Dodaj do ulubionych

książka?

17.03.06, 09:46
Chciałabym zaopatrzyć się w jakąś dobrą książkę na temat ciąży, w której
opisane byłyby poszczególne miesiące, sposób odżywiania, przygotowania do
porodu i ogólnie wszelkie informacje potrzebne kobiecie w ciąży. Czy
mogłybyście polecić mi jakąś? Jakie wydawnictwo wydaje wam się najbardzie
kompetentne i przystępne?
Dziękują za wszelkie informacje
Obserwuj wątek
    • gaba36 Re: książka? 17.03.06, 09:47
      Ja kupiłam sobie "W oczekiwaniu na dziecko" i byłam bardzo zadowolona z tej
      książki.
      • bastet7 Re: książka? 17.03.06, 10:00
        Też mam tą książkę, ale niektóre informacje, zwłaszcza medyczne są chyba
        troszkę przedawnionewink) Wiem, że autorka nie pochodzi z Polski, ale np. o
        toksoplazmozie napisaa tak, że jak nie ma się kontaktów z kotami, to nie trzea
        robić badania (?????), a i tak generalnie lekarze nie zalecają badania w tym
        kierunku, bo koszt przewyższa zalety płynące z informacji na temat wyniku
        (!!!!!).
    • 19maj Re: książka? 17.03.06, 10:47
      Miałam fajną książkę na
      temat ciąży i sobie ją często przeglądałam opisany jest tydzień po tygodniu
      www.bosz.com.pl/k-macierzynstwo.html naprawdę polecam
      • demarta Re: książka? 17.03.06, 11:10
        jak dla mnie wszystkie przedruki zagranicznymch autorów są trochę
        nieprzystające do naszych warunków. jeśli kupuję, to polskich autorów, pod
        patronatem lekarzy, są też książki poecane przez Instytut Matki i Dziecka, ale
        brakuje jednej konkretnej biblii, trzeba ich zakupić kilka.....
        Pozycja "W oczekiwaniu na dziecko" jest dla mnie wyjątkowym chłamem, przedruk
        amerykańskich bzdur, ale jeśli trapią cię pytania typu: "moja mama powiedziała,
        że od 34 tygodnia ciąży nie powinnam się myć, czy to prawda?" to kup ją sobie.
        a najbardziej konkretne informacje zebrane w jedna całość na temat
        poszczególnych tygodni ciaży to dla mnie broszurka Pampersa. Sympatyczny
        przekaz, ładnie wydana, konkretne informacje... mozna je znależć też na stronie
        pampersa, to najobszerniejsze i najsensowniejsze informacje o ciąży, jakie
        znalazłam, a co dla mnie najważniejsze nie są przesycone informacjami typu: nie
        jedz pasztetów, nie smaruj twarzy retinolem itd itp.POLECAM.
    • dolska1 Re: książka? 17.03.06, 11:52
      Ja polecam jednak W oczekiwaniu na dziecko ! Całą ciąże przeszłam tylko z tą
      książką .Głównie interesowało mnie to co dzieje sie w poszczególnych miesiącach
      z dzieckiem i ze mną i moje oczekiwania w tym względzie zostały
      spełnione .Faktycznie część rzeczy nie przystaje do naszych realiów a pytania
      rzekomych przyszłych mam bywają tam durnowate , to jednak jest tego stosunkowo
      mało i nie zniechęciło mnie do lektury !To troche jak na tym forum ; z
      przymrużeniem oka i dystansem należy czytać pewne rzeczy żeby sie nie załamać
      albo nie umrzeć ze śmiechu !
    • invicta1 Re: książka? 17.03.06, 11:58
      ja korzystam z tej:
      www.muza.com.pl/
      opisy ze zdjeciami kazdego tygodnia, fachowe porady, łatwo znaleźć odpowiedzi na
      wiele niepokojących nas sygnałów i ocenic czy juz trzeba biec do lekarza
      jest tez kilka rozdziałó o pielegnacji noworodka
      bardzo obszerna pozycja i bogato ilustrowana (przeraził mnie rysunek w rozmiarze
      naturalnym rozwarciasmile
      • invicta1 Re: książka? 17.03.06, 11:58
        Ciąża. Poradnik dla rodziców
        niestety bezpośredni link sie nie ładuje
    • gumik1 Re: książka? 17.03.06, 12:08
      Ja (6 miesiąc z Juleńką) czytam W oczekiwaniu na dziecko (jest chyba dość
      popularna). Szczegółowa, choć niektóre informacje nijak mają się do naszej
      rzeczywistości, bo opisują z amerykańskiego punktu widzenia. Mam jeszcze
      Macierzyństwo, ciąża i poród Pauli Spencer, też niezła, trochę inna. Z książek
      to tyle, poza tym trochę info na bieżąco z gazet i broszur jakie dają lekarze i
      położne (nie reklamowych).
      • ola_225 Re: książka? 17.03.06, 12:56
        serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka