Dodaj do ulubionych

Ilu Lekarzy??

17.01.06, 10:38
Dziewczyna mam do was pytanie czy chodzicie w ciązy tylko do jednego
lekarza?? Ja chodzę do przychodni ale ten ginekolog jakos tak mało mowi i
wszystko musze od niego wyciagac na siłę ze mysle zeby chodzic równiez
prywatnie do innego lekarza na konsultacje.Nie chciałaby całkiem zrezygnowac
z tych bezpłatnych wizyt w przychodni ale dla własnego spokoju skonsultowac
sie jeszcze z innym lekarzem. Co myslicie o takim rozwiazaniu??
Obserwuj wątek
    • zebra51 Re: Ilu Lekarzy?? 17.01.06, 10:43
      Przykro mi, ale dla mnie to kompletnie bez sensu. Chodzę do lekarza, do którego
      mam zaufanie i nie drążę w necie po wizycie u niego. Nie doszukuję się
      również "drugiego dna", które musiałabym skonsultować z innym. a jeśli teamten
      drugi też powie coś innego? To poszukasz trzeciego dla potwierdzenia którejś z
      diagnoz?
      Spróbuj znaleźć takiego, który będzie Ci odpowiadał.
      • tucik Re: Ilu Lekarzy?? 17.01.06, 10:47
        Ja równiez pocatkowo byłam u lekarza z przychodni ale nie do konca mi
        odpowiadał on jak i jego sprzęt giagnostyczny, zrezygnowałam więc z tych wizyt
        na rzecz lepszego lekarza prywatnego, do którego nie mam żadnych zastrzeżen (a
        usg ma najwyższej klasy). Oczywiście możesz chodzić równolegle do 2 lekarzy ale
        nie wiem czy aby Ci to nie namiesza w głowie. Chyba ze bedziesz ufała
        całkowicie jednemu np prywatnemu a wizyty w przychodni
        bedziesz "wykorzystywała" do pobrania darmowych badań.
    • czajkax2 Re: Ilu Lekarzy?? 17.01.06, 10:47
      Rób tak żebys była zadowolona. Chociaż dla mnie wydaje się absurdem chodzic do
      kilku lekarzy jednocześnie. Albo masz zaufanie do lekarza,albo nie. Jak nie, to
      po prostu zmień lekarza.
    • joana.mz Re: Ilu Lekarzy?? 17.01.06, 10:49
      Chodzę do przychodni do jedego lekarza. Mało mówi od siebie ale jeśli o coś
      spytam udziela mi wyczerpującej odpowiedzi. Jestem z niego zadowolona i nie
      czuję potrzeby iść do jeszcze jednego.
      pozdr
      • joana.mz Re: Ilu Lekarzy?? 17.01.06, 10:53
        aaa, przypomniał mi się taki jeden alerholog-dermatolog do którego kiedyś tam
        chodziłam - dużo mówił, zwłaszcza był mistrzem w wygłaszaniu teorii
        książkowych - na wizytach zasypiałam, niestety lekarzem był marnym (a cenił się
        też nieźle). Twoj gin na pewno nie wie jakie masz pytania i wątpliwości. Możesz
        idąc na wizytę przygotować sobie taki zestaw pytań które Ci się zbierają przez
        miesiąc.
    • lenka_style Re: Ilu Lekarzy?? 17.01.06, 10:52
      ja zaczęłam chodzić do dwóch lekarzy, do prywatnego i do przychodni, do
      przychodni po to, żeby mieć za darmo badania
      ale jak zobaczyłam, że te badania to tylko absolutne minimum (morfologia i
      mocz), a lekarz ten do którego mam zaufanie przepisywał mi dużo innych, to
      zrezygnowałam z przychodni, nie chciało mi się jeździć
      • alcarin Re: Ilu Lekarzy?? 17.01.06, 11:04
        Ja chodze panstwowo i prywatnie. Panstwowo po to, zeby miec za darmo
        badania.Dzis wlasnie koncze 28tc i procz morfologii i badania moczu (poki co
        robione co 4 tyg. od 8tc) mialam tez robione: badanie na obecnosc kily - WR,
        cytologie (1x), czystosc pochwy (2x), Toksoplazmoze (1x), obciazenie glukoza
        (1x), gdybym nie miala zrobionego wczesniej to rowniez badanie na grupe krwi
        byloby zrobione bezplatnie. Prywatny lekarz nie kwestionuje tych badan, uwaza,
        ze te, ktore zleca mi panstwowy lekarz sa wystarczajace i nawet sam mnie
        namawial, zebym nie rezygnowala z wizyt u panstwowego wlasnie z powodu darmowych
        badan. Oczywiscie na usg chodze prywatnie, bo panstwowe (przynajmniej w
        szpitalu, w ktorym mam panstwowego lekarza) sposob przeprowadzania badania jest
        smiechu warty. Jesli moja prywatna ginka ma jakies podejrzenia, to karze mi
        przychodzic na usg do swojego szpitala i sama prowadzi mnie na to badanie.
    • basmarp Re: Ilu Lekarzy?? 17.01.06, 10:57
      Dziekuje dziewczyny za odpowiedzi. Chyba jednak zrezygnuje z tego lekarza w
      przychodni bo dostałam skierowanie na badania tez tylko podstawowe minimum.
    • simonkapl Re: Ilu Lekarzy?? 17.01.06, 11:16
      Ja chodze do jednego lekarza, ufam mu i jest ok.Pozdrawiam
    • joanna.marta Re: Ilu Lekarzy?? 18.01.06, 06:59
      Ja chodziłam tylko do jednego i byłam zadowolona. Ale moja koleżanka była u
      dwóch (w ramach NFZ) i dopiero za trzecim podejściem (tym razem prywatnie) była
      zadowolona. Po wizycie odpłatnej była zdziwiona, że lekarz może się tak
      interesować stanem ciężarnej pacjentki. Bo u lekarza w przychodni sama
      dopominała się badania, a lekarz na to: A po co? Przecież czuje się pani
      dobrze.
      • aniarad1 Re: Ilu Lekarzy?? 18.01.06, 08:55
        ja w trakcie pierwszej ciąży, w 6 miesiącu, zmieniłam lekarza, z którego byłam
        niezadowolona. Znalazłam dobrą dr i tam tez prowadziłam całą druga ciążę.
        Cieszę się, żę podjęłam taką decyzję.
    • laminja Re: Ilu Lekarzy?? 18.01.06, 09:15
      zwłaszcza w Warszawie takie układ jest popularny. Dziewczyny chodzą państwowo,
      żeby mieć darmowe badania i prywatnie do lekarza z wybranego szpitala. Ja też
      chodziłam do dwóch lekarzy. Jedną lekarkę miałam w prywatnej lecznicy (Enelmed)
      i tam robiłam wszystkie badania, a drugą w szpitalu.
    • leni_wa Re: Ilu Lekarzy?? 18.01.06, 10:42
      Ja na poczatku ciazy poszlam do mojego lekarza, a potem do jeszcze jednej babki.
      Zamiast zaufac mojemu doktorkowi, to narazilam siebie niepotrzebnie na wiele
      streswo. Tamta baba zrobila mi kompletna wode z mozgu, lacznie z rozpoznaniem
      ciazy pozamacicznej!!!!!
      Wybierz jednego lekarza, do ktorego bedziesz miala zaufanie!!!!
      • fraglesska Re: Ilu Lekarzy?? 18.01.06, 11:12
        Z lekarza rejonowego musiałam zrezygnować wcale nie z braku zaufania ani jego
        kompetencji.Pani doktor odeszła na wcześniejszą emeryturę z przychodni a szpital
        w którym dyżurowala zamknięto. To był cios - w 6 miesiącu zmieniać lekarza do
        którego chodziłam już 10 lat i który znał mnie bardzo dobrze. Zmieniłam na
        podobno rewelacyjnego doktora, który dyżuruje w szpitalu w którym zamierzam
        rodzić. Poszłam prywatnie z nadzieją że będzie przynajmniej tak albo lepiej jak
        w przychodni.Lekarza polecali mi wszystkie znajome dzieciate koleżanki. Wielka
        porażka. NIedelikatny, arogancki, mało kontaktowy i nastraszył mnie
        niepotrzebnie. Teraz chodzę do zupełnie innego też prywatnie i w życiu nie
        polecę nikomu tamtego rzeźnika. Powodzenia! Napewno znajdziesz kogoś
        odpowiedniego i trzymaj się już jednego specjalisty. Pozdrawiam
    • anikad1 Re: Ilu Lekarzy?? 18.01.06, 11:10
      Ja wlasnie mam zamiar chodzic do dwoch lekarzy. Boje sie czy nie namieszaja mi
      w glowie, ale wyjscia nei mam. Chodze prywatnie do lekarza, ktory niestety nie
      pracuej w wybranym przeze mnie szpitalu. Wybralam drugiego stamtad.

POwiedzcie czy jesli chodzicie, to oni wiedza o takim ukladzie? Zlecane badania
      typu krew i mocz, sie pewnie pokrywaja ale co z usg? Przeciez tego podwojnie
      robic nie mozna. Co wtedy?
      • alcarin Re: Ilu Lekarzy?? 18.01.06, 11:21
        Akurat w moim przypadku nie ma obawy, ze lekarze namieszaja mi w glowach -
        panstwowa lekarka wlasciwie tylko ogranicza sie do badania przez pochwe
        (sprawdza szyjke) i do wypisania skierowan na badania. Nawet kilka razy
        skarzylam sie na rozne bole, prosilam o porady w jakis kwestiach, ale ona miala
        to raczej centralnie wiecie gdzie i udzielala ewentualnie zdawkowych odpowiedzi,
        nie dawala mi zadnych rad, nic. A prywatna wypytywala o wszystko, moge liczyc na
        to, ze dostane odpowiedz na kazde nurtujace mnie pytanie.
        Panstwowa nie ma w gabinecie usg - zeby je zrobic w tym szpitalu trzeba zapisac
        sie na nie miesiac wczesniej (tylko za skierowaniem oczywiscie) albo musi sie
        cos zlego dziac, to zrobia od reki, ale trzeba pofatygowac sie do innego bloku.
        Panstwowa nie wie, ze chodze do prywatnej, a prywatna, tak jak pisalam, wie i
        popiera chodzenie do panstwowej z powodu darmowych badan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka