapomniałam smile
      Natomiast nie macie pojęcia, jaka się po tej glukozie zrobiłam
      śpiąca! Ledwie wytrzymałam tę godzinę do kłucia, dałam się zawieźć
      do domu jak pakunek i poszłam w kimono.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się