Dodaj do ulubionych

symbol choroby?

12.05.06, 18:47
Jestem w 15 tygodniu ciąży i dostałam z łaski i po dłuzszej wymianie zdań z
moja lekarka zwolnienie na 7 dni (na czas zrobienia dodatkowych badań). Na
zwolnieniu lekarskim wpisano symbol choroby O21. Wyszłam z gabinetu w takim
nastroju, ze nie zapytałam co to właściwie oznacza (pielegniarka wypisujaca
zwolnienie chciała wpisac O26 ale lekarka warkneła, ze jednak 21)

czy ktos z Was wie co to własciwie oznacza? Poszłam z prosba o zwolnienie z
pracy bo zle sie czuje - wymioty, problemy z jedzeniem itp. Charakter
wykonywanej pracy (i chyba ogolnie polityka firmy) nie pozwalaja mi na
swobodne podjadanie kiedy chce i kiedy musze a o pozwolenie na siusiu tez
musze prosic. Minimum 4 godziny siedze przy kompie i nie oge nic przelknac a
jak przegapie moment kiedy jestem glodna to zaraz strasznie mnie mdli i jak
juz cos zjem to po chwili zwracam. Niestety to wszystko i pare innych rzeczy
nmoja lekarka skomentowała w taki sposob - "nie idze podstaw medycznych do L4".

gdyby nie to, ze nie poszlam dzisiaj do pracy to o zwolnieniu moglabym zapomniec.

Pomozcie, co to znaczy O21?
Obserwuj wątek
    • slonko771 Re: symbol choroby? 12.05.06, 19:11
      O21- niepowsciagliwe wymioty ciężarnychsmile
      O26-opieka połoznicza z powodów stanów związanych głownie z Ciażą pozdrawiam
      • jagna28 Re: symbol choroby? 18.05.06, 20:11
        Czyli O26 nie oznacza ciąży zagrożonej (miże ale nie musi)? Pytam bo lekarka
        miała poważny problem i baaardzo niechętnie dala mi zwolnienie ze wzgldu na O21.
        • sasza2004 Re: symbol choroby? 18.05.06, 22:43
          Dziewczyno, idź do jakiegoś normalnego lekarza, a nie do babsztyla, który Ci
          łaskę robi bo może nigdy nie był w ciąży i nie wie, jak można się czuć. Nie
          wiem, jakie macie doświadczenia, ale ja przez całą ciążę musiałam być na
          zwolnieniu chociaż "nie wyglądałam" i zwolnienia dostawałam od różnych lekarzy
          bo wiadomo, jak to w przychodni - tego nie ma, ten wyjechał, tamten już nie
          pracuje. Nigdy nikt nie robił mi żadnych problemów, nie sprawdzał w karcie (bo
          i karty były różne - raz szłam do gina, innym razem do internisty) - jest pani
          w ciąży, może się pani gorzej poczuć, piszemy. Nie namawiam do bezsensownego
          siedzenia w domu, jeżeli chce i może się pracować, ale jeżeli masz się męczyć?
          Kurcze, bo mi Ciebie szkoda...a jeszcze masz chyba jakąś nienormalną sytuację w
          pracy, warto się męczyć?
          • lolinka2 Re: symbol choroby? 18.05.06, 22:52
            dziwi mnie to - osobiście w tej ciąży nie miałam ani dnia L4, bo i nie mam jak
            mieć, ale każdy napotkany lekarz natychmiast mi to proponował - wymioty -
            proszę..., ból brzucha -jasne..., przeziębienie - oczywiście..., skurcze -
            obowiązkowo... itp itd a po 32 tc wystarczy ze mnie widzą to proponują... i ja
            się bronię przed tym całym towarzystwem tłumacząc ze nie chcę ze mi tak dobrze i
            w ogóle, paranoja z niektórymi autentyczna - powinni wystawiać, ostatecznie
            cywilizacja tak nas popsuła że ciaże coraz słabsze...
        • slonko771 Re: symbol choroby? 18.05.06, 23:04
          nie snie znaczy to jakos specjalnie ze ciaza jest zagrozona sa rozne
          dolegliwosci zagrazajace ciazy ale jest na to mnóstwo numerków, ja miałam kod
          na poronienie zagrazajace 020
          • aja2006 Re: symbol choroby? 19.05.06, 10:36
            czy któraś wie moze czy jest jakaś strona internetowa, na której są te kody
            które wpisują lekarze z wytłumaczeniem co oznaczają? Gdzie można to sprawdzać?
            • magdalenas10 Re: symbol choroby? 19.05.06, 10:52
              ja bym ci radziła zmienic lekarza.skoro ta na ciebie warczy juz teraz, to co
              będzie w dalszej ciazy..ja jestem na zwolnieniu od 6tc, teraz jestem w
              38tc.cała ciąze chorowałam. w 4 tc byłam u swojej gin sprzed ciazy, i
              powiedziałam że w mojej pracy nie ma toalety, praca stojąca 8h, przy
              komputerze, dzwiganie dostaw chemii i kosmetyków.zima temp 2st, latem 30/40st.a
              ogrzewanie -piecyk gazowy(uwalnia dwutlenek wegla!!), który stoi 15 cm od
              łydek.lekarka powiedziała ze nie może mi dac zwolnienia na dłuzej niz 7 dni,
              pomimo warunkow w pracy.no i przeziebiłam sie na początku ciazy..tesciowa
              namówiła mnie na zmiane lekarza na prywatnego i podjeła sie ze będzie mi za
              niego płacic.zgodziłam sie.byłam u niego na wizycie w 6tc juz z zapaleniem
              oskrzeli(zachorowałam w pracy).daje mi zwolnienie na cały miesiac i przedłuza
              przy kazdej wizycie.ja cała ciaze po komplikacjach po zapaleniu oskrzeli jestem
              na antybiotykach i innych swiństwach.przeszłam nawet zapalenie płuc.internista
              chciał mi dawac zwolnienie, pulmonolog tez, ale miałam cały czas od gina.nie
              wyobrażam sobie bym na zwolnieniu nie była.a do tamtej gin juz nigdy nie
              pojde.usłyszałam wtedy"nie moge szastac swoim nazwiskiem przed zusem dając tyle
              L4".a ja przez to że mi L4 nie dała całą ciaze nie potrafie wyjsc z
              choroby.jestem w 38tc i wczoraj skończyłam kolejna serie antybiotyków.na
              szczescie dzidzia rosnie zdrowosmile
    • j.gruszfeld Re: symbol choroby? 19.05.06, 11:06
      A takie zwykłe zwolnienie dla ciężarnej? Ostatnio pytałam Panią, która wypisywała mi zwolnienie lekarskie, ale z powodu choroby, gdzie i co wpisuje się, żeby kobieta ciężarna na zwolnieniu dotawała 100% wyngrodzenia, a nie 80. Podobno wpisuje się W miejscu kod literkę B. Wy natomiast piszecie coś o O i numerze? Jak to jest? Czy ktoś wie coś o tych wszystkich kodach?
    • aga302006 Re: symbol choroby? 19.05.06, 12:12
      cześć aja2006! żeby znalężć symbole chorób wejdż na stronę www.portalmed.pl, a następnie otwórz bazę danych(u góry po prawej stronie) i kliknij na ICD-10 czyli klasyfikacje chorób. Pozdrawiam!!
    • aga302006 Re: symbol choroby? 19.05.06, 12:23
      Cześć j.gruszfeld! Na druku L4 lekarz wpisuje w rubryce kody literkę "B" co oznacza, że niezdolnośc występuje w okresie ciąży i tym samym otrzymujesz 100% wynagrodzenia. Natomiast w rybryce numer statystyczny choroby lekarz wpisuje odpowiedni numer choroby, który możesz znaleźć na stronie internetowej www.portalmed.pl. Wiem od swojego lekarza, że ten numer choroby wpisuje tylko na druku dla siebie i chyba dla ZUS, natomiast na kopii, którą my dostajemy nie wpisuje tego numeru. Zapytałam go o to bo myślałam, że nie odbiło się na mojej kopii, ale on powiedział że to jest tajemnica i w zakładzie pracy nie muszą wiedzieć z jakiego powodu konkretnie jesteś na zwolnieniu. Dla nas najważniejszy jest symbol B. Pozdrawiam!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka