Dodaj do ulubionych

laparoskopia???

IP: *.* 07.11.01, 21:40
dziewczyny czy pod czas laparoskopii mozna zbadac takze macice czy np sa zrosty i je usunac?? pozdrawiam mala
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: laparoskopia??? IP: *.* 08.11.01, 18:20
      Mała, o macicy nie słyszałam - jajowody owszem ale macica? Spytaj swojego lekarza... Wydaje mi się, ze można...
    • Gość: guest Re: laparoskopia??? IP: *.* 10.11.01, 12:37
      Maleństwo,ja właśnie jestem po takiej laparoskopii, o jakiej piszesz. Usunięto mi zrosty w jajowodach, torbiele na jajnikach i częściowo endometriozę. W trakcie zabiegu wprowadzaja przez jedną dziurkę kamerę, a przez dwie inne "narzędzia". Po zabiegu pozwalają nawet wszystko oglądnąc na video.Dopóki nie miałam zrobionej tej laparoskopii (czyt. dopóki lekarz nie zajrzał mi tam do środka i nie "posprzątał"), nie miałam zielonego pojęcia ani o endometriozie, ani o torbielach. Zrosty w jajowodach stwierdzono ciut wczesniej - podczas badania na drożność, specjalnym aparatem mierzącym ciśnienie gazu wpuszczanego "tam do środka".Podsumowując: podczas laparoskopii wprowadza się do środka kamerę, pozwalająca na dokładne obejrzenie wszystkiego. Prywatnie robiona laparoskopia to neistety solidny wydatek. Ale od wczoraj jestem gorąca zwolenniczką "energicznych działań" jeśli nie może się zajśc w ciążę. Zrobiłam sobie nawet debet na koncie, ale teraz przynajmniej wiem na czym stoję i jakie ma być dalsze leczenie. Gdybym nie trafiła na tego lekarza, męczyłabym się pewnie jeszcze przez dłuugi czas łykając jakeis drug"i które i tak nei dały by efektu, bo przeciez miałam upośledzoną drożnośc jajowodów... No, a to z kolei mogło by skutkować ciąża pozamaciczną...niebezpieczną dla zdrowia.Dziewczyny! Chodźcie tylko do specjalistów i dążcie do dokłądnego przebadania się! Można oszczędzić sobie wiele czasu, nerwów, a i pieniędzy (paradoksalnie!) także.Laparoskopia (jeśli zaleci lekarz) to dobry sposób usunięcia kilku wad "tam w środku". Następnego dnia jest się trochę cierpiącym, ale na pewno dolegliwości mijają nieporównanie szybciej niż po tradycyjnej operacji.Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka