Dodaj do ulubionych

Witaminy Materna - wycofane

16.03.06, 14:43
Właśnie przeczytałam na pokrewnym forum wątek o witaminach, które diewczyny
biorą.
Otóż ja również brałam Maternę, jednak w Szczecińskich aptekach stała się
niemożliwa do dostania. Jedna z farmaceutek zadzwoniła przy mnie do
producenta i okazało się że została wycofana z rynku, na skutek jakiegos
błenego składu.
Aż mnie zmroziło, to ja kupiłam to najdroższe g...., żeby nic nie brakowało
mojemu skarbowi a oni to wycofali!!!!

Jednak nic więcej o tym nie wiem, może któraś z was jest bardziej
doinformowana.
Obserwuj wątek
    • malgocha11 Re: Witaminy Materna - wycofane 16.03.06, 14:51
      Chyba masz złe informację, bo rzeczywiście nie ma Materny w aptekach ale jej
      nie wycofano - moja aptekarka powiedziała, że jak coś jest nie tak ze składem
      to wtedy nie wolno sprzedawać opakowań ze sklepu a tak teraz nie było - w kilku
      aptekach pytałam - sprzedano wszystkie z magazynu. Po prostu wstrzymano
      produkcję, bo coś zmieniają albo skład albo opakowanie, więc mi się nie kazała
      martwić!
      • elieka nie wycofane!! 16.03.06, 14:55
        zmienia się nazwa z materna na materna coś tam w związku z czym normalny jest
        chwilowy brak preparatu na rynku.
        • earl.grey Re: nie wycofane!! 16.03.06, 14:57
          szwagierka jest farmaceutką, twierdzi, że wycofali ze względu na koniecznośc
          zmiany składu, czyli faktycznie coś musiało być nie tak z tym składem. Dlatego
          tez później zmienią nazwę na Materna cośtam. A że apteki wolą sprzedać niż nie
          sprzedać, to co się dziwicie.
      • oljot Re: Witaminy Materna - wycofane 16.03.06, 14:57
        totalna bzdura!!!!!!!!!! w wawie nie ma problemu z materna.to najlepszy
        zestaw na rynku.
        • hekate_mw Re: Witaminy Materna - wycofane 16.03.06, 15:01
          No właśnie 2 dni temu skończyło mi się opakowanie Materny, wybrałam się do
          trzech aptek (Warszawa-Kabaty) i nigdzie nie dostałam. Powiedziano mi że nie ma
          w hurtowniach i musiałam kupić coś innego.
    • katrint Re: Witaminy Materna - wycofane 16.03.06, 15:03
      Jestem farmaceutką i nie słyszałam o żadnym pismie na temat wycofania materny(
      gdy lek wycofują nikt w aptece nie odważy się go sprzedawać bo
      ryzykuje).Problemem było tylko to,że leku nie było w hurtowniach prawdopodobnie
      w związku ze zmianą nazwy.
      • bugsia1 Re: Witaminy Materna - wycofane 16.03.06, 15:05
        No to jak, mam całe pudło i to to wielkie i co teraz, skład dobry czy zły???? I
        dopiero teraz by to wyszło???? A tyle kobiet to używa od lat!!!!
        • kasia19765 Elevit Pronatal 16.03.06, 15:16
          Moj lekarz polecil mi Elevit Pronatal mowiac, ze tonajlepszy na rynku produkt
          dla przyszlych mam.
          • earl.grey Re: Elevit Pronatal 16.03.06, 15:30
            eee tam. zależy jakiej firmy przedstawiciel akurat dotarł...
            Sama brałam Elevit, bo nie ma jodu, wtedy brałam jednocześnie Euthyrox (problemy
            z tarczycą) teraz wybiorę raczej coś z jodem, chwilowo biorę... Vibovit Mama.
            Tak mi się przyjemnie kojarzy. lekarka zaakceptowała. I tani.
          • irek0304 Re: Elevit Pronatal 16.03.06, 15:31
            czesc ja tez biore materne u mnie w aptece tez pani dzwonila przy mnie okazalo
            sie ze nie sklad jest zly tylko chodzilo o jakies tam skladki czy cos w tym
            rodzaju w kazdym razie o nie oplacenie czegos i jak to sprostuja ok.2 miesiecy
            to wszystko powruci i badz tu madry ....w takim razie kto ma racje...
            • bugsia1 Re: Elevit Pronatal 16.03.06, 15:37
              Ja tez dzwoniłam po aptekach i mówia o rozgrywkach ekonomicznych
          • anusiamilusia Re: Elevit Pronatal 16.03.06, 22:29
            tralalala, ciekawe co pan doktor dostał od przedstawiciela firmy za wmawianie
            pacjentkom takich rzeczy.
      • molly101 Re: Witaminy Materna - wycofane 17.03.06, 12:09
        Lek, jeśli tylko jest coś z nim nie tak, w składzie, opakowaniu, ulotce itp.
        decyzją urzędu nadzorującego jakość preparatów, jest natychmiast wycofany z
        wszelkich aptek i hurtowni farmaceutycznych. Natychmiastowo zawiadamiane są
        wszelkie jednostki dystrybucji, do każdej apteki przychodzi faks lub e-meil.
        Podawana jest przyczyna wstrzymania lub wycofania preparatu. Jeśli farmaceuta
        nic nie wie o takim fakcie, to znaczy, że nic takiego nie miało miejsca.
        Preparatu brakl
        • molly101 Re: Witaminy Materna - wycofane 17.03.06, 12:11
          Dokończę. Preparatu brakuje w aptekach bo są opóźnienia w produkcji.
          mgr farmacji
          • earl.grey Re: Witaminy Materna - wycofane 17.03.06, 13:01
            taka sama informację dostała szwagierka w Warszawie. jednocześnie przedstawiciel
            zabrał z apetki całą Maternę, która nie została sprzedana, hi hi.
    • azyli Re: Witaminy Materna - wycofane 16.03.06, 15:40
      Jakie 2 lata temu tez byl problem z materną, wtedy okazalo się ze powodu duzej
      zawartosci selenu musi byc sprzedawana na receptę. Byc moze teraz jest podobnie
      i modyfikują sklad, a by mogla byc dostepna od reki.
    • misspigy Re: Witaminy Materna - wycofane 16.03.06, 15:59
      w Kaliszu już ze 3 mieś. temu nie było w sprzedaży... kolega z apteki podzwonił
      i potwierdził, że wstrzymano produkcję - Materna ma ponoć "końskie" dawki
      niektórych witamin, które mogą (ale nie muszą) szkodzić na wątrobę ...
      W każdym razie nie biorę już tego cuda...
      • earl.grey Bierz Maternę - urodzisz Manna n/t 16.03.06, 16:29
        • bania23 Re: Bierz Maternę - urodzisz Manna n/t 16.03.06, 17:31
          Ja też byłam wczoraj w aptece i dowiedziałam się o wycofaniu materny, zapytałam
          co jest tego powodem- pani powiedziała, że badania wykazały, że po maternie
          rodziły się za duże dzieci!!Jakoś w to nie wierzę, bo moja siostra przy dwóch
          córkach brała maternę i jedna ważyła 2500, druga 2700 i były urodzone o czasie.
          Niestety pod koniec ciązy jestem zmuszona do zmiany witam,in, a szkoda...
    • lenka_style Re: Witaminy Materna - wycofane 16.03.06, 17:34
      z tymi dużymi dziećmi to taki żart / mit troszeczkę, u nas na szkole rodzenia
      się żartowało: "kto bierze maternę urodzi Manna" smile)
      po każdym suplemencie witaminowym dzieci rodzą się większe niż gdybyście ich
      nie brały, to chyba oczywiste
      • lenka_style Re: Witaminy Materna - wycofane 16.03.06, 17:34
        Bania, nie spojrzałam na tytuł Twojego postu, oczywiście, że to powiedzenie już
        zapisałaś wink
      • aga55jaga Re: Witaminy Materna - wycofane 16.03.06, 22:42
        > po każdym suplemencie witaminowym dzieci rodzą się większe niż gdybyście ich
        > nie brały, to chyba oczywiste

z tym to się nie zgodzę. Wielkość dziecka jest uwarunkowana genetycznie, na
        pewno nie zależy od witamin. np moja pierwsza córa (brałam maternę) -2680,
        druga (brałam Prenatal - chwalę sobie morfologia była świetna) - 3200
    • bozenka74 Re: Witaminy Materna - wycofane 16.03.06, 19:15
      Moja gin stwierdziła, że podobno ale nie jest pewna Materna z powodu swojego
      składu może uczulac dzieciątko. Kazała mi na wszelki wypadek zmienić. Biorę
      Prenatal i nawet mi to pasuje bo jest ponad połowe tańszy.
      Bozena
    • marychna31 Re: Witaminy Materna - wycofane 16.03.06, 22:46
      Obserwując pojawianie się regularnie tego typu wątków zaczynam autentycznie
      myśleć, ze to planowy zmasowany atak konkurencji.
    • begonia4 Re: Witaminy Materna - wycofane 17.03.06, 08:55
      Ja brałam Maternę w pierwszej ciąży przez jakieś 4 miesiące. Musiałam jednak
      odstawić - było mi po niej niedobrze, po jakims czasie na sam widok opakowania
      z tabletkami miałam odruch wymiotny. Poza tym całą ciążę walczyłam z
      niedokrwistością - nieskutecznie( co niestety wg. mnie było winą lekarza i źle
      dobranych leków). Córcia urodziła się o czasie z wagą 2340. Teraz jestem
      ponownie w ciąży, biorę Prenatal Classic, chociaż gin polecał Maternę. Myślę o
      włączeniu za jakiś czas Prenatalu Complex - ma sporo minerałów a niższe dawki
      witamin, poza tym wyciągi ziołowe łagodzące nudności i zaparcia.
      Dodam, że nie jestem przedstawicielem żadnej z firm farmaceutycznych ani nie
      pracuję w aptece, to są wyłącznie moje własne doświadczenia. Pozdrawiam
    • cynamonka6 Re: Witaminy Materna - wycofane 17.03.06, 11:12
      Mam koleżankę która pracuje w aptece. Powiedziała, że Maternę wycofali bo ponoć
      spadła sprzedaż(najdroższa) i wiele kobiet miało problemy z jej przełykaniem. W
      poprzedniej ciąży brałam M i z dzidzią było wszystko ok. Teraz też biorę więc
      może nie straszcie złym składem.
      • bugsia1 Re: Witaminy Materna - wycofane 17.03.06, 11:54
        Całkowicie się z Toba zgadzam, bez sensu to straszenie, moja ginekol. do której
        mam pełne zaufanie powiedziała, że mam nadal brać i biorę
        • olka9917 Re: Witaminy Materna - wycofane 17.03.06, 13:11
          Czesc dziewczyny ja mieszkam w niemczech i moja gin polecila mi brac Materne,i
          na opakowaniu pisze "Nowosc"Moze faktycznie cos zmieniaja i niedlugo dojdzie do
          polski.Niestety niewiem jaki Materna mila sklad wczesniej,ale jak chcecie to
          wysle wam sklad i moze ktos kto ma stare opakowanie Materny napisz tamten sklad
          i porownamy co sie zmienilo.Pozdrawiam pa
          • irek0304 Re: Witaminy Materna - wycofane 17.03.06, 13:33
            witam osobiscie sadze ze to bzdura z tym skladem ale Olka9917 jak masz czas to
            napisz sklad wiele osob to uspokoi nie beda straszyc nas zlym skladem ja mam
            stare opakowanie to porownamy...osobiscie bralam w pierwszej ciazy i wszystko
            ok z dzidzia i w tej chwili tez biore...
            • tucik Bzdury!!!!! 17.03.06, 13:40
              wierzcie dalej w te bzdury o szkodliwości materny, matko! mój i koleżanki gin
              po prpostu już nie mogą tego słuchac, jesli ma byc wycofana to tylko dlatego ,
              ze chca odswiezyc prpdukt i dac mu nowa sztae graficzna i marketingowa,
              osobiscie biore materne z selenem jak wszytskie moje kolezanki i jakos dziei
              ich sa zdrowe i wcale nie anormalnie duże; to jest mit io tyle, jak ktos ma
              urodzic kolosa to i tak go urodzi!!!!
              • irek0304 Re: Bzdury!!!!! 17.03.06, 13:47
                absolutnie zgadzam sie z toba jak ma byc dziecko duze to czy z witaminami czy
                bez i tak bedzie
            • olka9917 Re: Witaminy Materna - wycofane 17.03.06, 13:49
              To sklad;

Beta -Carotin 2mg

Vitamina E 12mg

Vitamina C 110mg

Vitamina B1 1,2mg

Vitamina B2 1,4mg

Vitamina B6 1,6mg

Vitamina B12 3 to chyba jest znaczek mikro(wyglada jak u prawiei puzniej g.

Biotin 100mikro gram

Folsaüre(kwas foliowy) 400 mikro gram

Niacin 14 mg

Pantothenat 6mg

Calcium 131mg

Magnesium 100mg

Eisen 15mg

Jod 200mikro gram

Kupfer 1000mikro gram

Mangan 1mg

Selan 25mikro gram

Zink 7mg

Napisalam oryginalne nazwy,puzniej przetlumacze,jak ktos bedzie chcial,pa
    • irek0304 Re: Witaminy Materna - wycofane 17.03.06, 13:59
      wlasnie porownuje sklad ale ja mam inny nie bede go pisac niech kazdy sobie
      porowna zeby nie panikowac moze dlatego ze mam Materne z selenem moze ma to
      jakies znaczenie...
      • olka9917 Re: Witaminy Materna - wycofane 17.03.06, 17:50
        I co dziewczyny,macie taki sklad czy inny,na mojej maternie faktycznie pisze
        nowosc,jest w rozowym opakowaniu i rozowe tabletki sa.Sa dosyc duze,ale pisze
        ze mozna je lykac w dwoch czesciach i ja tak robie.Pozdrawiam pa
        • zabuskie Re: Witaminy Materna - wycofane 01.06.06, 22:03
          no dobra...to i ja... jestem lekarzem i mamą niemowlaka... Przedstawiciel
          zajmujący się materną powiedział że materna będzie w aptekach do wyczerpania
          zaspasów ponieważ jest wycofana. Na stronach producenta jest notka że produkt
          wyrejestrowany niedostępny w Polsce. wiecie z tą materną to jest tak że był to
          preparat przygotowywany na rynek amerykański z myślą o uboższej części ludności
          i kobietach żywiących sie fast foodami... dlatego miał tak napakowany do garnic
          wytrzymałości skład...i nigdzie nie sprzedawał się tak dobrze jak w stanach i w
          Polsce...tak sobie myślę że może dlatego że nie jest dostosowany do potrzeb
          Polek został wycofany...trudno mi wyrokować... a w Warszawie od dawna już nie
          ma materny w aptekach...wyprzedała się lub przedstawiciele pozabierali
          opakowania...są jednak apteki które z zapasów mogą jeszcze mieć maternę i
          wyprzedawać się z niej szybko...stąd w pojedynczych aptekach możecie ją jeszce
          dostać. ja jej w ciąży nie brałam. brałam elevit.
          • zebra12 Ale na zapas się nie martwcie! 02.06.06, 06:30
            Brałam to przez dwie ciąże i było oki. Mam zdrowe córki. Za to nie można
            przedwakować. Mam koleżanke położną, która miała na oddzale dzieci z
            zarośniętym po urodzeniu ciemiączkiem....Mamy brały podwójną dawkę Materny!
            Może to przypadek? W każdym razie, gdy rodziłam moje córki, a było to 10 i 7
            lat temu, to na rynku była tylko Materna i wszystkie to brałyśmy, a dzieci mamy
            zdrowe. Nie wpadajcie w panikę!
            • smacznamagda Po prostu atest przedłużają! 02.06.06, 08:20
              Zagapili się i atest stracił ważność. Procedura składania dokumentów i
              wydawania nowego trwa trochę, dlatego musieli wycofać z aptek. Nie ma co
              panikowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka