pineapple2 15.02.06, 09:56 czy ułożenie posladkowe u rodzących po raz pierwszy czesto konczy się cesarką? moje maleństwo jest narazie tak ułożone i jesli nic sie nie zmieni to wg gina beda mnie ciąć - nie usmiecha mi sie to ( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
owianka Re: ułożenie posladkowe 15.02.06, 10:04 Przejrzyj archiwum, wiele razy ostatnio temat był poruszany, na pewno znajdziesz mnóstwo informacji. Np ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=34132031&v=2&s=0 Nie wiem, w którym tygodniu jesteś. Mój synek przekręcił się na położenie główkowe w... 41 tc!!! Bądź dobrej myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: ułożenie posladkowe 15.02.06, 10:41 zadbaj o dobry szpital i lekarza, jesli mozesz, a bedziesz miala super porod! Mowie o cc, oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
gracios Re: ułożenie posladkowe 15.02.06, 10:46 A ja tylko powiem ze urodzilam sie silami natury przy polozeniu posladkowym- jednym slowem wystawilam tylek na swiat ale jestem zdrowa od poczatku.Mama nameczyla sie podobno ze mna, ale dobrze sie potem czula. Odpowiedz Link Zgłoś
arubaa Re: ułożenie posladkowe 15.02.06, 10:54 Mój synek jest ułożony pośladkowo - obecnie to koniec 28 tc. Jeśli się nie obróci, to zdaniem mojego lekarza jest to wskazaniem do cc przy pierwszym porodzie. Moja mama urodziła mnie przy takim położeniu naturalnie, ale był to jej drugi poród, więc w takim przypadku wskazania do cc nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: ułożenie posladkowe 15.02.06, 11:12 moja koleżanka urodziła się jako pierwsze dziecko swojej mamy pośladkowo drogami natury. dokuczała jej tzw szpotawość, chodziła, w sensie stawiała nogi inaczej niż inni, to podobno był efekt ucisku na stawy biodrowe podczas porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: ułożenie posladkowe 15.02.06, 11:10 moje dziecko przekręciło się w 36 tc. moja mama rodziła 3-cie dziecko porodem pośladkowym i była to totalna trauma (siostra z 2 punktami w skali Apgar, długo reanimowana itd, o konsekwencjach dla mamy nie wspomnę). ja bym się nie podjęła rodzenia sn przy takim ułożeniu, ale wiem, że w tej chwili można rodzić sn nawet pierwsze dziecko, jeśli się chce. tylko moim zdaniem to duże ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
gloria2 Re: ułożenie posladkowe 15.02.06, 18:02 No właśnie, co zmienia fakt że to kolejny poród kobiety, jak konsekwencje takiego porodu sn ponosi dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Re: ułożenie posladkowe 15.02.06, 18:33 Powiem to co powiedział nam na szkole rodzenia lekarz: największa u dziecka jest główka. Jeżeli urodzi sie główka najpierw to reszta ciałka bez problemu też się urodzi. A co będzie jeśli reszta ciałka przejdzie a główka utknie? Jesteś w stanie narazić siebie i dziecko na przyduszenie, uszkodzenie itd. itp. Ja sobie nawet nie chcę tego wyobrażać. Trochę inaczej jest u wieloródek, kiedy drogi rodne są już "przetarte" i po prostu kanał rodny jest luźniejszy. Teraz jestem drugi raz w ciąży i gdyby moja córcia była ułożona główką do góry zrobiłabym wszystko żeby mieć cc, chociaż jestem zwolenniczką porodu sn. Zdrowie dziecka przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: ułożenie posladkowe 15.02.06, 18:48 przy pierwszym porodzie lub drugim gdzie pierwszy nie odbyl sie sn posladkowe ulozenie jest bezwzglednym wskazaniem do cc Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: ułożenie posladkowe 16.02.06, 00:09 wiesz elza, bezwzględnym nie jest, w Warszawie na Karowej (szpital kliniczny, modny, polecany itp.) ostatnio każą rodzić przy takim położeniu sn. taka wizja profesora... Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: ułożenie posladkowe 20.02.06, 22:26 u nas w trojmiescie prowincja no i jest Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: ułożenie posladkowe 21.02.06, 00:00 to ja wolę Waszą "prowincję", niż rodzenie sn z ułożeniem posladkowym! Odpowiedz Link Zgłoś
gosia4567 Re: ułożenie posladkowe 15.02.06, 19:57 w pierwszej ciazy mialam taka sytuacje i do konca na porodowce zwlekali z cc ,w koncu pod sam koniec dziecko sie odwrocilo i urodzilam normalnie ale wszystko trwalo 20 godzin! Odpowiedz Link Zgłoś
roksi23 Re: ułożenie posladkowe 16.02.06, 09:45 Podziwiam mamy które chcą rodzić sn.Ja w czasie ciąży tyle się naczytałam na ten temat i opowieści niektórych mam mnie przerażały do tego stopnia,że im bliżej było porodu to tak się potwornie bałam,oczywiście noce nie przespane bo ciągle myślałam co to będzie.Jak pani doktor oznajmiła mi ,że będe miała cc,bo dzidzia jest dalej główką w góre,nawet nie wiecie jaką poczułam ulge.Tyle jest przeciwniczek cc,a ja nie rozumiem co jest w psn takiego super porozcinane krocze i nie wierze,że taki poród nie boli , jest równie niebezpieczny dla matki.Napewno cc jest dla dzidzi bezpieczniejsza,dziecko nie rodzi się z krwiakami na głowie czy złamanymi obojczykami tak jak to często się zdarza podczas psn.Ale poród jest indywidualnym wyborem każdej przyszłej mamusi i uszanujmy to jak każda z nas chce rodzić)Oczywiście planuje drugą ciąże i na pewno będe rodzić przez cc nawet gdybym miała zapłacić,pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie i te ,które się już cieszą swoimi skarbeczkami) Odpowiedz Link Zgłoś
gosia4567 Re: ułożenie posladkowe 17.02.06, 10:43 a ja teraz znowu w trzeciej ciazy mam posladkowe i nie chce rodzic naturalnie Odpowiedz Link Zgłoś
pepito Re: ułożenie posladkowe 22.02.06, 22:13 Dzieciątko może się odwrócić do ostatniej chwili, ja miałam nadzieję jeszcze na izbie przyjęć. Też mi sie nie uśmiechało cc, przeżywałam to bardzo, i dlatego teraz Ci radzę: nie daj się zwariować. CC jest w takim przypadku dużo, dużo bezpieczniejsze dla dziecka. Pomyśl sobie, że Twoje dziecko zupełnie zdrowe, bez genetycznych wad może się urodzić tak samo zdrowe przez cc, albo z porażeniem mózgowym z niedotlenienia (kiedy główka wychodzi na końcu, uciska pępowinę, która juz przecież częściowo wyszła). Myślę, że od razu przejdą ci wątpliwości. A że jak mówię do ostatniej chwili nie wiadomo, więc wg mnie masz pełen komfort: czekasz na naturalnie rozpoczętą akcję porodową, co wg mnie jest super przy cc (jak się da to trochę poczekaj) i po jakimś czasie, jeśli dziecko dalej pupą do świata, to otwierają wyjście ewakuacyjne. Nie martw się - ja przeżywałam bardzo długo, więc wiem co mówię. Nie warto. Nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: ułożenie posladkowe 22.02.06, 23:05 Ja generalnie jestem zwolenniczką psn, ale przy ułożeniu pośladkowym to bym nie ryzykowała. Poćwicz, to czasem daje efekt: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=585&w=35343347&a=35387608 Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: ułożenie posladkowe 22.02.06, 23:06 Źle wkleiłam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=35343347&a=35387608 Odpowiedz Link Zgłoś