Dodaj do ulubionych

nadżerka a ciąża??

09.05.06, 10:46
mam nadżerkę, lekarka mówiła, że trzeba ją usuną, zasugerowała zamrażanie. ja
mam takie pytanie: czy jest to warte zachodu, bo w listopadzie - grudniu
chcemy sobie zmajstrować dzidzię... a słyszałam, że często po ciąży nie ma
śladu wcześniejszej nadżerki? a jeżeli już mam ją usuwać, to ile trzeba
odczekać z zajściem w ciążę?? z góry dziękuję za informacje... smile
Obserwuj wątek
    • anrenata Re: nadżerka a ciąża?? 09.05.06, 11:13
      Ja miałam podobną sytuację.Lekarka namawiała mnie na krioterapię i ciągle mi o
      tej nadżerce truła aż w końcu namówiła.Równo rok temu miałam ją
      usuwaną,zapłaciłam 300 zł i miało to juz nie wracać,tak zapewniała doktor.Potem
      zmieniłam lekarkę bo mnie zdenerwowała tym,ze umówić soię do niej na darmową
      wizytę nie mogłam,a należała mi się za darmo kontrola w ramach tych 300
      zł.Lekarz do którego trafiłam trochę nie był zadowolony,że usunęłam nadżerkę
      tuż przed planowaną ciążą.Niby krio jest bezpieczna nie powoduje blizny,ale
      mogą potem w wyniku zabiegu pojawić się zaburzenia w wydzielaniu śluzu co może
      trochę utrudniać zajście w ciąże.Za jakiś czas zaszłam w ciąże,teraz jestem w
      30 tc i kilka tygodni temu zaczęłam plamić.Okazuje się ,że nadżerka jest znowu
      na swoim miejscu.Mój lekarz nawet na ostatniej wizycie powiedział,że mam
      brzydką szyjkę przez tę nadżerkę.Teraz nic z tym nie mogę zrobic,ale jestem zła
      bo dałam się naciągnąć.Tak ja to widzę.Chyba trochę za wcześnie żeby po roku od
      zabiegu była znowu.A jaką masz cytologię?
      • aga55jaga Re: nadżerka a ciąża?? 09.05.06, 12:11
        wynik cytologii jest najważniejszy (ale trzeba pamiętać, że nie należy
        uzależniać wyniku cytologii od nadżerki gdyż jedno z drugim nie ma związku)
        Jeżeli nie masz dzieci - gin nie powinien radzić ci usuwania nadżerki, gdyz
        faktycznie może to potem skutkować utrudnionym zajściem w ciążę. Temat nadżerek
        był i ciągle jest szeroko poruszany na forum zdrowie kobiety, a i mnie dotyczy
        osobiście.
        Jeżeli zaś chodzi o nadżerkę w ciąży, nie ma się czym przejmować, bo to często
        zwykła fizjologia, po której może po porodzie nie być śladu, mogą także
        występować z niej plamienia w czasie ciąży a szczególnie po badaniu
        ginekologicznym.
        Przesłanką do usuwania nadżerki są częste infekcje, stany zapalne, - generalnie
        jest to spawa bardzo indywidualna. Takie podejśce gina o jakim pisze powyżej
        anrenata jest zwykłym naciągactwem
        • anrenata Re: nadżerka a ciąża?? 09.05.06, 12:17
          Własnie a moja cytologia była ok i nie miałam żadnych dolegliwości.Tylko za
          każdym razem pani podczas badania wmawiała mi jakieś upławy i inne
          historie.Dodam ,że po krio nic się nie zmieniło,nie poczułam różnicy jeśl;i
          chodzi o ewentualne upławy.Było jak przed zabiegiem.
          • aga55jaga Re: nadżerka a ciąża?? 09.05.06, 12:21
            i 300 zł poszło w pi..du. Czyli generalnie czujesz się pewnie oszukana?
    • wanielka Re: nadżerka a ciąża?? 09.05.06, 12:41
      dzięki bardzo za opinie smile
      już sama nie wiedziąłam, co myśleć zwłaszcza, że gina wysyłała mnie na zabieg
      do prywatnego gabinetu... swojego syna!! czas zmienić lekarza - wyjdzie to na
      dobre mnie i naszej dzidzi... dzięki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka