Dodaj do ulubionych

skierowanie na badanie

12.02.06, 21:54
Czy gin. da mi skierowanie na badania (idę prywatnie), czy będę musiała iść
do rodzinnego???
Obserwuj wątek
    • kukii81 Re: skierowanie na badanie 12.02.06, 22:02
      Ja rowniez bylam u prywatnego i dostalam skierowanie ale za badania trzeba bylo
      placic.jak sie dowiedzialam o tym to poszlam do lekarza rodzinnego, wtedy byly
      darmo.
    • guzmania Re: skierowanie na badanie 12.02.06, 22:03
      Skierowanie może Ci dać, ale prawdopodobnie i tak będziesz musiała zapłacić bo
      większość prywatnych lekarzy nie ma podpisanej umowy z NFZ.Ja chodze po
      skierowania(nie wszystkich badań)do rodzinnego i dostaje bez problemu.
      • dorianne.gray Re: skierowanie na badanie 12.02.06, 22:16
        Ale nie wszyscy lekarze rodzinni dają skierowania, np. moja lekarka mnie
        kompletnie olała.
        • kukii81 Re: skierowanie na badanie 12.02.06, 22:19
          To dziwne.Trzeba sie klocic w takim ukladzie.Kazda kobieta w ciazy powinna
          dostac skierowanie od lekarza rodzinnego na bezplatne badania.Moze nie
          powiedzialas ze jestes w ciazy?
        • kinga2877 do dorianne.gray:) 13.02.06, 10:14
          To chyba u nas w Zg normalne, bo moja mnie też-powiedziała, że od ciąży to jest
          ginekolog i to on daje skierowania, a jak chodze sobie prywatnie (znaczy mnie
          stać),to moge i na badania sobie chodzić prywatnie. Trochę wkurzające-bo moja
          lekarka nigdy wcześniej też nie wysyłała mnie na żadne badania, więc nie
          wykorzystywałam swojego "limitu"smile
    • gosiab10 Re: skierowanie na badanie 12.02.06, 22:29
      U mnie rodzinna też nie dała skierowania, argumentując, ze robię te badania nie
      dla niej tzn. na jej zlecenie, tylko dla ginekologa. A poza tym też nie przyjdę
      z wynikami do niej tylko wiadomo do ginekologa. A jak wiadomo prywatnie
      ginekolog raczej nie daje skierowań. Szczerze mówiąc byłam wkurzona.
    • ares1976 Re: skierowanie na badanie 13.02.06, 08:26
      Chodze prywatnie do gin. i za badania muszę w związku z tym płacić sad
    • madzialu Re: skierowanie na badanie 13.02.06, 08:58
      Ja do gina chodzę prywatnie i skierowania nie chce dać. Poszłam w tym celu do
      rodzinnego, do mojej przychodni a on na to, że wcale nie ma takiego przepisu,
      że kobieta w ciąży MUSI byc wysyłana na badania. Powiedział, że jeśli dobrze
      się czuję to on absolutnie żadnego skierowania nie da. No to go ściemniłam, że
      mdleję, że mam krwawienia z nosa i ogólnie czuję sie słabo. Wtedy dał.
    • moreno500 Re: skierowanie na badanie 13.02.06, 10:06
      tylko nie uda się ściemniać tak co miesiąc przez całą ciążę.
      generalnie z badaniami jest tak, że ginekolog NFZ ma refundowane badania
      zlecane kobietom w ciąży co miesiąc, a rodzinny płaci za nie ze swojego
      budżetu. gdyby rodzinni mieli to refundowane, nie robiliby problemów, a tak to
      po prostu dla nich dodatkowy koszt, a w sumie "nie ich sprawa" - bo przecież
      nie oni zajmują się prowadzeniem ciąży. dzięki temu płacimy składki na NFZ, za
      wizytę u prywatnego lekarza i za badania. jeyne wyjście, to chodzic do dwóch
      lekarzy - NFZ i prywatnego.
      • s.mal Re: skierowanie na badanie 13.02.06, 11:02
        dziewczyny, ale o jakich wy badaniach mówicie?
        ja chodzę prywatnie i co prawda dostaje skierowanie na badania (krew i mocz) i
        oczywiście płace za nie, ale równie dobrze mogłabym nie dostać tego skierowania
        i też sobie zrobić badania. przecież każdy kto chce i kiedy chce bez żadnych
        skierowań może sobie zrobić badania. płacisz i masz. proste. u mnie w szpitalu
        tak jest że podchodzę do kasy szpitalnej mówię za jakie badania chce zapłacić i
        wcale jej skierowania nie pokazuje, dostaje paragon i idę do zabiegowego i to
        wszystko.
    • maga202 Re: skierowanie na badanie 13.02.06, 11:19
      Prywatny gin ma taki sam obowiazek dawać skierowania na badania jak gin z NFZ ale trzeba za nie płacić bo chodząc prywatnie nie korzystasz z usług NFZ. Jeżeli nie dał to na pewno uznał badanie za nie konieczne albo akurat nie na czasie. Jest spis standardowych badań na które gin musi dać skierowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka