Dodaj do ulubionych

Solarium ???

26.04.06, 12:27
Oczywiście drogie przyszłe mamy , bez wątpienia w ciązy nalezy o siebie
dbać , pielegnować itd ...ale SOLARIUM ????
Wczoraj spotkałam Panią z dośc sporym brzuszkiem ( 6 może 7 miesiąc),
pomyslalam w pierwszej chwili ze moze na kogoś czeka ale po kilku minutkach
okazalo się ze wcale nie. Pani pakuje się do kabiny.
Broń Boże daleka jestem od krytyki ale to tak można ????????
Obserwuj wątek
    • luciii jak jest na tyle durna, to jej sprawa 26.04.06, 12:39
      nic nie zrobisz, idiotki nie przekonasz, że robi źle własnemu dziecku
      • dorota.m1976 Re: jak jest na tyle durna, to jej sprawa 26.04.06, 12:46
        Dla przekory zapytałam się "dziewczyn" w recepcji czy to normalne ?
        na co usłyszałam - no co przeciez to nie rentgen .
        Bravo bravo ...
        • luciii córka sąsiadki jest jak murzyn z wyglądu, a jest 26.04.06, 13:01
          w 4 miesiącu ciąży - cóż zrobisz, jak głupich nie sieją...
          a panie w solarium też równie denne, ale w sumie, jak niby mają wypraszać
          natrętne zidiociałe ciężarówki? kopniakami?
          choć uważam, iż powinny być plakaty w solariach o szkodliwości/skutach opalania
          się w tym stanie
          z tym, że to kobieta winna być dla dziecka a nie dla własnego zadka

w sumie ile by nie komentować, takie przypadki były, są i niestety zawsze będą
          • dorota.m1976 Re: córka sąsiadki jest jak murzyn z wyglądu, a j 26.04.06, 13:07
            Ciekawe co na to lekarz prowadzący , przeciez chyba przychodzi na wizyty
            kontrolne i co on na to ???
            Plakaty - rzeczywiście niezły pomysł. Czasami aż trudno uwierzyć ze to
            przyszła mama, która jest w stanie poświęcic sie dla maleństwa, skoro juz na
            samym początku macierzyństwa nie jest w stanie odpuścić sobie zbędnego
            opalania ...
            cóż ...
            • kasia_woo Re: Doroto ................... 26.04.06, 13:56
              czy możesz podać konkretne przykłady szkodliwości polezenia sobie w solarium
              przez 5 minut raz w miesiącu? tylko nie pisz o przegrzaniu, bo solaria są
              doskonale wentylowane.
              • ziabunia84 Re: Doroto ................... 26.04.06, 14:28
                przecież to szkodliwe promieniowanie nie tylko ciepło???!!!
                • kasia_woo Re: Doroto ................... 26.04.06, 15:58
                  ziabunia84 napisała:

> przecież to szkodliwe promieniowanie nie tylko ciepło???!!!

a słyszałaś o filtrach?
                  • ziabunia84 Re: Doroto ................... 27.04.06, 13:29
                    ehhhh ... każdy ma indywidualne zdanie na ten temat smile
              • dorota.m1976 Re: Doroto ................... 26.04.06, 14:49
                ale przeciez ja napisałam post w formie pytajacej
                Nie wiem czy szkodliwe czy nie i nie znam przykładów o negatywnym działaniu na
                ciążę . Być może takich przykładów nie ma bo po prostu kobiety w ciąży nie sa
                stałymi bywalczyniami w solariach. Wydaje mi się to jednak malo zdrowe biorąc
                pod uwagę samą przyszłą mamę. Skóra w ciązy i tak jest narażona na rozciąganie
                rozstępy i po co dodatkowo jeszcze meczyc ja promieniowaniem wysuszaniem itd...
              • llilly proszę bardzo 26.04.06, 15:15
                Zajrzyj do jakiegokolwiek podręcznika ginekologii-znajdziesz, że przegrzanie
                może spowodować poronienie lub wady wrodzone płodu.A ten tekst z doskonałą
                wentylacją proponuję przedyskutować z dowolnym fizykiem bo mnie ręce opadają
                jak czytam takie naiwne głupoty.
                • kasia_woo Re: proszę bardzo 26.04.06, 15:57
                  Wyraźnie napisałam, zeby nie pisać o przegrzaniu a Ty swoje. Nie wiem z jakiego
                  solarium korzystałaś, ale moje z którego korzystałam do tej pory, było dobrze
                  wentylowane z nawiewem (nie gorącym) i nie wychodziłam z niego zgrzana. Po 5
                  minutach to dopiero łóżko sie powoli rozgrzewa. Fizyk raczej niczego tu nie
                  wyjaśni. Poza tym gorsze wydaje mi się siedzenie w upał na leżaku na słońcu. A
                  brzuch to można sobie zakryć równiez i w kabinie.

llilly napisała:

> Zajrzyj do jakiegokolwiek podręcznika ginekologii-znajdziesz, że przegrzanie
                  > może spowodować poronienie lub wady wrodzone płodu.A ten tekst z doskonałą
                  > wentylacją proponuję przedyskutować z dowolnym fizykiem bo mnie ręce opadają
                  > jak czytam takie naiwne głupoty.
                  • urbanchaos Re: proszę bardzo 26.04.06, 17:05
                    rób jak uważasz,ale ręcznik na brzuch i wentylacja nic nie dadzą
                    wentylacja i powiew jest na tyle słaby,ze nie niweluje goraca i promieni które i
                    tak przedostaną się przez okrycie brzucha i taki ręcznik jest jeszcze gorszy bo
                    dodatkowo pod nim nagrzewa się jeszcze bradziej brzuch
                    poza tym piersi !!! zmiany skórne:plamy i rozstępy,które opalane utrwalają się
                    jeszcze lepiej
                • joasia81 Przegrzanie do wad płodu?????????????? 26.04.06, 18:27
                  Co ma przegrzanie do wad płodu???? U nas temperatura jest zmienna ale w Afryce
                  gdzie przez prawie cały rok jest 50 stopni w cieniu kobiety ciężarne rodzą
                  wadliwe dzieci????? Może ktoś mie wyjaśni. Promieniowanie UV rozumiem ale to???

Proszę o wyjaśnienia
    • guzmania Re: Solarium ??? 26.04.06, 16:13
      Cóż, solarium napewno nie jest wskazane, ale każdy robi to co uważa za słuszne
      i co mu się podoba.
    • doma791 Re: Solarium ??? 26.04.06, 17:03
      Juz tyle było gadania o tym solarium w trakcie ciązy, i nadal się nowe wątki
      pojawiają.Dziewczyny skoro solarium normalnie niszczy skóre,to co dopiero w
      ciąży.Nie dość ze nam się porobią rozstępy i celulit w trakcie ciąży(oczywiscie
      nie wszytkim, ale większosci:smile),to po co się jeszcze postarzać "solariową
      skórą"?
      Parę postów temu podałam pytanie o zażywaniu beta karotenu w trakcie ciązy
      (oczywiscie w bezpiecznych,przeciętnych dawkach),ale uzyskałam tylko jedną
      odpowiedź, moze tu mi więcej z was odpowie czy można go zażywac?
      • dioneja Re: Solarium ??? 26.04.06, 17:30
        Rany, wczoraj już było o solarium i samoopalaczach... Ale jedna opinia utkwiła
        mi w pamięci,że w korzystając z solarium naraża się dziecko nawet na utratę
        wzroku (przez powłoki brzuszne widzi światło jak my z zamkniętymi oczami). Czy
        naprawdę nie można się wyrzec pewnych rzeczy na jakiś czas????
        • doma791 Re: Solarium ??? 26.04.06, 18:13
          No o tym też własnie pisałam,dzień w dzień jest poruszany temat solarium,ile
          można to wałkowac??I popieram cię Dioneja:czy nie mozna się tego sztucznego
          słońca wyrzec na te 9 m-cy?
          • katrint Re: Solarium ??? 26.04.06, 19:28
            Zakryć brzuch ręcznikiem???A cóż to pomoże???Gratuluję pomysłowości...
            A jesli mowa o kobietach w Afryce to nie wiem czy to tak ciężko zauważyć,że
            rasa czarna ma swoją własną ochronę przed nadmiernym promieniowaniem??
            • evitait Re: Solarium ??? 27.04.06, 12:16
              www.amg.gda.pl/~korozan/modules.php?name=News&file=article&sid=18
              jak sie okazuje, w tym fachowym artykule wytlumaczone sa tez pozytywne strony
              opalania: produkuje sie naturalna witamina D i mozna opalac sie pod kontrola i
              w malych dawkach unikajac szkodliwego promieniowania dostarczanego z
              naturalnymi promieniami slonecznymi.
              • kasia_woo Re: Solarium ??? 27.04.06, 12:34
                Evitait bardzo Ci dziękuję za rzeczową odpowiedź. Myslę, że panie, które
                wypisuja tu o "opadaniu rąk" otrzymały również konkretna odpowiedź i
                zaprzestaną szerzenia ciemnogrodzkich myśli. wink
              • karolah2 Re: Solarium ??? 27.04.06, 16:38
                Można można...pewnie dwa papierosy też nie zaszkodzą albo dwa piwka! A trzeba
                próbować ! może uda się też próba urodzenia zdrowego dziecka!!!
        • kasia_woo Re: Solarium ??? 27.04.06, 12:39
          dioneja napisała:

> (..)Ale jedna opinia utkwiła
          > mi w pamięci,że w korzystając z solarium naraża się dziecko nawet na utratę
          > wzroku (przez powłoki brzuszne widzi światło jak my z zamkniętymi oczami).

Czy jakiś Fachowiec może tą rewelacje potwierdzić???
          Kiedyś na forum czytałam, że nie można przez okres ciąży obcinać włosów bo
          grozi to chyba wadą płodu.
          • llilly Re: Solarium ??? 27.04.06, 13:12
            Kasiu, nie będę więcej tłumaczyć bo to nudne po prostu.Jestem lekarzem i troche
            się na medycynie znam wink))) poza tym zerknij na źródło tego "fachowego
            artykułu" i przestań wypisywać bzdury o jego wiarygodności.A co do solarium-to
            rób jak uważasz, a ewentualne pretensje miej później do siebie.
            • kasia_woo Re: Solarium ??? 27.04.06, 15:35
              llilly napisała:

> Kasiu, nie będę więcej tłumaczyć bo to nudne po prostu.Jestem lekarzem i
              troche
              >
              > się na medycynie znam wink)))
              To, że jesteś lekarzem jeszcze o niczym nie świadczy. Lekarze stale muszą sie
              dokształcać, może masz wiadomości nieaktualne? Pare lat temu namiętnie
              zapisywano Vioxx i co niektórzy daliby sie za jego korzystne działanie
              posiekać, a jak to wyglada teraz sama powinnaś wiedzieć. Wycofano go w aurze
              skandalu.

(...) poza tym zerknij na źródło tego "fachowego
              > artykułu" (...)

zerknęłam i widzę, że jest na stronie Akademii Medycznej w Gdańsku.
              • doma791 Re: Solarium ??? 27.04.06, 16:57
                Do kasi woo-ja również zerknęłam na ten "fachowy artykuł"-owszem może i on jest
                na stronie AMG,ale spójrz dokładnie na źródło-www.solarium.pl!!!Chyba nie
                sądzisz że to całkowicie obiektywne źródło???
                • kasia_woo Re: Solarium ??? 28.04.06, 09:45
                  doma791 napisała:

> Do kasi woo-ja również zerknęłam na ten "fachowy artykuł"-owszem może i on
                  jest
                  >
                  > na stronie AMG,ale spójrz dokładnie na źródło-www.solarium.pl!!!Chyba nie
                  > sądzisz że to całkowicie obiektywne źródło???

skoro zostało podczepione do strony AM w Gdańsku to chyba nie powiesz, że się
                  akademia nie zgadza z tą opinią? ale cóż, każdy ma swoje zdanie
      • dorota.m1976 do doma 791 27.04.06, 12:38
        "Juz tyle było gadania o tym solarium w trakcie ciązy, i nadal się nowe wątki
        > pojawiają"
        Juz tyle bylo gadania jak to jest w 12, 15,19 i 36 tygodniu ciąży a nadal nowe
        wątki się pojawiają ...ale to normalne i będą się pojawiać bo w którymś
        momencie ten wątek dotyczy własnie nas i tak samo jest z tym kiedy nas
        dotyczy to go poruszamy i nie ma co grymasik ze znów sie pojawiają
        wink)) Pozdrawiam
    • michiko [...] 27.04.06, 14:01
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • herrenna Re: Solarium ??? 27.04.06, 14:21
      mój facet jest elektrotechnikiem, zajmuje szeroko rozumianą techniką, fizyką,
      elektroniką, falami bla bla itd. Kiedys robił projekty łożek naświetleniowych,
      także takich do solarium. Mówi, że solarium nie grozi dziecku w brzuchu. Owszem,
      na skore, cycki jest niekorzystne, bo jest skora nadwrazliwa w tym czasie.
      Jednak wlasnie po to mamy skore, coby filtrowac promienie i promieniowanie a
      promienie docierają tylko do paru warstw naskórka, zreszta identycznie jak
      zwykłe słońce. Oczywiscie niewskazane jest nadmierne ( jakies turbo 15
      minutowe), ale jeśli chodzi o jakies 5 minut w zwykłym to nie ma problemu).
      Promieniowanie jest szkodliwe tylko dla naszej skory, nic sie nie dzieje
      watrobie, nerkom, tak samo nie bedzie sie działo dziecku. I nie mowie o
      przegrzaniu, bo przegrzanie może nastapic i na słoncu i pod ciepłym prysznicem itd.
    • dodkowska Re: Solarium ??? 27.04.06, 15:39
      niemozna chodzuic na solarium w czasie cuiazy to moze uszkodzic dziecko
    • karolah2 Re: Solarium ??? 27.04.06, 16:36
      Bez przesady! tego to ja juz nie rozumiem...dbać o siebie mamy,ale solarium?bez
      tego mozna przecież zyc przez te parenaście miesiący!!!jak dla mnie głupota
      totalna!!!Ciąża to okres, w którym czas najwyższy dorosnąc i dokonywac
      słysznych wyborów także związanych z estetyką naszej sylwetki!POzdrawiamy
      • misspigy Re: Solarium ??? 27.04.06, 16:57
        podoba mi się porównanie z kobietami z Afryki.

To jeśłi tak, to dlaczego owoce cytrusowe nie są wskazane dla kobiet
        karmiących?? Przecież w Afryce toi podstawa wyżywienia?????????? heheh

Podoba mi się naginanie niektórych spraw pod własne potrzeby. Mam w pracy
        koleżankę, któa zawsze zanudza nas opowieściami o chorobach swojego syna - od
        otyłości po astmę. Koleżanka opowiada o tym zaciągając się papieroskiem...
        zapytałąm jej kiedyś, czy paliła w ciąży? Ona na to: no jasne, że tak!!
        Rzucenie palenia byłoby dla niej takim stresem, że lekarz powiedział, że lepiej
        niech już pali... Zapytałąm jej o nazwisko tego cudownego lekarza... nie mogła
        sobie przypomnieć!!

Ja do solarium nie chodzę, bo mam chyba klaustrofobie - czuję się jak w
        trumnie, ale jeśli mam wątpliwości, czy coś jest dobre, czy nie to wolę raczej
        zrezygnoiwać - w końcu ciąża nie trwa całe życie ... a tyle to chyba mogę
        zrobić dla mojego dziecka???
        • jagoda_271 Re: Solarium ??? 28.04.06, 10:28
          od 18 roku byłam namiętną maniaczką solarium teraz mam 28 i przez te 10 lat
          chodziłam raz w tygodniu lub na dwa po np. 10 min. jestem w 6 tc mojego maluszka
          nie widzi usg - rozumiecie jestem tak zdruzgotana ze za niewiadomo jaką dopłatą
          nie poszłabym na solarium pomimo fachowej niewiedzy nie zaryzykowałabym - także
          wszystkiego można się wyrzec stawiając na 1 szym miejscu dobro dziecka - to idea
          przewodnia dla nas tu forumowiczek , naprawde kasieńko nie warto ryzykować
          sugerując się jednym artykułem
    • m24 Re: Solarium ??? 28.04.06, 10:51
      to ja chyba jeszcze dołożę do pieca... moim pytaniem: czy są w solarium lampy
      tylko na twarz i dekolt??? mam problemy z cerą i zawsze chodziłam na solarium
      bo pomagało mi w walce z syfkami. Jestem w ciąży i wiem że solarium jest nie
      wskazane, ale jeśli opalę tylko twarz i dekolt to chyba nic nie zaszkodzi
      dziecku. Nie wiem tylko czy w solarium są takie lampy...co o tym sądzicie?
      • karolah2 Re: Solarium ??? 28.04.06, 13:45
        Są takie lampy...ja chodzilam kiedys tylko na twarz i dekold,ale w ciązy nawet
        z tego zrezygnowałam.A na problemy z cerą polecam maseczkę z kapusty kiszonej i
        smietanki 18%.Straszne mialam problemy z cerą,a teraz rewelacja! naprawde
        polecam tysiąc razy bardziej niz solarium! pozdrawiamysmile
    • m24 Re: Solarium ??? 28.04.06, 10:53
      dodam tylko, że bez solarium potrafie sie obejść a opalać mogę się na słońcu,
      tylko żę jak na razie słońca mało a chciałabym jak najszybciej mieć ładna cerę
      • amate Re: Solarium ??? 04.05.06, 17:58
        jakoś nikt nie wspomniał, że oprócz wymienionych zagrożeń dla płodu solarium w
        ciąży przede wszystkim nie służy urodzie a wręcz przeciwnie - tzn ze względu na
        zmiany hormonalne istnieje duża możliwość powstania plam i przebarwień, które
        później NIE ZNIKNĄ. A przecież do solarium chodzimy dla urody ponoć. Z tego
        samego powodu niewskazane jest opalanie podczas stosowania antykoncepcji
        hormonalnej.
        naprawdę - lepiej darować sobie ten wątpliwy "upiększacz"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka