Dodaj do ulubionych

pierwsze dziecko po trzydziestce

29.11.06, 17:02
Mam pytanie : Są tutaj mamy które rodziły swoje pierwsze dziecko po
trzydziestce, czy to aby nie jest za pozno na pierwszego dzidziusia.
Chcemy najpierw zarobic na mieszkanie , znalezc dobra prace-jednym słowem
troche sie ustawic ale coraz bardziej sie obawiam ze jak juz bedziemy to mieli
to nie bedziemy mogli miec dzieckasad
Prosze o odpowiedzi doswiadczonych mam
Obserwuj wątek
    • wanilia1 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 29.11.06, 17:19
      Poszukaj przez wyszukiwarkę. Było wiele wątków na ten temat.
    • mim288 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 29.11.06, 17:35
      Nie stresuj się na zapas, ja zaczęłam ewidentnie po 30tce i mam juz dwoje.
    • ewcia8818 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 29.11.06, 17:37
      Ja jestem w tej chwili w pierwszej ciazy w wieku 35 lat. Moze troche zaluje, ze nie zrobilam tego kilka lat
      wczesniej, ale w wieku lat 20 kilku zdecydowanie byloby dla mnie za wczesnie.
    • reninka72 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 29.11.06, 18:09
      Majac 34 lata zaszlam w pierwsza ciaze bez zadnych problemow. Kolezanka z pracy
      ma 24 lata i bezskutecznie stara sie o dziecko od trzech lat. Tu nie ma
      sztywnych regul.
      Mam mnostwo znajomych mniej wiecej w moim wieku, ktore sa obecnie w ciazy lub
      niedawno urodzily. Jezeli nie jestes psychicznie gotowa, poczekaj. Jezeli
      chodzi tylko o pieniadze, moim zdaniem nie warto czekac.

Life is what happens to you while you're busy making other plans.
      ~John Lennon
    • 1magnolia Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 29.11.06, 18:34
      Mam 33 lata i 2-miesieczna coreczke. Dlugo czekalam na tego najfajniejszego
      faceta pod sloncem, a potem krok po kroku realizowalismy nasze plany - zamiana
      mieszkania na wieksze, ustabilizowana pozycja w pracy, wiekszy samochod,
      zebyzmiescil sie np.wozek itp. Dopiero potem zdecydowalismy sie na dziecko, bo
      chcielismy byc pewni, ze zapewnimy mu najlepsze warunki a poza tym doskonale
      zdawalismy sobie sprawe, ze potem (czyli teraz) gdy na horyzoncie czeka nas
      zycie z jednej pensji, nie byloby nas na to wszystko stac. Staralismy sie rok,
      ale wszystko udalo sie znakomicie i nasza cudowna corcia jest juz z nami wink
      Jak dobze pojdzie za 2-3 lata popracujemy nad rodzenstwem ;-P
    • anulka59 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 29.11.06, 18:34
      Dokładnie w dwa miesiące po moich 30tych urodzinach zaszłam w ciąże(przez 2lata
      leczyłam się).Pragniemy jeszcze mieć drugie dziecko a i tym razem muszę
      nastawić się na leczenie więc jak widzisz nadzieja jest najważniejsza.
    • sylwia.ax Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 29.11.06, 19:21
      Pierwsze dziecko urodziłam w wieku 30 lat, drugie 32 lat. Moim zdaniem lepiej
      rok czy dwa poczekać, niż robić dzidzię tylko dlatego ze tak jest optymalnie z
      punktu widzenia biologii smile
      • sylwia.ax Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 29.11.06, 19:22
        Dodam ze nie mielisimy problemów z zafasolkowaniem (udało się w pierszym,a
        potem drugim cyklu), więć nie martw się na zapas.
        Pozdrawima
    • janeausten mam 34 lata 29.11.06, 19:22
      i za miesiąc zostanę mamą po raz pierwszy smile
      • agaa5 Re: mam 34 lata 29.11.06, 21:18
        ''30''- to chyba najlepszy czas na macierzyństwo. Jesteśmy psychicznie
        dojrzalsze, mądrzejsze , już tak nie gonimimy z imprezy na imprezę. Większość
        też ma ustabilizowaną sytuację zawodową, materialną ..same plusysmile)).
        Ważne tylko by o ostatnie dziecko starać się przed 35r życia (nawet przed 34),
        bo od tego momentu często jest trudniej zajśc w ciąże. Jak któraś z
        forumowiczek napisała ''200 razy trudniej'' i tak często jest (spada główny
        hormon fsh odpowiadający za prokreację i "po zawodach''.
        Pozdrawiam Aga
        • janeausten Re: mam 34 lata 29.11.06, 22:59
          Nie jest to regułą. A wiek 35 lat nie jest wiekiem magicznym. Po prostu
          płodność spada po trzydziestce. Ale może być i tak, że kobieta 40-letnia może
          być bardziej płodna, niż 25-latka.
          Ja zamierzam się starać o jeszcze jedno dziecko przed 40 rokiem życia.
    • dorotka.k1 Ja tez mam 34 lata 29.11.06, 21:35
      Mój pierwszy syn urodzi się w marcu, a ja w kwietniu skończę 35 lat. Udało nam
      się za trzecim podejściem, a za bardzo się nie staraliśmy smile
      Moja przyjaciółka równolatka urodziła w maju. Zaciążyła w pierwszym cyklu.
      • wjw2 Ja tez mam 34 lata i 3 miesięcznego synka:) 01.12.06, 18:06
        To moje pierwsze dzieckosmile
    • piegoosek Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 29.11.06, 22:45
      a my zaczelismy sie starac w (moim) wieku 28 lat, niestety byly problemy i
      dopiero jestem w ciazy, a dzis mam 33 lata uncertain
    • papuga_5 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 30.11.06, 05:43
      Ja urodzilam swoje pierwsze dziecko majac 33 lata, staralismy sie o nie 9 miesiecy. Teraz chcemy miec
      drugie dziecko i juz napotkalismy na problemy, staralismy sie 1.5 roku, potem poronilam w 12 tc no i
      teraz bedziemy sie znowu starac, ale niestety mam juz skonczone 36 lat i troche sie tym stresuje, bo
      dlugo zajmuje zeby zajsc a czas szybko ucieka, ale u kazdej kobiety jest inaczej.
      • apax Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 30.11.06, 07:26
        Zaszłam w ciążę jak miałam 31 lat, piewrwszy raz przytulanko bez zabezpieczenia
        i od razu strzał w 10 smile). Córcia ma 15mcy i jest słodka a my mamy mieszkanie
        i stałą pracę. Pozdrawiam
        • arubaa Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 30.11.06, 08:40
          Mam 36 lat i w kwietnniu urodziłam pierwsze dziecko - synka. Zaszłam w ciążę w
          pierwszym cyklu starań, a koleżanka w pracy o 10 lat młodsza stara się już
          ponad 2 lata i nic - więc jak widać nie zawsze jest to kwestia wieku.
          Dla mnie był to optymalny czas na dziecko - mamy mieszkanie, ugruntowaną
          pozycję w pracy, budujemy dom. Wcześniej dużo podróżowaliśmy, było nam dobrze
          we dwoje i nie byłam jeszcze gotowa na macierzyństwo. Teraz możemy zao9ferować
          naszemu dziecku o wiele więcej niż kiedy mieliśmy po 20 lat.
          • mia44 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 30.11.06, 09:47
            Ja mam 32 lata i urodzę w marcu. Tak zwane starania zakończyliśmy z mężem po
            pierwszym cyklu, bo już byłam w ciąży. Wszystko zależy od zdrowia koiety i jej
            sytuacji a wiek nic do tego nie ma. To chyba tylko u nas w kraju jest taki pęd,
            żeby koniecznie urodzić przed 30. Ja mieszkałam trochę za granicą i tam nikt
            nie myślał o dzieciach przed 30. Normalny wiek to było ok.33-35. Jakoś do tej
            pory nie wyginęli. Nie nalęzy demonizować kwestii wieku. Wiele 20 ma ogromne
            problemy z zajściem w ciąże.
    • maadzik3 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 30.11.06, 10:11
      Urodzilam szkraba po 30-tce (krotko, ale jednaksmile) Bez problemu, pracowalam do
      konca, po porodzie szybko doszlam do siebie, Szkrab zdrowiutki!!.
      M.
      • asiekok Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 30.11.06, 11:13
        W lipcu skonczylam 30 a w styczniu spodziewamy sie dzidziusia. Staralismy sie 9
        miesiecy przy bardzo nieregularnych cyklach
    • joanna_poz Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 30.11.06, 11:24
      Zaszłam w ciąże w swoje 32 urodziny (przy pierwszej próbie).
      Ciąża była bezproblemowa, synek zdrowy.

Tez chcieliśmy wsześniej pokończyć studia, ustabilizowac sprawy związane z
      racę, miec trochę oszczędnosci, własny dom - filozofia "jakoś to będzie" jest
      mi obca...

Teraz możemy zapewnic synkowi dostatnie szczęsliwe dzieciństwo, jakiego sami
      nie mielismy, bez dylematów czy starczy do 1-ego.
    • m-jak-magi Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 30.11.06, 12:14
      ja urodze moje pierwsze dziecko w wieku 35 lat. nie zaluje tej decyzji. uwazam
      ze dopiero teraz jestem gotowa na przezywanie mojego stanu w sposob dojrzaly.
      moje dotychczasowe zycie bylo fajne i spelnione i wiem ze wczesniejsza ciaza
      bylaby dla mnie problemem - teraz czekam na moje dziecko bo jestem gotowa na
      bycie matka.
      • bozek30 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 30.11.06, 12:19
        hej, ja urodze moje pierwsze dziecko w wieku 32 lat, maz 34. Znamy sie od 9
        lat, ale dopiero w zeszlym roku zdecydowalismy sie ze jest juz na nas czas i
        wcale nie czujemy ze za pozno albo zbyt pozno. To jest sprawa bardzo
        indywidualna. Czasy kiedy wiekszosc dziewczyn wychodziala za maz w wieku 18-19
        lat i przed 25 mialy juz 3 dzieci juz minely!
    • aniko16 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 30.11.06, 14:39
      Pierwsze dziecko urodziłam w wieku 36 lat, żadnych problemów z zajściem w
      ciążę. Teraz mam 43 i jestem w ciąży z drugim dzieckiem. Zarówno zajście w
      ciążę jak i sam jej przebieg są bezproblemowe. Fakt, trochę późno, ale dla mnie
      nawet 30 tka to było zbyt wcześnie no i ... lepiej późno niż późniejsmile
      • agaa5 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 30.11.06, 18:10
        Do anniki; To jesteś ogromną szczęściarą że Ci się udało.

Znam kilka ''35'', które już mają problemy z zajściem w ciążę a co dopiero
        gdyby poczekały do 40.
        A podawanie, że ''20'' mają też problemy nie ma tu nic do rzeczy, bo u nich te
        problemy wynikają z choroby a nie - prawidłowości!! jaką jest pogarszająca się
        czynnośc jajników a więc i owu umownie w okolicy 35 lat. Pewnie, że są osoby,
        które bez problemu zajdą i po 40 ale są to wyjątki od reguły.
        Pozdrawiam Aga
        • judyta10 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 30.11.06, 20:50
          mam 32 lata i 5 miesięczna córeczkę.
        • mia44 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 30.11.06, 21:12
          A ja nadal myślę, że nie zależy to od wieku w metryce, ale od wieku
          biologicznego kobiety i nie ma reguły, że nagle wszystkie kobiety po skończeniu
          35 mają utrudnione zajście w ciążę. Tak było może 20 lat temu. Teraz żyjemy
          inaczej i to nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie.
          • agaa5 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 01.12.06, 17:56
            Pewnie że są osoby biologicznie młodsze od innych ale to wyjątki. Reguła jest
            taka jak wspominałam wcześniej.Wystarczy doinformować się u ginekologa jak z
            rytmem płodności jest-kiedy normalny a kiedy gwałtownie spada. Ja miałam okazję
            przekonać się o tym na własnej skórze .
            Aga 35latka - w ciąży po ''przejściach''
    • ariana1 Re: pierwsze dziecko po trzydziestce 01.12.06, 17:16
      Pierwszą córcię urodziłam w wieku 31 lat, drugą - 4 lata później. Z zajściem w
      obie cąże miałam drobne problemy, które zniknęły po lekach hormonalnych. Poza
      tym bardzo się śpieszyłam, żeby zdążyć przed magiczną datą 35 urodzin i udało
      mi się. Dzieci zdrowe, donoszone, mimo że ciąże były zagrożone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka