Dodaj do ulubionych

mało wód co robić?

28.07.06, 09:07
wczoraj miałam usg(33 tydz)i okazało sie ż emam mało wód płodowych.za 3 tyg
kolejne badanie w celu skontrolowania.mam do was pytanie drogie forumowiczki
jak mozna zwiększyc ilosc wód oraz czym grozi zbyt mała ilośc ?acha jeszce
AFI-9.5 CM-CO TO OZNACZA?
Obserwuj wątek
    • oleska16 Re: mało wód co robić? 28.07.06, 11:12
      Trzeba pic jak najwięcej płynów i starac sie nie za wiele robić. A jak nie
      pomoże to kilkudniowy pobyt w szpitalu.
      AFI (amniotic fluid index) objetość płynu owodniowego (index Phelana) to suma
      przestrzeni płynowych w czterech kwadrantach macicy, mierzona w wymiarze AP,
      bez części drobnych, wyrażona w cm. Norma w ośrodku Poradni Perinatologii i
      Kardiologii Perinatalnej: 5-20 cm.
      Więc w istocie nie jest chyba az tak żle. Głowa do góry będzie dobrze. A tu
      mozna poczytac o konsekwencjach małowodzia.
      www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/03/09.html

• katka74 Re: mało wód co robić? 28.07.06, 12:57
        ja tez miałam stwierdzone małowodzie na usg po 30 tyg. ciąży. Lekarz niewiel mi
        umiał na ten temat powiedzieć ai literatura za bogata nie jest. Jedynym
        zaleceniem było pić jak najwięcej. Poza tym funcjonowałam normalnie (pracowałam
        itd), kolejne usg po 2 tyg (tzw. z przepływami) nie wykazało pogorszenia, więc
        już się tak bardzo nie stresowałam. Pod koniec ciązy zatrzymali mnie w szpitalu
        ze względu na duże ciśnienie, tam na usg lekarz stwierdził,że wód płodowych już
        praktycznie nie ma (do dziś nie wiem czy to rzeczywiście możliwe), lekarze
        połączyli fakty czyli małowodzie i nadciśnienie i skierowali mnie na cesarkę.
        Urodziłam zdrową dziewczynkę (dziś ma 2,5 roku).
        Wszystkiego dobrego życzesmile
        • luiza1981 Re: mało wód co robić? 28.07.06, 13:20
          dzięki za odpowiedz .trochę sie uspokoiłam
    • anamon1 Re: mało wód co robić? 29.07.06, 09:39
      bardzo mnie dziwi, ze lekarz Cie tak straszy przy tak dobrej wartosci AFI -
      taka ilosc plynu miesci sie absolutnie w normie (tak twierdzi moj lekarz).Sama
      jestem wrazliwa na ten problem, bo u mnie AFI w 30 tc wynioslo 5,5 by pozniej
      (lezenie i picie) podniesc sie do 10.Zwroc uwage na ilosc wypijanej wody -
      malowodzie czesciej stwierdza sie w mies. letnich (dane amerykanskie),wiec
      prawdopodobnie temp. ma tez wplyw, a ta ostatnio w Polsce szaleje.Naprawde nie
      martw sie - w ciagu jednejgo badania ta wartosc moze sie roznic - wystarczy
      tylko inaczej pomanewrwac glowica usg i juz masz inne wielkosci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka