Dodaj do ulubionych

data zajścia w ciążę

30.07.06, 00:17
dziewczyny powiedzcie mi jak można obliczyć datę zajścia w ciążę. wiem kiedy
urodziło sie dziecko i muszę znać datę przynajmniej przybliżoną co do
tygodnia zajścia żony w ciążę. plizz help
Obserwuj wątek
    • mamakrzysia4 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 00:20
      termin ostatniej msc plus 9msc plus 7 dni
    • aga55jaga Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 00:22
      ło matko a skąd wiesz ile trwała ciąża żony?? Może 38 tygodni a może 42 ? 4
      tygodnie to jest fizjologiczny czas, jak najbardziej prawidłowy na poród. Czyli
      jeżeli urodziła w 38 tc to ciąża trwała krócej a jeżeli w 42 tc to dłużej a
      różnica wynosi aż 4 tygodnie! Musiałbyś wziąć kalendarzyk cyklów miesięcznych
      małżonki (jeżeli takowy posiada), i pod warunkiem iż sa regularne - może coś
      wtedy obliczysz - ale szczerze wątpię.
    • dodkowska Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 05:19
      musisz wiedziec kiedy miała ostatnią miesiaczke a tak dokładnie to nie
      policzysz bo dzidzus moze urosdzic sie wczesniej jak i do 2 tyg po terminie
    • aneta-mama Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 12:23
      www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/zdrowie/zdrowie/chk/08
      ale musisz znać datę ostatniej miesiaczki i długość cyklu.Oczywiście jest to
      orięntacyjna data porodu.100 % to tylko żeczywista data narodzin dziecka.Musisz
      dowiedzieć sie kiedy urodziło sie dziecko.
      • reniatoja Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 12:42
        Napisał, że wie kiedy urodziło sie dziecko, tylko próbuje ustalić, czy to jego
        dziecko. Szkoda, że ludzie nie mają zaufania do siebie sad(

Nie ma szans ustalic tego w tej chwili - w trakcie ciaży, zwłaszcza w
        początkowej jej fazie można było dośc dokłądnie obliczyc wiek płodu, ale teraz,
        gdy dziecko juz na swiecie, to możesz sobie tylko pogdybać. Albo zrób badania
        na ustalenie ojcostwa, albo pokochaj jak własne i zapomnij o sprawie raz na
        zaaaawsze i nigdy juz do tego tematu nie wracaj.
      • mmx7 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 16:37
        o kurcze to nie moje dziecko! data urodzenia 2 maja, poród 2 tygodnie za
        wcześnie (czyli teoretycznie powinno sie urodzić 16 maja) - czyli zapłodnienie
        powinno być 23 sierpnia. a ona do polski przyjechała dopiero któregoś września:
        ( katastrofa! dziewczyny teraz to sie porobiło. co robić? porozmawiać z nią?
        zapomnieś o tym? jak mogę jej teraz zaufać. a co z moim dzieckiem - które nagle
        nie jest moje tylko jakiegoś innego gościa?
        • claudia84 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 16:46
          zgadza się, zapłodnienie musiało nastąpić w sierpniu. Pogadaj koniecznie z
          żoną, oby rozwiała Twoje watpliwości...
        • intuicja77 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 16:47

porozmawiać , ale pamietaj ,że to natura a nie matematyka.
          a swoja drogą współczuje.
        • polinkaz Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 16:53
          hola hola - moim zdaniem (dziewczyny poprawcie mnie jeśli się mylę !!) to w ten
          sposób obliczyłeś pierwszy dzień jej ostatniego okresu przed zapłodnieniem -
          czyli pierwszy dzień krwawienia... Do samego zapłodnienia dochodzi jednak
          później - w dni płodne, w zależności od długości okresu, ok 10 do 18 dnia cyklu
          (którgo pierwszy dzień wypadł 23.08). Zadje się więc, że wszystko jest ok. Mam
          taką nadzieję ze względu na Was i Dzidzię... Pozdrawiam
          • mmx7 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:01
            czesc sad date obliczylem zapłodnienia ze strony www.echo.3w.pl/cgi-
            bin/echo/zdrowie/zdrowie/chk/08
    • miriii Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:00
      porozmawiaj z nia, ale wątpię, że ci się przyzna, że to nie twoje dziecko,
      jeżeli masz wątpilowści zrób badania DNA, jako mąż masz 6 miesięcy od urodzenia
      się dziecka na wniesienie zaprzeczenia ojcostwa do sądu, natomiast jeżeli
      zapisałeś na siebie dziecko w wolnym związku, zrób badania DNA prywatnie, a jak
      się nie zgodzi matka, możesz bez jej zgody po cichu sam i dziecko zrobić
      badania, poszukaj w googlach - badania DNA, jest dużo firm, udzielą ci
      odpowiedzi, nastepnie gdyby okazało się, że to nie twoje wystepujesz do prokuratora
      • emma_sz Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:10
        Nie ma to jak zaufanie. Swoją drogą dziwne, że dopiero teraz zaczynasz wątpić w
        swoje ojcostwo...Wygląda mi to na kiepski żartuncertain

A skąd wiesz jak długie miała cykle i kiedy miała owulację? Tego nie obliczy Ci
        żaden kalkulator. Równie dobrze mogło dojść do zapłodnienia we wrześniu jak i
        pod koniec sierpnia, tego teraz się już nie doliczysz. Jak masz wątpliwości
        zrób tak jak radzą dziewczyny - badania DNA.
        • mmx7 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:20
          ale jeśli znam datę narodzin dziecka to przecież nie potrzebuje znac dlugości
          cyklów?? ale wiem ze okres ma co 32 dni. a dziecko urodziło sie 2 maja, podobno
          przedwcześnie o 2 tygodnie, ale chłopczyk ważył 4,05 kilo.
          a z kalkulatora wynika wlasnie data 23 sierpnia
          • reniatoja Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:27
            A nie widac jakiego spodobienstwa do Ciebie lub twojej rodziny? Moje dzieci sa
            tak podobne do tesciowej, ze nie sposob byloby mojemu mezowi sie ich wyprzec.
            Żadne DNA nie byłoby potrzebne. Ponadto synek ma dłonie i nos identyczne jak
            jego tatus czyli moj maz.
            • mmx7 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:34
              jest bardziej podobny do rodziny mojej zony niz mojej, ale jest jeszcze za mały
              zeby cokolwiek stwierdzic.
              obawiam sie ze wiem kto jest jego ojcem - jak o nim kiedys wspomnialem to
              zaczela plakac i mowila zeby nie rozmawiac o stanach. powiedzcie mi, jesli sie
              okaze po rozmowie ze to on jest ojcem, to co robic? wziąść kolegów i jechac po
              niego czy nic, i czy zostać z zona i dzieckiem, jejku jake macie zdania na ten
              temat i co zrobiliby wasi mezowie??
              • reniatoja Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:49
                Jeśli kochasz zone i chcesz z nia byc i potrafisz wybaczyc zdrade, to zostaw to
                tak jak jest, a dziecko musisz (powinienes) kochac jak wlasnego syna, a nie dac
                mu nigdy odczuc, ze nie jest twoim dzieckiem, bo ono nie jest niczemu winne. A
                jesli sądzisz, ze mozesz sprobowac jeszcze raz ulozyc sobie zycie z inną
                kobieta, ktora nie bedzie Cie zdradzac, to lepiej zalatwic sprawe do razu i
                konkretnie - ostrymi cięciami.

Z drugiej strony, gdyby okazało się, że to twoje dziecko, a Ty żądasz badań,
                nie ufasz, nie wierzysz własnej żonie, - to ona ma świete prawo dać Ci po ryju,
                że się tak wyrażę, za to, że robisz z niej lafiryndę na podstawie jakichś
                swoich urojeń i obliczeń. W małzeństwie musi byc przecież jakiś szacunek i
                zaufanie.
              • mmaaggddaax Re: data zajścia w ciążę 31.07.06, 16:40
                " to co robic? wziąść kolegów i jechac po
                niego czy nic, i czy zostać z zona i dzieckiem, jejku jake macie zdania na ten
                temat i co zrobiliby wasi mezowie??" smile))))))
                rozbawiles mnie chlopcze smile))))) taaaak jedz po niego...kobiety to jakas marna
                prowokacja!
          • emma_sz Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 17:34
            Potrzebujesz bo termin porodu lekarze wyznaczają na podstawie pierwszego dnia
            ostatniej miesiączki i nie biorą pod uwage tego, że np owulacja była później
            niż normalnie.

No a skoro już jesteś prawie pewien, że to nie Twoje dziecko to radzę
            porozmawiać z żoną i zrobić badania DNA. Na forum już nic nowego raczej nie
            usłyszysz.
            • mmx7 Re: data zajścia w ciążę 30.07.06, 19:02
              z obliczen polegajacych na wyznaczeniu daty porodu na podstawie daty pierwszego
              dnia ostatniego krwawienia i o średniej długości okresu wychodzi jeszcze
              gorzej sad
              boje sie ze bedzie zmuszona powiedziec prawde i ze ta prawda to nie bedzie to
              co chce uslyszec.
              badanie DNA to wydatek 1500-2500 zl. no to niestety zostanie mi tylko wierzyc
              zonie, a raczej nie jej tylko jej uczciwosci wzgledem mnie.
              • ad57 Re: data zajścia w ciążę 31.07.06, 08:24
                napisz jak rozwiazala sie ta przykra sprawa...
                • mmx7 Re: data zajścia w ciążę 31.07.06, 16:19
                  w tej chwili wyjechała na wakcje do rodziców na cały miesiąc i rozmawiałem z
                  nią przez telefon. a co do wytłumaczenia sie jej z tej sytuacji to spytała sie
                  czy wierze jej czy kalkulatorowi. chyba po jej powrocie nie bede juz poruszał
                  tej kwestji. przez ten głupi kalkulator same problemy sa sad ale znowu z drugiej
                  strony ta myśl będzie mnie męczyć i znowu za jakis czas nie wytrzymam i
                  rozpocznę taką samą rozmowę. teraz nie wiem czy wierzyc jej czy kalkulatorowi!
                  różnica między ich zeznaniami jest conajmniej 2 tygodniowa!! co robić??
                  • philo77 Re: data zajścia w ciążę 31.07.06, 21:29
                    a macie gdzieś "fotkę" z pierwszego USG? (jak tak mam) Tam lekarz mógł zapisac,
                    który to tydzień. No jak odejmiesz ten czas, od daty USG, to mniej więcej Ci
                    wyjdzie data poczęcia.
                  • aga55jaga Re: data zajścia w ciążę 01.08.06, 00:16
                    a ja myśle chłopie żeś faktycznie zakręcony skoro ufasz internetowym
                    kalkulatorom, które są wynalazkami jedynie orientacyjnymi. Z reszta jeżeli
                    różnica wynosi faktycznie 2 tygodnie, to wybacz ale nie znam przypadku aby
                    kobieta była przez 14 dni cyklu płodna. Trochę zdrowego rozsądku by się zdało
                    co?
                    • aga55jaga Re: data zajścia w ciążę 01.08.06, 00:17
                      wg mnie ten wątek "podejrzany"
    • zebra12 Jeśli dziecko ważyło ponad 4 kg.... 01.08.06, 09:59
      To raczej nie urodziło się wcześniej! Zwłaszcza, że to pierwszy poród - z tego
      co rozumiem. Taka waga oznacza zdrowego, donoszonego noworodka! Sama urodziłam
      córeczkę 2 tygodnie przed terminem i ważyła 3450, mimo, że to drugie dziecko.
      Gdybym ją donosiła, ważyłaby więcej! Zerknij do jej karty ciążowej lub
      książeczki zdrowia dziecka. Tam jest wpisany tydzień ciąży, w którym urodziło
      się dziecko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka