Dodaj do ulubionych

Dziewczyny nie przesadzajcie!

18.04.06, 17:51
Jak czytam takie wątki jak np. "mozna jeść lody w ciąży, czy nie przeziębię
tym dzidziusia"? albo "można jeść wędliny w ciąży"? robi mi się słabo.
Pierwsza zasada to nie popadać w paranoję, jeść mozna to na co się ma ochotę,
a nie czytać bzdur, że tego nie wolno lub tego. Jedyne co jest szkodliwe to
wszystko w nadmiarze! Śmiać mi się chce z tego typu pytań smile
Obserwuj wątek
    • avana21 Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 18.04.06, 18:26
      piszac o lodach nie mialam na mysli zeby z siebie zrobic glupia lecz to 1 ciaza
      i sucham co inni mowia a znam pare osob ktore mi powiedzialy ze lody szkodza z
      stad zadalam to pytanie na forum zeby sie upewnic!Teraz znam opinie i wiem ze
      osoby ktore mnie straszyly klamaly to wszystko!
      • maga202 Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 19.04.06, 09:11
        Ale jakbyś myślała to nie zadawała takich pytań tylko jeszcze te co Ci tak mówiły wyprowadziła z błędu.
        • agastrusia Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 19.04.06, 09:23
          Z lodami jest kwestia tego typu, że nie same lody jako takie szkodzą tylko
          kupione niewiadomo gdzie mogą wywołać zatrucie ale to akurat u każdego. I to
          samo tyczy się każdej żywności.
          Pozdrawiam wink
    • lolinka2 Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 18.04.06, 18:31
      gdzieś był już wątek o tym, ale oszczędż pióra (klawiatury) smerfetkaa1 -
      uświadamanie cieżarnych na tym forum nie jest w cenie.... zaraz cie skoszą ze
      nietolerancyjna jesteś itp... tu się widać straszyć wolno albo tłuc bzdety typu
      wątek o makreli...hahaha
    • pickaboo Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 18.04.06, 18:35
      popieramsmile ale jestem tez w stanie zrozumiec, ze bedac w pierwszej ciazy mozna
      wierzyc, ze np jedzac lody mozesz przeziebic dzieckowink)))
    • hodos No właśnie!! 18.04.06, 19:57
      o ciąży wiecie wiele a może i wszystko.. są tu też tacy co niewiele słyszeli i
      się pytają.. dla niektórych to głupie a zobaczycie zdarzy i Wam się zadać
      pytanie z inej dziedziny i ktoś was oskarży o kompletne ignoranctwo!smile nie
      jestesmy omnibusami!!

jeśli ktoś zadaje pytanie które Ci się nie podoba to po co tracisz czas na
      odpisywanie? potem ktoś musi tracić czas na czytanie nieprzyjemnych komentarzy..

wyluzujcie!!
      • mmalicka21 Re: No właśnie!! 18.04.06, 20:13
        wątek o makreli był bez kitu dobry....
        NIE WIEM CZY NIE NAJLEPSZY
        Ale chyba avena21 lodami i przeziębieniem dzidzusia wygrała: )
        chociaż wędliny......tez są dobre ;czy można jeść wędliny w ciąży...; ))))

hihihi
        ja może jeszcze młoda i głupia z pierwszym dzieckiem w ciązy a szczerze mówiąc
        w życiu by mi nie przyszło do głowy że wędliny,makrela,lody mogą być szkodliwe
        i powiem szczerze że specjalnie sie nie edukowałam w sprawie ciązy przed
        zajściem;: )
        • kaluha Re: No właśnie!! 18.04.06, 20:31
          a o wszystkim czego nie wolno, wiesz?
        • maga202 Re: No właśnie!! 19.04.06, 09:15
          Ja też głosuję na lody, wędliny dla mnie na drugim miejscu.
          A mi się wgłowie nie mieści jak można aż do tego stopnia nie myśleć.
          Tu nie trzeba być ekspertem od ciaży, wystarczy tylko myśleć.
      • sloneczko_02 Re: No właśnie!! 18.04.06, 20:22
        a ja się cieszę, że na tym forum poruszane są najprzeróżniejsze problemy...
        nawet takie, które po zastanowieniu wydaja się błahe... To pewnie bierze się
        stąd, że każda z nas która czuję to maleństwo w swom brzuszku chce dla niego
        jak najlepiej i nie darowałaby sobie gdyby tej małej istotce coś się stało...
        No i niektóre z nas na pewno nieco panikują przy jakimś tam objawie,
        szczególnie jesli chodzą z pierwszą dzidka....
    • avana21 Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 18.04.06, 20:46
      oj dziewczyny kto pyta nie bladzi ja tylko spytalam o lody bo byly rozne opinie
      o tym... i rozne wypowiedzi wiec chcialam dowiedziec sie wiecej na ten temat to
      wszystko sad
      • hodos Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 18.04.06, 20:50
        avana pytaj cokolwiek i nie przejmuj się wszystkimi odpowiedziamismile

pozdrawiam!
        • kaluha Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 18.04.06, 20:59
          no właśnie smile jestem z Tobą smile

a potem będziesz mi tłumaczyć wink
    • agni71 Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 18.04.06, 23:56
      smerfetkaa1 napisała:

> Jak czytam takie wątki jak np. "mozna jeść lody w ciąży, czy nie przeziębię
      > tym dzidziusia"? albo "można jeść wędliny w ciąży"? robi mi się słabo.
      > Pierwsza zasada to nie popadać w paranoję, jeść mozna to na co się ma ochotę,
      > a nie czytać bzdur, że tego nie wolno lub tego. Jedyne co jest szkodliwe to
      > wszystko w nadmiarze! Śmiać mi się chce z tego typu pytań smile

smerfetko, ty tez nie przesadzaj. Akurat pytanie o lody bardzo mnie rozbawiło,
      ALE sa pewne produkty, których naprawdę należy unikać w ciąży - sery pleśniowe,
      surowe ryby (sushi), potrawy z surowymi jajkami (np. sernik na zimno). Może
      czasem naprawdę lepiej przesadzić, niz narazić ciążę?

aga
    • sabiptysia Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 19.04.06, 00:09
      Kochana! Ja juz raz apelowalam w sprawie debilnych postow i skonczylo sie tym,
      ze pol Polski mnie zaatakowalo. Doszlam do wniosku, ze nie ma sensu, bo widac sa
      jeszcze kobiety, ktore zyja w XXI wieku, ale ich wiedza zakonczyla sie na etapie
      sredniowiecza i moze dobrze, ze pisza na forum o swoich problemach, bo jeszcze
      niechcacy zrobia sobie albo dziecku krzywde... jedzac np. lody albo pijac cole ;D
      Zastanawia mnie tylko jeden fakt... skad wiedza jak obslugiwac komputer??
      • mama_kotula Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 19.04.06, 00:23
        Sabiptysia, szykuj się na kolejny lincz big_grinDDDD, rzecz jasna nie z mojej strony.
        Wszystko wynika z nadmiaru informacji, napiszę to po raz kolejny, ogłupienia
        przez kolorowe czasopisma typu "Dziecko", wg których kobieta w ciąży powinna
        wyłącznie leżeć z nogami do góry, i pić wodę mineralną, bo poza tym wszystko
        szkodzi.
        Aha - czasem warto zrobić sobie listę pytań i zapytać ginekologa, jeśli się ma
        jakieś obawy (wiem, wiem, zaufanie do lekarzy jest niepoprawne politycznie na
        forum <lol>wink.
        I jeszcze jedno - istnieje tendencja do straszenia ciężarnych, np. pewne osoby,
        które dowiadują się, że jesteś w ciąży i właśnie jesz salami, nie omieszkają
        poinformować cię o 55 przypadkach poronienia po zjedzeniu salami. Odrobina
        zdrowego rozsądku nikomu nie zaszkodzi.
        • sabiptysia Do Mamy_kotuli :D 19.04.06, 08:26
          A mnie sie wydaje, ze gdyby te niedoinformowane (delikatnie piszac) dziewczyny
          przeczytaly chociaz kilka takich gazet to nie byloby problemu. Oczywiscie zgodze
          sie z Toba, ze trzeba zachowac zdrowy rozsadek, ale to sie tyczy kazdej
          dziedziny zycia, nietylko czytania tego typu literatury. Przyznam sie bez bicia,
          ze sama siegam po tego typu wydawnictwa i tak naprawde oprocz wiedzy
          praktycznej, ktora sama nabylam po urodzeniu synka, reszta pochodzi z literatury
          fachowej.
          Ja apelowalam o czytanie, o to zeby kobiety zamiast osmieszac sie na forum swoja
          niewiedza siegnely chocby po taka gazete "Dziecko", w odpowiedzi pol Polski
          chcialo mnie ukrzyzowac big_grin

Eryczek (31.12.2004)
          Okruszek (30.05.2006??)
          • jagoda_271 Re: głupie pytania 19.04.06, 08:52
            brak słów ...szkoda mi takich dziewczyn
            pomyślcie co będzie jak dziecko się urodz? strach się bać ...
            • pollys ja się dobrze ubawiłam :) 19.04.06, 09:00
              szczególnie jak czytałam odpowiedzi o szkodliwości jedzenia lodów smile pretensji
              do pytających mieć nie można bo mają prawo czegoś nie wiedzieć, mieć
              wątpliwości... ale te odpowiedzi? porażka! takie osoby powinny mieć zakaz
              udzielania rad tongue_out pozdrowienia dla wszystkich ciężarówek smile
            • mama_kotula Re: głupie pytania 19.04.06, 09:00
              jagoda_271 napisała:

> brak słów ...szkoda mi takich dziewczyn
              > pomyślcie co będzie jak dziecko się urodz? strach się bać ...

Wtedy będą zadawać głupie pytania na forum Niemowlę big_grinDDDD
              Mój faworyt to "Rusza rączką i nóżką podczas karmienia, czy mam iść do
              neurologa?" ;-D
          • lolinka2 Re: Do Mamy_kotuli i sabiptysia 19.04.06, 11:37
            A wiecie co?? Zgadzam się z wami obiema, aczkolwiek gazetki mogą ogłupiać,
            któraś madra pani dr napisała w Dziecku swego czasu o mikrourazach które w II
            trymestrze mogą uszkodzić łożysko. I ja się naprawdę nie dziwię (bo mało która
            jest taka nieufna i gruboskórna jak ja), ze się co niektóre boją autobusem
            jechać potem itp... kolezance lekarka nawciskała o konserwantach i ta się
            głodziła dwa trymestry prawie (potem i tak jej ciąża kolejny raz poleciała),
            chleb w domu piekli, mięsko kupowali od chłopa i gotowali lub piekli sami,
            warzywka ekologiczne tylko czyli 10 razy drożej niż w sklepie, soczki
            własnoręcznie wyciskane... dla mnie zespół paranoidalny... i owa panna jak mnie
            z chipsami zobaczyła to omal palpitacji serca nie dostała. A ja akurat miałam
            ochotę i nie widziałam powodu dla którego paczka Peppiesów miałaby zabić moje
            dziecko.
            • mama_kotula Re: Do Mamy_kotuli i sabiptysia 19.04.06, 11:41
              Oczywiście, w kwestii gazetek mam takie samo zdanie smile (co nie przeszkadza mi
              ich kupować) - pisząc o korzystaniu z informacji, miałam na myśli konkretną
              literaturę, a nie kolorowe śmieci.
              • lolinka2 Re: Do Mamy_kotuli i sabiptysia 19.04.06, 11:47
                też kupuję z idiotycznym zacięciem, przynajmniej na "dziecko" kasy nie żal bo
                Talko dobre felietony pisze...
      • maga202 Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 19.04.06, 09:17
        Ja tez już raz rozpętałam taką burzę i zostałam przez większość wyklęta.
        Masz rację skąd One wiedzą jak obsługiwać komputer??? Może ktoś za nie to robi?
        • mimi_75 Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 19.04.06, 09:21
          jedno jest pewne - nadmiar śmiechu w ciąży nie jest szkodliwysmile))
          • mama_kotula Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 19.04.06, 09:27
            mimi_75 napisała:

> jedno jest pewne - nadmiar śmiechu w ciąży nie jest szkodliwysmile))

Kiedyś pojawił się wątek "Czy silny, niepohamowany atak śmiechu nie zaszkodzi
            mojej fasolce?", zatem nie byłabym pewna, czy to nieszkodliwe ;-PPP
    • spa76 Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 19.04.06, 09:32
      pamiętam stary sliczny wątek, w którym autorka podsumowała wszystkie ciążowe
      paranoje konkluzją, że ciężarna zasadniczo powinna jeść tylko duphaston
      popijany przegotowaną woda, bo wszystko inne może zaszkodzić smile)))) warto by go
      podpiąć na górze na stałe smile))
      • sabiptysia Przestańcie bo się posikam!!! 19.04.06, 09:37
        Dziewczyny! prosze! Bo mnie ze smiechu az boli i tak juz obolaly brzuszek!!!!!!
        ;DDDD
        Kiedys kolezanki podeslaly mi linka z najsmieszniejszymy postami... sikalam i
        plakalam ze smiechu!!!! jak go znajde po Wam wrzuce....
    • jdylag75 Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 19.04.06, 09:35
      Na pierwszej wizycie w ciąży u lekarza-NFZ!! dostałam kilka bardzo sensownych
      książeczek (sponsorowanych prze Avent, pampers itd) wydanych przez autorytety w
      dziedzinie ginekologii i położnictwa, o wszystkim dot. ciąży i pielęgnacji
      niemowlęcia począwszy od rozwoju w poszczególonych miesiącach po dietę w ciąży
      i podczas karmienia, z wyszczególnieniem co można, czego raczej unikać i
      oczywiście czego nie można jeść, znalazłam nawet informacje o farbowaniu włosów
      i leczeniu zębów. Takie wydawnictwa dostały wszystkie moje zaciążone koleżanki
      i pewnie Wy wszystkie bo przecież w interesie sponsorów leży jak największe
      pole rażenia, najwyraźniej do niektórych jednak nie dotarły... czy można jeść
      lody?? biedne to dziecko
    • melka_x Re: Dziewczyny nie przesadzajcie! 19.04.06, 09:40
      Wątek z pytaniem o wędliny dotyczył wędlin surowych, wędzonych na zimno bez
      wcześniejszego pieczenia czy gotowania. Jeśli jesteś seronegatywna (tak jak
      założycielka tamtego wątku) to pytanie nie jest od rzeczy. Przyjęcie do
      wiadomości, że pierwotniak toxoplasma gondii istnieje i można się stać jego
      żywicielem poprzez zjedzenie surowego mięsa nie jest 'czytaniem bzdur'
      ani 'popadaniem w paranoję', ale nie dyskutowaniem z rzeczywistością.
    • sabiptysia Link do śmiesznych postów ;DDDD 19.04.06, 09:45
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=29744178

Niestety nie umiem zrobic tak, zeby mozna bylo od razu na niego kliknac... mam
      nadzieje, ze to nie bedzie mialo wplywu na moje dziecko i ze nie napiszecie
      posta w tej sprawie ;D
      Milego czytania!!
      • azja811 Re: Link do śmiesznych postów ;DDDD 19.04.06, 09:59
        Jak byłam w ciąży,to wychodzilam z siebie czytając takie posty,ale to chyba
        przez hormony.Chociaż...na głupotę ludzką mam szczególne uczuleniesmile
        W każdym razie teraz rozśmieszają mnie one do łez.A smiech to zdrowiesmile
      • pollys popłakałam sie ze śmiechu :) 19.04.06, 10:44
        o matko ale ludzie mają problemy smile szczególnie ta z Gdańska... tak się
        śmiałam, że mam nadzieję, że nie zaszkodzę mojemu synkowi w brzuszku? a jeżeli
        tak? o jeny i co ja mam teraz zrobić??? poradźcie! albo lepiej nie tongue_out
        pozdrawiam baaaardzo serdecznie!
      • mmalicka21 buahaha umarłam: ))))))))))))))))))))))))))))))))) 19.04.06, 11:18
        czemu już nikt takich problemów nie ma?
        odkąd jestem na forum z tkaimi absurdami jeszcze się nie spotkałam, nie wiem
        czy to dobrze czy to xle ale by było smiesznie gdyby jednak ktoś się
        zdecydował..: )))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka