gosia1510 27.06.06, 15:21 Jestem w 28 tygodniu ciąży, podczas badania okazało się, że mam zastój w prawej nerce. Obecnie czekam na wyniki posiewu. Czy któraś z was miała lub ma podobną dolegliwość? Jak sobie z tym radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotaem Re: zastój nerki 28.06.06, 12:36 Ja mialam cos podobnego...Troszke wczesniej sie to uaktywnilo okropnym bolem prawej nerki. Badania moczu byly OK (mialam tylko dosc liczne bakterie i odczyn zasadowy) - ale na USG lekarz stwierdzil zlogi w prawej nerce. Lekarz kazal mi brac urospet - tabletki odkazajace i pic duzo napojow z cytryna aby zakwasic mocz. Ja jeszcze jadlam duzo suszonej zurawiny i pilam sok z jezyn. Oprocz tego obowiazkowo spanie na lewym boku i przy mocnych bolach w nerce robilam sobie oklady cieplego termoforu (ale pamietaj trzeba byc ostrozna z tym). Te bole nerki byly raz a raz ich nie bylo. Teraz jestm juz w 39 tygodniu ciazy i powiem Ci, ze moze z cztery razy jeszcze mi sie odezwala ta nerka.- ale zlogi sa nadal. Poprostu dzidzia uciska na przewody moczowe i mocz sie nie odsacza tak jak trzeba. Jak po porodzie nie mina zlogi to trzeba udac sie do urologa. Ale nie lam sie - pamietaj lewy boczek i bedzie OK.... Odpowiedz Link Zgłoś
amagda80 Re: zastój nerki 28.06.06, 13:32 bylam 3 dni w szpitalu przez zastoj w prawej nerce- niepotrzebnie zupelnie!! bolalo jak cholera ale dostalam tylko no-spe i przykazanie zeby duzo chodzic i pic. przeszlo samo po ok miesiacu jak maly sie przekrecil Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka77 Re: zastój nerki 28.06.06, 16:44 No właśnie mnie dziś złapał podejrzany ból w plecach, z jednej strony dość wysoko promieniujący w kierunku kręgosłupa. Poleżałam godzinkę, przeszło, ale ciągle czuję taką tkliwość w tym miejscu. Badania moczu nieciekawe od miesiąca, białko, pH 7 ale posiew ujemny. Nie wyrosło nic. Biorę urosept, urinal z tych żurawin, na zakwaszenie to nie pomaga. A dziś dołączył się ból. Za tydzień mam USG prenatalne. Lekarz może spojrzeć na tę nerkę czy trzeba iść do urologa? Odpowiedz Link Zgłoś
kiciorek123 Re: zastój nerki 28.06.06, 17:21 U mnie ginekolog podczas usg (standardowo ocenia nerki i pęcherzy żółciowy) w 29 tyg stwierdził zastój w nerce prawej. Objawów żadnych nie miałam. Analiza moczu w porządku, no może poza pH-zasadowym, które sprzyja zakażeniu dróg moczowych. Jedyne zalecenie jakie dostałam to leżenie na lewym boku. Obecnie 33 tydz-nadal bez objawów. Trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś