Dodaj do ulubionych

CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ?

IP: *.* 03.10.01, 18:18
Jestem w ciąży z drugą dzidzią 20 tyg. i mam pytanie do mam, które rodziły poraz drugi i nie miały nacinanego krocza. Czy była to decyzja połoznej czy wasza? I co można zrobić żeby nie cieli. Proszę dajcie znać bo nic nie dokucza tak bardzo po jak pocięte krocze. Pozdrawiam mama Zuzi i 20 tyg. dzidzi w brzuchu
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ? IP: *.* 03.10.01, 18:38
      KasiuJa za pierwszym razem mialam naciecie. Tylko dlatego,ze coreczka rodzila sie z pomoca vacuum. Inaczej w planie porodu mialam zaznaczone,ze wole ryzykowac peknieciem niz miec moze niepotrzebne ciecie.Za drugim razem(14 mies pozniej ) nie mialam naciecia ani pekniecia. Wszystko przebieglo idealnie.Uwazam,ze zawdzieczam to codziennym masazom krocza z uzyciem olejku z kielkow pszenicy z dodatkiem wit.E. Jesli chcesz sprobowac, napisze wiecej na czym to polega. Zreszta nic skomplikowanego.Przy trzecim porodzie nie uniknelam niestety naciecia ze wzgledu na dystosje ramionek ale zostalo ono zrobione dopiero po urodzeniu glowki(wczesniej nie bylo potrzebne)a coreczka wazyla prawie 4,5 kg.Przy czwartym porodzie tez nie mialam naciecia ani szwow i dziecko tez ponad 4 kilogramowe. Mysle,ze jednak te masaze zrobily swoje.Powodzenia.:)Bogusia
      • Gość: guest Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ? IP: *.* 03.10.01, 19:01
        Jak sie robi taki masaż? Kiedy się mówi, że nie chcę żeby mnie cieli. Chyba jednak zdecyduję sie na swoją położną i z nią obgadam wszystko wcześniej. Marzy mi się poród w wodzie, ale nie wiem co z tego wyjdzie. Tym bardzej, że na pewno będę miała zalecenie skrócenia drugiej fazy (wada wzroku -6,0). Zuzą mi sie upiekło bo trafiłam na dobre położne, które dosyc sprawnie pokierowały porodem tak, że nie trzeba było skracać II fazy.A tak na marginesie bardzo lubię czytać Twoje posty i dziękuje Ci bardzo za odpowiedź.Kasia mama Zuzi i 20 tyg. dzidzi
        • Gość: guest Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ?-DO BOGUSI IP: *.* 03.10.01, 19:07
          HejJestem tez przed "drugim" razem (38 tydzien). Przy pierwszym porodzie mialam nacinane krocze i jeszcze peklo na dodatek-naciecie nie pomoglo. jesli teraz jestem w 38 tygodniu to chyba za pozno na jakikolwiek masaz?A jseli nie, to jak nalezy to robic?Pozdrawiam Aga z Kubusiem 6-latkiem i Magdalenka (38 tygodniowa w brzuszku). :-)))
          • Gość: guest Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ?-DO BOGUSI IP: *.* 03.10.01, 19:26
            Hej Agnieszko,Mozesz zaczac i teraz. Moja kolezanka tez zaczela dosc pozno a chyba podzialalo-a dziecie-olbrzym 4400kg. Zalaczylam adres strony w poprzednim poscie ale dla wygody:http://umamy.homestead.com/porod.htmlMoze pomoze a napewno nie zaszkodzi.:)I tez zaciskam kciukiB.
          • Gość: guest Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ?-DO BOGUSI IP: *.* 03.10.01, 20:39
            Mnie położna kazała masować krocze kremem półtłustym z nagietka. Zaczęłam w 36 tygodniu, więc późno, ale miejmy nadzieję, że to coś da.Poza tym do picia 3 razy dziennie szklankę wywaru z sypkiegoliścia maliny (brr, paskudztwo, ale można się przyzwyczaić)na uelastycznienie szyjki, krocza itp. Gdzieś przeczytałam w internecie na amerykańskich stronach o ciąży, że w ogóle jest to bardzo "kobiece" ziółko i warto go pić.PozdrawiamKasia R + Brzuszek 38 tygodni (jeszcze przed pierwszym cięciem - oby nie!!!!!!!)
            • Gość: guest Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ?-DO BOGUSI IP: *.* 03.10.01, 21:40
              Hej Kasiu,Jesli moge sie wtracic...moze uda Ci sie znalezc czysty olejek z nagietka(calendula). Kremy maja przewaznie tylko troche nagietka a duzo skladnikow ktore moga podraznic te delikatna blone i doprowadzic do infekcji. Nagietek jest rzeczywiscie dobry wogole na skore. Mam nadzieje,ze zadziala.Ja tez popijalam herbatke z lisci malin. Pod koniec mialam jej tak serdecznie dosc,ze przerzucilam sie na tabletki(tez z lisci malin). Sila skurczow jest nieporownywalna(duuuuuuuza roznica ) ale ta szybkosc...Moja polozna zaklinala sie,ze kobiety pijace herbatke mialy zdecydowanie skuteczniejsze porody i rzadko kiedy potrzebna byla interwencja.Angielskie polozne tez ja zachwalaja-przed ciaza na wzmocnienie macicy i przed porodem na stonowanie miesni-dzieki sile skurczow szyjka uelastycznia sie i otwiera szybciej niz normalnie.Gorzknik kanadyjski podawany podczas porodu z kolei zmiekcza szyjke macicy bezposrednio.Rany jak ja sie wczulam w te Wasza sytuacje. A mi jeszcze tyyyyyyyyyyle zostalo.:(Powodzenia.:)B.
              • Gość: guest Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ?-DO BOGUSI IP: *.* 03.10.01, 23:01
                Dzięki Bogusiu za radę w sprawie nagietka - chyba jednak już go nie znajdę w czystej postaci przed porodem, bo mam rodzić najpóźniej w przyszłym tygodniu - to nowe wytyczne z dziś.O tabletkach z liścia maliny nie słyszałam, ale przyznam się, że po pierwszym odruchu wymiotnym, teraz już wywar piję bez większego obrzydzenia. Czego się nie robi dla dobra dziecka! (no i swojej szyjki :) )Pozdrowienia:hello:Kasia R
        • Gość: guest Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ? IP: *.* 03.10.01, 19:23
          Hej Kasiu.:)Nie wiem jak to dokladnie przebiega w Polsce. Tutaj dostaje sie plan porodu do wypelnienia na kolka miesiecy wczesniej i polozna stara sie go trzymac chyba,ze plan bierze w leb.:( Mysle, ze jesli nie ma takiej mozliwosci to rzeczywiscie uzgodnienie kilku waznych rzeczy z polozna jest wazne, ew.,jesli bedzie z Toba maz czy inna osoba to one moga trzymac `reke na pulsie`.Ew mozesz sama przygotowac taki plan-na niektorych amerykanskich stronach mozna je sobie skopiowac i dostosowac do wlasnych potrzeb.Jesli chcesz skrocic druga czy nawet pierwsza faze , mozesz wyprobowac kilka ziolek czy olejkow pod koniec ciazy i w trakcie porodu by stonowac odpowiednio miesnie(przy skurczach i parciu beda efektywniejsze)Od jakiegos czasu probuje uporzadkowac to co udalo mi sie wyszperac na ten temat i wrzycic na strone. Jest to jeszcze niedokonczone i nieposklejane ale ,jesli chcesz,mozesz zajrzec. Moze cos Ci sie przyda z tego. Jest tam tez wyjasnienie jak robic ten masaz krocza i jak przygotowac olejek. W razie czego pytaj. Zalaczam adres u dolu i trzymam kciuki.;)B.http://umamy.homestead.com/porod.html
          • Gość: guest Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ? IP: *.* 03.10.01, 19:29
            A ,jesli nie znajdziecie olejku z kielkow pszenicy to moze to byc inny olejek -baza np migdalowy-byle tylko z dodatkiem wit E bo to ona najbardziej uelastycznia.B.
            • Gość: guest Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ? IP: *.* 03.10.01, 19:30
              Bogusia 1234? napisała/ł:moze to byc inny olejek -baza np migdalowytylko nie do ciasta he he .;)
            • Gość: DagmaraB Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ? IP: *.* 07.02.02, 16:05
              Znalazłam w Polsce olejek z kiełków pszenicy (z wit. E jak pisali na opakowaniu) firmy Dr Apotheker. Import z Niemiec.Ja go kupiłam w drogerii OMEGA ale widziałam też te kosmetyki w Rossmanie.Pozdrowienia,DagmaraPS. Tak sobie czytam rady Bogusi i mam już całą szafkę olejków ;) Witaminę E w olejku można kupić w aptece.
              • Gość: sawlb Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ? IP: *.* 07.02.02, 16:57
                Dagmara B. napisała/ł:> > PS. Tak sobie czytam rady Bogusi i mam już całą szafkę olejków ;) .:lol:Prawda,ze uprzyjemniaja zycie???B
                • Gość: DagmaraB Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ? IP: *.* 08.02.02, 10:49
                  Bogusia1234? napisała/ł:> Prawda,ze uprzyjemniaja zycie???> BPrawda!!!!! :)
    • Gość: guest Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIˇĆ? IP: *.* 03.10.01, 19:53
      Bogusiu, te olejki kupuje się w aptece czy w tzw. sklepach ze zdrową żywnoscią? A poza tym co znaczy 1/4 olejku? Są jakies standardowe buteleczki? A tak w ogóle, to bardzo dziękuję za radę, na pewno jutro polecę szukać olejków i zaczynam masaż! Może mi się uda, mimo, że to pierwszy raz?!Pozdrawiam.Paka z Wrocławia, przyszła mama Zosi (35 tydzień)
      • Gość: guest Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIˇĆ? IP: *.* 03.10.01, 21:26
        Ja kupuje w sklepach ze zdrowa zywnoscia itp. W aptekach tez widzialam ale nie wiem jak jest w Polsce.1/4 w stosunku do 3/4 to proporcje olejkow np 1 lyzka z kielkow pszenicy na 3 lyzki migdalowego. Ew.,jesli chcesz przygotowac duza ilosc od razu to przewaznie olejki-bazy sa sprzedawane w buteleczkach 100ml (czasem 50 ml). Wtedy to bedzie 1/4 buteleczki jednego na 3/4 buteleczki drugiegoIlosc wit E to bez znaczenia. Mozna nawet rozgniesc jedna kapsulke i wetrzec ja bezposrednio.Wiesiolek tez zawiera duzo witE i czasem mozna dostac olejek z wiesiolka ale chyba w ciazy dopiero pod koniec mozna go stosowac-co prawda jest uzywany na problemy kobiece ale stosowany jako przygotowanie do poczecia. Pozniej kaza go odstawic w drugiej fazie cyklu na wypadek gdyby nastapilo zaplodnienie i mozna zaczac brac ponownie dopiero od 38-go tyg.-pomaga w rozwarciu szyjki macicy.Aha i od momentu gdy zaczna sie skurcze mozna zaczac lykac arnike(o ile to mozliwe przez caly porod i po-chyba dawki sa co 2 godz po 2 tabletki przez 1 dzien i pozniej rzadziej ale to lepiej sprawdzic na opakowaniu)-zapobiega ew wylewom krwi,siniakow i ulatwia gojenie sie-zarowno wewnatrz jak i na zewnatrz.Oby tego bylo jak najmniej i Zosienka wyskoczyla kurcgalopkiem.Mozna tez podmywac sie po porodzie chlodna woda z dodatkiem 2-3 kropel olejku z `drzewa herbacianego`-tez wspaniale goi, zapobiega gdzybom, infekcjom i lagodzi podraznienie.((((((usciski))))) dla Was obu.:)B.
        • Gość: Ewa_P Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ? - do Bogusi i Paki IP: *.* 07.02.02, 14:55
          Droga Bogusiu! Spodziewam sie 4. dziecka za miesiac, trzy razy bylam nacieta i coraz bardziej mi to dokuczalo (oczywiscie po porodzie). Postanowilam wziac sprawy w swoje rece. ZCytam dyskusje nowe i stare na tym i innych forach od ok. miesiaca, smaruje sie vit.E (kapsulka, zawiera tez olejek migd.). Kupilam arnikę w stezeniu 30CH, granulki ok.2mm średnicy, bez zadnej instrukcji - jak czesto i ile moge tego brac? - pani w aptece mowila, ze to w zasadzie powinien dawkowac lekarz..:) . W ogole dzieki za "zdrowe "rady, Twoje posty wnosza tu wiele spokoju. I za jednym zamachem chcialam zapytac Pake - bo ja tez jestem z Wroclawia - gdzie kupowalas herbatke z lisci malin, bo mi w aptekach mowią "chyba z owocow, prosze pani".Wiem z innego watku, ze urodzilas (na Kamienskiego?), czy udalo ci sie uniknac naciecia?Pozdrawiam, :hello: Ewa.
          • Gość: sawlb Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ? - do Bogusi i Paki IP: *.* 07.02.02, 16:54
            EwaP napisała/ł: Kupilam arnikę w stezeniu 30CH, granulki ok.2mm średnicy, bez zadnej instrukcji - jak czesto i ile moge tego brac? - pani w aptece mowila, ze to w zasadzie powinien dawkowac lekarz..:) .Ewo,ja bralam arnike o potencji 6C i na dzien przed porodem-mialam wyznaczona indukcje wiec wiedzialam kiedy to bedzie ale dzidzia sie pospieszyla i i tak bylo tego samego dnia).Szkoly sa rozne ale to jest bezpieczny lek wiec nie musisz sie martwic.Najczesciej zaleca sie te potencje co pol godziny po 2 tabletki poczynajac od momentu pierwszych regularnych skurczow.Pozniej oczywiscie mozesz miec co innego w glowie.;) wiec przerywasz na czas porodu lub tak jak Ci wygodnie i zaczynasz brac dopiero po porodzie-pierwsze dawki(najczesciej 6) po 2 tabl co pol godziny.Pozniej co godzine.Po uplywie doby moze to byc co 3 i stopniowo co 6 godzin.Potencja 30C jest wyzsza wiec mozesz sobie zwiekszyc odstepy przyjmowania do 1 godzinki(w I fazie porodu) choc nie ma to az takiego znaczenia. Rozmawialam ostatnio z homeopata i w/g jego szkoly dobrze jest uzywac w takich stanach(porodowych) potencje 200C i tez zaleca co 1/2-1 godz z tym,ze po tabletce,ale on zaklada,ze roznie sprawy moga sie potoczyc-z cesarka wlacznie-stad tak wysoka potencja.Czytalam,ze jesli porod postepuje szybko (lub wiesz,ze Twoje porody tak przebiegaja) nalezy przyjmowac arnike z malymi przerwami-nawet co 15 min ale nie jest to konieczne.Lek naprawde powinien zadzialac nawet jesli te odstepy beda nieco wieksze.Wazne jest tez jej przyjmowanie po porodzie.I trzymam mocno kciuki.Wszystkiego najlepszego.:hello:Bsmile
            • Gość: Ewa_P Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ? - do Bogusi i Paki IP: *.* 07.02.02, 21:57
              Serdzecznie dziekuje, to cudowne, ze tu mozna liczyc na zyczliwą, kompetentną i szybka pomoc. Jak ja sobie wczesniej radzilam?:love: Ewa. :love:
          • Gość: Paka Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ? - do Bogusi i Paki IP: *.* 07.02.02, 22:26
            Cześć!Suszone liście malin kupiłam w Herbapolu na ul. Św. Mikołaja. Jak przeczytalam Twój post od razu polecialam do kuchni szukać, czy mi jeszcze gdzieś nie zostały, ale niestety... mam tylko "poporodowe" ziółka: korę dębu i rumianek.Niestety nie udało mi się uniknąć nacięcia, bo 1. jestem bardzo "wąska", 2. Zosieńka była źle ułożona (czółkiem), więc i tak szczęście, że wyszła sama, a nie przez cięcie :).Pozdrawiam serdecznie. Paka
    • Gość: Gosia26 Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ? IP: *.* 07.02.02, 15:55
      Bylam cieta za pierwszym razem (standardowo w polskich szpitalach) i za drugim (pan doktor konczyl dyzur). Za trzeciem razem nie bylam cieta bo nie bylo czasu, ociupinke peklam, ale nawet nie zakladano szwow. Teraz wzielam sprawy w swoje rece i masowlam sie ojejkiem kupionym w sklepie ze zdrowa zywnoscia, oraz pilam herbatke z lisci malin. Rodzilam w domu wiec ciecia nawet nie bylo w planie ;) ale nie peklam. Otaralm sie troche, byla krew, ale polozna powiedziala ze szwy mnie beda bardziej ciagnac niz to otarcie watre- i faktycznie, dwa tygodnie po porodzie nic nie czuje :)reasumujac- ciac nie trzeba ale do tego potrzebna przytomna polozna. Acha i raczej pozycja pionowa- wtedy jest duzo mniejsze prawdopodobienstwo pekniecia niz w tej nieszczesnej pollezacej...
    • Gość: Aga_1972 Re: CZ ZA DRUGIM RAZEM TRZEBA CIĄĆ? IP: *.* 08.02.02, 10:33
      Hej4 m-ce temu urodziłam córeczkę (synek ma 6 lat). I nie byłam przecinana. Była to decyzja położnej, która umiejętnie wymasowała mi krocze i obyło się bez cięcia. Chwała jej za to bo na drugi dzień fruwałam jak skowronek a co najwazniejsze siedziałam ! :hap: Tak wiec wiele zalezy od Ciebie a jeszcze wiecej od fachowej i zyczliwej położnejPozdroAga :hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka