Dodaj do ulubionych

Szare mydło

17.07.06, 22:47
Słuchajcie, az mi głupio pytać, no ale musze smile Jako że szare mydlo ponoc
dobre do pielegnacji krocza po porodzie, zakupilam jedno wczoraj w ramach
kompletowania torby szpitalnej. Wracam do domu a tu niespodzianka - na mydle
napisane "Mydło do prania ręcznego i w pralkach wirnikowych".... O co kurcze
chodzi? smile Czy tak jest na kazdym czy tylko na tym felernym? Jest to zwykle
mydlo kupione w Geancie na dziale kosmetycznym, marka "zawsze tanio"...Nie
wiem czy go uzywac, bo raczej nie zamierzam wsadzac krocza do pralkiwinkDajcie
znac jesli cos wiecie, dzieki.
Obserwuj wątek
    • margonik Re: Szare mydło 17.07.06, 23:45
      To jest właśnie zwykłe szare mydło, takie jak Ci polecano.

Nie wiem, jak to jest z tym szarym mydłem, czy pomaga, czy nie, chociaż np.
      słyszałam, że pomaga np. w leczeniu trądziku (aż sie wierzyć nie chce, ale
      podobno działa). Może i na krocze pomaga...

Jakbyś miała wątpliwości, to szare mydło możesz zastąpić Tantum Rosa - to taki
      proszek, który rozpuszcza sie w wodzie, do nabycia w aptekach. Tyle, że troche
      droższy niz mydło...
      • kreola7 Re: Szare mydło 18.07.06, 10:01
        Również polecam Tantum Rosa łagodzi ból w kroczu po porodzie i dzięki niemu
        rana ładnie i szybciej się goi.
        Szare mydło teZ się nadaje, bo Tantum Rosa można się myć tylko raz czy dwa razy
        dziennie smile
        • misspigy Re: Szare mydło 18.07.06, 10:06
          tylko szare mydło bardzo wysusza skórę i ściąga - ja nie mogłam stosować - za
          to tantum rosa - rewelacja.

poza tym mam też emulsję do higieny intymnej lactacyd femina - jak na razie
          super - tylko nie wiem, czy się też nadaja do mycia tuż po porodzie??
          • kinia-p Re: Szare mydło 19.07.06, 17:02
            polecam z Ziaji "Intima" Są teraz różne - rumianek, macierzanka, szałwia
            lekarska. nie będę opisywać , ale każde ma pozytywne działania. Najlepiej
            przeczytać w aptece. Jest niedrogie , kosztuje ok. 6-7 zł. Też polecam lactacyd-
            femina- stosuję go w ciąży - jeszcze nie wiem jak będzie po smile. Co do szarego
            mydła to ja zawsze kupuję taką grubą kostkę , chyba :"biały jeleń" i używam
            raczej do twarzy. Ono ma tą zaletę że nie posiada żadnych barwników i środków
            zapachowych- dla tłustej cery super sprawa. Rzecz jasna polecam do prania
            dziecinnych ciuszków na sam począteksmile. Do higieny int. szczerze mówiąc to nie
            polecam , zwłaszcza jeśli oczekujesz że będzie miało działanie kojące i
            łagodzące. Jeśli ma być tylko neutralne to ok.
        • visenna2 Re: Szare mydło 19.07.06, 17:43
          "bo Tantum Rosa można się myć tylko raz czy dwa razy
          >
          > dziennie smile "
          E tam, ja się tym myłam chyba z 10 razy dziennie i było ok. Rzeczywiście bardzo
          pomaga.
      • kasiak37 Re: Szare mydło 19.07.06, 17:57
        to wlasnie to mydlosmilei rzeczywiscie pomaga na gojenie krocza po porodzie,pod
        warunkiem jednak ze bedziesz je(znaczy krocze)po kazdorazowym myciu dokladnie
        osuszala.
        • zosia_771 Re: Szare mydło 19.07.06, 18:08
          Zdecydowanie najlepsze na wszytskie rany jest szare mydło, a najlepsze szare
          mydło to Biały Jeleń.
          • falka32 Re: Szare mydło 19.07.06, 23:31
            Z drugiej strony barykady dodam jeszcze, że szare mydło Biały Jeleń, które
            kupiłam sobie do szpitala i które sie w zasadzie nie przydało (bo nie miałam
            nacięcia ani żadnych innych ran) okazało się doskonałym środkiem do pielęgnacji
            odparzeń u niemowlęcia. Do mycia całego ciała dziecka też nie było złe, ale
            trochę wysuszało. Natomiast na odparzenia - REWELACJA. Myłam dziecku odparzony
            tyłek namydlonym wacikiem (i spłukiwałam drugim) przy każdym przewijaniu i
            najgorsze świństwa schodziły w jeden dzień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka