selgross 08.11.06, 07:46 Czesc dziewczyny, doradzcie. Jakie witaminy w ciazy sa najlepsze4. Moj gin przepisal mi Centrum Materna i od samego poczatku to biore. Czy powinnam cala ciaze brac te same wit czy zmienic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vanilla4 Re: jakie witaminy w ciazy 08.11.06, 07:53 ja miałam polecony Elevit i takie kupiłam - przyjaciółka tez je brała przez całą ciążę i potem jeszcze w okresie karmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
arsena1974 Re: jakie witaminy w ciazy 08.11.06, 08:17 hej,maternę brałam przy pierwszej ciąży -ale żle się po niej czułam,a potem przeszłam na najtańszy Falvit i tak też brały moje znajome.Wybór zależy od Ciebie.Materna jest drogą vit.Jeżeli chodzi o Elevit -to przy nich pozostań,słyszałam o nim pozytywne opinie pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mama2007 Re: jakie witaminy w ciazy 08.11.06, 11:14 też biorę materne centrum - ponad 2 miesiące też się zastanawiam - czuję się nawet, nawet, więc tylko zapytam gin czy brać dalej Odpowiedz Link Zgłoś
polka_80 Re: jakie witaminy w ciazy 08.11.06, 16:30 ja biorę Feminatal N, też słyszałąm dużo dobrych opinii na ich temat pozdrawiam nasz Jaś tiny.pl/r5pl Odpowiedz Link Zgłoś
talarka22 Re: jakie witaminy w ciazy 09.11.06, 23:11 Ja bralam PRENATAL Complex w pierwszej i terazniejszej ciazy jest dobry i nie drogi...materna jest najstarsza z witamin tego typu choc w nowym wydaniu wydaje mi sie byc gorsza i drozsza...ja tam polecam PRENATAL w koncu to jest tylko suplement diety,najlepiej wiecej pomaranczek i banankow Odpowiedz Link Zgłoś
junkoh Re: jakie witaminy w ciazy 17.11.06, 13:05 polecam Calibrum babyplan na poczatek - sa specjlanie wymyslone na planowanie ciazy i pierwszy trymestr, a potem Calibrum mami Odpowiedz Link Zgłoś
agmi11 Re: jakie witaminy w ciazy 08.11.06, 17:07 Ja brałam Feminatal, ale nie czułam się dobrze i zmieniłam na Elevit. Z Elevitu byłam bardzo zadowolona - podobno łagodzi mdłości... Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: jakie witaminy w ciazy 08.11.06, 17:21 a powiedzcie proszę - zażywacie witaminy od pierwszych miesięcy ciąży czy też od II trymestru? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatulineska Re: jakie witaminy w ciazy 08.11.06, 18:13 w pierwszej polowie ciazy moj lekarz polecal zestawy, ktore nie maja zbyt duzo zelaza, bo zelazo wzmagalo nudnosci. Wiec najpierw bralam Falvit+kwas foliowy, a pozniej przesiadlam sie na Prenatal+Ascofar(zelazo) (juz bez nudnosci ) Odpowiedz Link Zgłoś
kanika1 Re: jakie witaminy w ciazy 08.11.06, 18:34 Ja zaczęłam brać witaminy od 15tc. Odpowiedz Link Zgłoś
magmart Re: jakie witaminy w ciazy 08.11.06, 18:11 Ja tez biore centrum materne od początku ciąży. Czuję się świetnie, więc nie zamierzam zmieniać na nic innego. Odpowiedz Link Zgłoś
olesa Re: jakie witaminy w ciazy 08.11.06, 18:26 Ja brałam najpierw prenatal, a teraz od miesiąca centrum materne( jestem w 6 m- cu). Witaminy zaczęłam brać jakieś pół roku przed zajściem w ciążę. Materne są drogie i mają uboższy skład w stosunku to prenatalu. Jaj skończę je brać spowrotem wracam do prenatalu. Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 Re: jakie witaminy w ciazy 08.11.06, 19:15 wzięłam 1 opakowanie materny ale mnie po niej mdliło. przeszłam na Prenatal Complex z żurawina , jest super )) Odpowiedz Link Zgłoś
haganl Re: jakie witaminy w ciazy 08.11.06, 19:51 najlepiej ZADNE. Serio, juz sie odchodzi od sztucznego dozywiania, natura tak Cie wyposazyla, ze jesli normalnie jesz, dziecku niczego nie zabraknie. Az nie moge uwierzyc ze w Polsce lekarze dalej kaza sie kobietom szprycowac i to roznymi rzeczami. Z mojego doswiadczenia, lepiej bez witamin (mam bez nich lepsze wyniki krwi). Pierwsze dziecko ma problemy ze skora, dermatolog podejrzewa witaminy w ciazy i brak umiejetnosci przyswajania, bo to sztuczne. W drugiej ciazy nic nie biore i jest lepiej. W polsce za duzo uzywa sie lekow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mmalicka21 mi by było szkoda kasy na materne 08.11.06, 20:08 jadłam sobie falvit po tabletce dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
mama2007 Re: jakie witaminy w ciazy 09.11.06, 12:09 Zalecenia lekarzy jednak są jasne - kwas foliowy zapobiega w znacznym stopniu tworzeniu się wad rozwojowych, a witaminy - przy osłabieniu i gdy czasem nie można przełknąć "zdrowej żywności", wydaje mi się słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
evatka Re: jakie witaminy w ciazy 09.11.06, 14:32 Centrum-Materna-podobno jest najlepsza, choć droga. Odpowiedz Link Zgłoś
malg71 Re: jakie witaminy w ciazy 09.11.06, 16:25 Jeśli się zdrowo odżywiasz to nie ma potrzeby brać witamin. Tak mi ostatnio doradziła pani ginekolog, którą uważam za dobrego fachowca. Powiedziała, że teraz odchodzi się od brania witamin jak nie ma potrzeby. I słusznie bo to w końcu chemia a należy się skupić przede wszystkim na zdrowym odżywianiu. To ono ma dostarczyć Tobie i Twojemu dziecku niezbędnych składników odżywczych. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelka77 Re: jakie witaminy w ciazy 17.11.06, 14:32 ostanio byłam u swojego ginekologa. dotychczas brałam folik, ale lekarz zaproponował mi Calibrum Babyplan. powiedział, że są to witaminy dla kobiet planujących ciązę i dla tych I trymestrze. stwierdził, że w II trymestrze mogę przejść na Calibrum Mami, jako kontynuację suplementacji diety. tak więc mam kwas foliowy + witaminy w korzystnej cenie. słyszałyście o Calibrum? Odpowiedz Link Zgłoś
dan155 Re: jakie witaminy w ciazy 17.11.06, 15:06 Mi też lekarka odradzała witaminy synetyczne. Przed ciążą zaczęłam brać kwas foliowy a teraz w szóstym miesiącu, kiedy pogorszyła sie morfologia biorę tylko żelazo+kwas. Lekarze mają różne zdania. Staram się jest dużo owoców i warzyw.. Odpowiedz Link Zgłoś