Dodaj do ulubionych

CIĄŻĄ TO DLA MNIE WIELKI STRES :-((

31.01.06, 19:14
Witam od czasu kiedy dowiedziałam się ze jestem w ciązy przezywam ogromy
stres mam dopiero 21 lat i w sumie byla to ciąża niespodziewana, ale nie w
tym tkwi problem... cały czas się boje że coś się stanie..mam jakieś dziwne
przeczucia sad( Wszyscy się cieszą tym ze bede miała dzidziusia a dla mnie
ciąza to męka ...Oczywiście ja sie bardzo ciesze z tego ze bede mamą ale cały
czas się obawiam ze bedzie coś nie tak. Z byle powodu panikuje ze coś się
moze stac malenstwu jestem dopiero w 12 tyg ale wciąż widze u siebie jakies
złe objawy to plamienia to jakies bóle brzucha ogolnie cały czas jestem w
stresie. Najgorsze jak jeszcze poczytam o problemach innych to zaraz je
utożsamiam ze mną, generalnie najchetniej bym zamieszkała u gina zeby miał
cały czas kontrole. Czy któras z Was też to tak przezywa...dla mnie to
koszmar..wiecznie się boję ze coś się stanie i nie wiem jak sobie z tym
radzić ...ogolnie stałam się strasznie nerwowa nikt nie moze do mnie nic
powiedzieć wybucham z byle powodu...nie da się ze mną wytrzymać !! czy tylko
ja tak mam ?? Może ktoś ma jakieś słowa pocieszenia...
Obserwuj wątek
    • gusiak30 Re: CIĄŻĄ TO DLA MNIE WIELKI STRES :-(( 31.01.06, 20:08
      Witaj Saro. Przede wszystkim postaraj się wyciszyć wewnętrznie,popracuj nad tym
      sama, a jeżeli ci się nie uda poproś o pomoc swojego lekarza prowadzącego.No i
      mów mu o swoich obawach a on jako fachowiec powinien umiejętnie rozwiewać twoje
      obawy.Ma przecież wyniki badań, usg itp. A jeżeli tak bardzo sie niepokoisz
      poproś go o skierowanie na usg-genetyczne. Tam dzidzie pomierzą w zdłóż i szerz
      i potwierdzą że jest wszystko ok.Jest jeszcze usg-3d ale kosztuje ok 300zł, tam
      sama widziała byś że jest wszystko ok.Pozatym jesteś młodą osobą , jeśli nie
      przechodziłas żadnych poważnych chorób to nie może być inaczej jak tylko
      DOBRZE!!!Myśl kolorowo! Pozdrawiam cię gorąco.
    • kukii81 Re: CIĄŻĄ TO DLA MNIE WIELKI STRES :-(( 31.01.06, 20:10
      Witam.uwazam ze nie potrzebnie panikujesz.Jestes badana przez lekarza
      regularnie wiec masz opieke.gdyby sie cos dzialo zostalabys
      poinformowana.Spokoj to recz bardzo wazna dla rozwoju dziecka.Pomysl o swoim
      malenstwie i o tym ze jak Ty jestes spokojna to i dzidzius jest spokojny.Ja
      jestem w 6 miesiacu i moja ciaza jest zagrozona.Staram sie myslec pozytywnie i
      wierzyc w to ze bedzie dobrze.Spiewam sobie nawet zeby sie odstresowac bo mysle
      ze stres moze miec wpluy na zycie dzidziusia.Pozdrawiam i zycze powodzenia w
      opanowaniu leku smile
    • natasza141 Re: CIĄŻĄ TO DLA MNIE WIELKI STRES :-(( 31.01.06, 20:34
      Wiem co przeżywasz.Sama dowiedziałam się o mojej ciązy przypadkowo kiedy
      koleżanka zażartowała.Tak samo jak ty miałam czarne myśli, wszystko mnie
      przerażało, bałam sie porodu i chciałam zabezpieczyc sie na wszystkie możliwe
      sposoby. Zmieniłam 4 lekarzy i trafiłam wkońcu na takiego który mnie zbadał,
      powiedział ze wszystko przebiega prawidłowo a nastepnie przeprowadził ze mną
      poważną ponad godz rozmowę. Powiedział ze nie jestes w stanie zapobiedz
      wszystkiemu i nie możesz stworzyć sobie bunkru w którym sie okopiesz i
      przeczekasz 9 miesięcy. Na początku byłam zła na niego że tak mi nagadał ale
      jak przyszłam do domu i przemyslałam to stwierdziłam ze ma rację. To ze sie
      denerujesz nie wpływa dobrze na ciebie i na dziecko przede wszystkim. Wiec
      jesli chcesz aby dziecko było zdrowe to pierwsza zasada- nie deneruj sie tak.
      Jesli czujesz niepokój poproś gina o zwolnienie i siedz sobie w domku, duzo
      odpoczywaj, spij ile sie da. Ja jestem juz w 30 t i cieszę sie bardzo. Co
      prawda mam za sobą przejscia,brałam duzo leków rozkurczowych, po drodze trafił
      sie szpital ale naprawdę nerwy i stres nie są wyjsciem.Nerwy są złym doradcą,
      poza tym nienajlepiej wpływają na dziecko. Chcesz aby twój dzidzius po
      urodzeniu był takim nerwusem jak mamusie? Lepiej to przemyśl... Mówią ze jesli
      matkama za duzo stresów za ciązy dzidzia jest pózniej niepokojna i są wtedy
      problemy. Przyznam ci szczerze ze na mnie ciaza działa tak jakby ogłupiająco,
      nie złoszcze sie na meza,mam wiekszy dystans do zycie. Jestes juz w 12 tyg wiec
      ze tak powiem najgorsze za tobą. Bierz witaminki i dbaj o siebie, szczególnie
      na tych mrozach. I głowa do góry...Dziecko jest najważniejsze! smile
    • sutra Re: CIĄŻĄ TO DLA MNIE WIELKI STRES :-(( 31.01.06, 20:39
      Nie martw się, ja też panikowałam i miałam złe przeczucia, a potem urodziłam
      zdrowiutkiego synka.
    • lolinka2 Re: CIĄŻĄ TO DLA MNIE WIELKI STRES :-(( 31.01.06, 21:48
      na pocieszenie ci powiem; w pierwszej ciaży to normalne, najzupełniej- ostatecznie w tę zabawę bawisz się po raz pierwszy, niekoniecznie jest ona fizycznie najprzyjemniejsza no i nie wiesz z praktyki co przed tobą. Ta tendencja do częstych wizyt lekarskich itp a nawet cheć zamknięcia się w szpitalu (zobaczysz jakie akcje będą odchodziły pod tym względem jak zaczniesz rodzić smile) tez są normalne.
      Kiedy będziesz w ciaży po raz drugi, będziesz miała do 'obskoczenia' pracę, dom, kilkuletnie dziecko, męża, psa może jeszcze i ciażę jako dotatek do codzienności, momentami prawie będziesz zapominała że jesteś 'podwójna' smile)- to akurat z doświadczenia mowię.
      Nerwowość i wybuchy to efekt hormonów - znaczy wszystko gra jak powinno smile)
      A forum najlepiej wyłączać często i na długo - w ramach profilaktyki antystresowej - to z zasłyszanego kiedys zalecenia lekarskiego smile)
    • sarunia21 Re: CIĄŻĄ TO DLA MNIE WIELKI STRES :-(( 01.02.06, 11:31
      Dziekuje Wam bardzo za słowa otuchy...moje zmartwienia też nie są z
      niczego..nie wiedziałam ze jestem w ciązy do 7 tyg a akurat w tym czasie
      bardzooo się odchudzałam nie jadłam..brałam tabletki i wogole...chyba stąd te
      moje obawy teraz dbam o siebie jak tylko moge, powiedziałam o obwach
      ginekologowi i dał mi skierowanie na usg 4d zeby sprawdzic czy wsyztsko ok więc
      dopiero po 7 lutym odzyskam spokój smile) dziekuje jeszcze raz pozdrawiam
      wszytskie mamusie smile
    • leni_wa Re: CIĄŻĄ TO DLA MNIE WIELKI STRES :-(( 01.02.06, 11:36
      oj, tez przez taka schize przeszlam. teraz jest juz lepiej, chociaz koszmary
      wracaja. wydaje mi sie, od poczatku ciazy, ze cos zlego musi sie stac. najpierw
      myslalam, ze na pewno poronie, potem, ze serduszko dziecka przestalo bic i ja o
      tym nie wiem, potem, ze sie okreci pepowina itd. teraz leci mi 35 tydzien. Moje
      schizy tez wziely sie z lektury forum, zwlaszcza o ciezkich przypadkach i
      niepomyslnych koncach. Ale na szczescie czas szybko lecismile

Trzymaj sie!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka