Dodaj do ulubionych

Znieczulenie zzo / pp

03.06.06, 13:13
Wiatm.
Chciałam zapytać dlaczego raz stosuje się (przy cc) znieczulenie zzo, a raz pp?
Nie chodzi mi wyjaśnienia medyczne, tylko czy np. są jakieś wskazania do
określonego rodzaju znieczulenia.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • jonaska Re: Znieczulenie zzo / pp 03.06.06, 18:16
      u mnie wskazaniem do zzo było to,że godzine wczesniej sama o nie poprosiłam (
      nie wiedząc,że będę miała cesarkę). więc wykorzystali już to,że zapłąciłam za
      nią. niestety, przy nacinaniu az podskoczyłam do góry..i musiałam dostać ogóln,e
      • basiek13 Re: Znieczulenie zzo / pp 03.06.06, 18:19
        Ojej, jak to przeczytałam to sama skoczyłam do góry.
    • papuga_5 Re: Znieczulenie zzo / pp 04.06.06, 07:38
      Ja tez mialam znieczulenie epidural do naturalnego porodu i to pozniej wykorzystali do cesarki tylko dali
      mi wieksza dawke, ale wszystko czulam co robili i bylam swiadoma, na koniec zanim dokonczyli to juz
      zaczynalam miec czucie i strasznie sie balam ze nie zdaza skonczyc i moze zaczac mnie bolec, jak sie
      pytalam kiedy skoncza to mnie oklamywali ze za 10 min. potem jak znowu pytalam to mi to samo mowili.
      Cala cesarke wspominam jak koszmar.
    • gosiik Re: Znieczulenie zzo / pp 04.06.06, 08:16
      ja miałam przy cc podpajęczynówkowe - rewelacja, błyskawicznie doszłam do siebie
      • lucyn77 Do: Gosiik 04.06.06, 09:47
        Dzięki Gosiik za pocieszenie. Mam planowną cc i właśnie lekarka powiedziała mi
        że będe mieć znieczulenie pp.
        Pozdr
        • gosiik Re: Do: Gosiik 04.06.06, 22:18
          lucyn77 - nic się nie bój! nie bolało, bardzo szybko wstałam (po 7 godzinach),
          córeczką zajmowałam się bez problemu, pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki!
    • jamile Re: Znieczulenie zzo / pp 04.06.06, 10:34
      pp działa szybciej niż zzo, o ile dobrze kojarzę, jest wskazane, gdy trzeba
      działac szybko. Ja miałam pp do cesarki i łącznosc z moim ciałem od mostka w
      dół straciłam błyskwicznie.
      <><><><><>
      Kuka
      i tu też
    • papuga_5 Re: Znieczulenie zzo / pp 04.06.06, 15:19
      Napiszcie mi prosze troche dokladniej jakie to jest znieczulenie podpajeczynowkowe?
      • rapunzel1 Re: Znieczulenie zzo / pp 05.06.06, 12:57
        papuga_5 napisała:
        > Napiszcie mi prosze troche dokladniej jakie to jest znieczulenie
        podpajeczynowkowe?

Zewnątrzoponowe (zzo,epidural) i podpajęczynówkowe (pp) to tzw. znieczulenia
        przewodowe "w kręgosłup". Pajęczynówka to jedna z opon ochraniających rdzeń
        kręgowy.Przy zzo środek znieczuljający wprowadzany jest w pobliże kręgosłupa,
        ale na zawnątz opon, przy pp przekłuwa się pajęczynówkę i wprowadza
        znieczulenie pod nią a więc bliżej rdzenia.
        W/g anastezjolożki z którą rozmawiałam przed operacją, do planowanych cesarek
        robi się albo znieczulenie pp albo ogólne. Zzo do cesarki jest tylko gdy
        rodząca miała je juz do porodu, podaje się wtedy więcej analgetyku.
        Często w gazetach ale i przez lekarzy mylnie każde znieczulenie przewodowe
        jest określane jako zewnątrzoponowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka