martulka79 19.04.06, 15:53 Dziewczyny co na skurcze łydek? W nocy jak mnie dopadnie to wyje z bolu Biore 2 razy dziennie magnez, ale cos nie pomaga! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hana_bi Re: skurcze łydek 19.04.06, 16:33 mialam kiedys, dosc czesto, zawsze nad ranem. bralam wszystko (magnez, potas), robilam badania (elektrolity, przeplywy krwi dopplerem). nic nie pomoglo. bolalo tak, ze az plakalam. od dwóch lat chodze na masaze lecznicze i skurcze minely. juz prawie zapomnialam co to skurcz lydek... az do przewczorajszej nocy. jestem w 16. tc. na szczescie moj M. mi pomogl. mimo, ze krzyczalam z bolu, rozprostowal mi noge, przyciagnął stope w kierunku kolana, przytrzymal kilka sekund i mi przeszlo. bardzo szybko. nastepnym razem obudze go od razu, jak tylko zacznie bolec. Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: skurcze łydek 19.04.06, 17:29 Może aspargin (Mg z potasem), ale nie napisalaś jaką dawkę już bierzesz te dwa razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
kangielka Re: skurcze łydek 19.04.06, 18:06 Ja też miałam skórcze łydek. Pojawiały się w nocy w momencie "przeciągania się", gdy obciągałam palce do dołu napinając łydkę. Znalazłam sposób: szybko podciągałam palce do góry, a może raczej piętę wysówałam jak najdalej i skórcz szybko mijał. Może miałam małe skórcze, bo mogłam zrobić to sama, tylko lekko sycząc z bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: skurcze łydek 19.04.06, 18:23 Ja też tak robię. Prawie codziennie rano po przebudzeniu łapie mnie skurcz. Zanim złapie mnie na dobre wyciągam jak dajdalej pięty (palce stóp kierując w górę), naciągam w ten sposób mięsień łydki i skurcz mija. Odpowiedz Link Zgłoś
sabiptysia Re: skurcze łydek 19.04.06, 21:58 Mnie tez zaczely dokuczac skurcze lydek gdy zaczelam brac magnez. Lekarz od razu przepisal mi calcium i pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
olimpijka Re: skurcze łydek 19.04.06, 22:06 Nie faszeruj sie prochami - tez tak mialam - jest to zaburzenie gospodarka elekrolitowa w organizmie - pij duzo soku pomidorowego - litr dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: skurcze łydek 20.04.06, 00:44 Pij sok pomidorowy i jedz banany - jedno i drugie ma mnóstwo potasu, a to właśnie m.in. brak potasu jest odpowiedzialny za skurcze łydek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś