Dodaj do ulubionych

Zbyt duży cukier we krwi..

30.10.06, 14:18
Dziewczyny mam pyatnko. Byłam ostatnio na badaniach (33tyd.) i ginekolog
powiedział, że mam podwyższony cukier- kazał pić dużo wody i mam ograniczyć
owoce i słodycze, mimo iż prawie ich nie tykam. Czy to może być grozne dla
ciazy?..czym grozi podwyzszony cukier we krwi?
Obserwuj wątek
    • kja1 Re: Zbyt duży cukier we krwi.. 30.10.06, 20:01
      zbyt duzy cukier to zwykle cukrzyca lub inne zaburzenia gospodarki
      weglowodanowej. napisz ile miałas tego cukru, to powiem Ci co robic dalej
      • 8dorko4 Re: Zbyt duży cukier we krwi.. 30.10.06, 21:46
        Szukałam tego badania, ale widocznie lekarz je zatrzymal..Wiem ze wczesniej
        mialam 79, wiec w normie. Pod koniec tyg. będę na wizycie, więc dowiem się o
        ostatni wynik..Wznowie wtedy temat..Z gory dzięki..
    • 8dorko4 Re: Zbyt duży cukier we krwi.. 02.11.06, 18:54
      Otrzymałam już wyniki..
      przed glukozą :79 mg/dl (70-105)
      1 godz.po 75g glukozy : 172mg/dl
      2 godz.po 75g glukozy : 149mg/dl
      Poodbno cukier mam podwyższony, ale czy to grozne dla ciazy?, jak obnizyc
      cukier?
      • kubbik1 Re: Zbyt duży cukier we krwi.. 03.11.06, 08:24
        Witam
        Faktycznie nieznacznie podwyzszony.
        Po godz 75g powinno byc <180 a po 2 godz 75g <140.
        Obnizyc mozna dietą, najlepiej na razie zrezygnuj ze slodyczy, cukru itp.
        Pozdrawiam
        • angela2628 Re: Zbyt duży cukier we krwi.. 03.11.06, 08:30
          Bardziej niebezpieczne dla ciąży jest to że się martwisz smile Mnie tak straszyli
          że chciałam oszaleć ze zgryzoty, a teraz już wiem, że jeśli to typowo ciażowa
          nietolerancja glukozy, tzn. jeśli ogólnie nei jesteś cukrzykiem, to jedynie
          możesz mieć duże dziecko. Stąd dieta, która ma temu zapobiec, ale też nie
          wpadaj w paranoje ilekroć otwierasz lodówkę smile Jedz często a małe ilości, raczej
          zrezygnuj ze słodkości, diete trzeba wprowadzić, żeby dzidek nie miał zbyt dużo
          cukrów we krwi jak się urodzi bo może być tłuścioszek smile
          • 8dorko4 Re: Zbyt duży cukier we krwi.. 03.11.06, 14:26
            Dzięki za odpowiedzi..Dzisiaj dostałam skierowanie do lekarza od "zacukrzonych"
            ciężarnych..ma mi dać jakąś dietkę. Nigdy nie miałam problemu z cukrzycą. Na
            początku ciązy cukier miałam w normie..a tu 8 miesiąc i bach..Lekarz powiedział
            mi, że jeżeli cukier jest lekko podwyższony to dzidzia może być opuchnięta przy
            porodzie. Tak to się nie martwię- z naszą Laleczką jest wszystko OK..no właśnie-
            laleczką- wczoraj poznaliśmy wreszcie płeć:o)
            • kja1 Re: Zbyt duży cukier we krwi.. 04.11.06, 19:46
              Masz upośledzona tolerancje glukozy. Musisz stosować dietę, dobrze ze dostałaś
              skierowanie do poradni diabetologicznej, jeszcze tam pójdź. Zaburzenia
              gospodarki węglowodanowej tzn. cukrowej w ciaży są częste - przecież rośnei nam
              waga, nieleczone moga doprowadzić do cukrzycy, a przy niej rosnie ryzyko
              powikłań dla Ciebie i dziecka. Co do norm, to koleżanki sie mylą - ani po
              godzinie ani po 2 nie powinno byc wiecej niz 140 mg%. Wszystko co powyzej jest
              nieprawidłowe, a powyzej 200 mg% rozpoznaje się cukrzycę. Zachwoaj spokój,
              stosuj sie do zaleceń, monitoruj poziom cukru i pamietaj o tym zaburzeniu w
              nastepnej ciąży. Niestety, gdy juz masz nieprawidłowe wyniki cukru w ciąży
              trafiasz równiez do grupy wiekszego ryzyka rozwoju cukrzycy w przyszłosci.
              • janeausten Re: Zbyt duży cukier we krwi.. 04.11.06, 20:52
                Ja również dostałam skierowanie do Poradni Diabetologicznej i tam usłyszałam od
                specjalisty, że norma po 1 godzinie to <180 a po 2 godzinach <140 przy 75 g
                glukozy. Wiem, że w zależności od labolatorium normy różnią się nieznacznie,
                ale nie tak jak piszesz. Kto tu się w takim razie myli?
    • alkmena Re: Zbyt duży cukier we krwi.. 05.11.06, 11:08
      Mam ten sam problem... Po obciążeniu 75g miałam wynik 141 czyli nieznacznie
      podwyższony. Lekarz położył mnie na trzy dni do szpitala, gdzie przebadano i
      jednocześnie skłuto mnie okrutnie, ale przeżyłam smile W szpitalu byłam na ścisłej
      diecie, rodzinie też zakazałam przynosić czegokolwiek do jedzenia. Mierzono mi
      cukier i wyniki były bardzo satysfakcjonujące. Mimo to, dostałam skierowanie do
      poradni diabetologicznej. Byłam jeszcze święcie przekonana, że to tylko jakiś
      mój błąd żywieniowy spowodował tak wysokie wyniki badania przy obciążeniu 75g.
      Ale... W poradni dostałam rozpiskę diety i wypożyczono mi glukometr. Dostałam
      też książeczkę w której miałam zapisywać wyniki pomiarów - mniej więcej dwóch
      na dobę. Mierzyłam i miałam raczej niskie wyniki, więc trochę odpuściłam dietę.
      Pozwoliłam sobie na jakiś deserek, słodki jogurt i co gorsza dżem (-kanapeczki
      z serkiem wiejskim i łyżeczką dżemu mmm......) no cukier skoczył mi do 143.
      Więc pokornie wróciłam do diety.
      Nie potrafię się ściśle trzymać rozpiski, po prostu nie jest tłustego i
      słodkiego, ograniczyłam owoce.
      Ciepło ściskam wszystkie słodkie mamy.
      Mój Skarbeczek
      • alicja513 do alkmena 11.11.06, 12:32
        Alkmena, jaką dietę musiałaś dokłądnie stosować, możesz mi ją podać na mail
        prywatny : alicja513@gazeta.pl ? W którym jesteś tygodniu ciąży? Ja jestem w 23
        i krzywa cukrowa nie wyszła mi dobrze, po godzinie po 50 g miałam 149, a chyba
        jest do 140 (140 - 180 to podwyższony). na razie mam stosować dietę bez cukrów i
        bez tłuszczów zwierzęcych. Ale co dokłdnie można jeść, a co nie? Ja mam iść na
        badanie w 32 t.c na 3 dni do szpitala. Co tam z Tobą robili, że piszesz "słuto
        mnie okrutnie"? Ile razy dziennie cię kłuli?
        • milbon Re: do alkmena 11.11.06, 13:50
          Witam,
          Miałam bardzo podobne wyniki do Twoich. Przeszłam na dietę, w pierwszym
          miesiącu stosowałam ją bardzo rygorystycznie, cukier spadł nieznacznie. W
          drugim miesiącu troszkę sobie pofolgowałam, ale oczywiscie bez przesady. Ku
          mojemu zdziwieniu ostatnie wyniki są zupełnie w normie, (po obciążeniu 75 mg,
          zarówno po godzinie jak i po dwóch). Dlatego moja rada brzmi: wyluzuj i nie
          martw się na zapas - rób wszystko w granicach rozsądku...
          Pozdrawiam serdecznie,
          Ania
          • milbon Re: do alkmena 11.11.06, 13:51
            sorry - oczywiście odpisać chciałam Alicji...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka