Dodaj do ulubionych

kiedy do lekarza ???

IP: *.* 17.10.01, 11:36
Witajcie Kobiałki !!!Moja Żonka powiadomiła mnie o spodziewanej ciąży. Bardzośmy się ucieszyli itd. Martwi mnie jednak to, że choć Żonka ma już 24 latka to jeszcze nie była u gonekologa. O ciąży wiemy z testu - ponoć bardzo wiarygodnego. Czujemy się na razie dobrze i wszystko gra. Zatem czy już ma iść do ginekologa czy nie i co robić bom postradał z radości wszystkie racjonalnie myslące komórki... Czekam z niecierpliwością.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 17.10.01, 11:38
      iść isć i to jak najszybciej - zrobią wam badanka i takie tam i moze zobaczysz sowje dzidiz na usg - który to tydzień?
      • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 17.10.01, 11:45
        Dzięki za błyskawicę !!! Tydzień - tak wg mnie trzeci. Iść iść ale dokąd ? W sensie Prywatnie czy jak - i to pierwszy raz - lekarz ma być kobietą czy Onym ???
        • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 17.10.01, 11:49
          ale wiesz ze ciąze liczy sie od pierwszego dnia ostaniej mieisiaczkia co do lekarza - ja zawsze chodizłam do kobitek ale na prowadznei ciązy wybrałam faceta i był to strzał w dzieisatkę - miły serdeczny - delikatny - taki przyjaciel. ja osobisciee polecam młodych lekarzy ale to juz kwestia gustu. A cz prywatnie - to tez zalezy - przede wsyztskim od kasy - ale ja mialam niespodzinkę - poszłam prywatnie a okzałąo sie ze mogę należeć do programu zdrowie mama i ja i nei płącę za wizyty ani badania (a niekóre są bardzo drogie) tylko z usg - i to też nie za wszytskie
          • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 17.10.01, 11:59
            No to mi trudne zadałaś........z tą wyliczanką...Ja liczyłem trzy tygodnie od... milutkiego poranka...Hm... ale siara.... człowiek całe zycie widać się uczy - a niby wszystko wiedziałem.......Pogadam z Żonką i uzgodnimy poglądy... - tylko kiedy ? Ona jedzie do Krakowa jutro rano, a ja po jutrze w południe do W-wy. Pogadamy w poniedziałek......Dzięki Edi !!! jak masz mieć dzidziusia to życzę zdrówka i dobroci dużo !!!
        • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 31.10.01, 01:26
          Jeżeli tylko Was stać to prywatnie. Musicie popytać znajomych, dowiedzieć się jaki szpital jest dobry i najlepiej udać się do lekarza, który w nim pracuję. To jest straszne co piszę : opieka ma być bezpłatna, ale takie jest życie, a dziecko jest najważniejsze. Ja wolę facetów ginekologów. Czasami można się bardzo zawieść. Nie zawsze kobieta zrozumie kobietę. PowodzeniaKruszynka
    • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 17.10.01, 11:59
      Staszku, idźcie jak najprędzej, przede wszystkim po skierowanie na badania krwi i moczu, i żeby założyć kartę ciążową.Co do płci lekarza - nie patrzcie na to, tylko zasięgnijcie rad znajomych, tak jest najlepiej. Chyba że żona krępuje się iść do mężczyzny - ale w każdym przypadku najlepiej kogoś zapytać, niż iść w ciemno. Na pewno jakaś koleżanka kogoś poleci.Gratuluję, i życzę żeby postradane komórki wróciły na swoje miejsce - będą Ci jeszcze potrzebne ;-)Pozdrawiam Agnieszka
      • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 17.10.01, 12:03
        Waw......ale tu jest fajnie !!! Moja Żonka to też Agnieszka !!! To Ty Kochanie ? He he he heh - mam dzidziusia i widzę, że świat jest całkiem fajny...Dzięki za wszelkie info !!! A co do karty ciążowej i badań krwi, to wszystko u ginekologa ?Staszek
        • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 17.10.01, 12:09
          Nie, nie, mój mąż z tego co wiem, ma na imię Grzesiek ;-)Agnieszka to bodajrze najpopularniejsze imię wśród dziewczynek urodzonych w latach 70-tych :-)A ginekolog owszem, zważy, zmierzy ciśnienie (tzn. połozna to zrobi), zbada, zrobi krótki wywiad (poprzednie ciąże, ewentualne poronienia, grupa krwi, choroby genetyczne w rodzinie itp.) i da skierowanie na badania, które robi się już w laboratorium. Warto jak najszybciej zrobić np. morfologię, bo może żonka będzie musiała brać preparaty żelaza?A w ogóle, to zaproś żonkę do nas.Pozdrowienia
    • Gość: kzk Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 17.10.01, 12:36
      Ja takze dolaczam sie do gratulacji i rady pojscia do lekarza. To pewnie ok 5 tydzien ciazy, ja w 6-tym robione mialam pierwsze usg, na ktorym zobaczylam malutka fasolke z bijacym serduszkiem. Wrazenie nieprawdopodobne! Wiem jednak, ze nie wszyscy lekarza zalecaja usg w tym czasie.Cudowne chwile przed WamiKasia (17 tydzien)
    • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 17.10.01, 13:46
      czesc wszystkim,ja jestem w ciazy od prawie 6 tygodni (liczac od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki) i jeszcze nie bylam u lekarza, wybieram sie na dniach. Podobno wczesniej na usg niewiele widacPozdrawiam serdecznie
      • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 17.10.01, 14:20
        widać widać - ja miałm w piatym tygodniu i widziałam pecherzyk a w nim maleńkiego dzidziusiaale 6-7 tydzień też jest w sam raz
      • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 17.10.01, 14:34
        Ale do lekarza nie idzie się tylko po to, aby zrobić USG! Lekarz zakłada kartę ciąży, zleca badania, określa termin porodu. Dlatego ja nie czekałam wcale do 6 tygodnia, tylko poszłam, jak tylko test wykazał ciążę. Chciałam być od początku pod opieką lekarza, zrobić morfologię i zacząć brać witaminy, jeśli byłyby konieczne.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 17.10.01, 14:39
      Gratulacje, dla Ciebie i żony, żona do ginekologa niech sie wybierze jak najszybciej, bo początki ciąży to delikatna sprawa. Niech kupi sobie preparat keasu foliowego , bardzo ważnego do twożenia uładu nerwowego maluszka, i to jak najszybciej. Ginekolog napewno jej to przepiszę, ale piszę o tym bo to jest najwazniejszy preparat na samym początku ciąży. Żona musi teraz dbać o siebie i sie nie przemeczać, a Ty powinieneś jej jak najwięcej pomagać i byc bardzo wyrozumiałym, bo może mieć teraz dziwne nastroje i humory. Wsparcie męża jest bardzo ważne. Powodzenia.:hot:
    • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 17.10.01, 14:41
      Hmmm, jak by to napisa.c a nie urazic... Jak w XXI wieku kobieta w wieku Twojej zonki może nie byc nigdy u ginekologa ?? Jestem w szoku. Pewnie wszystko jest Ok, ale zawsze lepiej zrobic sobie badania przed planowana ciążą.Kazda kobieta po dostaniu okresu powinna regularnie odwiedzac ginekologa - choc raz do roku .....!!!!!!Myslałam, że to oczywiste - a jednak :((Co do ciąży to gratuluje i życze jak najwięcej zdrówka :))pozdrawiamJoasia mama Miśka 4,5l. i Brzusia 22 tydz.
      • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 18.10.01, 04:33
        Jak na razie dziękuję wszystkim za znakomitą wymianę poglądów... Ja tam jeszcze nic nie widzę poza tym, że Żonka je jak smok i to przeróżne kombinacje smakowe... Stała się lekko chomikowa na policzkach i zastrzega się, że nie tyje. He he he he - a rośnie mi w oczach... Dużo śpi i biega do pracy i Dzięki Bogu zdrowa jest jak ryba - no oczywiście tak z wierzchu - bo do srodka nikt Jej nie zagladał jak wiecie... Wkradłem się tu między was Kobiałki i fajnie mnie przyjęłyście co mnie mocno uradowało. Jak wrócimy od lekarza dam Wam znać i troszkę poopowiadam. Pozdrawiam !!!
        • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 18.10.01, 08:17
          Drogi Staszku, Po pierwsze serdeczne gratulacje. Jesteem w trzecim miesiącu i dobrze pamietam ten pierwszy moment po zrobieniu testu. Do lekarza możecie iść już teraz, ale naprawdę można jeszcze spokojnie poczekać tak ze 2-3 tygodnie. To z mojego doświadczenia, ja poszłam 6 tygodni po dacie ostatniej miesiączki i dostałam tylko skierowanie na badanie krwi i moczu, a Pani Doktor kazała przyjść za miesiąc, bo było jeszcze za wcześnie na badanie. Na @,. wizycie zrobiła mi USG i pogratulowała ( to było 9 tygodni - akurat bardzo dobry termin na 1. USG).Kup żonie Maternę i kwas foliowy, a jakby Materna jej nie odpowiadała ( bo ja np. miałam rozstrój żołądka i nudności to polecam Prenatal). Jeszcze raz gratulacje. Pozdrawiam.
          • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 19.10.01, 19:22
            coś mi się wydaje, że ten Staszek to troche was nabiera, bo nie wierzę, że w tych czasach ktoś może nie wiedzieć tak podstawowych rzeczy (tego, że "żonka" nie była nigdy u lekarza nawet nie skomentuję), poza tym uważam, że do lekarza trzeba iść, jak tylko wie się o ciąży.
            • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 23.10.01, 10:40
              O proszę !!!Nie wiem dlaczego Kaka posądza mnie o bezeceństwa. A nawet jeżeli bym wymyślił taką historyjkę, to i tak można dużo się od Was dowiedzieć. Na szczęście nic nie wymyśliłem... To że dziwi Was - mnie też - brak wizyty wcześniejszej u lekarza... Hm...nic nie mogę powiedzieć - bo co mam powiedzieć... Może już niedługo ktoś wprowadzi obowiązkowe badanie przed zawarciem małżeństwa... ale teraz tak nie jest. Tymczasem pozdrawiam !!!
              • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 23.10.01, 11:01
                Ale nie chodzi nam tutaj o badania przed małżeńskie - cokolwiek miałeś na mysli..... Po prostu bardzo czesto u kobiet miesiaczkujących wystepują różnego rodzaju infekcje układu moczowo-płciowego. Bardzo czesto mówi sie o raku narzadów rodnych nawet u bardzo młodych kobiet. Dlatego kazda pani po dostaniu I miesiaczki powinna przynajmniej raz do roku chodzic do lekarza ginekologa (nawet jesli nic nie boli), robic sobie cytologię no i oczywiście poza kontrola w domciu badac piersi!!!! Znam przypadki młodych dziewczat, które poprzez swoje zaniedbanie nie moga miec dzieci......., lub nie maja jednej piersi. Ten problem wbrew pozorom nie dotyczy tylko kobiet po 40 i starszych .... I nie m tutaj nic do rzeczy wprowadzenie obowiazku badanmia - tutaj liczy sie odpowiedzialność za siebie i swoje zdrowie! Niestety poziom wiedzy na ten temat u naszych kobiet jest jeszcze bardzo niski....PozdrawiamJoasia z Miśkiem (07,02,97) i Brzusiem - synusiem (14,02,02)Ps. Do ginekologa po raz pierwszy mama zaprowadziła mnie w wieku 11/12 lat - dostałam wtedy okres. I od tamtej pory odwiedzam ginekologa regularnie :)))) mam ku temu ważny powód zarówno moja mama jak i babcia miały mięśniaki i obie sa po usunięciu narządów rodnych - dodam, ze do ginekologa nie chodziły regularnie i na leczenie innymi metodami było dla nich za późno :(((( Ja mam nadzieje tego uniknąć !!!!
            • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 23.10.01, 10:59
              ej dlaczegomoj amz tez sie o wszytsko pyta!!ja etz nigdy nie bylam u lekarza, naprawde.. Sa takie osobyPozdrawiamCleo
      • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 24.10.01, 12:18
        tak sie zlozylo, ze zaszlam w ciaze wczesnie,ale tez pierwszy raz u ginekologa bylam jak bylam w ciazy....Swait sie zmienia Joanno,jednak, popatrz na swoja mame- ona juz byla swiadoma niebezpieczenstwa, ktore ci grozi, a jednak sama go nie uniknela- czemu? Jak sama napisalas do ginekologa nie chodzila regularnie- a przeciez jej mama miala to samo....Moje dzieci zaprowadze do ginekologa, ale mnie nie mial kto zaprowadzic....
      • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 24.10.01, 12:19
        tak sie zlozylo, ze zaszlam w ciaze wczesnie,ale tez pierwszy raz u ginekologa bylam jak bylam w ciazy....Swait sie zmienia Joanno,jednak, popatrz na swoja mame- ona juz byla swiadoma niebezpieczenstwa, ktore ci grozi, a jednak sama go nie uniknela- czemu? Jak sama napisalas do ginekologa nie chodzila regularnie- a przeciez jej mama miala to samo....Moje dzieci zaprowadze do ginekologa, ale mnie nie mial kto zaprowadzic....
    • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 23.10.01, 10:53
      hejja amm 23 i tez ejszcze nigdy nie bylam! :)wlasnie sie zbieramy ejstem w drugim miesiacu niecalym, i ide terazmam andzieje ze ebdzie ok.pzodrawiam CIebie i ZOnecleo
      • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 23.10.01, 11:07
        Cleo - i uważasz to za powód do radości ???? (Chodzi mi oczywiście o brak wizyty) jestem w szoku ..... A poźniej są łzy i pytania czemu ja ??!!PozdrawiamJoasia z dzieciakamips. Mam nadzieję, że jeśli urodzisz córkę to wykształcisz w niej w odpowiednim momencie nawyk odwiedzania ginekologa ... tak jak uczymy maluchów w odpowiednim momencie np. mycia zębów i kontrolnych wizyt u dentysty
        • Gość: guest Ojej ojej IP: *.* 02.11.01, 10:37
          ojej Justyno spokojnie!:)bylam na tej pierwszej wizycie is zczerze mowiac nie qwpsominam jej milo- nawet sie ciesze ze dopeiro teraz doswiadczylam tego badnaia. po pierwsze myslalam ze umre ze wstydu. taka juz ejstem...i lekarka powiedzilaa ze wszytsko ejstw prozadku bo dbam o siebie itd. wiec nie widze pow9odu do robienie afery - przez cale czycie musailam chodzic do tysiaca innych lekarzy (okulista, alergolog...) bo to bylo BARDZO wazne dla mnie i moze po prostu nie moglam myslec o wszechstreonnej profilaktyce.\\\\pzodrrawiamcleo
          • Gość: guest Re: Ojej ojej IP: *.* 05.11.01, 08:46
            Hm, może to nie jest miła wizyta , ale konieczna. Tydzień temu znowu dowiedziałam sie o niefrasobliwej koleznace mojej koleżnaki ;-), która nie odwiedzała ginekologa ("po co nic mi nie dolega, nie boli nie mam upławow itp. itd.")no i w koncu poszła na wizyte i okazało się, że ma na macicy 8 cm. mięśniak, który może zezłośliwiec i niestety , ale wszystkie narzady rone nadaja sie do usunięcia :(( I tak dziewczyna , która ma teraz 22 lata przez swoja niefrasobliwość nigdy juz nie bedzie matka .....KunprzestrodzePozdrawiamJoasia mama Miska 7,02,97 i brzusia - 25 tydz.
      • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 23.10.01, 11:32
        No już myslałem, że tylko ja jestem taki....jakich kaka nie rozumie...Z drugiej strony to nie należy chyba do oczywistych odruchów chodzenie do lekarza - jeżeli komus kolano nie doskwiera to nie idzie do ortopedy...Pozdrawiam !!!
        • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 23.10.01, 11:38
          Staszku czy Ty wogole przeczytałes moje posty ??? I postarałeś sie podejść do nich racjonalnie ??? Czy do dentysty chodzisz tylko wtedy gdy boli Cię ząb????Pozdrawiam Joasia z dziecmi
          • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 23.10.01, 12:11
            Poprostu nalezy isc do lekarza jak najszybciej !! To dla zdrowia maluszka bardzo wazne !!!
            • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 23.10.01, 12:17
              O !!! I o to mi chodziło !!!Jeszcze raz wszystkim na razie dziękuję za cenną wymianę informacji i poglądów.Stasze
              • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 23.10.01, 12:29
                ale nie tylko dla maluszka - owszem kazdy ma pawo decydować o tym kiedy idzie do lekarza ale mimo wszystko - kobieta która ma 23-24 lata i idzie pierwszy raz do ginekologa i to tylko dlatego ze jest w ciąży jest dla mnei po prostu szokującezgadzam sie z Joanna - czy chodzicie do dentysty tylko wtedy jak Was boli zą przepraszam - nie chce nikogo urazic - ale ja norlamnie tego nei rozumiem!!!!!
                • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 24.10.01, 11:38
                  Dziewczęta Kobietki nie denerwujcie się............No cóż... Joanna chodzi regularnie, bo Ja mama zaprowadziła juz dawno temu, nie wiemy czym się kierowała - moze też świadomością problemów... Ja pisząc w imieniu Żonki swojej Agi tylko zapytałem, bo czasem tak jest z nami nędznikami, że w zabieganiu świata pamiętamy o wszystkim tylko nie o najważniejszym - naszym zdrowiu... a o tym to juz dawno temu Janek Kochanowski napisał....... Czasy się zmieniaja a ludzie jednak pozostają tacy sami - ignoranci - pozdrawiam i skończmy o tym. jutro idziemy do doktorka to dam znak jak było i w ogóle...
                • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 02.11.01, 10:39
                  ja naprawde chodze do dnetysty jak boli mnie zab! :)pozdrawiamcleo
        • Gość: guest Re: kiedy do lekarza ??? IP: *.* 31.10.01, 01:35
          To ma być właśnie taki odruch ! Ja też poszłam jak miałam 22 lata i bardzo się tego wstydzę. Moja mama była nauczycielką i do tej pory nie mogę zrozumieć dlaczego nie nauczyła mnie tego. Mam teraz 36 lat. Dawniej kobiety nawet ze sobą nie mówiły o takich wizytach. Teraz na szczęście jest już inaczej. PozdrowieniaKruszynka
    • Gość: guest No i po strachu... IP: *.* 07.11.01, 14:52
      No i po strachu... Bylismy u doktorka i było tak jak mówiłyście... Było to tydzień temu... A więc juz jest 8 tydzień...Lekarz mnie wkurzył bo sie umówiliśmy na godzinę konkretną i musieliśmy chyba z pół godziny czekac...ale widzę, że wszyscy doktorkowie tak mają - a wnerwia mnie to obficie... Tylko, że łobuz piersi Adze nie zbadał - co mnie zdziwiło bo wiedział dokładnie, że to Jej pierwsza historyczna wizyta... Na razie wszystko git !!!Dzięki jeszcze raz za żywą dyskusję.....Pozdrawiam wszystkie Mamy i Ojców łobuzów też... Staszek
      • Gość: guest Re: No i po strachu... IP: *.* 07.11.01, 15:01
        Serdecznie gratuluję maleństwa w brzuszku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka