10.10.06, 21:13
jestem w 13 tyg. ciąży, lekarz wykrył u mnie torbiel 10cm:11cm, twierdzi że
trzeba wykonać zabieg ale czy on jest konieczny i czy nie zaszkodzi dziecku.
Jest to moja pierwsza i długo wyczekiwana ciąża. Może coś wiecie na ten
temat. Twierdzi, że mam się na razie nie martwić ale się martwię i to bardzo
Obserwuj wątek
    • magjack Re: torbiel 11.10.06, 08:04
      Koniecznie skonsultuj się z innym lekarzem. Ja również miałam dużą torbiel, ale
      lekarz uznał, że jest ona wynikime ciąży - czasem tak się dzieje (a na pewno
      jej przed ciążą nie miałam, bo robiłam USG) - i sama zniknie - miał rację. Wiem
      też, że czasem zabiegi usunięcia się wykonuje, ale są one bezpieczne dla
      dziecka.
    • cyrylla Re: torbiel 11.10.06, 09:02
      ja też jestem w pierwszej ciąży w 13 tc i u mnie wykryto dwie torbiele - jedną
      taką jak Twoja a druga mniejszą. Mój ginekolog wysłał mnie na konsulatacje do
      szpitala juz w 9 tc. W piątek idę na kolejna konsultacje do IMiDz na której mają
      zadecydować o zabiegu. Też się martwie ale lekarz wytłumaczył mi że tak będzie
      lepiej i dla mnie i dla dziecka. Trzymaj sie i nastaw się pozytywnie bo w naszym
      stanie nie można się denerwować na zapas smile
    • eyes69 Re: torbiel 11.10.06, 10:01
      Czy ja wiem czy zabieg jest konieczny...
      Lekarzem nie jestem, ale ja tez mialam na poczatku torbiel, wlasnie przez caze
      i zniknela po paru tygodniach, tak jak przepowiedzial mi moj lekarz. wink
      • cyrylla Re: torbiel 11.10.06, 10:59
        to wszystko zalezy od struktury i zawartosci torbieli. moje sie nie zmniejszały
        i nie zmniejsza sie w przyszłosci ze wzgledu na zawartosc
    • martasio Re: torbiel 11.10.06, 11:11
      ja te zmialam torbiel, ale sie wchlonela kolo 15 tc, jak sie wlasnie czesto
      dzieje w tym okresie, choc tez lekarz mi mowil, ze gdy sie nie wchlonie
      koniecnzy bedzie zabieg.
      3mam za Was kciuki smile
    • mamapatryka Re: torbiel 11.10.06, 11:48
      Ja też mam torbiele - i to 3. Dowiedziałam się o nich na początku ciąży. Do 12
      tyg zmniejszyły się z 8,7 cm na 4,5 cm i lekarz powiedział że takiej wielkości
      moze już zostać bo nie rośnie. Ale od początku nastawiał mnie na to że jak
      będzie się powiększać lub nie zmniejszy się to trzeba będzie wykonać zabieg po
      15 tyg. POnoć tak trzeba bo później ciaza zakrywa torbiel i nie można juz
      obserwować co się z nią dzieje a problem jest jeżeli skręci się a potem rozleje
      do otrzewnej wtedy marne szanse ratunku nawet matki o dziecku nie wspomnę.
      Nie martw się na zapas na pewno lekarz doradzi Ci dobrze ewentualnie skonsultuj
      decyzję z jeszcze jednym dwoma jak trzeba lekarzami.
      Pozdrawiam:

Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka