Dodaj do ulubionych

usg3D - 19tc6

30.01.06, 11:19
Umówiłam się na piątek na usg 3D będzie to wtedy 19tc6. Teraz zastanawiam się
czy to nie za wcześnie, czy będzie już widac że wszystko jest ok, czy
powinnam przełożyc usg na następny tydzień.
Choc jestem już ciekawa dawno nie widziałam mojego maleństwa, ostatnie usg
miałam w 12tc.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • monikaa28 Re: usg3D - 19tc6 30.01.06, 12:09
      Witam
      Moim zdaniem za wcześnie. Ja też byłam na usg 3D w 20tc1, i mimo wszystko nie
      było jeszcze wszystkiego widać. Żałuję że nie poczekałam jeszcze 2 tyg- z
      pewnością usg byłoby bardziej wyraźne. Jeśli chcesz, mogę wysłać Ci na priv
      zdjęcie buzi mojego Maleństwa. Będziesz miała orientację czy warto iść juz
      teraz, czy poczekać.
      Pozdrawiam
      Monika
      • moniaj77 Re: usg3D - 19tc6 30.01.06, 12:51
        to poproszę prześlij mi zdjęcie. Wielkie dzięki pozdrawiam
        • asiunia007 Re: usg3D - 19tc6 30.01.06, 14:18
          powiem tak: 18-22 tydzien jest najlepszy do wykluczenia wad serca. Ja byłam w
          20 tyg. i musze powiedziec, ze mile mnie zaskoczyło badanie. wszystko jest już
          naprawde dobrze widoczne. Oczywiscie musisz zdawac sobie sprawe,ze cale badanie
          wykonywane jest w 2d dopiero w celu wykonania zdjecie włączany jest obraz 3d
          dla tak zwanego bajeru. Ja byłam bardzo zadowolona z tego badania, na tym
          sprzecie co byłam nawet 2d dawało duzo wyrazniejszy obraz niż u "mojego" gina.
          Takze wyszłam cała w skowronkach, bo okazało się ze mam w brzuszku chłopa wink)
          Poza tym mam wszystko nagrane, pełne 30 min mnostwo zdjęć czarno-białych i dwa
          kolorowe. Buźka wyszła super, gin powiedział ze jeszcze takiego ładnego zdjęcia
          w 20 tyg. nie zrobił. strasznie jestem dumna wink)W sumie najlepiej idź w 22
          tyg. wtedy dziecko nie jest jescze takie "wielkie" a widac juz je wyraźniej, a
          jeszcze "łapiesz" sie na wspomniany przeze mnie optymalny tydzien na
          wykluczenie wad serca powodzenia!!!
          • goosiaa3 Re: usg3D - 19tc6 30.01.06, 14:23
            Ja uwazam ze to za wczesnie powinnas przelozyc o tydzien lub nawet dwa, ja tez
            sie napalilam na usg polowkowe w 20 tyg ale lekarz mi powiedzial ze najlepiej
            robic w 22 bo 20 to zdecydowanie za wczesnie zeby obejrzec bardzo dokladnie
            malca. I doczekalam 21t4d i poszlam i wszystko bylo pieknie widac a cale badanie
            mam nagrane na kamerze dvd i mam wspaniala pamiatke.Polecam
            • agap10 Re: usg3D - 19tc6 30.01.06, 14:32
              to zlezy po co sie idzie/zeby zobaczyc tylko dzidziusia czy żeby go zbadać i
              wykluczyć wady?!?
              badania powinny być wykonane:

1 - pomiędzy 11-14 tygodniem ciąży

2 - pomiędzy 18 23 tygodniem ciąży

3 - około 30 tygodnia ciąży

Badanie 11-14 tyg ma na celu uwidocznienie czy ciąża jest żywa, prawidłowo
              zainplantowana, ocenę kosmówki i wód płodowych, a także ile rozwija się
              zarodków, a w przypadku ciąży mnogiej powinna być wykonana szczegółowa ocena
              rodzaju ciąży (kosmówkowość, owodniowość)

Wykonuje się rutynowo pomiary biometryczne płodu (CRL), ocenę anatomiczną
              układu kostnego, ciągłości cewy nerwowej, struktur ośrodkowego układu
              nerwowego, można uwidocznić wypełniony żołądek płodu (nie musi być widoczny),
              ocenić ciągłość powłok brzusznych, przyczep pępowiny. Ocena serca w tym
              przedziale wiekowym jest niepełna. Bliżej 14 tygodnia można uwidocznić
              struktury jam serca i dużych naczyń. Ocenia się natomiast rutynowo położenie
              serca w klatce piersiowej i ilość uderzeń serca/min w każdym badaniu (FHR).
              Kolejnym elementem badania może być ocena przepływu krwi w przewodzie żylnym .

Bardzo ważnym elementem jest ocena PRZEZIERNOŚCI KARKOWEJ (NT – nuchal
              translucsency). Uwzględniając dane z wywiadu, pomiar NT, CRL i ew. testy
              biochemiczne (wolne b-hCG i PAPP-A) których analiza wraz z oceną USG ma czułość
              90% w wykrywaniu zespołu Downa, można obliczyć indywidualne ryzyko wystąpienia
              najczęściej spotykanych abberacji chromosomalnych u każdej ciężarnej

Należy jednak pamiętać, iż pomimo wysokiej czułości testu jedynie ocena
              cytogenetyczna pozwala na określenie chromosomów płodu wyeliminowanie abberacji
              chromosomalnych

Testy nieinwazyjne o tak wysokiej czułości pozwalają na wychwycenie ciężarnych
              grupy ryzyka, zagrożonych w wyższym stopniu niż ryzyko populacyjne posiadaniem
              dziecka z wadą genetyczną pozwalają na wychwycenie ciężarnych grupy ryzyka,
              zagrożonych w wyższym stopniu niż ryzyko populacyjne posiadaniem dziecka z wadą
              genetyczną i skierowaniem ich na dalsze badania inwazyjne (ocena kariotypu).
        • monikaa28 Re: usg3D - 19tc6 30.01.06, 18:26
          Już wysłałam.
          Pozdrowienia
    • kaasiaal Re: usg3D - 19tc6 30.01.06, 15:03
      Witaj
      Nie martw sie USG ja robiłam je już w 16 TC i znałam już płeć, wiedziałam że
      mała ma dobrze rozwinięte serduszko, i każda z kończyn ma 5 paluszków. Wiec
      idzi i nie zapomnij zapytać lekarza o płeć - o ile chcesz ja znać.
      • anikad1 Re: usg3D - 19tc6 30.01.06, 15:24
        JA umowilam sie na 20t4d i polozna powiedziala ze termin ok, optymalnie to 20-
        24tc
        • masztako do agap: 30.01.06, 18:14
          fiu, fiu niezła wiedzasmile zapisąłam wszystko dokładnie, na pewno mi sie przyda
          (6tc), Dzięki.
          • stephany Re: do agap: 30.01.06, 18:20
            ja byłam w 18 tc i było wszystko widoczne choc było to przypadkowe usg zeby
            sprawdzić łożysko. Na usg połówkowe zapsałam się na 20 tc.
            • anulaaa Re: do agap: 30.01.06, 18:34
              ja byłam w 30tc i już bylo za póżnouncertain
              tzn.wszystko widziałam ale już ujęcie buzi wyszło takie sobie bo mała była
              przyklejona buzią do łożyskauncertain
              gin mi mówił,ze najlepiej robić ok.20-25tc big_grin
              • dasia_p Re: do monikaa28 30.01.06, 19:14
                Jeśli to nie problem to poproszę również o zdjęcie buźki Twojego Maleństwa na
                priv. Ja idę w piątek na usg będzie to koniec 20 tc. Pozdrawiam.
          • agap10 Re: do agap: 30.01.06, 21:38
            tak itrzeba przestrzegac tygodni ciąży zeby nie okazało sie za późno...robiłam
            usg 14t5d i juz nie miałam przezierności fałdu karkowego...sad "za stara już
            byłam" na to jak pani doktor określiła
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka