Dodaj do ulubionych

Znieczulenie

IP: *.* 24.07.02, 09:41
Czy znieczulenie bardzo boli? Nienawidze igiel i jak sobie pomysle ze maja mi ja wbic w kregoslup, to mam ciarki. Jak to jest naprawde?
Obserwuj wątek
    • Gość: edi73 Re: Znieczulenie IP: *.* 24.07.02, 11:41
      droga ptysiu, zapewniam cie ze wbicie igly w kregoslup w porownaniu z bolami porodowymi nie znaczy nic - jest jak delikatne klucie szpileczka. ja rodzilam w zzo i zapewniam cie ze nie czulam zakladania cewnika. zeby troche ci wyjasnic odbywa sie to tak: przy rozwarciu 3-6 cm pan anestezjolog prosi zebys usiadla na lozku lub polozyla sie na boku. potem miejsce zalozenia cewnika znieczula zastrzykiem z lignokaina ( boli jak zastrzyk podskorny ). nastepnie wprowadza za pomoca igly cewnik podobny do tego jaki jest przy kroplowkach, rozni sie tylko tym ze jest dlugi, a jego port, czyli miejsce wprowadzania leku montuja specjalnym plastrem do skory, wzdluz kregoslupa i wyprowadzaja na prawej lub lewej stronie szyi. wprowadzanie igly czujesz jakby ktos delikatnie napieral ci na miejsce wklucia,potem juz tylko podaje sie lek i czeka na jego dzialanie ( ok 30 min.).problem polega tylko na tym ze musisz wtedy siedziec zupelnie nieruchomo, nawet jesli przyjdzie skurcz. zdejmowanie cewnika nic nie boli moze tylko nieprzyjemne jest odlepianie plasrta. i to juz wszystko. ja dostalam porcje leku na czas zszywania krocza dlatego tego zabiegu nie wspominam zle. mysle ze warto rozwazyc zastosowanie zzo, choc tak wiele sie teraz mowi o farmakolizacji porodu. pozdrawiam. edi
    • Gość: Mateuszek Re: Znieczulenie IP: *.* 25.07.02, 19:49
      Nic nie boli. njpierw znieczulili mi plecy taka cienka igla ze nic nie poczulam a potem jak zakladali znieczulenie to juz nic nie bolalo.ogolnie milo wspominam. Polecam ten sposob rodzenia.Dominika
    • Gość: eMisiek Re: Znieczulenie IP: *.* 27.07.02, 13:41
      Nie jest to zabieg przyjemny ale u mnie anestezjolog wbił igłę w trakcie skurczu i czułam inny ból.Polecam to znieczulenie- dodatkowo gdyby tak jak u mnie poród został zakończony cięciem cesarskim to może się udać bez znieczulenia ogólnego a to jest duża zaleta dla matki i dziecka.Teresa
    • Gość: heldom Re: Znieczulenie IP: *.* 27.07.02, 21:53
      Witam,Podpisuję się w zupełności pod przedmówczynią. Ja miałam zzo, które anastezjolog wykonał w czasie skurczu i nie poczułam dosłownie nic, mimo, że jak opowiadał mi później mój mąż, lekarz próbował wbić się kilka razy, tak są ściśnięte moje kręgi (efekt długotrwałego chodzenia na obcasach). Pozdrawiam i nic się nie przejmuj, Dominika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka