leni_wa 11.01.06, 11:54 wiem, wiem, penie glupie pytanie, ale tak sobie mysle, czy na tym etapie to moze ju nie jest niebezpieczne, co? Mam taka ochote na salatke z plesniowym serkiem Pozdrawiam serdecznie. PS. Tez czujecie sie dzisiaj tak fatalnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matylda.fm Re: czy w 32tc mozna juz jesc ser plesniowy?:-) 11.01.06, 11:55 straszna schiza z tym serem pleśniowym. Listerie siedzą w serach z niepasterysowanego mleka. Te wszystkie brie i cammemberty w naszych sklepach sa z mleka pasteryzowanego. Zbyt je lubię by zrezygnować. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
leni_wa Re: czy w 32tc mozna juz jesc ser plesniowy?:-) 11.01.06, 11:57 to znaczy, ze od 7 miesiecy mecze sie bez powodu?... kurcze! Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.fm Re: czy w 32tc mozna juz jesc ser plesniowy?:-) 11.01.06, 12:13 wiesz, ja pewnie zaraz usłysze że jestem wyrodna i chce zabić własne dziecko ( a wierz mi NIE CHCĘ) ale nie dam się zwariować. Nie dotylkam jedynie surowego mięsa- to wszystko z czego zrezygnowałam. Jem cytrusy ( jezuuu alergie u dzieckaaaaa- tak ale w czasie karmienia nie wolno a nie w ciązy) jak mnie weźmie dzika ochota to zjem też pasztet ( rzadko mnie ochota bierze ale tak z raz w miesiącu się zdarzy) ser brie i cammembert jem mniej więcej co 2 tygodnie. Jak mam straszną ochotę to wypije lampke wina albo pół szkalneczki piwa- żeby było śmieszniej jak żadna nospa na napinanie się macicy nie pomagała to po kieliszku szampana w sylwestra wszystko przeszło w 10 minut. Co nie znaczy że pijam codziennie- bierze mnie tak raz na 2-3 tygodnie.Jak mnie skęca z ochoty na coca-cole to tez wypiję szklankę Myslę że wolno wszystko tylko tzreba rozsądnie i z umiarem. wiadomo że część rzezcy mozna jeść bez przeciwskazan a niektóre powinno się ograniczyć ale ja skręca z ochoty to czemu nie uszczknąc odrobinki Tak na dobra sprawe powinysmy siedziec w namiotach tlenowych bo te wstretne zanieczyszczenia w atmosferze..... Odpowiedz Link Zgłoś
leni_wa Re: czy w 32tc mozna juz jesc ser plesniowy?:-) 11.01.06, 12:19 ja chyba za bardzo sie schizuje. dzisiaj zrobie wreszcie salatke z plesniowym serkiem!!!!!!!hurrrraaaaa Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
angell82 Re: czy w 32tc mozna juz jesc ser plesniowy?:-) 11.01.06, 12:22 ) no to smacznego)) Odpowiedz Link Zgłoś
plava_katja Re: czy w 32tc mozna juz jesc ser plesniowy?:-) 11.01.06, 12:30 To ja chyba jednak nie wariuję... Jem ser pleśniowy, bo mam na niego dziką ochotę ;P Nie przesadzam i nie zdarza mi się to codziennie, ale jem Poza tym mój lekarz twierdzi, że z czasie ciąży nie należy przesadzać z dietami, bo można tylko ograniczyć maleństwu dostęp do wielu istotnych składników. A organizm sam daje nam sygnały, co możemy jeść, a co nie. Ja np. nie mogę się powstrzymać od jedzenia owoców, cytrusów oczywiście też... To w okresie karmienia będziemy musiały się ostro ograniczać. A teraz możemy chyba sobie troszkę poużywać Z należytym umiarem, oczywiście Pozdrawiam wszystkie Mamusie Katja Odpowiedz Link Zgłoś
stangy Re: mniam 11.01.06, 12:50 Jeśli chodzi o camembery to dla osiągnięcia kompromisu z okropnymi zakazami proponuję: wziać dwa serki np Turka, obtoczyć w jajeczku i bułeczce, na patelni - pod przykrywką - obsmażyć pożądnie, do tego świeża bagietka, na serek żurawinka i siadacie z mężem do kolacyjki. Mężuś może się jeszcze do tego podelektować winkiem. Ach... Może być jeszcze do tego sałatka grecka z oliwkami musowo. A wszystkie bakterie-listerie-histerie-drobnoustroje zginą na patelni.... Odpowiedz Link Zgłoś
leni_wa nie moge sie doczekac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! 11.01.06, 12:52 Dzieki dziewczyny!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.fm Re: mniam 11.01.06, 12:52 ja jeszcze inaczej się "turkuje" gotuje makaron penne. jak się ugotuje to go wrzucam do garnka z oliwą z oliwek dodaję kilka pokrojonych świeżych pomidorków, pokrojony w kostre ser brie lub cammembert i troche startego parmezanu. Pomidorki się podduszają , sery się opia, dodaję czosnek, bazylie oregano i papryke i popijam lampką czerwonego wina. Mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
stangy Re: mniam 11.01.06, 12:53 suuuper brzmi! Mam dziś w domu zamówienie na dobrą kolacyjkę więc chętnei przetestuję Odpowiedz Link Zgłoś
plava_katja Re: mniam 11.01.06, 13:14 o rany..... ale pyszności... chyba też zaserwuję je na kolację ale to jutro, bo dziś szkoła rodzenia... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: mniam 11.01.06, 13:50 ja od poczatku ciązy jadłam i jem serek pleśniowy. Teraz mam taką fazę że codziennie praktycznie zjadam jeden i to 150g!! Zyję i dzidzia teżm a się dobrze. Nie schizujmy bardzo prosze. Szkoda że męczyłaś sie bez serka 7 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś