Dodaj do ulubionych

Dziewczyny pomocy...23tydz i musze brac fenoterol!

05.11.06, 19:27
Kochane moje kobietki wiecie cos moze na ten temat?Tzn na temat brania tego
leku tak wczesnie?Ja niestety musze bo macica mi sie stawia i brzuch mi
twardnieje.Po badaniu ginekologicznym lekarka powiedziała że te dolegliwości
nie wywołuja niczego niepokojącego z szyjka macicy.No ale czytałam kilka
postów na temat tego leku i bierzecie go duzo pozniej no i ja sie martwie ze
tak wczesnie mam takie problemy.To dopiero 23 tydz.Któras tak miała a mimo to
urodziła o czasie i zdrowe dzieciątko?
Przepraszam ale martwie sie.Dodam ze nie mam zadnych bóli brzucha tylko takie
dziwne uczucie i wtedy twardnienie brzucha.Ok 15 razy dziennie.Czy to
normalne?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamagai Re: Dziewczyny pomocy...23tydz i musze brac fenot 05.11.06, 19:36
      Zaufaj swojemu lekarzowi!To lek bezpieczny,często stosowany u kobiet w ciąży.Pozdr.
      • linda21 Re: Dziewczyny pomocy...23tydz i musze brac fenot 05.11.06, 19:40
        Dzieki troche mnie uspokoiłaś ale martwie sie czy nie mam za wczesnie takich
        objawów.
        Pozdrawiam
      • anusia3331 Re: Dziewczyny pomocy...23tydz i musze brac fenot 06.11.06, 05:45
        witam
        ja biorę od 22 tc . teraz jestem szcześliwie w 36 i 3 dni i za 4 dni
        odstawiam . w pierwszej ciąży też brałam od 22 tc i donosiłam. mój klekarz
        jesnak kazał mi dużo leżeć i tak teżrobiłam i teraz i wcześniej, bo jak
        pofolgowałam i pochodziłam za dużo to brzuch i tak się stawiał także bież
        fenoterol dużo odpoczywaj jużtak naprawdęzostało ci niewiele, ale
        najważniejszy okres aby do 37 tyg. powodzenia
    • ola33333 Re: Dziewczyny pomocy...23tydz i musze brac fenot 05.11.06, 19:46
      mi tez macica twardnieje od ok. 20 tygodnia, teraz 27.
      Mialam dwa razy sprawdzana szyjke, ale byla Ok. Dlatego mam brac tylko magnez i
      kontrola szyjki co 2 tygodnie.
      Moze wiec wcale nie musisz brac tego fenoterolu, skoro szyjka jest w porzadku ?
      Z tego co przeczytalam w ksiazkach kilkusekundowe twardnienie brzucha do 20
      razu na dobe jest normalne na tym etapie ciazy.
      • linda21 ola33333... 05.11.06, 19:51
        NO i własnie ja równiez biore magnez.Szyjka w porządku takze moze masz racje.A
        u Ciebie juz wszystko ok?Dolegliwości ustąpiły?Ja mam magnesol i biore 2x
        dziennie.
        Pozdr
        • ola33333 Re: ola33333... 05.11.06, 20:09
          magnez chyba powoduje, ze jednak mam te skurcze rzadziej, bo co prawda nie
          liczylam, ale byly dni, ze mialam ich ponad 20 na dobe. Moj gin powiedzial, ze
          magnez mozna brac do 1000mg na dobe. Ja biore do tej pory jakies 500-800 mg.
          Unikam dzwigania, bo niby do 5 kg mozna, ale u mnie to chyba i tak za duzo, bo
          mi szczegolnie przy noszeniu toreb z zakupami i wchodzeniu po schodach brzuch
          twardnieje. Zatrzymuje sie wtedy, biore gleboki wdech tak do brzucha i po paru
          sekundach skurcz mija. U mnie to twardnienie brzucha jest lekko bolesne, bo
          macica uwiera wtedy na pecherz i to parcie na pecherz jest nieprzyjemne.
          16tego ide do mojego gina do kontroli i mam nadzieje, ze stan szyjki sie nie
          zmieni. 26.10 mialam 37mm i zamknieta. Mierzy mi za kazdym razem przez USG.

Moze powinnas sie skonsultowac z jeszcze innym ginem na wszelki wypadek ?

Pozdrawiam !!
    • malgosiek2 Re: Dziewczyny pomocy...23tydz i musze brac fenot 05.11.06, 20:03
      Ja brałam od 18 t.c. do 37 t.c.dziecko zdrowe i nic mu nie jest.
      Nie martw się,bo nie masz za bardzo czego.
      Lekarka prawidłowo zareagowała.
      Skurczy może być do 10 na dzień,a powyżej robi się niebezpiecznie.
      Bardzo dużo kobiet bierze fenoterol i rodzą się zdrowe dzieci.
      Pzdr.Gosia
      • linda21 Re: Dziewczyny pomocy...23tydz i musze brac fenot 05.11.06, 20:07
        Dzięki Gosia.Uspokoiłaś mnie.
        Pozdrawiam
        • malgosiek2 Re: Dziewczyny pomocy...23tydz i musze brac fenot 05.11.06, 20:17
          Aha oczywiście masz jak najwięcej leżeć i odpoczywać.
          Nie sprzątać,dźwigać zakupów,długo chodzić.
          Zagoń do pomocy męża,koleżanki etc.
          Mnie nieraz robiła zakupy sąsiadka,miałam dziewczynę do sprzątania,inna
          sąsiadka zaprowadzała starszego do szkoły(wtedy I klasa)inna mama odprowadzała,
          babcia ze strszym chodziła do lekarza etc.
          Grunt w tej chwili to Leżenie,leżenie i jeszcze raz leżenie oraz duuuużo
          odpoczynku.
          No i jeszcze pozytywne myślenie bo to już 50% sukcesu.
          Pzdr.Gosia
          • linda21 Re: Dziewczyny pomocy...23tydz i musze brac fenot 05.11.06, 21:05
            Dzięki raz jescze Gosiu.Będę robiła tak jak napisałaś.Mąż i tak nie pozwala mi
            niczego robić także dam rade z jego pomocą.Dziekuje Ci za rady.
            Pozdrawiam Cie serdecznie
    • nelka06 Re: Dziewczyny pomocy...23tydz i musze brac fenot 05.11.06, 21:52
      Cześć!!!
      Ja równiez bardzo wcześnie dostałam fenoterol, nie pamiętam już dokładnie, ale
      możliwe, że wcześneij nawet niż Ty. Również dokuczało mi twardnienie brzucha,
      nagle robił się twardy i jakby zbity w kulkę, i to zdarzało się bardzo często.
      W moim przypadku Fenoterol nie zlikwidował twardnienia, ale je łagodził, nie
      było tak częste i już nie takie dokuczliwe.Jedynym minusem zażywania tego leku
      były dla mnie zawroty głowy, dlatego najlepiej było położyc się spać i
      samolocik odlatywał w siną dalsmile Brałam go do końca ciąży, a dzidzia urodziła
      się zdrowa i śliczna, więc nie martw się, wszystko będzie dobrze.
      Życzę zdrówka!!!
      Pozdrawiam

linda21 napisała:

> Kochane moje kobietki wiecie cos moze na ten temat?Tzn na temat brania tego
      > leku tak wczesnie?Ja niestety musze bo macica mi sie stawia i brzuch mi
      > twardnieje.Po badaniu ginekologicznym lekarka powiedziała że te dolegliwości
      > nie wywołuja niczego niepokojącego z szyjka macicy.No ale czytałam kilka
      > postów na temat tego leku i bierzecie go duzo pozniej no i ja sie martwie ze
      > tak wczesnie mam takie problemy.To dopiero 23 tydz.Któras tak miała a mimo to
      > urodziła o czasie i zdrowe dzieciątko?
      > Przepraszam ale martwie sie.Dodam ze nie mam zadnych bóli brzucha tylko takie
      > dziwne uczucie i wtedy twardnienie brzucha.Ok 15 razy dziennie.Czy to
      > normalne?
      > Pozdrawiam
    • ad57 Re: Dziewczyny pomocy...23tydz i musze brac fenot 20.11.06, 16:14
      jestem w 26tc i dzisiaj dostałam ten lek bo brzuch mi twardniał i potrafił być taki spięty przez kilka godzin nie puszczając ani trochę
    • ad57 Re: Dziewczyny pomocy...23tydz i musze brac fenot 20.11.06, 16:17
      a dostałaś do Fenoterolu jeszcze inne leki?i jaką dawkę leku zalecił Ci lekarz bo ja mam brać 4Xdziennie po pół tabletki i do tego 2x1 Diphergan i Isoptin 3x1
    • ad57 Re: Dziewczyny pomocy...23tydz i musze brac fenot 21.11.06, 09:32
      Linda odezwij się...
    • pollys brałam od 18tyg 21.11.06, 10:06
      brałam 6razy na dobę, także sporą dawkę. oprócz fenoterolu jeszcze kupę innych
      leków bo miałam rozwarcie i skracająca się szyjkę. dziecko urodziło się
      zdrowiutkie smile syn urodził się w 37tyg i dostał 10pkt
      pozdrawiam smile
      • ad57 Re: brałam od 18tyg 21.11.06, 10:37
        to mnie trochę pocieszyłaś,a napinał Ci się brzuch bezboleśnie?
      • gocha83 Re: brałam od 18tyg 21.11.06, 11:08
        Ja dostałem ten specyfik wczoraj - jestem w 33 tyg. Brzuch stawia się strasznie,
        bardzo boli. Za 2 tyg mam przyjść do kontroli,a ale strasznie sie boję. W nocy
        nie da sie spać bo mały strasznie łupie ze wszystkich stron. Leże i nic nie
        robie. Ale martwię się czy donosze, termin dopiero na 10 styczniasad
    • eyes69 Nie martw sie!!! 21.11.06, 11:01
      I nie czytaj tego forum, jesli chcesz miec spokoj!

Uwierz mi, ze lekarz wie najlpeiej co jest dla Ciebie i dla dziecka dobre.
    • dorak8 i zajzyj w ten drugi link na sygnaturce eyes69 ^ 21.11.06, 11:27
      poprawa samopoczucia gwarantowana!!!
      • eyes69 Re: i zajzyj w ten drugi link na sygnaturce eyes6 21.11.06, 11:29
        Ale to tez nie do konca "zdrowe" srodowisko dla przyszlej matki... wink
        • doral2 Re: i zajzyj w ten drugi link na sygnaturce eyes6 21.11.06, 12:53
          ja zapytam - czy ten lekarz co ci zapisał fenoterol to on mądry jest czy taki
          głupek?? bo jak głupek to może do mądrzejszego idź...
    • asi-k1 Re: Dziewczyny pomocy...23tydz i musze brac fenot 21.11.06, 15:10
      Witam, ja biorę Fenoterol od zeszłego tyg. czyli 22 tc bo zaczyna mi się robić
      rozwarcie. Muszę dużo leżeć i odpoczywać. Ale to nic strasznego, to jest moja
      druga ciąża a w pierwszej też brałam ten lek (tylko trochę póżniej)i po
      odstawieniu urodziłam po 4 tygodniach zdrową córeczkę. Przynajmiej miałam lekki
      i szybki poród(3 h). Teraz myśl pozytywnie, nic nie rób tylko leż, leż i
      jeszcze raz leż a wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka