Dodaj do ulubionych

Badania prenatalne???

10.07.06, 20:23
Robiłyście badania prenatalne? Bo ja nie wiem czy to konieczne w moim wieku
(25 lat),kiedy jestem zdrowa, nie urodziłam chorych dzieci,a w eodzinie nikt
nie chorował na choroby genetyczne i przewlekłe.
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: Badania prenatalne??? 10.07.06, 22:28
      a wiesz co to sią badania prenatalne??
      • aga55jaga Re: Badania prenatalne??? 10.07.06, 22:46
        o przepraszam coś mi się pokręciło - cofam pytanie big_grin
        • m.k.25 Owszem wiem 10.07.06, 23:25
          Owszem wiem co to sa "badanmia prenatalne" tylko dziwię się, ze lekarz mi je
          poleca.
          • rubra Re: Owszem wiem 10.07.06, 23:37
            Zapytaj czy ma ku temu jakies konkretne podstawy,\ czy moze powód jest
            prozaiczny-te badania kosztuja..
          • maretina Re: Owszem wiem 11.07.06, 08:31
            m.k.25 napisała:

> Owszem wiem co to sa "badanmia prenatalne" tylko dziwię się, ze lekarz mi je
            > poleca.
            cala ciaze robimy badania prenetalne... kazde usg to takie badanie. pewnie
            chodzi Ci o badania typu test pappa. to, ze jestes mloda i ze nie masz w
            rodzinie chorob genetycznych ( ciekawe skad to wiesz? cala rodzina takie
            specjalistyczne badania robila?)nie znaczy, ze nie mozesz urodzic dziecka z
            zespolem downa, turnera itd... to znaczy tylko tyle, ze do tej pory wTwojej
            rodzinie takich chorych dzieci nie bylo.
            jesli potrzebujesz dla psychiki tych badan to rob, jesli nie, nie ma sensu
            wydawac kasy.
          • aga55jaga Re: Owszem wiem 11.07.06, 13:07
            m.k.25 napisała:

> Owszem wiem co to sa "badanmia prenatalne" tylko dziwię się, ze lekarz mi je
            > poleca.

ja tego nie napisałam więc po co złośliwość? A jakiego rodzaju badania gin ci
            poleca?

• dragica Re: Badania prenatalne??? 11.07.06, 00:29
      nie bardzo rozumiem dlaczego mialabys robic badania prenatalne...sama piszesz,
      ze to pierwsza ciaza bez obciazen...a niektore badania prenatalne niosa ze soba
      ryzyko poronienia-biopsja trofoblastu czy amniopunkcja...
      • maretina Re: Badania prenatalne??? 11.07.06, 08:32
        dragica napisała:

> nie bardzo rozumiem dlaczego mialabys robic badania prenatalne...sama
        piszesz,
        > ze to pierwsza ciaza bez obciazen...a niektore badania prenatalne niosa ze
        soba
        >
        > ryzyko poronienia-biopsja trofoblastu czy amniopunkcja...

nie strasz dziewczyny, nikt jako pierwszego abdania nie robi biopsji czy
        amniopunkcji!
        • dragica Re: Badania prenatalne??? 11.07.06, 08:49
          nie strasze dziewczyny-dziwne jest to, ze badania prenatalne, nawet i test
          PAPPA uwaza sie za norme w ciazy!i trzeba miec swiadomosc, ze te badania niosa
          ryzyko.
          • maretina Re: Badania prenatalne??? 11.07.06, 08:56
            badanie typu pappa nie niesie zadnego ryzyka. o amnio i biopsji nie ma co mowic
            w momemcie, kiedy nie ma zrobionego pappa lub gdy usg nie pokazuje
            nieprawidlowosci plodu. to tak jakbys zdrowemu czlowiekowi z ulicyu
            powiedziala, z do sprawdzenia jego podstawowego stanu zdrowia potreba zrobic
            tomografie komputerowa.
            • dragica Re: Badania prenatalne??? 11.07.06, 11:02
              Maretina, WIEM , ze pappa nie jest inwazyjne...ale-czy kazda kobieta musi robic
              taki test?a szczegolnie w zdrowej ciazy bez niepowodzen w przeszlosci???czasem
              mi sie wydaje, ze to lekarze sobie zarabiaja w ten sposob wysylajac kobiete na
              takie badania...i jeszcze jedno-stres spowodowany sama mysla o tym-dlaczego
              mnie wysyla na takie cos tez jest szkodliwy.
    • kocurrrr Re: Badania prenatalne??? 11.07.06, 02:25
      Nie masz wskazań do badań prenatalnych, a są to; wiek (niezależnie od tego,
      która to ciąża), choroby dziedziczne lub inne wady genetyczne w rodzinie Twojej
      lub ojca dziecka, nieprawidłowości płodu w badaniu usg między 11 a 14
      tyg.ciąży,kiedy ocenia się przezierność karku i kość nosową , aby ocenić ryzyko
      najczestszej aberracji, czyli zespołu Downa. W Twoim wieku, ryzyko urodzenia
      dziecka z zespołem Downa jest niskie, ale nigdy nie jest zerowe(widziałam takie
      dziecko urodzone z rodziców 22-letnich, bez obciążeń rodzinnych) Widzisz więc,
      że nigdy nie możęsz mieć 100% pewności(nawet bad. genetyczne jej nie daje).
      • tebacha Re: Badania prenatalne??? 11.07.06, 10:46
        Czytam tu o testach poprzedzających amniopunkcję. A ja dostałam na nią
        skierowanie tylko na podstawie nieprawidłowego wyniku usg w 11tyg. (A, i był w
        rodzinie przypadek ZD). Nie zrobiłam tego badania, tylko tak mnie tu teraz
        zastanowiły wypowiedzi, czy nie powinni byli zaproponować najpierw badań
        nieinwazyjnych?
    • m.k.25 Dzięki za odpowiedzi. 11.07.06, 13:30
      Mój ginekolog mówi, że na takie badania powinna iść kazda kobieta i byłam
      ciekawa czy to norma w Polsce czy może mój lekarz jest przewrazliwiony czy coś
      w tym stylu. USG miałam robione w Rudzie Śląskiej w Genomie (www.godulahope.pl)
      na bardzo nowoczesnym sprzęcie i wszystko było OK.Dlatego nie wiem czy warto
      wydawać pieniądze na badania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka