Dodaj do ulubionych

jaskra a poród

18.05.06, 09:55
Jakiś rok temu przez dwóch róznych okulistów mialam podejrzenie jaskry, potem
diagnoza o jej bardzo wczesnym stadium. Teraz jestem w 28 tygodniu ciąży,
jestem umówiona do okulisty, ale nie wiem czego mogę sie spodziewać. Wiecie
może, czy jest to przeciwskazanie do porodu naturalnego ???
Obserwuj wątek
    • masbasia Re: jaskra a poród 18.05.06, 10:35
      Moja mama ma jaskrę i z tego co wiem przy tej chorobie robi się cesarkę.
      Pozdrawiam i powodzenia.
      • martunia24 Re: jaskra a poród 18.05.06, 10:55
        Jaskra jest niebezpieczna choroba i porod naturalny jest niewskazany bo jest za
        duzy wysilek fizyczny ja chorowalam na jaskre i tez bede rodzic przez cesarke
        adus lipiec 2000
        www.voila.pl/niw72/index.php?1
        niespodzianka lipiec 2006
        tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;28/st/20060730/k/8694/preg.png
        • malgos_79 Re: jaskra a poród 18.05.06, 11:22
          Dziękuję dziewczyny, muszę zasięgnąć trochę informacji, bo nie wiem czy to ma
          znaczenie jak zaawansowana jest choroba, jakie musi mi lekarz badania zrobić,
          żeby móc wystawić odpowiednie zaświadczenie. Wiem, że mam mieć robione pole
          widzenia, no i normalne badanie ciśnienia w oczach, ale co jeszcze to pojecia
          nie mam. Kurcze, a tak niedawno udalo mi się przekonać męża żeby rodzil ze mną.
          • koktysz Re: jaskra a poród 18.05.06, 11:24
            hej,
            Ja tez mam wczesne stadium jaskry. Moja mama ma jaskre. Ona rodzila psn - nie
            pogorzylo to jej stanu. Moj oklista nie widzi przeciwskazac do psn na tym etapie
            choroby. Ale pewnie co lekarz to opinia.
          • kocurrrr Re: jaskra a poród 11.07.06, 19:00
            Jaskra nie jest wskazaniem do cc, jeżeli jest ustabilizowana, parcie w II
            okresie porodu wręcz poprawi ukrwienie nerwu wzrokowego. Poza tym trwa on do 2
            godzin, a pacjenci, ktorzy zapomną wziąć krople, mają podwyzszone ciśnienie
            znacznie dłużej.w Polsce wiedza na temat chorób oczu jest taka,że gdybyś
            napisała,że masz zaćmę , to znajdziesz takich, którzy też powiedzą,że trzeba
            zrobić cc.
    • annmor1 Re: jaskra a poród 18.05.06, 11:43
      trzy lata temu, przed pierwszym porodem okazało sie że mam zmiany na dnie oka,
      ale mogłam rodzić naturalnie. Teraz jestem w 29 tyg. ciąży i jutro jade do
      kliniki okulistycznej w Katowicach zbadać wzrok, czy i tym razem moge rodzić
      naturalnie. Jakie badania mi robili napisze po powrocie. Pozdrawiam
      • malgos_79 Re: jaskra a poród 20.05.06, 09:07
        annmar czekam na Twoją odpowiedź, ciekawa jestem co Ci powie lekarz.
      • malgos_79 Re: jaskra a poród 20.05.06, 09:07
        annmar czekam na Twoją odpowiedź, ciekawa jestem co Ci powie lekarz.
        • annmor1 Re: jaskra a poród 22.05.06, 14:02
          przeszłam szereg badań, min. badanie ogólne, ćiśnienie dna oka, USG oka,
          długość,albo głębokość gałki ocznej, no i wyszło mi że mam zmiany wokół
          siatkówki, jakiś zanik komórek i ich zmętnienie, dodatkowo mam za długą, albo
          chodziło o głębokość gałki ocznej. W każdym razie pani doktor stwierdziła, że
          podczas porodu naturalnego wcale nie musi stać się coś złego, np. Odklejenie
          siatkówki lub jej odwarstwienie, ale nikt nie będzie ponosił ryzyka i ona
          proponuje cesarkę. Mam pojechać jeszcze raz za miesiąc na badania, na
          konsultacje z innym lekarzem, będę wtedy w 8 miesiącu. Jeśli nawet będę miała
          cesarkę, to trudno, liczy się przede wszystkim moje zdrowie i dziecka.
          Pozdrawiam
          • scorpio771 Re: jaskra a poród 22.05.06, 14:16
            Ja własnie wróciłam od okulisty - powiedziała, że mam problemy z ciśnieniem
            oczów, na razie nie chce się wypowiadać, kazała zgłosić mi się powtórnie na
            badanie ciśnienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka