m.k.25 10.07.06, 20:23 Robiłyście badania prenatalne? Bo ja nie wiem czy to konieczne w moim wieku (25 lat),kiedy jestem zdrowa, nie urodziłam chorych dzieci,a w eodzinie nikt nie chorował na choroby genetyczne i przewlekłe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga55jaga Re: Badania prenatalne??? 10.07.06, 22:28 a wiesz co to sią badania prenatalne?? Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Badania prenatalne??? 10.07.06, 22:46 o przepraszam coś mi się pokręciło - cofam pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
m.k.25 Owszem wiem 10.07.06, 23:25 Owszem wiem co to sa "badanmia prenatalne" tylko dziwię się, ze lekarz mi je poleca. Odpowiedz Link Zgłoś
rubra Re: Owszem wiem 10.07.06, 23:37 Zapytaj czy ma ku temu jakies konkretne podstawy,\ czy moze powód jest prozaiczny-te badania kosztuja.. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Owszem wiem 11.07.06, 08:31 m.k.25 napisała: > Owszem wiem co to sa "badanmia prenatalne" tylko dziwię się, ze lekarz mi je > poleca. cala ciaze robimy badania prenetalne... kazde usg to takie badanie. pewnie chodzi Ci o badania typu test pappa. to, ze jestes mloda i ze nie masz w rodzinie chorob genetycznych ( ciekawe skad to wiesz? cala rodzina takie specjalistyczne badania robila?)nie znaczy, ze nie mozesz urodzic dziecka z zespolem downa, turnera itd... to znaczy tylko tyle, ze do tej pory wTwojej rodzinie takich chorych dzieci nie bylo. jesli potrzebujesz dla psychiki tych badan to rob, jesli nie, nie ma sensu wydawac kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Owszem wiem 11.07.06, 13:07 m.k.25 napisała: > Owszem wiem co to sa "badanmia prenatalne" tylko dziwię się, ze lekarz mi je > poleca. ja tego nie napisałam więc po co złośliwość? A jakiego rodzaju badania gin ci poleca? Odpowiedz Link Zgłoś
dragica Re: Badania prenatalne??? 11.07.06, 00:29 nie bardzo rozumiem dlaczego mialabys robic badania prenatalne...sama piszesz, ze to pierwsza ciaza bez obciazen...a niektore badania prenatalne niosa ze soba ryzyko poronienia-biopsja trofoblastu czy amniopunkcja... Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Badania prenatalne??? 11.07.06, 08:32 dragica napisała: > nie bardzo rozumiem dlaczego mialabys robic badania prenatalne...sama piszesz, > ze to pierwsza ciaza bez obciazen...a niektore badania prenatalne niosa ze soba > > ryzyko poronienia-biopsja trofoblastu czy amniopunkcja... nie strasz dziewczyny, nikt jako pierwszego abdania nie robi biopsji czy amniopunkcji! Odpowiedz Link Zgłoś
dragica Re: Badania prenatalne??? 11.07.06, 08:49 nie strasze dziewczyny-dziwne jest to, ze badania prenatalne, nawet i test PAPPA uwaza sie za norme w ciazy!i trzeba miec swiadomosc, ze te badania niosa ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Badania prenatalne??? 11.07.06, 08:56 badanie typu pappa nie niesie zadnego ryzyka. o amnio i biopsji nie ma co mowic w momemcie, kiedy nie ma zrobionego pappa lub gdy usg nie pokazuje nieprawidlowosci plodu. to tak jakbys zdrowemu czlowiekowi z ulicyu powiedziala, z do sprawdzenia jego podstawowego stanu zdrowia potreba zrobic tomografie komputerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
dragica Re: Badania prenatalne??? 11.07.06, 11:02 Maretina, WIEM , ze pappa nie jest inwazyjne...ale-czy kazda kobieta musi robic taki test?a szczegolnie w zdrowej ciazy bez niepowodzen w przeszlosci???czasem mi sie wydaje, ze to lekarze sobie zarabiaja w ten sposob wysylajac kobiete na takie badania...i jeszcze jedno-stres spowodowany sama mysla o tym-dlaczego mnie wysyla na takie cos tez jest szkodliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
kocurrrr Re: Badania prenatalne??? 11.07.06, 02:25 Nie masz wskazań do badań prenatalnych, a są to; wiek (niezależnie od tego, która to ciąża), choroby dziedziczne lub inne wady genetyczne w rodzinie Twojej lub ojca dziecka, nieprawidłowości płodu w badaniu usg między 11 a 14 tyg.ciąży,kiedy ocenia się przezierność karku i kość nosową , aby ocenić ryzyko najczestszej aberracji, czyli zespołu Downa. W Twoim wieku, ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa jest niskie, ale nigdy nie jest zerowe(widziałam takie dziecko urodzone z rodziców 22-letnich, bez obciążeń rodzinnych) Widzisz więc, że nigdy nie możęsz mieć 100% pewności(nawet bad. genetyczne jej nie daje). Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: Badania prenatalne??? 11.07.06, 10:46 Czytam tu o testach poprzedzających amniopunkcję. A ja dostałam na nią skierowanie tylko na podstawie nieprawidłowego wyniku usg w 11tyg. (A, i był w rodzinie przypadek ZD). Nie zrobiłam tego badania, tylko tak mnie tu teraz zastanowiły wypowiedzi, czy nie powinni byli zaproponować najpierw badań nieinwazyjnych? Odpowiedz Link Zgłoś
m.k.25 Dzięki za odpowiedzi. 11.07.06, 13:30 Mój ginekolog mówi, że na takie badania powinna iść kazda kobieta i byłam ciekawa czy to norma w Polsce czy może mój lekarz jest przewrazliwiony czy coś w tym stylu. USG miałam robione w Rudzie Śląskiej w Genomie (www.godulahope.pl) na bardzo nowoczesnym sprzęcie i wszystko było OK.Dlatego nie wiem czy warto wydawać pieniądze na badania. Odpowiedz Link Zgłoś