Dodaj do ulubionych

rtg w ciąży?

05.02.06, 22:10
Witam,
stomotalog kazał mi zrobić pantomogram (takie duże zdjęcie rtg
wszystkich zębów). WIedział, że jestem w ciąży.
Z tego co wiem, to lepiej się teraz nie prześwietlać (dopiero teraz sobie o
tym przypomniałam.
Co o tym sądzicie???
Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • dentystka2 Re: rtg w ciąży? 05.02.06, 22:44
      A w jakim celu ma byc zrobione zdjecie? Jesli w zwiazku z leczeniem, ktore musi
      byc przeprowadzone bezzwlocznie, a ciaza to co najmniej 2 trymestr (im pozniej,
      tym lepiej), to stosujac odpowiednie oslony (olowiany fartuch na brzuch)
      wykonanie zdjecia jest mozliwe, choc wtedy lepiej byloby sie ograniczyc do
      punktowych zdjec zebowych, a idealnie¨- do radiowizjografii, czyli rtg
      cyfrowego, gdzie dawka promieniowania jest kilkukrotnie mniejsza, niz podczas
      klasycznych zdjec, z klisza. Jesli natomiast leczenie moze byc przesuniete o
      kilka miesiecy, lepiej ze zdjeciem wstrzymac sie do okresu po rozwiazaniu.
      Polog i karmienie piersia nie sa przeciwskazaniem do wykonywania zdjec rtg.
      • grazia.sw Re: rtg w ciąży? 06.02.06, 08:23
        Nie jestem specjalistą w tym temacie ale wczoraj właśnie miałam zatruty ząb do
        leczenia kanałowego. Dentystka kazała mi za 2 tyg. stawić się na wyjęcie tego
        opatrunku z zęba i dodała, że ponieważ jestem w ciąży (6 m-c) to nie ma mowy o
        zdjęciu rtg (musi w ten sposób sprawdzić czy ząb dobrze się zatruł).
        Powiedziałam, że założy mi tymczasowe wypełnienie a jak już urodzę to zrobimy
        rtg i wtedy założymy docelową plombę. Moim zdaniem lepiej nie ryzykować z tym
        rtg i jeśli można to poczekać. Pozdrawiam
    • maria70 Re: rtg w ciąży? 06.02.06, 10:47
      ja tez lecze zeby - niestey w ciązy 2 mi się ukruszyły - jeden był leczony
      kanałowo i od razu powiedziła, ze o rtg nie ma mowy i mam miec tymczasowe
      wypełnienie
    • lenka_style Re: rtg w ciąży? 06.02.06, 15:01
      nie no, to już przesada, rentgen to jedna z niewielu rzeczy, których NAPRAWDĘ
      nie powinno się robić w ciąży, idź do innego dentysty i niech leczy Cię jakoś
      zachowawczo, bez zdjęcia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka