Dodaj do ulubionych

wielkość piersi, waga- jestem załamana

27.11.06, 13:42
Dziewczyny, nigdy nie miałam małych piersi, ale to co teraz z nimi się stało
jest dla mnie szokiem. Mam wrażenie, że powiększyły mi się już spokojnie o 3
rozmiary, a jestem dopiero w 22 tyg. ciąży. Aż strach pomyśleć co będzie
dalej. Na dodatek są cięzkie jak z ołowiu i az mnie boli kręgosłup od ich
dzwigania. Poza tym zawsze byłam osobą bardzo szczupłą, przed ciąża przy
wzroście 170 cm ważyłam 48 kg, teraz przytyłam już 9, wcale się nie
obżerając. Kontroluję to co jem, zamiast czekolady jak mam na nią chęć zjadam
banana, albo suszoną morelę, jem dużo owoców itp. i nic to nie daje. Już
teraz czuję się jak słonica. Łykam żelazo i kwas foliowy Może przyjmowanie
żelaza ma wpływ na wagę. Ehhh, sama już nie wiem, pocieszcie jak też tak
macie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • eyes69 Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 27.11.06, 13:45
      Mialam anemie i bralam zelazo pare miesiecy - nie utylam od tego.

Ja przez polowe ciazy mialam wieksze piersi i ciezsze niz w 32tc.
      I sie nie martwie co bedzie, jak jeszcze mleko do tego dojdzie.

To normalne, ze cialo kobiety w ciazy sie zmienia.
      • izoola Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 27.11.06, 13:50
        hehh, a co ja mam powiedziec? normalnie nosze miseczke f, jestem w 6 tyg a juz
        mi sie nie mieszcza w staniku. nawet nie chce sobie wypobrazac co bedzie jak
        urodze i dojdzie jeszcze mlekowink. a co do tycia to przeciez jest to naturalne w
        ciazy. policz sobie ile wazy dzidzia, wody, lozysko itd i wyjdzie ci, ze wcale
        tak strasznie duzo nie przytylassmilepozdrawiam i zycze udanego rozwiazaniasmile
    • ollik83 Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 27.11.06, 13:48
      wcale dużo nie utyłaś, a jak sie zdrowo odżywiasz, to później wszystko spokojnie zrzucisz.teraz masz pewnie więcej wody niż tłuszczyku. Podobno bardzo szczupłe kobiety w ciąży tyją trochę więcej. 3maj sie
      • yarpen111 Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 27.11.06, 14:53
        Witaj,

jesli przy takim wzroscie wazylas przed ciaza 48 kg , to znaczy, ze mialas
        niedowage i Twoj wskaznik BMI byl poniezej 19, a dokladnie 16,6 , czyli spora
        niedowaga. Wedlug tych wskaznikow, kobieta w ciazy moze utyc od 18 do 25 kg,
        gdyz musi uzupelnic niedowage. Oczywiscie nie zawsze jest taka parwidlowosc, ale
        w wiekszosci znanych mi przypadkow tak bywa. Dlatego np. kobiety z nadwaga tyja
        o wiele mniej podczas ciazy, a czasem nawet chudna. Nic sie nie przejmuj,
        najwazniejsze, zeby dziecko bylo zdrowe, a nadmair kilogramow zrzucisz po
        porodzie.smile
    • janeausten polecam czekoladę 27.11.06, 23:30
      Jest bardzo zalecana kobietom w ciąży (oczywiście nie w przypadku zaparć).
      Podobno dobrze wpływa na samopoczucie w brzuchu i przyszłą inteligencję dziecka.
      Nie kontroluj tak swojej wagi, jedz na co masz ochotę, nacierpisz się jeszcze
      żywieniowo po porodzie. Jesteś w ciąży a nie modelką na wybiegu.
      Jeśli chodzi o biust, to przed ciążą nosilam 70B a teraz 85D. Mam nadzieję, że
      żebra mi sie zejdą w powrotem wink.
    • aslanis Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 28.11.06, 00:50
      kurcze, masz podobnie jak ja! mam 170 i ciążę zaczynałam przy 49-50 kg. Teraz
      mam 22tc i ponad 7 kilo do przodu big_grin. Musiałam sobie kupić nowe biustonosze,
      które wyglądają na spadochrony. Nigdy do tej pory nie zastanawiałam się co jem,
      ale teraz moja lekarz prowadząca stwierdziła, że tyję trochę za szybko.... Sama
      wiem, że powinnam jeść nie za dwoje tylko dla dwóch.....Więc cóż mleko nie 3,2%
      tylko 0,5%, banany nie ponieważ zawierają cukry złożone lepiej jabłka lub
      gruszki, pieczywo nie białe tylko pełnoziarniste itd. Ale i tak jestem coraz
      szersza big_grin, nawet czytam wartość kalorii na opakowaniach. Niestety jak nie
      zjem "po mojemu" jest mi słabo, kręci mi się w głowie, i cała zabawa w
      racjonalne jedzenie bierze w łeb.... Kwasu foliowego już nie zazywam, tyle co w
      witaminach dla kobiet w ciąży.
      Ciekawe jak skończymy.......?????
      • 5kasia Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 29.11.06, 19:36
        Oj twoja lekarka chyba troche przesadziła, Ja jestem teraz w 32 tyg., wzrost
        170 jak zaszłam w ciaze wazylam 54 kg, w 22tyg miej więcej 62 (czyli + 8 kg) a
        teraz waze 65 (przez 10 tyg przybylo mi 3 kg). Mój lekarz uważał że to jak
        najbardziej w porządku. Na prawdę nie rozumiem twojej lekarki prowadzącej. Sam
        twój organizm daje ci sygnały że potrzebuje więcej pożywienia (zwłaszcza ze
        miałąś taką niedowagę, ja na początku ciąży miałam mdłości które zmuszały mnie
        do jedzenia jak zjadłam za mało było mi niedobrze, a ważyłam więcej od ciebie).
        Jeśli chodzi o banany to są bardzo zdrowe, a zmiana mleka na 0,5% - bez
        przesady. Gdybyś opychała się samymi słodyczami to rozumiem że można się
        czepiać, ale zdrowe urozmaicone pożywienie jak najbarzdiej, tu chodzi w końcu o
        zdrowie dziecka. Twój organizm jest tutaj mądrzejszy i daje Ci znać czego
        potrzebuje... Trzymaj się i ciesz się z tego że mozesz się porządnie i zdrowo
        najeść i tak wszystkie schudniemy 7-8 kg od razu porodzie a reszte przez
        pierwszy miesiąc karmienia smile a Ty patrząc na Twoje BMI możesz spokojnie
        przytyć jeszcze 10 kg do końca ciąży i nie będzie to przesada. Pozdrawiam ciepło
    • deela a dlaczego nie czekolade? 28.11.06, 01:07
      kobieto tam jest zelazo! nie zaszkodzi ci!
      poza tym tabliczka czekaloady ma tylko 500 kcal wiec jeden paseczek czy ze dwie kostki ci na pewno nie zaszkodza za to cukry zawarte w bananie znakomicie sie odkladaja
      a teraz do ludzi dojdzmy, przed ciaza mialas ostra niedowage, kazda za szczupla w ciazy przybiera wiecej niz w tabelkach pisza wiec wszystko jest ok! twoj organizm wie co robii?
      co ty myslisz ze w ciazy to ci tylko brzuch urosnie a dalej bedziesz patyczakiem ?
      zwariowalas?
    • aguskin Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 28.11.06, 08:46
      te szczupłe tak mają, w 1 ciąży 13 kg., a w 2 bo z dużymi problemami 20 kg, w
      tydzień po porodzie poszło 12 kg, bo dużo wody, w ciągu miesiąca 5 kg, i się
      ztrzymało, dodam że tamte kg. zgubiły się same bez wysiłku i diety bo karmiłam,
      a teraz trzeba zawalczyć, nic się nie przejmuj,
      • marti_ka82 Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 28.11.06, 09:09
        ja jestem w 31 tygodniu ciazy, przed ciaza waga 45 i wzrost 168... tak wiec
        mialam spora niedowage, tak jak ty... no ale niestety nie udalo mi sie przytyc
        przed ciaza, a teraz mam 13 kg na plusie i sie tym nie przejmuje bo dopiero
        doszlam do wagi ktora teoretycznie powinnam miec przed ciaza... wiec jeszcze
        przytyjesz... twoj organizm zaopatruje w energie i wartosci odzywcze dwie
        osoby... poza tym, wiele kg zgubisz po ciazy... swoja droga to ja bym chciala
        zeby mi troszke ich zostalo... bo nie chce byc znowu cuhdzielcem wink chociaz i
        tak nadal chodze w ciazowkach 34 wiec pupa mi nie urosla wink
    • mawi_mawi fajny link - kalkulator wagi 28.11.06, 09:46
      www.indiacurry.com/women/pregcalc.htm
      Witaj
      Korzystam z tego kalkulatora, pozwala on nie tylko kontrolowac wagę, ale także
      pokazuje przyrosty wagi srednie minimalne i maksymalne.
      Tak więc jesli byłaś szczupła, możesz przytyć więcej.

Zawsze miałam niebywałą łatwośc przybierania na wadze. W ciazy postanowiłam się
      pilnować i udało się. kończę 38 tydzien a na plusie 9 kg. Z pierwszym dzieckiem
      skończyło się na ok. 15.
      Jem co 2-3 godziny, piję dużo wody (gazowanej, bo innej nie lubię), niestety
      mam ataki na słodkie.
      Z owoców najlepiej jeść te "lekkie" - jabłka, pomarańcze,grejfruty, lepiej
      zamiast banana skusić się na jogurt albo serek activia.
      A, dla pocieszenia - po pierwszym porodzie po powrocie ze szpitala ważyłam
      kiligram mniej niż przed ciążą smile
      Pozdrawiam
      mawi

• leluchow1 Re: fajny link - kalkulator wagi 28.11.06, 12:01
        A mozesz mi napisac co i ile jesz?
        • asia875 Re: fajny link - kalkulator wagi 28.11.06, 16:35
          nie przejmuj sie ja jestem w 25tc i 8kg na plusie(tez sie kontroluje bo
          wszystko idzie w biodra)brzuszek wbrew pozorom maly jak na 5ty miesiac a piersi
          tez z 3rozm wieksze
          (na to akurat nie narzekam)to tak chyba jest ze wiecej sie tyje jak sie jest
          chudzielcem przed ciąża(ja na starcie 49kg przy 165cm)
        • mawi_mawi Re: fajny link - kalkulator wagi 28.11.06, 17:56
          Rano śniadanko(8-9.00) 2 kanapki , graham albo razowy najczęściej z serem i
          szynką, ale czasami z miodem lub dżemem (tak rozładowuje moje ataki na słodkie)
          + kawa - musze, bo cały dzień byłabym nieżywa
          po 2 godzinach serek danio albo aktivia, też serek, i jeszcze jabłko
          potem kanapkę z czymkolwiek
          obiad późnym popołudniem - w miare normalnie - dużo surówki, mięso, mniej
          ziemniaków, bez sosu
          czasami na obiad robię "chińszczyznę" - czyli kurczaka z warzywami, zjadam
          sporo, ale bez ryżu; za to spaghetti - oczywiście z makaronem, i tu sobie nie
          żałuje, bo uwielbiam smile
          gotuję też zupy - mój starszy syn uwielbia pomidorową z makaronem i ogórkową,
          więc królują te dwie. Dla siebie nie zaciągam smietaną, ale zawsze jem mięso
          potem jakiś owoc, banan, mandarynki, ostatnio sliwki i gruszki (w charakterze
          zachcianek)
          kolacja nie później niż o 19, też dwie kanapki
          Piję dużo wody - jak wspomniałam gazowanej, czasami sok pomidorowy. żadnych
          soków owocowych, bo poza porzeczkowym ich nie lubię

Jak w międzyczasie czuję głód zjadam jakiś konkret - kabanosa, valbone (bo
          uwielbiam, niestraszne mi straszenie serami pleśnowymi smile, szynkę, ser, ale
          czasami też słodycze - też konkretne - baton, czekolada, cukierki czekoladowe.

Zauważyłam, że efekty przynosi regularne jedzenie niewielkich porcji i trochę
          ruchu i unikanie zaparć. Tych zasad nie przestrzegałąm w pierwszej ciąży.

Wszystkie wyniki mam dobre, znacznie lepsze niż w pierwszej ciąży. Dzieciątko
          waży też sporo, obawiam się, że jeśli urodzi się w terminie, przekroczy 4kg,
          jak jego braciszek.

Brzuch mam spory - mąż się śmieje, że wyglądam, jakbym połknęła arbuza. Poza
          brzuchem i biustem reszta "przedciążowa".

Do ósmego miesiąca pracowałam, więc ruchu mi nie brakowało, teraz też się nie
          oszczędzam, sprzątam, prasuję, chodzę z młodym na spacery, wszędzie na pieszo,
          choć poruszam się w tempie żółwia, bo wszystko mnie już boli, niestety ta
          końcówka nie jest łatwa.

Jakby co to pytaj, bo nie wiem czy zaspokoiłam twoją ciekawość.

Tylko ... boje się porodu, no kurcze boję się coraz bardziej smile
          pozdr
          mawi

• shiro daj spokój, ja jestem załamana 28.11.06, 17:31
      Ja to dopiero się załamałam, jestem w 23 tygodniu, cycki mi zwisają niemalże na
      pępek i mam 10 kg do przodu. A przecież to dopiero połowa. Dziewczyny piszą, że
      trzeba odliczyć m.in. wagę dziecka-wiec odliczam 0,5 kg i co? I koszmar trwa
      nadal a jeść uwielbiam...
      • sylwiak27 Re: daj spokój, ja jestem załamana 29.11.06, 10:55
        No to rozumiemy się doskonale, ja bym wszytsko zniosła ale te cycki mnie
        załamują totalnie!!!! Mogłabym mieć wielki brzuch itp., a nie dwa mega
        balony!!!! Nawet nie chce myśleć co będzie jak mi jeszcze mleko dojdzie...!!!!
        Krucza fix, chyba będę je wlokła po podłodze... crying
        Pozdrawiam
    • pmierzow Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 28.11.06, 17:39
      Czesc,

Jesli przy wzroscie 170 wazylas 48 kg to mialas duza niedowage i organizm musi
      to nadrobic! Ja wystartowalam z podobnej wagi a mam 164 cm, w ciazy przytylam
      ok 16 kg, w 3 mce po porodzie waze mniej niz przed ciaza... Spokojnie,
      dziecko "zje" nadwage ani sie nie spostrzezesz... a czekolady sobie nie
      oszczedzaj, bo gdy sie karmi to nie wolno jej jesc! wink)
    • mia44 Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 30.11.06, 09:51
      Jeśli przed ciążą ważyłaś tak mało przy twoim wzroście to powinnaś się cieszyć,
      że zlikwidowałaś niedowagę. Teraz wyglądasz i ważysz jak kobieta a nie jak
      dziecko więc czym się przejmujesz?
      • kiniak22 Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 30.11.06, 11:16
        jak to przeczytalam to pomyslalam sobie ze tu chyba same anorektyczki jakies sa,
        chociaz ja przed pierwsza ciaza wazylam ok 60kg przy wzroscie 170 wiec miescilam
        sie w normie chociaz i tak wygladalam jak chudzielec, przytylam wtedy 20kg i nie
        ukrywam ze sie obzeralam, ale coz mialam zrobic jak ciagle chodzilam glodna, a
        ile slodyczy sie najadlam, dzien bez batonika albo czekoladki nie przeszedl,
        lekarz mnie straszyl ze zaszkodze sobie, dziecku, ze moze mam cukrzyce itp itd,
        robilam badania a tu wszystko wychodzilo super dobrze i nie mialam zadnej
        cukrzycy, ja tez sie strasznie przejmowalam tym ze mam za duzo kilogramow ale
        wszyscy dokola powtarzali mi ze najwazniejsze w tym momencie jest dziecko, wiec
        o nie dbalam tak jak mi organizm podpowiadal, chcial jesc to jadlam, chcial
        batonika to jadlam i niczego sobie nie odmawialam i nie zalowalam, urodzilam
        zdrowa i sliczna coreczke a te wszystkie kilogramy w ciagu roku po porodzie
        udalo mi sie zrzucic, wiec nie masz sie czym przejmowac i ciesz sie ciaza
        • mawi_mawi Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 30.11.06, 14:40
          A dlaczego anorektyczki? Ja ważyłam 60 kg przy wzroście 168 i nie uwazam, że to
          jakaś anomalia, wręcz przeciwnie, sadełka miałam sporo. Teraz waże 69 ,zaczynam
          39 tydzień. wczoraj byłam u lekarza, dziecko duże, wyniki krwi nawet się
          poprawiły, mimo że nie faszeruję się nadmiarem witamin, ani nie łykam żelaza.

Przecież nawet jak się nie jest w ciąży to nie trzeba się rzucac na jedzenie
          za każdym razem jak sie poczuje głód. Nie wiem w jaki sposób batoniki miałyby
          przyczynić się do rozwoju dziecka. Nie mówię tego złośliwie, bo sama
          przeżywam ataki na słodycze i jedynym sposobem na ich opanowanie jest po prostu
          zjedzenie czegoś słodkiego.

Prawdę mówiąc moje stawy i kręgosłup wytrzymałyby chyba, gdybym ważyła pare
          kilo więcej. I przy tych 9 bolą jak diabli.
          Chyba lata robią swoje smile)))

• lilith76 Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 30.11.06, 14:51
            > Takich "kulinarnych" objawów nie da się psychicznie ustawić(chyba),

Zauważyłaś, że wypowiadały się tu kobiety, które z twoim wzrostem ważą 10 kg mniej? Ty ważysz ok.
            Mną też trochę wstrząsnął ten wątek - kobieta ma niedowagę, złapała trochę kilogramów i już chce się strasznie oszczędzać, bo mega tyje. Więcej rozsądku kobiety smile
            Wychodzi na to że ja jeszcze nieciężarna powinnam się głodzić, bo jestem tłustym babbskiem.
            • marti_ka82 Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 30.11.06, 15:29
              no ale lekką przesada jest nazywanie kogoś kto ma niedowage anorektyczka, ja
              wypowiem sie w swoim imieniu, zawsze chcialam przytyc, ale nie dalam rady przed
              ciaza... mialam wszystkie mozliwe badania... zeby dowiedziec sie skad ta niska
              waga, hormony tarczycy, pasozyty, usg jamy brzusznej itp itd i co wszystko w
              porzadku? po prostu taka byla moja uroda... a anoreksja moja droga jest choroba
              psychiki... wiec uwazam te okreslenie nie na miejscu...
              • lilith76 Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 30.11.06, 15:58
                cytat:

"Kontroluję to co jem, zamiast czekolady jak mam na nią chęć zjadam
                banana, albo suszoną morelę, jem dużo owoców itp. i nic to nie daje. Już
                teraz czuję się jak słonica. Łykam żelazo i kwas foliowy Może przyjmowanie
                żelaza ma wpływ na wagę."

Uważam, że to nie jest zdrowe emocjonalnie spojrzenie na sprawę.
                Czy w takim razie ja mam się uznać za słonicę, bo ważę tyle co ona nie będąc w ciąży? Jestem gruba i tłusta?
                Sorry, ale z którąś z nas jest coś nie ok - albo ona roztyła się jak wieprz, albo ja nieciężarna mając BMI 22 jestem wieprzem wink
                • lilith76 Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 30.11.06, 16:47
                  Popisałam się logiką:

Ona roztyła się jak wieprz i ja nieciężarna mając BMI 22 jestem wieprzem wink

wink
                  • marti_ka82 Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 30.11.06, 16:55
                    ja nie pisze o jednej osobie zauwaz, ze wiecej dziewczyn pisalo, ze przytylo i
                    sie z tego ciesza wink a wy tu tylko zauwazacie jedna ktora robi z tego
                    tragedie wink zreszta nie wazne smile
    • rybcka Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 30.11.06, 13:33
      To ja was pocieszę, w 26 tygodniu mam na plusie 12 kg, a mimo to mój kochany
      Mąż mówi, że jestem coraz seksowniejsza, a od moich "balonów" nie może się
      oderwać. Nawet jeśli kłamie, to dobrze mu to wychodzi, a ja czuję się piękna i
      ponętna. Życzę wszystkim ciężarówkom bardziej pozytywnego podejścia.
    • aniko16 Re: wielkość piersi, waga- jestem załamana 30.11.06, 14:30
      Oj, podpisuję się obiema rękamismile Moje cycki to jedna wielka udręka. Ogromne i
      bolące. Chociaż i tak jest duuużo lepiej niż w pierwszym trymestrze kiedy
      musiałam spać w staniku, bo te przewalające się balony sprawiały mi ból a
      dotknięcie bawełny koszuli nocnej było nie do wytrzymania. To dopiero 21
      tydzień a ja już marzę o schudnięciu i pozbyciu się tych ciężarów z przodu. I
      guzik mnie obchdzi zdanie męża w tej kwestii. Reszta w porzo bo przytyłam
      jakieś 3-4 kg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka