mmx7 30.07.06, 00:17 dziewczyny powiedzcie mi jak można obliczyć datę zajścia w ciążę. wiem kiedy urodziło sie dziecko i muszę znać datę przynajmniej przybliżoną co do tygodnia zajścia żony w ciążę. plizz help Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamakrzysia4 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 00:20 termin ostatniej msc plus 9msc plus 7 dni Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 00:22 ło matko a skąd wiesz ile trwała ciąża żony?? Może 38 tygodni a może 42 ? 4 tygodnie to jest fizjologiczny czas, jak najbardziej prawidłowy na poród. Czyli jeżeli urodziła w 38 tc to ciąża trwała krócej a jeżeli w 42 tc to dłużej a różnica wynosi aż 4 tygodnie! Musiałbyś wziąć kalendarzyk cyklów miesięcznych małżonki (jeżeli takowy posiada), i pod warunkiem iż sa regularne - może coś wtedy obliczysz - ale szczerze wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
dodkowska Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 05:19 musisz wiedziec kiedy miała ostatnią miesiaczke a tak dokładnie to nie policzysz bo dzidzus moze urosdzic sie wczesniej jak i do 2 tyg po terminie Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-mama Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 12:23 www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/zdrowie/zdrowie/chk/08 ale musisz znać datę ostatniej miesiaczki i długość cyklu.Oczywiście jest to orięntacyjna data porodu.100 % to tylko żeczywista data narodzin dziecka.Musisz dowiedzieć sie kiedy urodziło sie dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 12:42 Napisał, że wie kiedy urodziło sie dziecko, tylko próbuje ustalić, czy to jego dziecko. Szkoda, że ludzie nie mają zaufania do siebie ( Nie ma szans ustalic tego w tej chwili - w trakcie ciaży, zwłaszcza w początkowej jej fazie można było dośc dokłądnie obliczyc wiek płodu, ale teraz, gdy dziecko juz na swiecie, to możesz sobie tylko pogdybać. Albo zrób badania na ustalenie ojcostwa, albo pokochaj jak własne i zapomnij o sprawie raz na zaaaawsze i nigdy juz do tego tematu nie wracaj. Odpowiedz Link Zgłoś
mmx7 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 16:37 o kurcze to nie moje dziecko! data urodzenia 2 maja, poród 2 tygodnie za wcześnie (czyli teoretycznie powinno sie urodzić 16 maja) - czyli zapłodnienie powinno być 23 sierpnia. a ona do polski przyjechała dopiero któregoś września: ( katastrofa! dziewczyny teraz to sie porobiło. co robić? porozmawiać z nią? zapomnieś o tym? jak mogę jej teraz zaufać. a co z moim dzieckiem - które nagle nie jest moje tylko jakiegoś innego gościa? Odpowiedz Link Zgłoś
claudia84 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 16:46 zgadza się, zapłodnienie musiało nastąpić w sierpniu. Pogadaj koniecznie z żoną, oby rozwiała Twoje watpliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
intuicja77 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 16:47 porozmawiać , ale pamietaj ,że to natura a nie matematyka. a swoja drogą współczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
polinkaz Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 16:53 hola hola - moim zdaniem (dziewczyny poprawcie mnie jeśli się mylę !!) to w ten sposób obliczyłeś pierwszy dzień jej ostatniego okresu przed zapłodnieniem - czyli pierwszy dzień krwawienia... Do samego zapłodnienia dochodzi jednak później - w dni płodne, w zależności od długości okresu, ok 10 do 18 dnia cyklu (którgo pierwszy dzień wypadł 23.08). Zadje się więc, że wszystko jest ok. Mam taką nadzieję ze względu na Was i Dzidzię... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mmx7 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:01 czesc date obliczylem zapłodnienia ze strony www.echo.3w.pl/cgi- bin/echo/zdrowie/zdrowie/chk/08 Odpowiedz Link Zgłoś
miriii Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:00 porozmawiaj z nia, ale wątpię, że ci się przyzna, że to nie twoje dziecko, jeżeli masz wątpilowści zrób badania DNA, jako mąż masz 6 miesięcy od urodzenia się dziecka na wniesienie zaprzeczenia ojcostwa do sądu, natomiast jeżeli zapisałeś na siebie dziecko w wolnym związku, zrób badania DNA prywatnie, a jak się nie zgodzi matka, możesz bez jej zgody po cichu sam i dziecko zrobić badania, poszukaj w googlach - badania DNA, jest dużo firm, udzielą ci odpowiedzi, nastepnie gdyby okazało się, że to nie twoje wystepujesz do prokuratora Odpowiedz Link Zgłoś
emma_sz Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:10 Nie ma to jak zaufanie. Swoją drogą dziwne, że dopiero teraz zaczynasz wątpić w swoje ojcostwo...Wygląda mi to na kiepski żart A skąd wiesz jak długie miała cykle i kiedy miała owulację? Tego nie obliczy Ci żaden kalkulator. Równie dobrze mogło dojść do zapłodnienia we wrześniu jak i pod koniec sierpnia, tego teraz się już nie doliczysz. Jak masz wątpliwości zrób tak jak radzą dziewczyny - badania DNA. Odpowiedz Link Zgłoś
mmx7 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:20 ale jeśli znam datę narodzin dziecka to przecież nie potrzebuje znac dlugości cyklów?? ale wiem ze okres ma co 32 dni. a dziecko urodziło sie 2 maja, podobno przedwcześnie o 2 tygodnie, ale chłopczyk ważył 4,05 kilo. a z kalkulatora wynika wlasnie data 23 sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:27 A nie widac jakiego spodobienstwa do Ciebie lub twojej rodziny? Moje dzieci sa tak podobne do tesciowej, ze nie sposob byloby mojemu mezowi sie ich wyprzec. Żadne DNA nie byłoby potrzebne. Ponadto synek ma dłonie i nos identyczne jak jego tatus czyli moj maz. Odpowiedz Link Zgłoś
mmx7 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:34 jest bardziej podobny do rodziny mojej zony niz mojej, ale jest jeszcze za mały zeby cokolwiek stwierdzic. obawiam sie ze wiem kto jest jego ojcem - jak o nim kiedys wspomnialem to zaczela plakac i mowila zeby nie rozmawiac o stanach. powiedzcie mi, jesli sie okaze po rozmowie ze to on jest ojcem, to co robic? wziąść kolegów i jechac po niego czy nic, i czy zostać z zona i dzieckiem, jejku jake macie zdania na ten temat i co zrobiliby wasi mezowie?? Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:49 Jeśli kochasz zone i chcesz z nia byc i potrafisz wybaczyc zdrade, to zostaw to tak jak jest, a dziecko musisz (powinienes) kochac jak wlasnego syna, a nie dac mu nigdy odczuc, ze nie jest twoim dzieckiem, bo ono nie jest niczemu winne. A jesli sądzisz, ze mozesz sprobowac jeszcze raz ulozyc sobie zycie z inną kobieta, ktora nie bedzie Cie zdradzac, to lepiej zalatwic sprawe do razu i konkretnie - ostrymi cięciami. Z drugiej strony, gdyby okazało się, że to twoje dziecko, a Ty żądasz badań, nie ufasz, nie wierzysz własnej żonie, - to ona ma świete prawo dać Ci po ryju, że się tak wyrażę, za to, że robisz z niej lafiryndę na podstawie jakichś swoich urojeń i obliczeń. W małzeństwie musi byc przecież jakiś szacunek i zaufanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaaggddaax Re: data zajścia w ciążę 31.07.06, 16:40 " to co robic? wziąść kolegów i jechac po niego czy nic, i czy zostać z zona i dzieckiem, jejku jake macie zdania na ten temat i co zrobiliby wasi mezowie??" )))))) rozbawiles mnie chlopcze ))))) taaaak jedz po niego...kobiety to jakas marna prowokacja! Odpowiedz Link Zgłoś
emma_sz Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:34 Potrzebujesz bo termin porodu lekarze wyznaczają na podstawie pierwszego dnia ostatniej miesiączki i nie biorą pod uwage tego, że np owulacja była później niż normalnie. No a skoro już jesteś prawie pewien, że to nie Twoje dziecko to radzę porozmawiać z żoną i zrobić badania DNA. Na forum już nic nowego raczej nie usłyszysz. Odpowiedz Link Zgłoś
mmx7 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 19:02 z obliczen polegajacych na wyznaczeniu daty porodu na podstawie daty pierwszego dnia ostatniego krwawienia i o średniej długości okresu wychodzi jeszcze gorzej boje sie ze bedzie zmuszona powiedziec prawde i ze ta prawda to nie bedzie to co chce uslyszec. badanie DNA to wydatek 1500-2500 zl. no to niestety zostanie mi tylko wierzyc zonie, a raczej nie jej tylko jej uczciwosci wzgledem mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ad57 Re: data zajścia w ciążę 31.07.06, 08:24 napisz jak rozwiazala sie ta przykra sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
mmx7 Re: data zajścia w ciążę 31.07.06, 16:19 w tej chwili wyjechała na wakcje do rodziców na cały miesiąc i rozmawiałem z nią przez telefon. a co do wytłumaczenia sie jej z tej sytuacji to spytała sie czy wierze jej czy kalkulatorowi. chyba po jej powrocie nie bede juz poruszał tej kwestji. przez ten głupi kalkulator same problemy sa ale znowu z drugiej strony ta myśl będzie mnie męczyć i znowu za jakis czas nie wytrzymam i rozpocznę taką samą rozmowę. teraz nie wiem czy wierzyc jej czy kalkulatorowi! różnica między ich zeznaniami jest conajmniej 2 tygodniowa!! co robić?? Odpowiedz Link Zgłoś
philo77 Re: data zajścia w ciążę 31.07.06, 21:29 a macie gdzieś "fotkę" z pierwszego USG? (jak tak mam) Tam lekarz mógł zapisac, który to tydzień. No jak odejmiesz ten czas, od daty USG, to mniej więcej Ci wyjdzie data poczęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: data zajścia w ciążę 01.08.06, 00:16 a ja myśle chłopie żeś faktycznie zakręcony skoro ufasz internetowym kalkulatorom, które są wynalazkami jedynie orientacyjnymi. Z reszta jeżeli różnica wynosi faktycznie 2 tygodnie, to wybacz ale nie znam przypadku aby kobieta była przez 14 dni cyklu płodna. Trochę zdrowego rozsądku by się zdało co? Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: data zajścia w ciążę 01.08.06, 00:17 wg mnie ten wątek "podejrzany" Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Jeśli dziecko ważyło ponad 4 kg.... 01.08.06, 09:59 To raczej nie urodziło się wcześniej! Zwłaszcza, że to pierwszy poród - z tego co rozumiem. Taka waga oznacza zdrowego, donoszonego noworodka! Sama urodziłam córeczkę 2 tygodnie przed terminem i ważyła 3450, mimo, że to drugie dziecko. Gdybym ją donosiła, ważyłaby więcej! Zerknij do jej karty ciążowej lub książeczki zdrowia dziecka. Tam jest wpisany tydzień ciąży, w którym urodziło się dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś